Tänä vuonna Rauta ja Petroolin teemana on saman merkkiset, auto ja traktori. Toisena teemana traktoreiden ja työkoneiden turvallisuuden kehitys. Lisätietoja tulossa 🙂
Seuraavan kerran Rauta ja Petroolista pääsee nauttimaan 7-8.6-2025 klo 10-17 Kantolan tapahtumapuistossa Hämeenlinnassa. Teemana on samanmerkkiset autot ja traktorit. Toisena aiheena on koneiden ja laitteiden turvallisuuden parantaminen aikojen saatossa. Asiasta kertovat koneiden omistajat ja muut asiantuntijat. Vierekkäin olevat vanha ja uudenaikainen kone tuovat muutoksen selkeästi näkyviin.
Liput ennakkoon Lippuagentti
Ajo-ohjeet :
Näin saavut Rauta ja Petrooli -tapahtumaan Hämeenlinnan Tapahtumapuistoon
Tapahtumapuiston osoite on Puusepänkatu 9 Hämeenlinna.
Helsingistä / 3-tie: Poistu moottoritieltä liittymästä 23 suuntaan Lahti. Aja 10-tietä Lahden suuntaan ja poistu liittymästä Kantola. Vanajantieltä käänny Puusepänkadulle.
Tampereelta / 3-tie: Poistu moottoritieltä liittymästä 23 suuntaan Lahti. Aja 10-tietä Lahden suuntaan ja poistu liittymästä Kantola. Vanajantieltä käänny Puusepänkadulle.
Turusta-Forssasta : Aja 10-tietä Lahden suuntaan ja poistu liittymästä Kantola. Vanajantieltä käänny Puusepänkadulle.
Lahdesta : Aja 10-tietä Turun suuntaan ja poistu liittymästä Kantola. Vanajantieltä käänny Puusepänkadulle
Auton voi pysäköidä ilmaiseksi Kantolan tapahtumapuiston parkkialueella, joka on näyttelykentän vieressä. Yli 40-vuotiaille harrasteajoneuvoille on näyttelykentällä oma teemaparkkinsa.
Rompetorille paikkojen varaukset: Arto Vaunuveräjä 0500 946390
Koneiden kuljetukset, tiedustelu: Paavo Vilminko 0400 487048
Näyttelyasiat: Ari Ojala 040 5488249
Aiemmat tapahtumat :
Masinistit ry kiittää kaikkia kävijöitä ja tapahtumaan osallistuneita koneharrastajia. Sää suosi lauantaina kävijöitä. Työnäytöksiä oli runsaasti myös sunnuntaina vaikka sää olikin hyvin vaihteleva.
Rauta ja Petrooli uudistuu
Masinistit ry:n hallitus päätti siirtää Rauta ja Petrooli-tapahtuman syksystä alkukesään.
Tähän saakka tapahtuma on vakaasti pysynyt alku syksyssä koko sen olemassaolon ajan,
ainoastaan paikkaa on eri syistä vaihdettu muutamia kertoja. Viimeisin paikan vaihdos
Hämeenlinnan Kantolaan tapahtui koronapandemian jälkimainingeissa, kun juuri tuosta syystä
jatko edellisessä paikassa kävi taloudellisesti mahdottomaksi.
Päätös uudesta ajankohdasta pohjautuu pitkälti viime syksynä tapahtuman jälkeen talkooväeltä
saatuun palautteeseen, joka antoi selkeän viestin uudelle ajankohdalle. Osallistuihan tilaisuuteen
reilusti yli puolet tapahtuman talkoolaisista. Syksy masinistikesän viimeiselle tapahtumalle ei ole,
johtuen juuri ajankohdasta aivan ongelmaton. Sateen riski, sään viileneminen sekä päivän pituus
tuo omat haasteensa järjestäjälle. Vastaavasti touko-kesäkuun hiljaisuus tapahtumarintamalla
houkuttelee. Ovathan nuo em riskit alkukesällä selvästi vähäisemmät. Myös alkava lomakausi luo
tapahtuman kannalta uusia mahdollisuuksia. Yksi suuri huolenaihe on hupeneva kävijämäärä.
Mistä se sitten johtuu, ei ole yksiselitteinen. Ehkä yksi syy on, että koronan jälkeen ollaan
varovaisempia kuin ennen. Tärkeä asia kerhon talouden kannalta on myös kannattavuus, sillä
useaa perättäistä tappiollista tulosta ei voida hyväksyä. Esiin tuli myös mahdollisuus palata
vanhaan, ellei uudistus onnistu. Ei voida tietää, jos ei kokeilla.
Suurin toivein ja odotuksin kohti uutta Rauta ja Petroolia!
Masinistit ry
Hallitus
Rauta ja Petrooli -näyttely järjestetään jo 8-9.6. 2024!
Rauta ja Petrooli -tapahtuman ajankohta on muutettu syksystä kesäkuuhun, jotta sääriski pienenee ja voimme paremmin nauttia Suomen kesästä monipuolisessa koko perheen tapahtumassa.
Kantolan tapahtumapuistossa on esillä traktoreita ja työkoneita, maanrakennus- ja metsäkoneita, kuorma-autoja ja harrasteajoneuvoja. Rompetorilta voi löytää varaosia ja käyttöesineitä sekä aarteita keräilyharrastukseen. Rauta- ja Petroolissa voi ajella traktorilla tai ponilla ja lapset voivat kokeilla, kuinka maa siirtyy sähkökäyttöisellä minikaivurilla.
Näyttelykenttä ja pysäköintialue ovat moottoritien varrella Hämeenlinnan kupeessa. Rautatieasemalta on ilmainen kuljetus museobusseilla (linkki bussireitin karttaan).
Tapahtuma toteutetaan monen eri yhdistyksen ja harrastajan voimin. Masinistit ry on tapahtuman pääjärjestäjä ( www.masinistit.com). Useat maatalousalan museot, konemerkkien harrastekerhot sekä Vetaraanikuorma-autoseura ry (www.vetku.fi) esittelevät kalustoaan ja toimintaansa omilla osastoillaan sekä työnäytöksissä.
Tapahtumakentän ruokatarjoilusta vastaa Jokimaan kyläyhdistys ja kahvitarjoilusta Heinäjoen kyläyhdistys
Aikuisten lippu maksaa 14 euroa, 7-15 vuotiaiden lippu 5 € ja alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Tapahtumaan voi ostaa myös 28 €:n perhelipun! Liput voit hankkia kätevästi etukäteen osoitteesta lippuagentti, niin et joudu jonottamaan. Lipun voi ostaa myös portilta, maksuvälineinä voi käyttää pankki- ja luottokortteja tai käteistä
Auton voi pysäköidä ilmaiseksi Kantolan tapahtumapuiston parkkialueella, joka on näyttelykentän vieressä. Yli 40-vuotiaille harrasteajoneuvoille on näyttelykentällä oma teemaparkkinsa.
Ajo-ohjeet:
Näin saavut Rauta ja Petrooli -tapahtumaan Hämeenlinnan Tapahtumapuistoon
Tapahtumapuiston osoite on Puusepänkatu 9 Hämeenlinna.
Helsingistä / 3-tie: Poistu moottoritieltä liittymästä 23 suuntaan Lahti. Aja 10-tietä Lahden suuntaan ja poistu liittymästä Kantola. Vanajantieltä käänny Puusepänkadulle.
Tampereelta / 3-tie: Poistu moottoritieltä liittymästä 23 suuntaan Lahti. Aja 10-tietä Lahden suuntaan ja poistu liittymästä Kantola. Vanajantieltä käänny Puusepänkadulle.
Turusta-Forssasta : Aja 10-tietä Lahden suuntaan ja poistu liittymästä Kantola. Vanajantieltä käänny Puusepänkadulle.
Lahdesta : Aja 10-tietä Turun suuntaan ja poistu liittymästä Kantola. Vanajantieltä käänny Puusepänkadulle. )
Teemoina ovat ”Voimaa siivapyörästä” ja ”70- ja 80-lukujen isot traktorit”
Puimakoneita, myllyjä, sahoja, pärehöyliä ja generaattoreita pyörittävät paikallis- eli maamoottoreiden yleistyminen oli tärkeä askel maatalouden ja maaseudun koneellistumisessa. Ne kevensivät ja tehostivat työtä sekä varmistivat siten elintarvikehuoltoa, joka oli pahoissa vaikeuksissa ensimmäisen maailmansodan ja puutteellisen omavaraisuuden vuoksi. Maamoottoreiden harrastajat esittelevät koneitaan ja pyörittävät niillä erilaisia työkoneita päivän aikana toistuvissa näytöksissä.
Koska traktoreita käytettiin puimakoneiden ja muiden lattahihnoilla pyöritettävien koneiden voimalähteinä, minkä vuoksi ne oli yleensä varustettu hihna- eli siivapyörällä aina 60 -luvulle asti.
Tapahtuman traktoritarjonta kattaa koko traktorin 100-vuotisen historia piikkipyöristä monipuoliseksi työkoneeksi, joka sopii maa- ja metsätalouden lisäksi moniin muihin töihin. 70- ja 80-luvun isoja traktoreita on koottu omalle teemaosastolle. Nähtävänä on kattava valikoima eri valmistajien suurimpia malleja. 6-sylinteristen moottoreiden tehot ovat 130-180 hevosvoimaa. Monet näistä traktoreista ovat vielä työkäytössä, koska teholuokka riittää tämän päivän tarpeisiin, käyttömukavuus on kohtuullinen ja tekniikka varmatoimista.
Traktoreiden painopiste on kuitenkin viime vuosituhannen traktoreissa. Tule Rauta ja Petrooliin muistelemaan kotikulmien konehistoriaa ja ”fiilistelemään”, miltä ensimmäinen traktorin ajokerta tuntui!
Tervetuloa!
Masinistit ry:n hallitus.
Hihna- eli siivapyörä
Suomessa oli todella monia moottorivalmistajia, jotka tekivät vene- ja maamoottoreita aina 50-luvulle asti. Suomen yleisin paikallismoottori oli Rosenlewin valmistama BMW eli Porilainen, jolla ei ole yhteyttä saman nimiseen automerkkiin. BMW-lyhenne tulee sanoista Björneborgs Mekaniska Werkstad (Porin Konepaja). Ne kilpailivat markkinoilla olevien tuontikoneiden kanssa, joiden tarjonta oli myös laajaa, esim. John Deeren paikallismoottori on nähtävänä Rauta ja Petroolissa.
Paikallis- ja traktorimoottoreiden teho siirrettiin puimakoneeseen, myllyyn, sirkkeliin sekä moneen muuhun koneeseen lattahihnan avulla. Paikallis- eli maamoottorit yleistyivät 20- ja 30 -luvuilla, kun puimakoneet syrjäyttivät riihipuinnin lopullisesti. Paikallismoottorit perustuvat usein venemoottoreihin, suurin ero oli jäähdytys, joka piti toteuttaa maamoottorissa eri tavoin kuin vesikulkuneuvossa.
Hihna- eli siivapyörä oli traktorin tärkeä varuste aina 60-luvulle asti, jolloin leikkuupuimurit syrjäyttivät puimakoneet. Traktorin hihnapyörä voi olla kiinteästi joko moottorin sivussa ( Fordson Major) tai se kiinnitettiin taakse voimanottoakselin viereen. Se voidaan kiinnittää myös traktorin edessä olevan voimanottoakseliin, kuten esim. monissa Porschen traktorimalleissa.
70- ja 80-luvun isoja koneita on edelleen työkäytössä
Traktoreiden teholuokka on noussut tasaiseen tahtiin. 80-luvun alussa myytyjen keskimääräinen moottoriteho oli noin 75 hevosvoimaa, tänä päivänä se on yli kaksikertainen.
Yli 100-hevosvoimaiset traktorit alkoivat yleistyä vasta 70-luvulla. Samaan aikaan traktoreiden ohjaamot ja käyttöominaisuudet paranivat monipuolisemman hydrauliikan sekä vaihteiston synkronoinnin ja pikavaihteiden avulla, jenkkikoneisiin tulivat kokonaan ilman kytkintä käytettävät Power Shift -vaihteistot. Rauta ja Petroolissa on esillä myös IH 826 Hydro, joka oli ensimmäisiä portaattomalla hydrostaattisella voimansiirrolla varustettuja koneita.
Moottoreiden ahtaminen ja kuutoskoneet yleistyivät. V8-mootorit jäivät harvinaisuudeksi, jota käytettiin lähinnä suurissa runko-ohjatuissa koneissa. Poikkeuksena on Rauta ja Petroolissa nähtävänä oleva Massey Fergusonin valmistama V8-moottorinen MF1155, jota on aikanaan myyty muutamia kappaleita Suomeen.
Rompetorille paikkojen varaukset: Arto Vaunuveräjä 0500 946390
Koneiden kuljetukset, tiedustelu: Paavo Vilminko 0400 487048
Näyttelyasiat: Ari Ojala 040 5488249
