Jouluksi sahtia. Vihje.
-
- Viestit: 7533
- Liittynyt: Ke Maalis 22, 2006 1:09 pm
- Paikkakunta: Kalsopohja/41660 TOIVAKKA
- Viesti:
Jouluksi sahtia. Vihje.
Leivonmäeltä, virallisesti Joutsaa, saa ostaa sahtia 3 litran kannuissa. Sahti on pakastettua ja maksaa 18 €a kannu. Paikka on Karoliinan Kestikievari
Leivonmäen Teboilin naapuri tontilla. Paikka on ihan nelostien varrella.
Seinän takana toimii myös Jukolan Juusto, joka sen sahdin valmistaa.
Osoite on Kuusirinne 11 41770 LEIVONMÄKI. Olen yhden pöntön ostanut ja jouluksi haen lisää ainakin 2 pönttöä. Sahti pitää itse käyttää, mutta siitä on tarkat ohjeet purkin kupeessa. Ja hiiva valmiina. Laatu oli mielestäni hyvää. Pakastettuna sitä voi kuljettaa pitkiäkin matkoja, se kannullinen sulaa hitaasti.
Tietenkin tämä etu koskee nyt lähinnä Keski-Suomalaisia masinisteja.
http://www.jukolanjuusto.fi/ http://www.karoliinan.fi/
Leivonmäen Teboilin naapuri tontilla. Paikka on ihan nelostien varrella.
Seinän takana toimii myös Jukolan Juusto, joka sen sahdin valmistaa.
Osoite on Kuusirinne 11 41770 LEIVONMÄKI. Olen yhden pöntön ostanut ja jouluksi haen lisää ainakin 2 pönttöä. Sahti pitää itse käyttää, mutta siitä on tarkat ohjeet purkin kupeessa. Ja hiiva valmiina. Laatu oli mielestäni hyvää. Pakastettuna sitä voi kuljettaa pitkiäkin matkoja, se kannullinen sulaa hitaasti.
Tietenkin tämä etu koskee nyt lähinnä Keski-Suomalaisia masinisteja.
http://www.jukolanjuusto.fi/ http://www.karoliinan.fi/
Viimeksi muokannut MOP, La Joulu 12, 2015 11:10 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
-
- Viestit: 2252
- Liittynyt: Su Marras 19, 2006 1:17 pm
- Paikkakunta: Heinola
- Viesti:
-
- Viestit: 7533
- Liittynyt: Ke Maalis 22, 2006 1:09 pm
- Paikkakunta: Kalsopohja/41660 TOIVAKKA
- Viesti:
-
- Viestit: 307
- Liittynyt: To Joulu 10, 2015 5:32 pm
- Viesti:
Kyllähän soerova pitäisi jouluna pöydässä tai pöydän jalan vieressä olla. Mutta kun mummo on jo kuollut ja äitimuori ei ole kehdannut sitä enää kolmeenkymmeneen vuoteen tehdä, niin on jääneet sahtitouhut vähälle. Ennenvanhaan sitä taisi olla heti tonkallinen tai montakin joka talon kellarissa isompina juhlapyhinä. Serkkupojan häissä sahtia oli useampi sata litraa, juomattakin jäi vaikka miten. Meinasi kylän ukoilta jäädä heinät sinä kesänä tekemättä.
Pakastettuna se voikin onnistua. Joskus on tullut maistettua autossa kesäkuumalla hölskynyttä sahtia. Jäi yhteen mukilliseen, oli se sen verran myrtynyttä.
Pakastettuna se voikin onnistua. Joskus on tullut maistettua autossa kesäkuumalla hölskynyttä sahtia. Jäi yhteen mukilliseen, oli se sen verran myrtynyttä.
-
- Viestit: 1000
- Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 10:25 am
- Viesti:
-
- Viestit: 4021
- Liittynyt: Ma Maalis 03, 2014 4:31 pm
- Viesti:
jos se sahti on vaaleaa ja jotenki ohuen makusta
en rosentteja tarkota
niin usein vika on siinä
ettei vierrettä ole keitetty tarpeeksi
keittäessä se tummuu
ja muuttuu hissukseen portterin suuntaan
tuommosta pakastettua vierrettä
voi halutessaan keitellä lisää
sitte sopivasti jäähtyneenä se hiiva
en rosentteja tarkota
niin usein vika on siinä
ettei vierrettä ole keitetty tarpeeksi
keittäessä se tummuu
ja muuttuu hissukseen portterin suuntaan
tuommosta pakastettua vierrettä
voi halutessaan keitellä lisää
sitte sopivasti jäähtyneenä se hiiva
no tämä on nyt tätä tämmöstä aikaa
-
- Viestit: 22705
- Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
- Paikkakunta: Juupajoki
- Viesti:
Meillä äitenisä teki aikonaan paljon sahtia myyntiin ja Se oli hyvää
isäukkokin tehnyt joskus.
itseä kanssa kiinnostaa mutta en ole vielä päässyt kokeilemaan. Työkaveri opetteli vaimonsa kanssa ja hyvää ovat tehneet.
Tummuus tietty riippuu myös maltaista ja kaljamallasta lisäämällä saa muutettua makua ja tummuutta.
Riippuuhan Se alueestakin onko perinne tumma vai vaalea sahti.
Jotkut jotka haluavat sahtiin paljon alkoholia laittaa sokeria jolla saa helposti käymään ja paljon. Maku menee hiivaiseksi.
mun mielestä sahdissa maku on tärkempi kuin viinaprosentti
isäukkokin tehnyt joskus.
itseä kanssa kiinnostaa mutta en ole vielä päässyt kokeilemaan. Työkaveri opetteli vaimonsa kanssa ja hyvää ovat tehneet.
Tummuus tietty riippuu myös maltaista ja kaljamallasta lisäämällä saa muutettua makua ja tummuutta.
Riippuuhan Se alueestakin onko perinne tumma vai vaalea sahti.
Jotkut jotka haluavat sahtiin paljon alkoholia laittaa sokeria jolla saa helposti käymään ja paljon. Maku menee hiivaiseksi.
mun mielestä sahdissa maku on tärkempi kuin viinaprosentti
Suomi kuuluu länsimaihin
-
- Viestit: 391
- Liittynyt: Su Kesä 13, 2010 12:46 pm
- Viesti:
Tänään 01.00 lämmitin ensimmäisen imellysveden maltaiden sekaan ja kahden tunnin välein lisäsin toisen ja kolmannen kerran aina vain kuumempaa vettä. Nyt sitten pääsin aamukahveella käymään. Vähintään 8 tuntia täytyy mäskiä imellyttää ja sen jälkeen ainakin tunnin verran keittää ennen kuin pääsee nostelemaan kuurnalle valumaan.
Valmiin vierteen pitää olla kuin siirappia. Kyllä valmis sahti on aikamoisen työn takana, ei passaa tuntihintaa valmistukselle laskea.
Valmiin vierteen pitää olla kuin siirappia. Kyllä valmis sahti on aikamoisen työn takana, ei passaa tuntihintaa valmistukselle laskea.
-
- Viestit: 717
- Liittynyt: Su Tammi 16, 2011 4:49 pm
- Paikkakunta: Pirkanmaa
- Viesti:
Ei sahtiin sokeria tule, sokerilla tulee kiljua.. Prosenttejahan sahdissa on kohtuullisen paljon, noin 8%.Jammu kirjoitti:Jotkut jotka haluavat sahtiin paljon alkoholia laittaa sokeria jolla saa helposti käymään ja paljon. Maku menee hiivaiseksi.
mun mielestä sahdissa maku on tärkempi kuin viinaprosentti
-
- Viestit: 1405
- Liittynyt: Ti Joulu 20, 2005 9:48 pm
- Paikkakunta: Hämeenlinna
- Viesti:
-
- Viestit: 22705
- Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
- Paikkakunta: Juupajoki
- Viesti:
niin samaa tarkoitin, kiljua tulee sokerillaJra kirjoitti:Ei sahtiin sokeria tule, sokerilla tulee kiljua.. Prosenttejahan sahdissa on kohtuullisen paljon, noin 8%.Jammu kirjoitti:Jotkut jotka haluavat sahtiin paljon alkoholia laittaa sokeria jolla saa helposti käymään ja paljon. Maku menee hiivaiseksi.
mun mielestä sahdissa maku on tärkempi kuin viinaprosentti
mäskäyksen tarkoitus on irrottaa sokerit maltaasta alkoholin aineksiksi. Jos ei osaa sitä vaihetta tai huono mallas niin siksi laittavat sokeria.
viinaa saa alkosta ja keikyä kaupasta. Sahtia voi tehdä mm ruokajuomaksi jolloin alkoholia ei ole siinä paljon
tuulosesta olen Lammin tuotetta kanssa ostanut, kun on paremmasta tietoa niin tajuaa että ei ole parasta mutta kuten mainittu itse tehden työlästä
Lammin sahtiin laittavat kuulemma melassia ja arvaa sen että samaa vaikusta kuin Se sokeri ja Saahan sillä myös tummaa väriä
Suomi kuuluu länsimaihin
-
- Viestit: 8621
- Liittynyt: La Tammi 26, 2013 4:10 pm
- Paikkakunta: Huittinen
- Viesti:
-
- Viestit: 307
- Liittynyt: To Joulu 10, 2015 5:32 pm
- Viesti:
Meillä päin tykkäsivät tehdä mieluummin vaaleata sahtia. Kyllähän tummaakin osasivat tehdä, mutta vaalea kelpasi paremmin. Melassia en ole kyllä nähnyt kenenkään sahtiin laittavan tällä kulmalla. Sitä mummon sahtia on kyllä ihan ikävä, vielä kun pistivät sen tonkassa kaivoon viikoksi pariksi kylmään niin jo oli... Naisille ja lapsille oli sitten oma sahtinsa.
Tässä töihin lähtöä ootellessa kysäisen huvikseni: Mitä on NENÄTIPPU?
Tässä töihin lähtöä ootellessa kysäisen huvikseni: Mitä on NENÄTIPPU?
-
- Viestit: 7533
- Liittynyt: Ke Maalis 22, 2006 1:09 pm
- Paikkakunta: Kalsopohja/41660 TOIVAKKA
- Viesti:
-
- Viestit: 556
- Liittynyt: Ke Joulu 21, 2005 12:01 am
- Paikkakunta: Joutsa
- Viesti:
-
- Viestit: 1044
- Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 3:07 pm
- Paikkakunta: Heinola
- Viesti:
klo 14 laitoin sahtimaltaat imeltymään. Kohta taas nostamaan mäskin lämpötilaa ja sekoittamaan. n. 20 aikoihin pitäisi mäski olla valmista kiehautettavaksi, sen jälkeen valutus kuurnassa ja jäähdytys kuparikierrukalla. Lopuksi hiivat sekaan ja käymään viileähköön huoneen nurkkaan, ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa jouluksi pitäisi olla laatujuomaa valmiina
-
- Viestit: 4021
- Liittynyt: Ma Maalis 03, 2014 4:31 pm
- Viesti:
kiehautettavaksi
anna kiehua paremmin
jäähdytys kuparikierrukalla
mikä se tuommonen kiire on
ja että kuparia
hyvä
että sahtia vielä tehdään
iteltä jäänyt
ku yhelle miehelle ei kannata
allakassa hiiva nuutti
se meinas aikanaan
että liemet oli juotu
ja lusikalla syötiin se pohja
anna kiehua paremmin
jäähdytys kuparikierrukalla
mikä se tuommonen kiire on
ja että kuparia
hyvä
että sahtia vielä tehdään
iteltä jäänyt
ku yhelle miehelle ei kannata
allakassa hiiva nuutti
se meinas aikanaan
että liemet oli juotu
ja lusikalla syötiin se pohja
no tämä on nyt tätä tämmöstä aikaa
-
- Viestit: 1044
- Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 3:07 pm
- Paikkakunta: Heinola
- Viesti:
En olekkaan ikinä kokeillut keittää mäskiä, aina ainoastaa kiehauttanut. Pitääkin kokeilla miten se vaikuttaa lopputulokseen.
Kuparikierrukka minkä läpi lasketaan kylmää vettä on kova sana etenkin lämpöisillä keleillä, muuten ei vierrettä tahdo saada jäähtymään mitenkään järkevässä ajassa. Ja mitä äkemmin vierteen saa jäähdytettyä sitä nopeammin voi tehdä hiivauksen ja oikean käymisen liikkeelle.
Kuparikierrukka minkä läpi lasketaan kylmää vettä on kova sana etenkin lämpöisillä keleillä, muuten ei vierrettä tahdo saada jäähtymään mitenkään järkevässä ajassa. Ja mitä äkemmin vierteen saa jäähdytettyä sitä nopeammin voi tehdä hiivauksen ja oikean käymisen liikkeelle.
-
- Viestit: 391
- Liittynyt: Su Kesä 13, 2010 12:46 pm
- Viesti:
Kyllä sitä mäskiä kannattaa keittää vähintään tunti ja kokoajan sekoittaen, oppiäiti sanoi että maltaiden pitää kypsyä. Se tunnin kuluminen lasketaan siittä kun mäski kuplahtaa padassa ensi kerran. Näin saadaan makeutta lisää vierteeseen.
Itse aloin keittää mäskiä noin klo. 11.00 ja lopetin noin 12.40 ja sen jälkeen kuurnalle valumaan. Olen tavannut kaataa kuuman virteen vielä toisen kerran kuurnaan mäskin päälle niin sakka jää maltaisiin, olkiin ja katajiin.
20 kg mallaspussista ja vajaasta kilosta ruismaltaita olen ottanut korkeintaan 40 litraa vierrettä. Tämän kun saa käymään 2-4 asteen lämpöön pariksi viikoksi niin eipä ole mitään kitkerää kiljua. Niin ja sitä hiiva en laita tuohonmäärään kuin vajaan teelusikallisen.
Itse aloin keittää mäskiä noin klo. 11.00 ja lopetin noin 12.40 ja sen jälkeen kuurnalle valumaan. Olen tavannut kaataa kuuman virteen vielä toisen kerran kuurnaan mäskin päälle niin sakka jää maltaisiin, olkiin ja katajiin.
20 kg mallaspussista ja vajaasta kilosta ruismaltaita olen ottanut korkeintaan 40 litraa vierrettä. Tämän kun saa käymään 2-4 asteen lämpöön pariksi viikoksi niin eipä ole mitään kitkerää kiljua. Niin ja sitä hiiva en laita tuohonmäärään kuin vajaan teelusikallisen.
-
- Viestit: 22705
- Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
- Paikkakunta: Juupajoki
- Viesti:
Mäskäys tavoista löytyy netistä myös juttuja
ilmeisesti joidenki oluiden teossa keitetäänkin, siinä kai jotkin valkuaisaineet yms muuntuu vielä aineiksi joita hiiva voi käyttää
kuulemma joku käyttänyt mehumaijaa pienemmän satsin kuurnana valutukseen
käyttääkö Janne katajia?
muistelen papan käyttäneen puista kuurnaa alla sihtinä rukiin pahnoja, katajia makua antamaan
ilmeisesti joidenki oluiden teossa keitetäänkin, siinä kai jotkin valkuaisaineet yms muuntuu vielä aineiksi joita hiiva voi käyttää
kuulemma joku käyttänyt mehumaijaa pienemmän satsin kuurnana valutukseen
käyttääkö Janne katajia?
muistelen papan käyttäneen puista kuurnaa alla sihtinä rukiin pahnoja, katajia makua antamaan
Suomi kuuluu länsimaihin
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: beetu, Jiitek, juntunen, MF 135 vm-67, Mika 82 ja 45 vierailijaa