Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.
Jammu kirjoitti:Mäskäys tavoista löytyy netistä myös juttuja
ilmeisesti joidenki oluiden teossa keitetäänkin, siinä kai jotkin valkuaisaineet yms muuntuu vielä aineiksi joita hiiva voi käyttää
Kai kaikkien muiden oluiden vierre keitetään mäskäyksen jälkeen paitsi sahdin ei välttämättä.. Muilla oluilla keittäminen kestää usein noin tunnin.
Kotiolutfoorumilla paljon juttua oluen tekemisestä, ja jonkinverran sahdistakin. On toki hyvä että juttua on täälläin. http://www.kotiolut.com/index.php
Suoria rukiinolkiahan siihen suodatukseen käytettiin. Mutta mistä saa niitä suoria varstalla puituja? Puimurin pahna ei käy. Haapapuinen kuurina meiilläkin on. Ja katajia on nykyisin käytetty. Mutta nyt haen valmiin sieltä Leivonmäeltä. Ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan. Tuollainenkin seura on olemassa. Katsokaas sieltä julkaisut. Siinä puhutaan sahtikirjasta. Meillä on se kirja. Siinä on paljon tietoa. Kyllä nenenätiput taisi olla sitä mäskistä kuumalla vedellä tehtyä jälkijuomaa. Hyvää sekin oli arkikaljaksi, mutta ei säilynyt, niin hyvin kun oikea sahti. Meillä ei nykyisin ole oikein kuunnon tiloja sahdintekoon. Välineet kylläkin.
Juu, nenätippu oli just sitä viimeistä mäskistä saatua sahtia. Ei se maultaankaan ihan ollut varsinaisen sahdin veroista, mutta hyvinhän se ukoille kelpasi. Mummo sitä nuukana teki vaan muori ei. "En vihti kuuvvella ukkojen törinätä" oli perustelu. Törinäksihän se helposti meni jos tarjosi vielä sellaiselle joka ei ollut sahtia ennen juonut.
Kyllä kai se periaatteessa jotenkin sahinteko onnistuisi, ei vaan ole paikkaa eikä vehkeitä. Muuripata löytyy mutta palaa koko navetta jos siihen tulet alle tekee. Pitää käydä Jukolaisen sahtia hakemassa.
MOP kirjoitti:Suoria rukiinolkiahan siihen suodatukseen käytettiin. Mutta mistä saa niitä suoria varstalla puituja? Puimurin pahna ei käy. Haapapuinen kuurina meiilläkin on. Ja katajia on nykyisin käytetty.
muovinen akkunaan pantava
hyttys verkko on tutkittu kokeiltu
ja jo pitkään käytetty
ei anna makua
eikä tartte sirppiin ruveta
ja se kuurna tulee rosterista
ja jos ei saumoja saa kiinni asti
niin ruis taikinaa
Jra kirjoitti:Pullahiiva, tuoreena tai kuivahiivana.
eikös sillä tule semmonen
hiivalla leijuva liemi
ei laskeudu kunnolla
mausta en sano
vähän parempi
jos saa olut tehtaalta
pohja hiivaa ei pinta
jos ei sahtiin oikeaa ole
ja kannan säilytys seuraavaan
tuore sauna vasta vihta mikä se nyt on
pyöräytetään käymis astian pohja lietteessä
ja ripustetaan orteen saunan väli katolle
seuraavaa kertaa odottamaan
hiivan määrällä ei ole merkitystä
tuossa ympäristössä se vähästäkin lähtee
ja käymisen lopussa koko
se astian pohja on hiivaa
MOP kirjoitti:Suoria rukiinolkiahan siihen suodatukseen käytettiin. Mutta mistä saa niitä suoria varstalla puituja? Puimurin pahna ei käy.
Googlella
sahtiolkia ei varsinaisesti puida ainoastaan ravataan riihen seinässä jyvät irti,näin olki jää ehjäksi.itellä näitä olkia tulee sivutuotteena riihi rukiin viljelystä.
sahtia teen muutaman kerran vuodessa,sen mukaan miten viittii.
maltaan hautomiseen isossa puusaavissa menee noin 8-10 tuntia,siinä käytän katajavettä,minkä jälkeen mäski kuurinaan vierteen kiehautus kahteen kertaan.
kahesta säkistä tulee noin 80 litraa vierrettä.
Kerran roudasin ei-niin-sahtiseudulle pieniin veneen kastajaisiin 10 litraa sahtia, tai siis vierteestä käyttelin. Saunan päälle varttunut ja arvokas rouvasväki lotkotti janoonsa "erinomaista kotikaljaa". Oli sitä lysti seurata, illan tapahtumia .
Kävin sit tekopitäjässäni Leivonmäellä hakemassa viitisen kannua olutta. Tässä sitä nyt istutaan, temmi kourassa, jyrsimässä jiätynyttä sahtimurikkaa. Eeköhä se sielä pötsissä kerkee vähän käyvä rötköttää.
niin paljo ku minä muistan
joka panossa on ollut oma väri
nuokku sahti
sitäkin on tullut
rähinä s
jussin aattona
kaikki pariskunnat riiteli
vasta kihlautunu pari mökötti
selät vastakkain istuivat
kakarat karjui suureen ääneen
aamulla kulkueessa tonkka
kannettiin rantaan
ja tyhjennettiin
en tidä mitä kalat teki
kastanjetti s
herra seurue
ensin mökissä hakattiin
kaikki kattilan kannet kuhmuille
sitten autoon ja kunnan rantaan
matkalla kolisteltiin peltejä
ketkä ei ylettyny
läpsytti käsiä
kuski kaasu poljinta
perillä
kaikkein hiljaisin esitti
laiturilla
valtameren saaren sota tanssin
kauhea oli karjunta
yleisö läpsytti ja osallistui
joukossa se kuski
kirkkovaltuuston jäsen
ynnä muuta
iteltä sahti aika ohi
siitäkin syystä
että ei voi etu käteen tietää
mitä siitä tulee
vaimo teki anopin juhliin ja kehuttiin sitä, ihan hyvää, voisi parempaakin olla. Patenttikorkkipulloon laitettiin niin aika mukavasti oli hiilihappoakin. Oli siinä rosenttejakin mitä ruokajuomassa ei tarttis olla.
ohjeen mukaan kun tehty niin sokeria on paljon josta seuraa se mitä tässä ollut aiemmin puhe.
Itse ajattelin kokeilla tehdä hiukan eri lailla. Tänään pitäs kaupasta tulla maltaita.
No niin. Te tenttuseipäät olette käyneet sitten ostamassa ne sahdit. Onneksi soitin ja kysyin, että onko sitä vielä. 2 pönttöä oli ja ne molemmat varasin.Olisin ostanut 3. Mutta hyvä näinkin. Toisen vien tyttäreni perheelle Nilsiään. Tyttö ihmetteli, että miten sitä nyt näin yhtäkkiä oli alkanut menemään. Ilmeisesti Masinistit ovat käyneet sitä ostamassa. Laitoin sen parille muullekin palstalle. Mutta en usko, että heissä olisi sahdin ystäviä montakaan. Piti tunnustaa, että näin olen tehnyt. Ja onhan heillä omatkin nettisivut, mutta oliko siellä sahdista edes mainintaa? Myyjätyttö ei osannut sanoa, vieläkö sitä saa jouluksi lisää.