atk asiantuntemusta kaivataan kakkonen

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

häly
Viestit: 166
Liittynyt: Ti Tammi 31, 2006 1:49 pm
Paikkakunta: hyvinkää
Viesti:

atk asiantuntemusta kaivataan kakkonen

Viesti Kirjoittaja häly » To Maalis 29, 2007 9:13 am

Terve!

Taas olisi tietoteknisiä onkelmia ja ensimmäisenä, kun omat tiedot loppuvat, tietysti käännytään arvon masinistien puoleen.

Käytettynä ostettu pöytäkone(osista kasaattu), käyttiksenä xp.
edellisenä iltana sammutettaessa koneen sammuminen kesti poikkeuksellisen pitkään... seuraavana päivänä käynnistäessä ei wintous käynnistynyt.

Kun yrittää käynnistää konetta niin ruutuun tulee teksiä jossa todetaan jotain seuraavan tapausta:

Windows ei käynnisty normaalisti, saattaa johtua laitteessa tai ohjelmistossa tapahtuneesta muutoksesta... jotain löpinää...

sitten on seuraavanlaisia vaihtoehtoja

-vikasietotila
-vikasietotila ja verkkotoiminnot
-vikasietotila komentorivi

-käynnistä wintoosa edelliseen toimivaan kokoonpanoon

-käynnistä wintoosa normaalisti

Alareunassa juokseelaskuri ja jos ei tee mitään yrittää 30sekunnin kuluttua käynnistää normaalisti, mikä ei onnistu windowsin logo välähtää ja koneen tiedot käyvät pikaisesti ruudussa sitten palaa takasin tähän ruutuun jossa kerrotaan ettei windows käynnisty normaalisti ja annetaan vaihtoehtoja. ja samoin käy vaikka valitsisi minkä tahansa yllä olevista vaihtoehdoista...


Kun pysäyttää tuon ruudun missä on koneesta tietoja taulukonmallisesti niin sen minkä ymmärrän niin koneen tiedot näyttävät normaaleilta ainakin kovalevylöytyy ja tiedot kohdallaan. Ainoa mikä epäilyttää on että keskusmuistin kohdalla lukee: " 1, "
256mb muisti pitäisi olla mutta jos keskusmuisti olisi sipannut niin eika kone toimisi ollenkaan, vai ?

Oikeata XP asennuslevyä ei ole, mutta pari muuta ja jos kumman vaan noista laittaa koneeseen sisälle nii ei reagoi levyyn mitenkään...?
Oikeakin asennuslevyn pitäisi olla tulossa jossain vaiheessa olisiko siitä apua vai onko kyse jostain rauta viasta?


T:Markus

Vilske
Viestit: 273
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 10:42 am
Paikkakunta: Iitti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Vilske » To Maalis 29, 2007 10:07 am

Mulla hajos kerran näytönohjain ja tietsikka teki käynnistettäessä juuri tuota :idea:

Jarkko
Viestit: 7074
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 1:14 am
Paikkakunta: Pohojammaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jarkko » To Maalis 29, 2007 10:13 am

Aloita valitsemalla se vikasietotila.

häly
Viestit: 166
Liittynyt: Ti Tammi 31, 2006 1:49 pm
Paikkakunta: hyvinkää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja häly » To Maalis 29, 2007 10:17 am

Pahoittelen jos alkuperäinen viesti on hieman epäselvä, mutta kuten sielä yritin todeta niin valitsee minkä tahansa vaihtoehdon seuraavista:

-vikasietotila
-vikasietotila ja verkkotoiminnot
-vikasietotila komentorivi

-käynnistä wintoosa edelliseen toimivaan kokoonpanoon

-käynnistä wintoosa normaalisti

Niin lopputulos on aina sama elikä en saa aukaistua vika sietotilaa...

Jarkko
Viestit: 7074
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 1:14 am
Paikkakunta: Pohojammaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jarkko » To Maalis 29, 2007 10:49 am

Koska oikeat asiantuntijat eivät ole vastanneet, niin jatketaan... olisiko sulla ylimääräistä kiintolevyä, jolla voisi testata, suostuuko sillä lähtemään käyntiin? Voisi yrittää arvailla, onko koneessa vai kiintolevyssä vikaa.

Muistit voi ottaa irti ja laittaa paikalleen. Jokin muistikamman kontakti voi olla hapettunut. Kiintolevyjen johdot voi samasta syystä käyttää irti ja laittaa takaisin.

Kuulostaa kyllä siltä, että kiintolevy on jotenkin sekaisin tai rikki.

Ja prosessorin jäähdytysripa ei ole pölyn takia tukossa? Sekin kaataa konetta, tosin yleensä alkaa ensin kaatuilemaan kuormitettaessa konetta enemmän ja lopuksi kaatuu milloin tahansa.

teu
Viestit: 74
Liittynyt: Pe Marras 17, 2006 10:31 pm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja teu » To Maalis 29, 2007 10:55 am

Joku sieltä hajos. Edellinen hidas sammuminen voi johtua siitä kun windows asensi automaattisesti ladatut päivitykset edellisellä sammutuskerralla. Kannattaa kokeilla sitä edellistä kokoonpanoa. Joskus on auttanut. Saattaa olla että päivityksen mukana tuli joku uusi ajuri mikä ei sitten toiminutkaan halutulla tavalla. Onkos tuo windowsi ihan laillinen? "lainattujen" windowsien kanssa on alkanut olla ongelmia, kun mikkisofta on pistänyt enemmän tarkistuksia olevaa tavaraa päivitysten mukaan.

häly
Viestit: 166
Liittynyt: Ti Tammi 31, 2006 1:49 pm
Paikkakunta: hyvinkää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja häly » To Maalis 29, 2007 11:32 am

Täytyy kurkata koneen sisälle kun pääsen kotiin, imuroida ja koettaa krenata liitoksia...


Wintous on ja ei ole laillinen eli ostin tämän koneen varalle kun edellisen kanssa tuli noita kovalevy ongelmia mitä täälläkin puitiin ja kun asian hoitaminen tuntui kestävän. No koneella oli lisenssitön XP ja "erehdyin" lataamaan ms:n aitoudentarkistus ohjelman ja kun se sitten herjaili niin laiskuuttani päätin sitten maksaa sen lisenssin kun olin juuri saanut kaikki asetukset koneelle koko perhettä varten valmiiksi ja itselle mieluisiksi. Ja produkt key:n vaihto onnistui ja ja herjailu loppui... kone toimi normaalisti kunnes. Ja tästä yllä selitetystä syystä myös kuten ensimmäisessä viestissä kerroin XP:n oikea asennuscd on vasta tulollaan.

Illalla ennen kuin sammutus kesti normaalia pidempään latasin koneelle mielen kiinnosta täällä puheena olleen kotisivujen teko-ohjelman (NVU) sekä sille suomenkielen kielipaketin tutustuakseni aiheeseen... sekä latailin 50 ilmaista mp3:sta emusikista tutustumistarjoukseksi...

Palomuurina tälläkin koneella käytin zonealarmin ilmaisversiota; virustorjuntana avastia; haittaohjelmien poistamiseen ad-awarea, spybottia sekä avg:tä; sekä cc-cleaneriä koneen putsailuun...

Jos vika olisi käyttiksessä niin luulisi että kun XP:n asennuslevyn lyö sisälle niin jotain edes sanoisi vaikka levy ei ihan oikea tätä käyttöjärjestelmää varten olekaan...

Toisaalta kuitenkin yrittää käynnistää, niin eikä ainakaan kiintolevystä herjaile mitään niin mikä sielä rauta puolella voi tökkiä???

Ei aukene minulle, mutta enpä muutenkaan ole näiden laitteiden kanssa samalla logiikan tasolla...

Mutta onneksi aurinko paistaa ja kevät näyttää parhaita puoliaan notta ei tarvitse, eikä oikein voikaan päreitään polttaa tämän viihde elektroniikan kanssa...


aurinkoisin terveisin, markus.

ps. Kiitoksia kaikille vastanneille ja vielä vastaaville avusta...

Tureq
Viestit: 2273
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 4:47 pm
Paikkakunta: Oulun seutu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tureq » To Maalis 29, 2007 11:50 am

Kyllähän tuossa on tilanne että joko on windows tilestäny tai jotakin koneesta.

Kokeilisin kaikki kikat saada jotenkin käymään, jos ei onnistu niin windowssin asennuslevy sisään ja asennus käyntiin, mutta ensin valita sieltä se windowssin korjaus. Se opastaa kyllä mitä tehdä.

Miten saan windowssin asennuksen käyntiin? No menet koneen käynnistyessä BIOS:iin ja sieltä valitaan cd-rom 1. buuttaavaksi välineeksi. Kone kertoo alkuruudussa mikä näppäinpainallus avaa biossin säädön, riippuu valmistajasta ja jopa biossin versiosta joten yleispätevää vastausta ei ole, samoin paikka mistä boottaavan laitteen valinta löytyy eiole vakio.

Jos windowssin korjaus ei innostu, vaihtoehtona on vielä windowssin uudelleen asennus. Mielellään tietenkin eri kovalevylle vaikkapa jos ei halua tuhota kaikkea mitä sillä kovalevyosiolla oli.

Jos ei vieläkään toimi, kyseessä lienee laitevika, mikä siellä on, on hiukan hankala sanoa. Jos se windowssin asennus ei onnistunut sille toisellekaan kiintolevylle, voi syy olla emolevyssä, muisteissa, prosessorissa, näytönohjaimessa jne.. 256mb:n keskusmuistista päätellen koneella on jo ikää useampi vuosi, joten suoraan korvaavia osia alkaa olemaan hankala löytää uutena, eli laitteistovian ollessa kyseessä helposti menee uusittavaksi emo, prosessori ja muistit. Kenties näytönohjain.

Ja jos tämä oli hepreaa niin silloin on syytä hakea ammattiapua (koneelle).

Jarkko
Viestit: 7074
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 1:14 am
Paikkakunta: Pohojammaa
Viesti:

Re: atk asiantuntemusta kaivataan kakkonen

Viesti Kirjoittaja Jarkko » To Maalis 29, 2007 12:24 pm

häly kirjoitti:Kun pysäyttää tuon ruudun missä on koneesta tietoja taulukonmallisesti niin sen minkä ymmärrän niin koneen tiedot näyttävät normaaleilta ainakin kovalevylöytyy ja tiedot kohdallaan. Ainoa mikä epäilyttää on että keskusmuistin kohdalla lukee: " 1, "
256mb muisti pitäisi olla mutta jos keskusmuisti olisi sipannut niin eika kone toimisi ollenkaan, vai ?
Tuo on aika mielenkiintoinen havainto. Tuo taulukko on varmaan BIOSin taulukko? Useimmiten kone tuuttaa jollakin tavalla eikä suostu yrittämään käynnistystä millään tavalla, jos muisti puuttuu. Edes kuvaa ei ruudulle välttämättä tule.

Tuo 256 on muutenkin aika hintsusti XP:lle. Olisiko nyrjähtänyt siksi? Kerran mulla oli useamman kerran uudelleenasennuksessa eräs läppäri, jossa oli 256 muistia ja osa taisi olla vielä olla jaettuna näytönohjaimelle. Kone takkuili ja sekosi säännöllisesti parin kuukauden välein. Kun muistia lisäsi, ongelmat poistuivat.

teu
Viestit: 74
Liittynyt: Pe Marras 17, 2006 10:31 pm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja teu » To Maalis 29, 2007 12:46 pm

Noitten putsausohjelmien kanssa saa olla varovainen, kun ne ottaa usein pois vähän turhankin paljon "sotkua". Jos siellä rekisterissä on jotain ylimääräisiä avaimia niin ei ne siellä paljoa pullaa syö nykywindowseilta. Asia oli eri 95/98/ME aikaan kun ne ei muutenkaan oikein tahtonut pelata kunnolla. Minä ainakin mielummin jätän pari ylimääräistä rekisteriavainta kun hukkaan ensimmäistäkään tärkeää. Mutta joo muisteissa voi olla jotain kun ei kerran näytä määrää oikein.

häly
Viestit: 166
Liittynyt: Ti Tammi 31, 2006 1:49 pm
Paikkakunta: hyvinkää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja häly » To Maalis 29, 2007 12:49 pm

Voisiko olla mahdollista että kun tuo keskusmuisti on juuri ja juuri riittävä tuolle käyttikselle, niin nyt kun koneelle on asennettu pari uutta ohjelmaa: nvu, filezilla, sekä emusikin imurointi ohjelma että jos noilla ohjelmilla olisi asennuksen yhteydessä tullut käynnistysmerkintä koneen käynnistyessä niin, se olisi nyt sitten ylittänyt muistinresurssit jotka ennen riittivät hintsusti?

Manuel

Viesti Kirjoittaja Manuel » To Maalis 29, 2007 1:33 pm

Toukokuussa tulee 5 vuotta siitä kun kyllästyin noihin ongelmiin. Ratkaisin sen silloin hankkimalla Linuxin. Se oli silloin vielä aika alkutekijöissään ja vaati koko joukun pähkäilyä ennen kuin sain toimimaan niin kun halusin. Mutta se oli stabiili ei kaatunut koskaan, eikä muutenkaan temppuillut.
Vaikka Linux on suomalaisen kehittämä, on Suomi sen käytössä aivan takapajula verrattuna muuhun mailmaan. (Esim. Ruotsin armeija siirtyi juuri siihen ja mailmalla myydyistä serverikoneista Linuxin osuus on 60% tällä hetkellä)
Kun lukee seuraavan listan näkee erot Windowsiin

Tarvittavat ohjelmat sähköpostille, kotisivuille ym. tulevat mukana.

Linuxiin ei ole viruksia eikä tarvita viruksentorjuntaa. (Win virukset ei toimi Linuxissa)

Sen saa netistä ilmaiseksi. Samoin kaikki ohjelmat. (Ohjekirjan osto on kuitenkin erittäin kannattavaa)

Palomuurit vakiona, käyttäjä määrittelee tiukkuuden

Ei eroa käytössä paljoa Winistä. (KDE työpöytä, Gnome eroaa jonkin verran)
Kerta-asennuksella (1-1½ tuntia, mukana ohjelmat mitä tarvitaan. Esim OpenOffice, Gimp ja yli 500 muuta ohjelmaa sekä ajurit)

Menee samalle kovalevylle 98 kanssa ja supistaa sen niin että kummallakin on oma alueensa..(Tuplabootti) XP'ssä on kehitetty esto ettei saisi samalle kovalevylle

Ei sisällä Win tyyppisiä haittaohjelmia joiden tarkoitus on varmistaa rahantulo Microsoftille ja estää yhteensopivuutta Linuxin kanssa. Nämä vievät Winissä osan prosessoritehosta ja aiheuttavat yleensä sen toimintahäiriöt.

Ei sotke kovalevyään kuten Win, joka tarvitsee eheytystä.

Osaaja voi tehdä mitä tahansa sen kanssa.(Lähdekoodia ei ole salattu kuten Winissä)

Monta eri versiota Linuxista, Tunnetuimmat, SUSE, Ubuntu, Fedora, Debian jne.

Linuxissa ns. Virtual Desktop järjestelmä, eli useita työpöytiä missä voi tehdä töitä ja vaihtaa työpöytää hiiren näpäyksellä.

Windows ohjelmat eivät toimi suoraan Linuxissa. Asentamalla ne Linuxin Wine ohjelman alle 98'na toimivat vaikka en ole tarvinnut.

DVD'n katselu ei onnistu koska Microsoftin patenteista johtuen ei Linux'ia voi toimittaa tarvittavan codec'in kanssa. (libdvdcss). Vienonen-Karpela-Saarela on kriminalisoinut senkin. Vaikka löytyy se netistä ja Mplayer.

Flashplayer'ia ei muistaakseni löydy Linux'ille.

Osaa ohjelmista ei löydy suomenkielisenä.

Lisäohjelmien asentaminen erilainen kuin Winiin. Lähdekoodista asentaminen vaatii osaamista. SUSE on muita jonkinverran helpompi, asennusvaiheessa tai jälkeenpäinkin voi valita mitä haluaa. Ne ohjelmat jotka löytyy asennus dvd'tä erittäin helpot asentaa.

Omat käyttökokemukset.

Mikään kolmesta koneesta ei ole koskaan kaatunut tai temppuillut. (Lukuunottamatta kahta ohjelmaa jotka kaatuivat aina heti. Niitä ei ole enää nykyisessa versiossa.)
Ei viruksia, enkä maksa edes viruksentorjunnasta laajakaistan toimittajalle.
Ei yhtää roskapostia. (En ole myöskään koskaan antanut netissä sähköpostiosoitetta mihinkään vähänkään epäilyttävään.)
Windowsiin löytyy enemmän ohjelmia, Linuxissa tulee ohjelmat valmiiksi mukana, eikä niitä yleensä tarvitse hakea netistä.
Linux osaajia on vähemmän jos tarvitsee apua ja saattaa olla tunteekin jonkun toisen Linux version.
Linuxia voi komentaa UNIX käskyillä Shell ohjelmassa.

Ne vertailut mitä olen nähnyt lehdissä (esim. TM) olleet sellaisia että näkee suoraan sen että kaveri ei hallitse Linuxia. Aika tarkasti löydetään mikä Windowsominaisuus puuttuu Linuxista mutta ei oikeastaan mitään niistä ominaisuuksista jotka taas puuttuvat Winistä.

Aika oikeilla jäljillä ollaan kun muistetaan että Windowsissa on paljon sellaista mikä puuttuu Linuxista ja Linuxissa on sellaista mikä puuttuu Windowsista. On kysymys siitä mitä painottaa. Kovin usein käy niin että Wini käyttäjä luulee että jotakin ohjelmaa ei löydy Linuxille. Äskettäin eräs kaveri totesi ettei Linuxista löydy meseä, totesin että sieltä löytyy Kopeete joka hallitsee myös muutkin mesen tyyppiset ohjelmat. Myös SAP toimii Linuxilla.
Viimeksi muokannut Manuel, To Maalis 29, 2007 2:16 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

häly
Viestit: 166
Liittynyt: Ti Tammi 31, 2006 1:49 pm
Paikkakunta: hyvinkää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja häly » To Maalis 29, 2007 1:49 pm

Mitenkäs olisiko semmoinen mahdollista, että olisi tullut kiintolevy liian täyteen? Eräs tuttu ehdotti vaan semmoista, ja olisi kyllä siinä mielessä mahdollista että levy on melko pieni (20Gt), ja asensin tosiaan ne pari ohjelmaa ja imuroin musiikkia koneelle, enkä tullut katsoneeeksi kiintolevyn tilannetta enää siinä vaiheessa...

Manuel

Viesti Kirjoittaja Manuel » To Maalis 29, 2007 3:38 pm

Samojen asioiden kanssa olen tapellut, Ostin Norton System Worksin ja sillä sai pystyyn vielä silloin kun mitkään Winin omat järjestelmät eivät toimineet.

Tureq
Viestit: 2273
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 4:47 pm
Paikkakunta: Oulun seutu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tureq » To Maalis 29, 2007 5:11 pm

häly kirjoitti:Mitenkäs olisiko semmoinen mahdollista, että olisi tullut kiintolevy liian täyteen? Eräs tuttu ehdotti vaan semmoista, ja olisi kyllä siinä mielessä mahdollista että levy on melko pieni (20Gt), ja asensin tosiaan ne pari ohjelmaa ja imuroin musiikkia koneelle, enkä tullut katsoneeeksi kiintolevyn tilannetta enää siinä vaiheessa...
XP muistaa huutaa kyllä kun kovalevy tai joku sen osioista alkaa olla täynnä, n 200Mt on silloin tilaa jäljellä.

Ja ohjelman asennus ei onnistu jos sille on alunperin tilaa liian vähän.

teu
Viestit: 74
Liittynyt: Pe Marras 17, 2006 10:31 pm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja teu » To Maalis 29, 2007 7:11 pm

Se on hieno homma että jaksaa näin innostua Linuxista, sillä se kyllä on aikalailla erikoinen ilmiö tietokonemaailmassa.

Korjataas kuitenkin vähän asiavirheitä, kun tuntui olevan useampiakin.
Manuel kirjoitti: Mutta se oli stabiili ei kaatunut koskaan, eikä muutenkaan temppuillut.
Tähän vois sanoa, että ei varmaan ole kaatunut, mutta kun alkaa tekemään "miesten hommia" niin kyllä sen linuxinkin saa polvilleen ihan helposti. Eikä tarvi yrittää edes tahallaan.
Manuel kirjoitti: Linuxiin ei ole viruksia eikä tarvita viruksentorjuntaa. (Win virukset ei toimi Linuxissa)
On niitä viruksia, mutta on niin pieni käyttäjäkunta ja viruksien leviämiseen tarvii käyttäjän panosta niin on kovin harvinaisia ja huonoja leviämään. Yleisempiä ovat nk. rootkitit joita olen nähnyt useammassakin palvelimessa.
Windows virukset toimii yllättävän hyvin wine emulaattorissa. Virusten toiminnan tutkiminen on helpompaa ja turvallisempaa emulaattorilla kun oikealla windowsilla.
Esimerkkiinä Internet Explorerin ajaminen emulaattorissa ja käynti jollain piraattisivulla. Saman tien nappaa.
Manuel kirjoitti: Menee samalle kovalevylle 98 kanssa ja supistaa sen niin että kummallakin on oma alueensa..(Tuplabootti) XP'ssä on kehitetty esto ettei saisi samalle kovalevylle
Asentuu XP:n ja Vistan kanssa samaan koneeseen jos käyttää jotain kunnollista jakelua. Viimeksi pienensin läppäristä vistan ja pistin linuxin siihen viereen ilman mitään erillistä työkalua. XP:ssä ei ole yhtään riviä koodia joka jotenkin estäisi tai vaikeuttaisi linuxin käyttämistä samassa koneessa.
Manuel kirjoitti: Windows ohjelmat eivät toimi suoraan Linuxissa. Asentamalla ne Linuxin Wine ohjelman alle 98'na toimivat vaikka en ole tarvinnut.
Winellä pyörii yllättävän moni ohjelma, mutta alkuunpääseminen on yllättävän tuskallista myös ammattilaiselle. Helpommalla pääsee kun etsii jonkun linux ohjelman millä pystyy tekemään samat temput. Aina ei vain löydy.
Manuel kirjoitti: DVD'n katselu ei onnistu koska Microsoftin patenteista johtuen ei Linux'ia voi toimittaa tarvittavan codec'in kanssa. (libdvdcss). Vienonen-Karpela-Saarela on kriminalisoinut senkin. Vaikka löytyy se netistä ja Mplayer.
Microsoftilla ei ole MPEG2 patenttia vaan ostettu lisenssi "Moving Picture Experts Group"ilta, siitä myös lyhenne mpeg. libdvdcss:n käyttö on laillista nykylainsäädännöllä jos kyse on pelkästään katselemisesta. kirjastoa ei toimiteta käyttiksen mukana patenttiongelmien vuoksi. Ongelmat koskee lähinnä Yhdysvaltoja. Suomessa ei ongelmia (vielä). Useissa jakeluissa on jälkeenpäin asennus tehty helpoksi.
Vienonen-Karpela-Saarela on kyllä tehnyt karhunpalveluksen koko suomen kansalle. Olisko ollut että sai tuon homman hoitaakseen kun muut ei halunnu pilata mainettaan vai olisko vaan niin h*vatun tyhmä ettei tajunnu koko hommaa.
Manuel kirjoitti: Flashplayer'ia ei muistaakseni löydy Linux'ille.
Paketin nimi on flashplugin-nonfree. Suseen pitää virittää käsipelillä (komentoriviltä)
Manuel kirjoitti: SUSE on muita jonkinverran helpompi, asennusvaiheessa tai jälkeenpäinkin voi valita mitä haluaa. Ne ohjelmat jotka löytyy asennus dvd'tä erittäin helpot asentaa.
Eipäs yleistetä! jos tyhjästä alottaa, niin tuo suse on oikein murheenkryyni. Sulle varmaan helppoa kun 5 vuotta takana susen kanssa. Jos nollilta pitää lähteä niin kaikki debian pohjaiset on 100 kertaa helpompia uusien ohjelmien asennuksen kanssa. Mun poika asentelee pelejä minkä kerkeää Edubuntu linuxiin ja kaveri on 4v eikä osaa edes lukea vielä.

Kaikissa kaupallisissa linuxeissa sama ongelma: dokkareita ei tahdo löytyä, kun firmat haluaa ennemmin myydä tukea ja kirjoja. Aidosti "vapaissa" on kaikki dokkarit koko maailman luettavissa ilmaiseksi, esim Gentoo, Debian, Slackware ja näiden johdannaiset.

Suseen löytyy surkean vähän muita ohjelmia helposti asennettavina mitä ei siinä asennuslevyllä ole ja kärsii kaikista kaupallisten linuxien ongelmista lisänä vielä se ettei ole edes markkinajohtaja.
Manuel kirjoitti: Ei yhtää roskapostia. (En ole myöskään koskaan antanut netissä sähköpostiosoitetta mihinkään vähänkään epäilyttävään.)
Tämä ei liity linuxiin, vaan siihen kuinka osoitettaan jakaa netissä


Kyse ei ole linuxin vaikeudesta vaan Windowsin unohtamisesta. Olen verrannut Windowsia tupakkaan. On pirun helppo alottaa mutta tosi vaikea päästä eroon. Meidän lapsille ei ole vielä windowsia opetettu ja vaimokin on jo melkein päässyt siitä eroon.

Minun mielestä tuollaisen ylihehkuttamisen virheelisten mainospuheiden kanssa saisi lopettaa kokonaan, kun se puree kuitenkin omaan persukseen siinä vaiheessa kun joku uusi kyky kokeilee linuxia ja se ei sitten olekaan niin ihana ja autuas kokemus kun on ymmärtänyt mainospuheiden perusteella.
Kyllä se muutos pitää lähteä ihan itsestä. Joku tällä palstalla oli kokeillu firefoxia yhden päivän kun sitä niin kehuttiin ja pettyi pahasti, kun sen kanssa olisi oikeasti pitänyt pelata muutaman kuukauden omaan tahtiin ja tosi tarkoituksella ilman huuhaa mainospuheita.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras » To Maalis 29, 2007 7:26 pm

Onko jo muistit ja liittimet räplätty ja heiluteltu?

Mulla meni 1 muistipalikka pimeäksi taannoin.

Windowsia en ole uskaltanut päivittää tuoreilla päivityksillä, vaan vasta kun toiset ovat olleet Mikkisoftan koekaniineina ensin. Ja tuota "laillisten/laittomien ohjelmien valvontajuttua en suosittele ladattavaksi ollenkaan.


Kuva

Aleksi

Viesti Kirjoittaja Aleksi » To Maalis 29, 2007 7:47 pm

Täällä tulikin hyvä määrä ohjeita. Jollei windows millään lailla tokene, niin kyseessä lienee rautavika ja/tai sen myötä windowsin korruptoituminen.

Jollei viimeisimmän kokoonpanon palauttaminen onnistu, niin yhtenä helppona tapana yrittää korjata järjestelmä on tehdä järjestelmän korjausasennus. Kun levy buutataan asennuslevyltä, pitäisi tulla yhtenä vaihtoehtona asennuksen korjaus. Jos asennus ei anna tätä vaihtoehtoa, voi windows olla asetetta enemmän sekaisin. Siihenkin löytyy keinot, mutta menee astetta haastavammaksi.

Muistien ja kiintolevyjen testaamiseksi voi ladata Ultimate Boot nimisen cd-levyn. Cd-levy on ilmainen ja sisältää ison tukun ohjelmia jolla voidaan korjata, elvyttää ja testata tietokonetta. Levyn kanssa kannattaa olla varovainen, koska osalla ohjelmista pystyt varmasti tuhomaan koneen sisällön lopullisesti.

Levykuvan saa ladattua ohjelman kotisivuilta.
http://www.ultimatebootcd.com/download.html

Muistit voi testata vaikka mukana tulevalla Memtest86+ ohjelmalla. Kiintolevyjen testaamiseen voi käyttää useampaa ohjelmaa, mutta PowerMax (Maxtor/Quantum) ohjelma on toiminut ihan mallikkaasti myös useamman muun ohjelman kanssa. Levyltä löytyy myös monta muuta ohjelmaa jolla kiintolevyjä voi testata. Osa testeistä voi tyhjentää koko kiintolevyn sisällön, joten ohjelmien kanssa kannattaa olla varovainen.

Muistiviat voivat olla mystisiä, mutta kiintolevyn viat paljastuvat yleensä helpommin. Itse en ole törmännyt koskaan suoranaisesti vikaan prosessorissa ja emolevyn kanssa kone yleensä ei enää herää henkiin kunnolla, joten viat näkyvät yleensä selkeäämmin. Virtalähdeviat voi bongata volttimittarilla, mutta epäselvissä tapauksissa on yleensä helpointa testata toisella virtalähteellä. Virtalähdeviat yleensä näkyvät siinä vaiheessa kun kone alkaa työstämään jotain oikein kunnolla ja koneen lisääntyvän virrankulutuksen pystyy helposti huomaamaan ohjelmista joita ajaa. Esimerksiksi jonkun pelin käynnistäminen voi viedä loput mehut koneesta ja se tilttaa siihen.

Tietokoneissa se vika voi aina olla niin monessa paikassa yhtä moneena oireena, että menee helposti yleensä hakuammunnaksi. Nopeiten yleensä vian löytää jos voi vaihdella koneen sisältä osia.

Mitä linuxiin tulee, niin suosittelen kokeilemaan vaikka Ubuntua. Se näyttää olevan aika pätevä ja toimiva kokoonpano. Oikeiden ohjelmien löytäminen linuxissa voikin olla joskus todella työlästä, mutta kyselemällä muilta ja selaamalla vaikka Ubuntussa ohjelmakirjastosta läpi ja lukien kuvauksia ohjelmista, voi hyvin löytää oikeat ohjelmat.

Ajomies
Viestit: 20572
Liittynyt: Ti Joulu 20, 2005 9:40 pm
Paikkakunta: Äänekoski
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ajomies » To Maalis 29, 2007 8:33 pm

Juuri saman teki omakoneeni vuodenvaihteessa ja johtui siitä kun Maxtorin kiintolevy jumiintu. Sitä sitten ollaan tässä koitettu saada konetta ennalleen,,,,ja toiminta jatkuu...... :arrow:
Kaikki on turhaa jopa turha tietokin.
Konekansa.fi

hoss
Viestit: 500
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 11:17 pm
Paikkakunta: Pirkanmaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja hoss » To Maalis 29, 2007 11:04 pm

Käynnistyykös kone pidemmälle jos on huilannut yli vuorokauden? Jos, niin voisit kurkata sisään ja tutkia emolevyn kondensaattorit. Niistä voi olla joku päästään pullistunut.

Jos imuroit pölyjä koneen sisältä niin älä kosketa mitään imurin suulakkeella. Imuri tekee staattista sähköä ja varsinkin muistit on sille aika herkkiä. Parempi ois puhallella paineilmalle. Pölyää vaan naamalle.

Muistikampoja voi kokeilla eri paikkoihin ja jos se 256Mt on kahdessa palikassa, pitäisi xp:nkin käynnistyä 128Mt:lla vikasietotilaan ja ainakin komentoriville. Viallisen palikan pitää olla irrotettuna. Saatko siitä toisesta koneesta lainattua muistia, jos on saman tyyppistä?

Windowsin varsinainen korjausasennus tapahtuu komentoriviltä ja vaatii tietoa korjattavista tiedostoista. Tämä siis jos valitsee ensimmäisessä tarjotussa valinnassa "Korjausasennus (R)" (tai jotain sinne päin). Kun siinä vaiheessa valitsee normaalin asennuksen, ja vasta seuraavassa tarjotussa valinnassa (ollaan jo graafisessa tilassa) ottaa korjaavan päälleasennuksen, onnistuu homma harjaantumattomaltakin.

Asennuslevyn pitää siis olla asemassa ennen koneen käynnistämistä ja biosista siis valittu cd/dvd-asema boot-listassa ennen kiintolevyä. Biosiin pääsee yleensä naputtamalla heti käynnistyksen alussa del, F1, F2, F10, tai F12-näppäintä. Jossain fujitsun koneessa taisi olla shift+alt+del yhdistelmä. Joissain merkkikoneissa ei kerrota tota biosin avausnäppäin avaussivulla, mutta ohjekirjasta yleensä selviää.

Jos koneessa on vielä korppuasema, voisit kokeilla käynnistää koneen jollain käynnistyslevykkeellä, esim. dos, w98 tai joku boottaava ohjelmakorppu kuten noi analyysiohjelmat. Netistä löytyy valmiita imageita. Tai boottaava cd käy yhtä hyvin. Jos toimii, ainoa mahdollinen rautavika on kiintolevy. Sekin selviää noilla analyysisoftilla.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: htc_81, masankp, OIU, Sederi ja 30 vierailijaa