Cynon pannuhuone

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

Cyno
Viestit: 1016
Liittynyt: Ma Touko 27, 2013 9:39 am
Paikkakunta: Hämeenkyrö
Viesti:

Cynon pannuhuone

Viesti Kirjoittaja Cyno »

Viimestään kesällä pitäisi tuo pannuhuone rakennella tuonne talliin jottei tuata sähköä nyt enään niin vallan kamalasti menisi. Täälä tuntuu olevan pannuhuone osaajia sen verran että olisin kiitollinen kaikkien kommenteista, niistäkin mitä en ymmärrä :).

Rakennan siis pannuhuoneen tuonne tallin perälle. Rakenteissa ei ole sen kummempaa kyselemistä, teen niin kestävän katon että sinne sopii laittaa painonnostopenkin päälle. Seinät ja katto pitää olla EI60 kun kattilateho menee yli sallitun tuolla EI30 seinälle (oisko raja ollut 30kw..). Pannuhuoneen ulkopuolelle pieni tuulikaappi (laki vaatii) mistä ovi ulos katokseen sekä toinen ovi sitten talliin. Tuulikaappiin semmonen syvennys mihin voi tuoda puita kuivumaan.

Sitten itse asiaan:
Lämmönlähde on jo olemassa, Vedan 50kw ( http://www.veda.fi/tuotteet/veda-lammit ... eda-50-kw/ ). Tommosen ostin ihan sen kummempia kyselemättä. Sitten on olemassa laturiksi jo laddomat 21-60. Varaajana nurkassa odottelee Akvatermin 3000ltr käyttövesi- ja aurinkokierukalla. Aurinkoa on varattu neljä 4 neliön tyhjiöputkikeräintä (ne sitten joskus paikoilleen..). Tiedän että tuo 3000litraa on hieman iso ehkäpä tuolle auringolle mutta hankitaan sitten pari keräintä vielä lisää jossain vaiheessa jos niistä on hyötyä :)

Tällä lämmitetään siis tallia 400m3 sekä taloa jossa kuutioita saman verran ja tietysti käyttövesi siinä samalla. Eli talossa on 500ltr akvatermin smartti missä sähkövastus sitten apuna (sähkövastus huutaa tällä hetkellä koko ajan! ja 4,5kw riittää muuten noinkin isolle talolle ja käyttövedelle kylmilläkin keleillä). Kaikenkaikkiaan olen laskeskellut että vesimassa yhteensä on luokkaa 4000ltr.


Tänään luin kun joku mietti tällä pastalla lämmönvaihtimen huoltoa. Siitä sain sitten idean että mites kun mun ei millään tekisi mieli ostaa jäätymisen estoaineita tohon koko 4000ltr systeemeihin. Että kannattaako mun pitää toi pannuhuoneen ja talon vesimassat samassa vai olisiko parempi pitää ne toisistaan erillään? toisinsanoen kierrätänkö raakavettä isosta varaajasta pieneen kun pienestä loppuu lämpö vai olisiko parempi kierrättää pienen vettä lämmönvaihtimessa joka sijaitsisi ison varaajan vieressä pannuhuoneessa? Eli ostaisin jäätymisen estoaineet vain tohon talon pienempään vesimassamäärään ~700ltr...

Minulla on tuohon raakaveden kierrätykseen olemassa jo Laddomatin eräs systeemi mikä ei toimi ehkä ihan sellaisenaan mutta siitä saa kyllä rakennettua systeemin. Talon ja pannuhuoneen välissä menee ulkomitoiltaan 25mm haitari rosteri joten kestää kyllä koviakin lämpöjä siirtää.

Toisaalta jos mietitään jäätymisen estoa niin ehkä edullisinta olisi laittaa "kaukolömpöputken" suojaputken sisään pakkasvahti vastus niin olisi varmaankin edullisin mutta mitäs sitten jos sähköt on poikki pitkän aikaa.... ...on kyllä eristetty putki joten siinä mielessä ei pitäisi ihan heti jäätyä. Eristämisen onnistumisen näkee sitten keväällä että kuinka aikaisin linjan päällä alkaa voikukat kukkia :D Se on sitä maalämpöä!

Yksi asia mikä vielä on päättämättä niin tuo paisuntasäiliö pannuhuoneeseen, talossa on jo oma. Sopisiko tosta vanhasta varaajasta rakentaa sellasen? Ihan vain niin että ilmaa sopiva paine sisälle ja vesi sisään niin että se on ilman kanssa tekemisissä? Tuosta taitaa löytyä googlailemallakin tietoa jota en ole vielä kerennyt opiskelemaan.

Yksi asia mikä itselle on myös auki on nuo sähkökatkokset. Eli tuo puukattila toimii sähköpuhaltimella. Jos sähköt menee poikki niin puhallin sammuu ja siitä painuu läppä kiinni = palaminen taitaa aikalailla tukehtua. Laddomat taitaa toimia silloin vapaakierrolla? riittääkö tuo vapaakierto huolehtimaan siitä ettei kattila kiehu? Vai lakkaako kattila välittömästi lämpeämästä enempää kun palaminen lakkaa saamasta ilmaa -> ei kiehumisen vaaraa?

Näillä alkuun. Tavoitteena olisi saada itselleni lisää mielikuvaa mitä yritän rakentaa kesemmällä :D
cardaani
Viestit: 4036
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 9:05 am
Paikkakunta: Wetenpää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja cardaani »

Mulla on tällä hetkellä talo ja ulkorakennuksen lämpökattila eri piireissä, eli välissä on lämmönsiirrin. Ulkorakennuksen piirissä on glykoolit.

Talossa öljylämmitys ja tuota toista kattilaa poltellaan toistaiseksi vain yli -10 asteen pakkasilla. Nyt on menossa muutos, että sijoitan ulkorakennukseen 3000l varaajan. Pohdin tuota uutta varaajatilavuutta myös glygoolitäytökselle, mutta ei siinä ole mitään järkeä. Tulee paljon kustannuksia. Koska päätökseni mukaan molempiin tulee nyt vesi lämmönsiirtonesteiksi, niin jätän tuon lämmönsiirtimen myös pois. Siinä on sellainenkin etu, että voin shuntata isolta varaajalta lähtevän veden yli 10 astetta matalemmalle lämpötilalle (vakiolämpö) lämmönsiirtotehon siitä kärsimättä (talven empiirisiä tutkimuksia...). Talossa on sitten oma shunttaus lähtevälle kierrolle.

Nuo sähkökatkot on järkevintä varmistaa agregaatilla. Varaajaan tulee myös vastus, jolla voidaan ylläpitää esim +5 astetta lämpöä. Mulla on jo valmiina talossa kytkennät, jolloin ei tarvitse kierrättää vettä ulkorakennuksen kautta esim. lomamatkan aikana, vaan siellä on vain tuo ylläpitolämpö (kun talonmies ei ole paikalla). Siis pari sulkuventtiiliä, joilla ohjataan virtaukset oikeille reiteille.
Tyhmyytensä voi paljastaa vain avaamalla suunsa...
juhani008
Viestit: 5124
Liittynyt: Ti Syys 08, 2009 8:41 pm
Paikkakunta: Keski-Suomi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja juhani008 »

Se on hyvä että painonnostopenkki tulee, se pitäis olla joka talossa !!!

Kyllähän tota ko. kattilaa askarruttaviin kysymyksiin parhaat vastaukset saa Vedan tehtaalta, hyvin ja mielellään vastaavat s.postiin.
Mutta kyllä se varaajan lataus sähkönavulla pitäis olla ohitettavissa eli vapaakierto siinä pitäis olla että saa myrskylläkin rauhassa selata sohvalla läppäriä kun just tuli tietty ennen sähkökatkoa kattilaan täys latinki mätettyä puuta palamaan. Niin ja kattilan pitäis kyllä olla ihan vaan tulella toimiva mut kehitys menee eteenpäin.
Agrekaatti on taas yksi "härveli" nurkissa lisää vikoja itseensä keräämässä vuosien varrella ja tietty yksi kustannus lisää muutenkin kalliiseen ja työlääseen puulämmitykseen.

Ja sit sulla Cyno on kysymyksiä sisältävä turhan pitkä "stoori" kirjotettuna; harvoin tältä palstalta saa kaikkiin kysymyksiin vastausta noin pitkästä tarinasta.
Paras on kun laittaa yhden kyssärin kerrallaan, siten saattaa vastaukset kysymyksiin jopa saadakkin ???

Toi Vedan kattila on kyllä käytettävyydeltään varmaan markkinoiden paras mutta onko se hyötysuhteeltaan...riittävän hyvä ???
Mua kans kiinnostaa toi kattila mut tietty maalämpö kiinnostaa enemmän.
Cyno
Viestit: 1016
Liittynyt: Ma Touko 27, 2013 9:39 am
Paikkakunta: Hämeenkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Cyno »

Joo stoori on pitkä ja vastata ei tartte kaikkeen :) Kirjoitin pitkästi siksi että hahmottuu kokonaiskuva asiasta.
Voi pomia asian mikä pistää silmään ja vastata vain siihen jos siltä tuntuu :)
Tämä aihe tulee elämään jokusen vuoden luulisin. Sitten viimestään kun laitan valokuvia niin alkaa tulemaan kysymyksiä että missäs sun varoventtiilit ja lämpömittarit on? NIIN MITKÄ? :D

Ton Vedan valitsin ihan hatusta kun naapurissa olis lähes samanmoinen (niillä vaan tuo alapalomalli käsittääkseni) ja vaikutti käytettävyys helpolta. Hyötysuhde on hyvä silloin kun systeemi on niin helppo käyttää että rouvakin saa sinne tulen alle eli että sitä käytetään paljon eikä niin että siinä on liikaa vipuja ja rouva ei uskalla laittaa tulta alle kun isäntä on viikot reissussa. Muuten uskoisin että tuossa pannussa puu palaa hyvin ja että savukaasut jäähtyy riittävästi ennen piippua = riittävä hyötysuhde minulle.

Ja sitten vielä se että kun sen saa kuumaksi niin siellä saa polttaa autonrenkaita :D

Agrekaattia en ole ajatellut hommata vaan kun sähköt on poikki niin sitten mennään ilman. Asutaan kuitenkin sellasessa paikassa että sähköt ei voi olla poikki päivää pidempään. Sähköttömyyteen on varauduttu puuhellalla ja varaavalla takalla talossa, pihasaunasta tulee perinteinen että vesikin lämpiää puilla eli siellä voi sitten käydä peseytymässä. Vesi kun vaan saadaan sitten jostain jos on isompi katkos menossa niin 4km päässä oleva pumppaamokin menee pois päältä ja vettä ei tule.

Sähkökatkoksissa murehduttaa ainoastaan tuo ettei vain kattila pääse kiehumaan.
cardaani
Viestit: 4036
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 9:05 am
Paikkakunta: Wetenpää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja cardaani »

Cyno kirjoitti:Sähkökatkoksissa murehduttaa ainoastaan tuo ettei vain kattila pääse kiehumaan.
No, luultavasti ei ole mitään ongelmaa, kun palamisilmapuhallinkaan ei tällöin pyöri. Toki kai ne putkityötkin joskus onnistuu sähläämään silleen, ettei vapaakierto toimi :D

Jos vuorokauden katkokset max. niin ei siihen sähköttömyyteen sit tarvitse varautua paukkupakkasillakaan. Mulla oli useamman vuorokauden katkos kaksi vuotta sitten (yli -25 ast. pakkasta) ja tein lopulta yöllä otsalampun valossa sähkökytkennät kiertovesipumpulle ja kattilalle, jotta sain käytettyä niitä 1000W salkkuagrilla :lol: Kannattaa kuitenkin lisälaitteet kytkeä pistokkeen kautta, jotta jos se maailmantilanne kovasti muuttuu, niin saa kaiken toimimaan helposti jatkojohdon ja agrin kanssa. Siperia opettaa...

Laita vaan kalvopaisari!
Tyhmyytensä voi paljastaa vain avaamalla suunsa...
Jammu
Viestit: 22648
Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jammu »

joo ei isokaan kalvopaisari niin kallis ole etteikö sillä mielellään ilmaussulkeisia välttele :?

Laita kv-pumput ja lämmönohjaussysteemit hyvälaatuisen esim Eaton powerware 9000 sarjalaisen UPSin perään, se suojaa sähköräpsyiltä ja lisäakustolla ismommilta katkoilta
Suomi kuuluu länsimaihin
Cyno
Viestit: 1016
Liittynyt: Ma Touko 27, 2013 9:39 am
Paikkakunta: Hämeenkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Cyno »

Jammu kirjoitti:joo ei isokaan kalvopaisari niin kallis ole etteikö sillä mielellään ilmaussulkeisia välttele :?

Laita kv-pumput ja lämmönohjaussysteemit hyvälaatuisen esim Eaton powerware 9000 sarjalaisen UPSin perään, se suojaa sähköräpsyiltä ja lisäakustolla ismommilta katkoilta
Toi UPS:n on vastaus tuohon kattilan keitosongelmaan. Tai siis varmistaa sen että jos tulee sähkökatkos niin puhallin ei päästä ilmaa kattilaan ja sitten taas tuo latauspumppu UPSin perään niin se jäähdyttää ihan varmasti kattilan niin ei ole edes pelkoa etteikö vapaakierto riittäisi.


Vielä mainittakoot puulämmityksen hienoudesta että jos ihan tosissaan tulisi pidempi sähkökatkos niin nuo kiertovesipumput ei paljoo virtaa syö
Niin ne saa tarvittaessa toimimaan perus 12v akuilla ja invertterillä aika pitkäksi aikaa (toki paljon helpompaa ostaa vaikka halppis agrekaatti keskelle pihaa). Talon ja tallin lattioiden kiertovesipumput taitavat mennä maksimissaan yhteensä 30watilla... sitten tietysti pumppu kattilan lataukseen ja siirto pumppu kahden varaajan välille mutta nuohan eivät edes pyöri montaa aikaa päivästä/viikosta...
YxJampe
Viestit: 573
Liittynyt: Ma Loka 29, 2012 9:36 am
Paikkakunta: Pirkanmaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja YxJampe »

Sellainen havainto pienemmästä vedasta että hormiin kannattaa laittaa vedonsäädin ellei sellaista jo ole, helpottaa säätämistä eikä savukaasujen lämmöt karkaa. Olikos tossa mukana tuubeihin tulevat turbulenssi vai mitkä nyt olivatkaan levyt?
Jammu
Viestit: 22648
Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jammu »

Tosson vaan se pointti jos halppisaggrekatilla haetaan sitä toimintaVARMUUTTA lämmityssysteemille :?:

Mieluummin sitten hyvälaatuinen UPs jonka akuston pitää kunnossa tai kunnolinen invertteri+akut tai sitten se aggrekaatti. Tietty onhan se huonon aggrekaatin korjaaminen lauantai-illan ratoksi otsalampun valossa mielekästä puuhaa 8)
Suomi kuuluu länsimaihin
cardaani
Viestit: 4036
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 9:05 am
Paikkakunta: Wetenpää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja cardaani »

Laadukas UPS on kyllä hyvä olla säätöelektroniikalle jo pelkästään ukkosen takia. Mutta ei sillä kuitenkaan kauaa latauspumppua pyöritetä. Tai kaikkihan riippuu paljonko siihen upsiin latoo rahaa kiinni.

Kyllä sähköttömässä tilanteessa sen latauksen pitää lähtökohtaisesti onnistua kiehumatta ihan painovoimaisesti. Kaikki harmit kun tulee just silloin, kun sitä vähiten odottaa. Itse reissussa ja pannu täynnä puuta, amppeeri poikittain ja puhelimen kautta ei sähkö lähde kulkemaan...

Eikä sitä varavoimaa tarvitse hankkia. Suosittelen kuitenkin tekemään valmiudet siihen. Saattaa mieli muuttua tositilanteessa. Itse olin sellaisessa ja näkökulmat ongelmiin alkoivat avautumaan. Pelastuslaitos jo kierti taloja evakoimassa ja munkin oven takana kävivät. Onneksi en tarvinnut apua.
Tyhmyytensä voi paljastaa vain avaamalla suunsa...
Cyno
Viestit: 1016
Liittynyt: Ma Touko 27, 2013 9:39 am
Paikkakunta: Hämeenkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Cyno »

Nytkähtää tääkin eteenpäin. Kesäloma todennäköisesti alkoi tänään ja alettiin laittamaan pannuhuonetta hahmolleen. Meinattiin ensin hakea isolla kärryllä rakennusmateriaalit puukeskuksesta mutta sittemmin laskeskelin tarpeet joita oli niin paljon että meni lähelle 2000kg kuorma.. Sain vielä muutaman tunnin varoajalla kuitenkin kuljetuksen heiltä. Saatiin sitten sekin aika hyödynnettyä siivoamiseen.

Kuvat on kivoja niin laitanpa tähän pari.


Kuva
Pannuhuone siis tuonne vasempaan nurkkaan.

Kuva


Pituutta tulee 3,6m ja leveyttä 2,4m. Sisäkorkeudeksi arvoin 2,6metriä josko se riittäisi sitten tuolle pannun tuubien rassaukselle. Painonnostopenkki menkööt muualle kun ei tuonne päälle jääne tilaa kuin 1,6meetteriä. Siltikin tuo katto rakennetaan niin että kestää kuormittaa (aika näyttää paljonko :D ).
Kompuran kohtaan tulee siis pannu ja piipun taakse tulee tuo mötikkä akvatermi.

Eipä tässä vaiheessa muutakuin kipsiä paikoilleen. Saadaan seinä ja katto kipsattua niin sitten isot kamat sisälle ja päätyseinän tekoon.

Toivoa ettei oma kesäloma nyt palanut osakseen niin saisi tämän tehtyä...
Cyno
Viestit: 1016
Liittynyt: Ma Touko 27, 2013 9:39 am
Paikkakunta: Hämeenkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Cyno »

Eipä kummempia oo tapahtunut.. ..nyt on mökki muodossaan ja sisältä noin niin kuin rakenteellisesti valmis.

Kuva
Ton jälkeen on myös tullut tuo etuseinä palo-oven kera paikoilleen.

Kuva
Kuvaa kattilan asennusoperaatiosta. Ensin vietiin pannu noin kohdilleen ja nostettiin ilmaan ketjuviputaljalla (saatiin naapurilta onneksi kunnon talja lainaan kun oma kiinalainen ei tuon vertaa jaksanut). Sitten muurattiin nuo "tassut" vaateriin tuonne alle jotta saatiin pannu irti lattiasta ja oikealle korkeudelle. Laitettiin nuo valkoiset liinat vielä varmistukseksi muurauksen ajaksi niin uskalsi olla allakin :roll:


Tuolla lämpökanaali ketjussa onkin mukavaa seurattavaa ollut kun ainakin Julle rakentelee omaansa?


Huomenna olis tarkootus käydä älveeii kaupas hukkaamas tonneja.. ..ostoslistalla kalvopaisuntasäiliö, 1" ja 2" kierrettävää putkea, lämpömittareita, painemittareita, ilmakelloja, varoja ym. ym. :)

Jenkakoneen saan pitkään lainaan ilman kustannusta niin välttyy moisen hankinnalta, saa nähä onko siitä mihinkään.


Sitten olisi mieltä askarruttavia sekavia kysymyksiä vielä joihin kuulisin mielellään taas kommentteja:

1. ilmapuhallin kattilaan, eli rautaiseen hormiyhteeseen tulee savukaasuanturi (pintaan) ja termostaatti. Sillä saadaan säätää esim. että hormi on +50celssiusta ennenkö toi puhallin lähtee päälle. Tälle kannattais vissiin laittaa toinenkin ohjain että jos paluuvesi varaajalta on vaikka +80 niin tuo puhallin sammuisi eikö? jos vaikka sattuisi niin että varaaja olisi jo liian täynnä ja olisin juovuksissa latonut pesän täyteen kuivaa koivua niin ei keittäisi 8)

2. varaajan pumppu, eli tuo laddomat 21-60 lähtis samalla savukaasutermostaatilla päälle ja pois... ...ei kait tässä mitään ihmeellistä?


3. lämpökanaalin toiminta, tämä systeemi pitäisi saada vielä itelleni selvennettyä. Tallissa siis tuo 3000 ltr varaaja ja talossa 500ltr. Ostin jo puolitoista vuotta sitten samassa köntässä varaajan kanssa tuollaisen Laddomat 5030 paketin joka on varmasti ihan hyvä siihen tarkoitukseen mihin se on tehty mutta en ole enään varma miten sen omaan laittaisin. Tuo on varmaankin niin outo systeemi ettei siihen kellään mitään kommentoitavaa. Kysyisin kuitenkin että kannattaako tehdä järjestelmä niin että kun kamiinassa on tuli, niin samalla kun toi kattilan pumppu varaa isoa varaajaa niin tuo lämpökanaalin pumppu samaan aikaan ikään kuin varuuksi täyttäisi myös tuon talon varaajan? eli pesän palaessa sitä energiaa menisi molempiin varaajiin ja kun talo täynnä niin sitten laitaisi pelkästään isoa. En tiedä olisiko tuossa mitään järkeä muutakuin kaikista kylmemmille ajanjaksoille?


Yxjampe:
Olikos tossa mukana tuubeihin tulevat turbulenssi vai mitkä nyt olivatkaan levyt?
ei ole tuollaisia levyjä eikä hajuakaan miltä ne näyttää? ja mitä vedon säätelyyn tulee niin eikös se ole lailla kielletty säätää hormin vetoa? :D tai ainakin vedon säätö savupellillä on kielletty?
YxJampe
Viestit: 573
Liittynyt: Ma Loka 29, 2012 9:36 am
Paikkakunta: Pirkanmaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja YxJampe »

Ei ne levyt mitään kummosia ole, levynsoirosta pokkailtuja pätkiä mitkä roikkuu tuubeissa. Näitä tarjosivat yhdeksi ratkaisuksi kun veto oli liian kova ja savukaasut oli turhan kuumat ja tossa niistä on kyllä hyötyä.
Toi vedonsäädin rajoittaa vetoa jos veto liian kova eli liian kovalla vedolla päästää ilmaa hormiin, säädettävä venttiili mikä tulee hormin alapäähän nuohousluukkuun.

Varaajan lämmön huomioiva ohjain ilman muuta, helpottaa käyttöä.
Fiat640
Viestit: 3831
Liittynyt: To Helmi 25, 2010 2:40 pm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Fiat640 »

Katoinko oikein että katossa kyprokki? Joku aika sitten tehtiin yks pannuhuone (tai on se pikkusen keskissä vieläki :roll: ) johon tuli 40kw kattila niin vaihtoehot oli täälä että valu tai paroc elementti, elementillä tehtiin sitten ko olis saanu valun kanssa kirota, varsinki ko varaaja oli laitettu jo sisälle. Raja oli muistaakseni 27kw, sen alle olis riittäny kipsilevy.

Kotia tarkotus joskus tehä pannuhuone vanhaan navettaan mistä sitten putket rakennuksiin, tai tuomonen visio ollu isän kanssa.
Cyno
Viestit: 1016
Liittynyt: Ma Touko 27, 2013 9:39 am
Paikkakunta: Hämeenkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Cyno »

Fiat640 kirjoitti:Katoinko oikein että katossa kyprokki? Joku aika sitten tehtiin yks pannuhuone (tai on se pikkusen keskissä vieläki :roll: ) johon tuli 40kw kattila niin vaihtoehot oli täälä että valu tai paroc elementti, elementillä tehtiin sitten ko olis saanu valun kanssa kirota, varsinki ko varaaja oli laitettu jo sisälle. Raja oli muistaakseni 27kw, sen alle olis riittäny kipsilevy.

Kotia tarkotus joskus tehä pannuhuone vanhaan navettaan mistä sitten putket rakennuksiin, tai tuomonen visio ollu isän kanssa.

No tuota.. .. http://www.gyproc.fi/ratkaisut/vali-ja- ... valipohjat .. tuolla vasemmassa reunassa VTT:n sertifikaatit.

Ja jos joku kysyy niin nämä on pelkästään osastoivia :) hullu sääntöhän tollanen on omassa pikkutallissa tuo EI kuuskymmentä tälläselle isommalle kattilalle. Tarkoittaa siis sitä että palo ei saa päästä tuolta ulos yhteen tuntiin... ...että ihmisillä on aikaa poistua tai jotakin. toisaalta tuota paloaikaa rajoittaa mielellään jos sillä aikaa saadaan palokunta sammuttamaan tuo pannuhuone ennenkö koko talli palaa. Tässä omassa kohteessa kun on klapilämmitys niin mikähän siellä belsebuubi palaa jos ei pesässä tuli :D ei siis mielestäni ole kauheaa riskiä tulipalolle tuolla pannuhuoneessa.. ..ei siinä tietysti selittelyt auta kun pitää alkaa kättä vääntää viranomaisten kanssa.

Mutta sittemmin mietittynä tuo parocin elementti voi olla kokonaisedullisinta tuohon kattoon! :)

Vielä edittiä eli se on seinillä tuo EI60 jos vain osastoivia ja katto taitaa yrittää aina mennä REI60 luokkaan.. ..tuo ärrä kuvaa muistaakseni kantavuutta. toisaalta jos tuo katto tukeutuu tuohon osastoivaan seinään niin silloin siitäkin muodostuu kantava. Mutta meillä tuo ei ole kantava eikä kattokaan ;)
Cyno
Viestit: 1016
Liittynyt: Ma Touko 27, 2013 9:39 am
Paikkakunta: Hämeenkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Cyno »

Kuvia kiinnostuneille.

Vielä on putkitukset kesken ja mietein että tohtiiko kuvia laittaa raadille -> rohkaistuneena -> jos jokin pistää silmään niin sanokaa. Tehty periaatteella "omasta päästä ja jäikin vielä" :)

Kuva
Siinäpä paisuntasäiliö, kalvomallinen 300ltr. Siitä on tuo lähtö menossa kattoa pitkin tuohon varaajan ja kattilan väliseen alaputkeen jos vaikka olisi vesi sopivan viileää paisuntasäiliölle. Lähdössä on ilmakello, painemittari ja 1,5baarin varo.



Kuva
Varaajassa oli neljä isoa reikää sähkövastuksille ja näistä kaksi päätimme hyödyntää lattialämmönpiirille. Vähän mietityttää kuinka tuo tulee sekoittamaan varaajan kerrostumista mutta tuskimpa kuitenkaan. Kuvassa tuo alempi muovinen punainen "lautanen" missä on kaksi reikää = aurinkokierukka. Ylempi samanlainen on sitten käyttövedelle.

Kuva
Siinä kattilaa. Vedettiin nuo putket nyt sitten 2" tuumasina vaikka yhteet varaajassa ja kattilassa oli pienemmät. Toivotaan ettei oo liian isot putket? Itse ymmärrän toistaiseksi virtaustekniikasta niin kovin vähän mutta kokemuksista varmasti viisastuu. Harmittaa kun otin aikoinaan tuon Laddomatin vain 21-60 vaikka olisi saanut olla 21-100.. ..noh tuolla nyt kokoeillaan ensin. Ei meillä ole kyllä koivua tuonne poltettavaksi jotenka taitaa sitä kautta pelko liiasta tehosta olla aiheeton.

Kuva
Kattilaa toisesta suunnasta. Ärsyttävästi tuossa Akvatermissa tuo alempi ja ylempi yhdysputki eri kohdilla! Kattilassa kun on lähtö ja tulo samassa vertikaalilinjassa mutta varaajassa ei. Joutuu mutkittelemaan typerästi tuon ylemmän kanssa. Kattilan edessä lämpömittari. Kattilan päällä tuumanen 1,5bar varo. Varon etupuolella putki missä on ilmakello ja painemittari.
Sitten näkyy vähän huonosti mutta tuolla varaajan päällä on painemittari, ilmakello ja varuuksi sielläkin 1,5bar varo. Ahlsellin laskua odotellessa :D


Sitten opittua. Älä käytä putkien kierteytykseen mitään muutakuin kunnon kierteytysöljyä. Nimimerkillä uudet terät maksaa 300€.. ..noh vanhat oli muutenkin jo huonot. Maanantaita odotellessa että saa tuota oikeata liukastinta tukusta kun nuo kivijalkaliikkeet kierrettynä ei sopivaa löytynyt. Leikkuunestettä spraypurkista kokoeiltiin missä luki että kierteytykseen mutta ei oo riittävän hyvää. Bauhaussissa oli aikoinaan Rothenbergin sellaasta punaasta hyvää kierteysnestettä mutta niillä ei ollu sitä enää :(


Kyllä se siitä talveksi tulee :D ei vaa, vähän jo kutkuttais laittaa tuli pannuun....
Rampe
Viestit: 822
Liittynyt: Ma Tammi 21, 2008 8:39 pm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rampe »

Cyno kirjoitti:
Sitten olisi mieltä askarruttavia sekavia kysymyksiä vielä joihin kuulisin mielellään taas kommentteja:

1. ilmapuhallin kattilaan, eli rautaiseen hormiyhteeseen tulee savukaasuanturi (pintaan) ja termostaatti. Sillä saadaan säätää esim. että hormi on +50celssiusta ennenkö toi puhallin lähtee päälle. Tälle kannattais vissiin laittaa toinenkin ohjain että jos paluuvesi varaajalta on vaikka +80 niin tuo puhallin sammuisi eikö? jos vaikka sattuisi niin että varaaja olisi jo liian täynnä ja olisin juovuksissa latonut pesän täyteen kuivaa koivua niin ei keittäisi 8)

2. varaajan pumppu, eli tuo laddomat 21-60 lähtis samalla savukaasutermostaatilla päälle ja pois... ...ei kait tässä mitään ihmeellistä?
Toinen termostaatti kattilaan (vesitilaan) ohjaamaan puhallinta. Esim. Kattilatermostaatti ylilämpösuojalla. Ei pääse keitteleen... Kai tuossa puhaltimen yhteydessä on joku ilmaläppä?
Kannattaa vielä tarkistaa, että termarin säätöalue riittävä, ettei turhaan katko puhaltimen käyntiä. Ei myöskään kannata asentaa ihan vesitilan yläosaan tästä johtuen :roll:

Tuossa muuten on tehty kattilan perusmuuraus oikein virallisesti :lol:
Kaikki omat on tähän asti tällätty rhs putkenpalojen päälle ja sopivaa levysuikaletta väliin niin että tulee vaateriin. Siinä ne on paikallaan pysynyt niin kauan kuin tarves on..
juhani008
Viestit: 5124
Liittynyt: Ti Syys 08, 2009 8:41 pm
Paikkakunta: Keski-Suomi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja juhani008 »

Cyno kirjoitti: Kyllä se siitä talveksi tulee :D ei vaa, vähän jo kutkuttais laittaa tuli pannuun....
Joo toi on mielenkiintoinen kattila, kerro sitten kokemuksista kun savut otettu ! :)
Ja hyviä kuvia olet laittanut, mukava kahtella !

Nuo putkitukset on kyllä hyvännäköiset kun kunnon rautaputkeen väännetään kierteet ja muhvit kierretään tappuroilla kiinni.
Itsekkin ajatellut tehdä noin lähivuosina tulevan pannarin uudistuksen.
Vielä ois aikaa harjotella jenkojen tekoa. :)
2xford4000
Viestit: 6505
Liittynyt: La Tammi 09, 2010 9:33 pm
Paikkakunta: 07560 pukkila
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 2xford4000 »

ite käyttäny aina kahta piippukulmaa varaajan lähdös ni saa suuntiman oikeeks ku on nivel mistä väännellä.. muista laittaa paisunnalle varoventtiilin jälkeen huoltosulku ja sen ja paisunta säiliön väliin haara ja sulku että on helppo katsella esipaine paisunnasta.. kuitenkin kerran vuoteen suoritettava huoltotoimenpide.. toki niitä on sellasiakin hultosulkuja joissa tyhjennys jo ite sulussakin.. ja ilmauksia, varoja yms ei kannata sijoittaa varaajan päälle vaan putkittaa sen verran sivuun että kun nää nykyajan laatutuotteen alkaa vuotaa ni huomaat veden lattialla.. säiliön päälle et katsele ja kun sinne hiljaa tiputtaa tipan silloin tällöin on puhkiruostuminen lähes varmaa.. jollei satu asiaa huomaamaan.. juu jos terät tylsät ei mene mihinkään.. kunnon öljy kyl auttaa mut uudet terät ja hyvä öljy ni ilo tehdä töitä.. on muuten metallinkin poraukseen oiva liukaste.. mul ollu remsin öljyä.. mut toimii ne muutkin..
ford 4000 major vm66
ford4000 vm75
+paljon muuta
http://ford4000.kuvat.fi/kuvat
Cyno
Viestit: 1016
Liittynyt: Ma Touko 27, 2013 9:39 am
Paikkakunta: Hämeenkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Cyno »

Taas edetty. Systeemiä testailtu ja lämpöjä nosteltu. Sähkäri kävi siis viime perjantaina niin saatiin hommat pelittämään. Jouduin myös vaihtamaan tuon kattilan päällä olevan 90 asteen mutkan.. ..siinä oli valuvika ja se tiputti vettä läpi :( noh, siinä uhrautui kolmisen tuntia. Tällä viikolla tulee kovan virran termostaatteja vielä ohjaamaan laitteistoa.

Nyt olis raadille kysymyksiä taas lähinnä koskien termostaattien sijoittelua:

1. Minnekäs kannattaisi laittaa tuo kattilan ylikuumenemistermostaatti? Eli jos kattila meinaa käydä lämpösenä niin katkasee puhalluksen ja ilmaläppä painuu kiinni. Jatkokysymys ykköseen on että laitetaanko noin 90 astetta vai tohtisko laittaa jopa 95 astetta säädöksi?


2. Pannuhuoneen ja talon varaajan välinen pumppu. Tarvitaanko tähän kolme termostaattia vai meneekö kahdella? Eli yksi ainakin pannuhuoneen varaajaan ehkäpä tuohon yhteen anturin koloon, tähän siis minimiarvo = vesi riittävän kuumaa että lähtee pumppaamaan. Sitten yksi anturi talon vaarajan alaosaan eli kun alaosa on riittävän lämmin niin katkaisee. En keksi olisiko vielä hyötyä talon varaajaan yläosaan termostaatille?


Kuva


Kuva




Kuva
Kattilan mittari kun koitin kovemmin löylytellä


Kuva
Varaaja yläosasta

Kuva
Varaaja alaosasta


En tiedä kuinka noihin on luottaminen kun ovat vielä sellaisessa asennusputkilossa että eivät suoraan vesitilassa. Pitäiskö sinne kattella joku piitahnan tapainen putkiloon sisälle?

Aika tasapaksustikin tuon ison varaajan vissiin saa lämpöseksi.. Valmistaja suosittelee että maks 90 asteista vettä.

Talon varaajasta oon miettiny mitä sinne asettais rajoiksi. Oisko se tuo 90 astetta yläraja mutta yläpää käytänössä jää siihen minkä lämpöistä isolta varaajalta lykätään.. ..oisko se sitten vain että talon varaajan alapäähän laittais lämpötila rajaksi tyyliin 60-70 astetta tai ehkä jopa 80? Paljonhan on sitten säädettävää ajan kanssa kun oppii järjestelmää ymmärtämään. Olis vaan joku mutu mihin sitä yrittäisi saada.


Laskeskelin että ton 3m3 varaajan lämmitykseen 15->80 astetta meni tuollainen seittemän tuntia kun varovasti lämmittelin.
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Custom_76, Mikkoms ja 41 vierailijaa