Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

Vastaa Viestiin
spark

Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite

Viesti Kirjoittaja spark »

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70

http://www.tietokone.fi/artikkeli/blogi ... keuslakiin

http://www.tietokone.fi/artikkeli/blogi ... keuslakiin

http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikk ... een_saakka

Kuva
Aloitteen sisältö

EHDOTUS TEKIJÄNOIKEUS- JA RIKOSLAIN KORJAAMISEKSI


ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksen pääasiallinen tavoite on korjata voimassa olevan lainsäädännön ylilyönnit verkkovalvonnan ja vahingonkorvausten osalta. Esityksen tarkoitus ei ole muuttaa tekijänoikeuksien alaisen sisällön lataamista lailliseksi, vaan tehdä yksittäisten ihmisten tekijänoikeuksin suojatun sisällön lataamisesta rangaistavaa tekijänoikeusrikkomuksena. Vakavampi tekomuoto, tekijänoikeusrikos, mahdollistaa kotietsinnät, takavarikot ja suuret vahingonkorvaukset. Tekijänoikeusrikoksista tuomittaisiin edelleen kaupalliseen tai laajamittaiseen tekijänoikeuksin suojatun sisällön jakamiseen syyllistyneet.

Toissijaisesti esitys pyrkii parantamaan artistien ja muiden sisällöntuottajien asemaa sekä uusien verkkoteknologiaan perustuvien palveluiden kehittämistä.

Ehdotuksen tärkein vaikutus on kansalaisten ja artistien välisen vastakkainasettelun purkaminen ja rakentavan keskustelun herättäminen tekijänoikeuslainsäädännön jatkokehittämisestä.

...
Käykääpä panemassa nimeä alle, jos ette vielä ole. Vajaa tuhat vielä puuttuu ja vaadittavat 50 000 on täynnä. Aika on menossa huomenna umpeen.

On korkea aika saada jarruja tekijänoikeusjärjestöjen pohjatonta ahneutta vastaan. Kohta joutuu maksamaan "kasettimaksua" myös tulostintarvikkeista!!! :shock:

http://www.tietokone.fi/artikkeli/uutis ... ulostimiin

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70
borg
Viestit: 6813
Liittynyt: La Elo 02, 2008 1:14 am
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja borg »

Aloite on saanut jo yli 50 000 nimeä, mutta suosittelen siitä huolimatta osallistumaan. Päällekkäisiä nimiä saattaa olla eri palveluiden kautta kerätyissä äänissä. Aikaa on vielä tiistain ajan.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70
Galaxy
Viestit: 255
Liittynyt: Ma Heinä 15, 2013 9:53 pm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Galaxy »

Hullummaksi vain menee kuitenkin tavan sukankuluttajan vinkkelistä. Semmoinen on maan tapa. Monessakin maassa. Tekijänoikeuksia omistavilla ja hallitsevilla tahoilla on turhan paljon poliittista valtaa ja liian paljon poliitikkoja taskussaan. Muistuttaa 60-luvun Cosa Nostraa USA.n itärannikolla. Retroa. On pojat läksynsä oppineet.

Nimimerkillä: Hankinko aivan turhaan Kanada-VPN.n?

Tulee oleskeltua maassa X toisinaan ja kun vien sinne mukana kovalevyllä kotimaista, siis suomalaista sisältöä eli TV-sarjoja, musaa, elokuvia, kirjoja, lehtiä, jne... Pitää kryptata levy ettei jää rajalla kiinni rikoksesta ja saa tuomiota & vahingonkorvauksia maksettavaksi paikalliselle Kunnianarvoisalle Edunvalvojain Seuralle.
borg
Viestit: 6813
Liittynyt: La Elo 02, 2008 1:14 am
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja borg »

Aikuiskoulutusmielessä olisi mukavaa joskus näyttää vaikkapa YouTubesta jokin video, niin asia tulisi kerralla selväksi, eikä tarvitsisi puhua ja piirrellä puolta tuntia. Mutta eihän niitä saa nykyisen lain mukaan näyttää. Se on julkista esittämistä ja rikollista touhua, ei sellaiseen saa opettaja ryhtyä. :(
Mensseli
Viestit: 1095
Liittynyt: La Touko 10, 2008 11:33 am
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mensseli »

Näkisin, kun olen jonkun musiikkituotteen ostanut ja maksanut, se on minun.
Teen siitä käyttökopiot verstaaseen ja autoon, näin alkuperäinen säilyy virheettömänä
ja tarvitessani tehdäalkuperäisestä äänitteestä taas kopion. En tunne rikkovani lakia.
En tietenkään saa kopioitani myödä tai panna jakeluun.
Tämän rahastusyhteikunnan juttuihin on syytä napella keppejä pinnoihin.
Ei meidän tarvi kaikkea hyväksyä.
Rauassa ei oo raha hukassa..
Avatar
Matsikka
Viestit: 16234
Liittynyt: Ke Joulu 21, 2005 11:21 pm
Paikkakunta: Ylistaro
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Matsikka »

En allekirjoittanut, olis ihan kuin sahais oksaa itsensä alta poikki.
M-F 165 MP -68
M-F 399 TURBO 12/12 -96
M-F 4255 24/24 -01
Sampo 680 -86

YouTube: Luttisaari http://bot.fi/24g3
gilroy
Viestit: 1
Liittynyt: La Heinä 27, 2013 2:56 pm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja gilroy »

Olisi siinä riukusäärisen tirpan mukava lepuuttaa rasittunutta muotoaan paksummalla langalla keikkuessa.
Mutta ei, joku prkleen vimma saa vain ihmiset toteuttamaan vähemmällä ajatustyöllä tehtyjä ratkaisuja. Nyt aurat ja kauhat savuten vedetään linjaa maahan myyrien ja muiden maanalaisten haitoksi
learn a language learn a language
actualtests ccie security actualtests ccie security
spark

Viesti Kirjoittaja spark »

Matsikka kirjoitti:En allekirjoittanut, olis ihan kuin sahais oksaa itsensä alta poikki.
Kuva

Sinun mielestä pitäisi varmaan antaa tekijänoikeusmafialle vapaa valta jaella maksuja mielensä mukaan? Tv-kaista, Elisa viihde yms. tallentavat nettidigiboxit kieltää? Kännykän soittoääni tulkita julkiseksi esittämiseksi? Kynille saada hyvitysmaksu? Satojen tuhansien korvaukset on ok satunnaiselle opiskelijawarettajalle?


Tässä yksi hyvä kirjoitus aiheesta:
Ilman sosiaalista mediaa Järkeä tekijänoikeuslakiin -kampanjan hurja loppukiri ei olisi koskaan onnistunut, sillä valtamedia jätti oman työnsä hoitamatta.

Kansalaisaloite kohtuullisemman tekijänoikeuslain puolesta oli raueta, sillä perjantaiaamuna 19.7, nelisen vuorokautta ennen keräyksen päättymistä, kannatusilmoituksia uupui lähes 12 000. Vaadittavan 50 000 nimen rajapyykki näytti etäiseltä ja hanke tuhoon tuomitulta – kunnes maanantaina alkoi huikea loppukiri.

Sosiaalinen media täyttyi vielä ehdit -rummutuksesta, ja nimiä alkoi putoilla keräyspalveluun sekuntitahdilla. Mutta hetkinen, huhuu, kuuleeko Pasila, kuuleeko Sanomatalo, Maikkari tai maakunnat? Eivät välittäneet kuulla.

Mediatalot kompastuivat uutiskynnykseen

Media vaikeni keräyksen loppukiristä, vaikka se oli varmasti lähes kaikkien toimitusten tiedossa (lähetin itse useammalle juttuvinkin), kuten se oli vaiennut kampanjan loppusuoran alkamisesta, lukuun ottamatta HS:n kulttuurijuttua.

Jokaisesta kansalaisaloitteesta ei ole syytä uutisoida, mutta kymmeniätuhansia kannattajia keränneistä pitäisi, vaikka ne eivät pääsisi maaliin asti. Mediatalot julkaisevat päivittäin uutisia tutkimuksista, joiden tavanomainen otanta on tuhatkunta vastaajaa, ja näiden perusteella syntyvät otsikot: “Puolet kansasta kannattaa…”

Tutkimusten virhemarginaalit ovat kohtuulliset ja tulosten uutisoiminen perusteltua, mutta tätä taustaa vasten on hämmentävää, ettei 40 000 suomalaisen oma-aloitteisesti ilmaisema mielipide ylitä uutiskynnystä.

Lisäksi tekijänoikeuksia koskevassa kansalaisaloitteessa uutiskynnyksen olisi pitänyt olla tavallista alhaisempi siksi, että lain kohtuuttomuudet ovat saaneet runsaasti julkisuutta ja herättäneet kiivasta keskustelua. Olisi ollut journalistisen etiikan mukaista seurata tapahtumasarjaa, joka tähtää valtavasti huomiota saaneen asiantilan korjaamiseen.

Järkeä tekijänoikeuslakiin -kampanjan loppusuorasta olisi pitänyt uutisoida viimeistään siinä vaiheessa, kun lakialoitteen päätyminen eduskunnalle alkoi näyttää realistiselta. Sen sijaan Suomen päämediat kertoivat loppukirin ollessa kiivaimmillaan – ihan totta – kuninkaallisesta vauvasta ja sankarikoirasta.

Salaliitot voi unohtaa

Miksei Suomen kolmas läpimenon rajaa lähestyvä kansalaisaloite ylittänyt uutiskynnystä? Ei, omassa toimituksessani kyse ei ollut salaliitosta eikä ylhäältä tulleesta käskystä, ja voisin aika huoletta mennä takuuseen myös muista mediataloista.

Pelko asian edistäjäksi leimautumisesta. Toimitusten tai yksittäisten toimittajien ei pidä ryhtyä ajamaan kansanliikkeen, puolueen tai minkään muunkaan ryhmittymän asiaa, mutta toisinaan pelko asian edistäjäksi leimautumisesta saa naurettavat – ja ennen kaikkea vahingolliset – mittasuhteet.

Verorahoitteisena etenkään Yle ei olisi voinut eikä saanut ryhtyä kampanjoimaan tekijänoikeusaloitteen puolesta, mutta oli pahanlaatuinen virhearvio olla kertomatta neutraalisti siitä, mitä yhteiskunnassa noina päivinä tapahtui. “Kansalaisaloite tekijänoikeuslaista näyttäisi etenevän eduskuntakäsittelyyn” olisi ollut kelpo otsikko, tai vähän rohkeammin: “Viime hetken kannatusvyöry siivittänee kolmannen kansalaisaloitteen eduskuntaan.”

Milloin tiedonvälittäminen on muuttunut asian ajamiseksi? Kaikki tietävät, että uutiset protestieroista kiihdyttävät hetkellisesti kirkosta eroamista. Siitä huolimatta on selvää, ettei ensimmäistä eropiikkiä jätetä kertomatta – sehän olisi tiedon pimittämistä.

Mediatalot julkaisevat kyselyitä ja poliittisia mielipidemittauksia jatkuvalla syötöllä, mutta huoli asian ajamisesta tuntuu nostavan päätään eritoten silloin, kun uutinen sivuaa kansalaisvaikuttamista. Eikä kyse ole tahallisuudesta vaan syvään juurtuneista asenteista, jotka vaivaavat osaa toimittajakunnasta.

Vaikeneminen ei ole puoluettomuutta

Ja mitä sitten, jos lukija havahtuisi uutisoinnin sivutuotteena allekirjoittamaan kansalaisaloitteen paremman tekijänoikeuslain puolesta. Sehän olisi tiedonvälitystä parhaimmillaan! Tavallinen ihminen saisi tiedon merkittävästä yhteiskunnallisesta asiasta, punnitsisi ehdotusta omien arvojensa valossa ja tekisi ratkaisunsa sen kannattamisesta tai kannattamatta jättämisestä.

Mahdollisimman paikkaansa pitävän, tasapuolisen ja oikea-aikaisen tiedon tarjoamisen pitäisi olla median kunniatehtävä. Puoli vuotta on lyhyt aika kerätä 50 000 nimeä, mutta se on pitkä aika tavalliselle ihmiselle muistaa, että moinen keräys on käynnissä. Järkeä tekijänoikeuslakiin -kampanjan hurja loppukiri puhuu selvää kieltä oikea-aikaisen uutisoinnin merkityksestä.

Jos sosiaalinen media ei olisi paikannut valtamedian laiminlyöntejä, valtava joukko ihmisiä olisi unohtanut ilmaista tukensa ja aloite olisi rauennut. Median pitää pyrkiä puoluettomuuteen – mitä kuoliaaksi vaikeneminen ei ole. Se on vallitsevan todellisuuden vaihtoehdotonta pönkittämistä ja kansalaistoiminnan tuhkahduttamista.

“Ei se mitään muuta”

Kyynisyys. Toimittajatkin ovat ihmisiä. Kun ensimmäiset kaksi kansalaisaloitetta rikkoi 50 000 allekirjoituksen rajan, ilmassa oli vilpitöntä innostusta – kansalaisten ääni kaikuisi kokonaan uudella tavalla vallan linnakkeissa – mutta kolmannen kohdalla kyyniset äänet alkoivat voimistua.

Epäilijät arvelivat, ettei se aloite vie mihinkään, vaikka nimiä nyt sattuisikin kertymään riittävästi – minkä vuoksi asia ei näyttäytynyt merkityksellisenä. On totta, että kansanedustajat äänestivät nurin esityksen turkistarhauksen kieltämiseksi, ja moni heistä suhtautuu avoimen vihamielisesti kansalaisaloitteisiin, mikä heikentää niiden menestymisen mahdollisuuksia sisällöstä riippumatta.

Kansanedustajien ala-arvoinen suhtautuminen suoraan kansalaisvaikuttamiseen on kuitenkin surkea syy olla kertomatta ihmisille, että heillä olisi nyt mahdollisuus ajaa tärkeänä pitämäänsä asiaa.

Keskeneräisistä asioista ei puhuta

Maanantaina, Järkeä tekijänoikeuslakiin -kampanjan loppukirin aikana, Yle uutisoi erään EU-jäsenyyttä koskevan kansalaisaloitteen jääneen vaille riittävää kannatusta – muttei maininnut sanallakaan tästä toisesta, läpimenon kynnyksellä olevasta aloitteesta. Jälkiuutisointi on suomalaisen mediakulttuurin suurimpia syntejä.

Meillä uutisoidaan häpeällisen huonosti lakiuudistuksista ja muista ihmisten arkielämän kannalta merkityksellisistä hankkeista. Suomessa poliittinen valmistelu tuntuu tarkoittavan tietojen panttaamista ja päätösten läpinuijimista ennen kuin kukaan ymmärtää älähtää.

Liian usein suuri yleisö kuulee uudistuksesta ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun päätös on sinetöity ja tulevaisuus sementoitu – Suomessa ei ole tapana muuttaa huonojakaan päätöksiä, ei vaikka niiden seuraukset olisivat vastakkaiset julkilausutuille tarkoitusperille.

Vallan vahtikoira ei täytä tehtäväänsä, mikäli se tyytyy uutisoimaan tehdyistä päätöksistä, käsittelipä se niitä kuinka kriittisesti tahansa. Ihmiset tarvitsevat tietoa vireillä olevista hankkeista, jotta he voivat ilmaista näkemyksensä ja yrittää vaikuttaa tuleviin päätöksiin. Sitä voisi kutsua todelliseksi tiedonvälitykseksi.

“Niin mikä kansalais…?”

Ylimielisyys. Osa toimittajakunnasta pitää yhä kansalaisvaikuttamista jonkinlaisena näpertelynä, jota ei tarvitse ottaa kovin vakavasti. Osittain siksi, että vallassa olevat onnistuvat usein vesittämään kansalaisten hankkeet, jolloin niiden todelliset vaikutukset jäävät niin vähäisiksi, ettei niissä uutisoitavaa olekaan.

Ylimielinen ennakkoasenne vaivaa ajoittain kaikkia suuria mediataloja, ja ylimielisyyttä on paljon vaikeampi antaa anteeksi kuin tahatonta kyynisyyttä. Suomalainen media ei pitänyt läpimenon rajaa lähestyvää kansalaisaloitetta edes nettiuutisen arvoisena.

Vertailun vuoksi: jos 8 miljoonan asukkaan Sveitsissä 50 000 ihmistä asettuisi tukemaan kansalaisaloitetta kohtuullisemmasta tekijänoikeuslaista, asiasta järjestettäisiin sitova kansanäänestys.

Kansalaisaloitteet eivät ole pienen porukan näpertelyä vaan ensimmäinen todellinen mahdollisuus korjata Suomen poliittisen järjestelmän valuvikoja. Jos virallinen media ei kykene näkemään kansalaisvaikuttamisen merkitystä, se menettää uskottavuutensa tavallisten ihmisten silmissä.

Viikko sitten medioiden päätoimittajat arvelivat MTV3:n kyselyssä, ettei sosiaalisen median rooli enää kasva. Ennustuksen osuvuutta voi epäillä viime päivien tapahtumien valossa. Jos toimitukset hoitavat työnsä jatkossa yhtä heikosti, sosiaalisen median merkitys tiedon lähteenä kasvaa, kuten myös epäluottamus valtamedioita kohtaan.
https://keskuspuisto.wordpress.com/2013 ... euslaista/
Avatar
Matsikka
Viestit: 16234
Liittynyt: Ke Joulu 21, 2005 11:21 pm
Paikkakunta: Ylistaro
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Matsikka »

spark kirjoitti:
Matsikka kirjoitti:En allekirjoittanut, olis ihan kuin sahais oksaa itsensä alta poikki.
Kuva

Sinun mielestä pitäisi varmaan antaa tekijänoikeusmafialle vapaa valta jaella maksuja mielensä mukaan? Tv-kaista, Elisa viihde yms. tallentavat nettidigiboxit kieltää? Kännykän soittoääni tulkita julkiseksi esittämiseksi? Kynille saada hyvitysmaksu? Satojen tuhansien korvaukset on ok satunnaiselle opiskelijawarettajalle?


Tässä yksi hyvä kirjoitus aiheesta:
Ilman sosiaalista mediaa Järkeä tekijänoikeuslakiin -kampanjan hurja loppukiri ei olisi koskaan onnistunut, sillä valtamedia jätti oman työnsä hoitamatta.

Kansalaisaloite kohtuullisemman tekijänoikeuslain puolesta oli raueta, sillä perjantaiaamuna 19.7, nelisen vuorokautta ennen keräyksen päättymistä, kannatusilmoituksia uupui lähes 12 000. Vaadittavan 50 000 nimen rajapyykki näytti etäiseltä ja hanke tuhoon tuomitulta – kunnes maanantaina alkoi huikea loppukiri.

Sosiaalinen media täyttyi vielä ehdit -rummutuksesta, ja nimiä alkoi putoilla keräyspalveluun sekuntitahdilla. Mutta hetkinen, huhuu, kuuleeko Pasila, kuuleeko Sanomatalo, Maikkari tai maakunnat? Eivät välittäneet kuulla.

Mediatalot kompastuivat uutiskynnykseen

Media vaikeni keräyksen loppukiristä, vaikka se oli varmasti lähes kaikkien toimitusten tiedossa (lähetin itse useammalle juttuvinkin), kuten se oli vaiennut kampanjan loppusuoran alkamisesta, lukuun ottamatta HS:n kulttuurijuttua.

Jokaisesta kansalaisaloitteesta ei ole syytä uutisoida, mutta kymmeniätuhansia kannattajia keränneistä pitäisi, vaikka ne eivät pääsisi maaliin asti. Mediatalot julkaisevat päivittäin uutisia tutkimuksista, joiden tavanomainen otanta on tuhatkunta vastaajaa, ja näiden perusteella syntyvät otsikot: “Puolet kansasta kannattaa…”

Tutkimusten virhemarginaalit ovat kohtuulliset ja tulosten uutisoiminen perusteltua, mutta tätä taustaa vasten on hämmentävää, ettei 40 000 suomalaisen oma-aloitteisesti ilmaisema mielipide ylitä uutiskynnystä.

Lisäksi tekijänoikeuksia koskevassa kansalaisaloitteessa uutiskynnyksen olisi pitänyt olla tavallista alhaisempi siksi, että lain kohtuuttomuudet ovat saaneet runsaasti julkisuutta ja herättäneet kiivasta keskustelua. Olisi ollut journalistisen etiikan mukaista seurata tapahtumasarjaa, joka tähtää valtavasti huomiota saaneen asiantilan korjaamiseen.

Järkeä tekijänoikeuslakiin -kampanjan loppusuorasta olisi pitänyt uutisoida viimeistään siinä vaiheessa, kun lakialoitteen päätyminen eduskunnalle alkoi näyttää realistiselta. Sen sijaan Suomen päämediat kertoivat loppukirin ollessa kiivaimmillaan – ihan totta – kuninkaallisesta vauvasta ja sankarikoirasta.

Salaliitot voi unohtaa

Miksei Suomen kolmas läpimenon rajaa lähestyvä kansalaisaloite ylittänyt uutiskynnystä? Ei, omassa toimituksessani kyse ei ollut salaliitosta eikä ylhäältä tulleesta käskystä, ja voisin aika huoletta mennä takuuseen myös muista mediataloista.

Pelko asian edistäjäksi leimautumisesta. Toimitusten tai yksittäisten toimittajien ei pidä ryhtyä ajamaan kansanliikkeen, puolueen tai minkään muunkaan ryhmittymän asiaa, mutta toisinaan pelko asian edistäjäksi leimautumisesta saa naurettavat – ja ennen kaikkea vahingolliset – mittasuhteet.

Verorahoitteisena etenkään Yle ei olisi voinut eikä saanut ryhtyä kampanjoimaan tekijänoikeusaloitteen puolesta, mutta oli pahanlaatuinen virhearvio olla kertomatta neutraalisti siitä, mitä yhteiskunnassa noina päivinä tapahtui. “Kansalaisaloite tekijänoikeuslaista näyttäisi etenevän eduskuntakäsittelyyn” olisi ollut kelpo otsikko, tai vähän rohkeammin: “Viime hetken kannatusvyöry siivittänee kolmannen kansalaisaloitteen eduskuntaan.”

Milloin tiedonvälittäminen on muuttunut asian ajamiseksi? Kaikki tietävät, että uutiset protestieroista kiihdyttävät hetkellisesti kirkosta eroamista. Siitä huolimatta on selvää, ettei ensimmäistä eropiikkiä jätetä kertomatta – sehän olisi tiedon pimittämistä.

Mediatalot julkaisevat kyselyitä ja poliittisia mielipidemittauksia jatkuvalla syötöllä, mutta huoli asian ajamisesta tuntuu nostavan päätään eritoten silloin, kun uutinen sivuaa kansalaisvaikuttamista. Eikä kyse ole tahallisuudesta vaan syvään juurtuneista asenteista, jotka vaivaavat osaa toimittajakunnasta.

Vaikeneminen ei ole puoluettomuutta

Ja mitä sitten, jos lukija havahtuisi uutisoinnin sivutuotteena allekirjoittamaan kansalaisaloitteen paremman tekijänoikeuslain puolesta. Sehän olisi tiedonvälitystä parhaimmillaan! Tavallinen ihminen saisi tiedon merkittävästä yhteiskunnallisesta asiasta, punnitsisi ehdotusta omien arvojensa valossa ja tekisi ratkaisunsa sen kannattamisesta tai kannattamatta jättämisestä.

Mahdollisimman paikkaansa pitävän, tasapuolisen ja oikea-aikaisen tiedon tarjoamisen pitäisi olla median kunniatehtävä. Puoli vuotta on lyhyt aika kerätä 50 000 nimeä, mutta se on pitkä aika tavalliselle ihmiselle muistaa, että moinen keräys on käynnissä. Järkeä tekijänoikeuslakiin -kampanjan hurja loppukiri puhuu selvää kieltä oikea-aikaisen uutisoinnin merkityksestä.

Jos sosiaalinen media ei olisi paikannut valtamedian laiminlyöntejä, valtava joukko ihmisiä olisi unohtanut ilmaista tukensa ja aloite olisi rauennut. Median pitää pyrkiä puoluettomuuteen – mitä kuoliaaksi vaikeneminen ei ole. Se on vallitsevan todellisuuden vaihtoehdotonta pönkittämistä ja kansalaistoiminnan tuhkahduttamista.

“Ei se mitään muuta”

Kyynisyys. Toimittajatkin ovat ihmisiä. Kun ensimmäiset kaksi kansalaisaloitetta rikkoi 50 000 allekirjoituksen rajan, ilmassa oli vilpitöntä innostusta – kansalaisten ääni kaikuisi kokonaan uudella tavalla vallan linnakkeissa – mutta kolmannen kohdalla kyyniset äänet alkoivat voimistua.

Epäilijät arvelivat, ettei se aloite vie mihinkään, vaikka nimiä nyt sattuisikin kertymään riittävästi – minkä vuoksi asia ei näyttäytynyt merkityksellisenä. On totta, että kansanedustajat äänestivät nurin esityksen turkistarhauksen kieltämiseksi, ja moni heistä suhtautuu avoimen vihamielisesti kansalaisaloitteisiin, mikä heikentää niiden menestymisen mahdollisuuksia sisällöstä riippumatta.

Kansanedustajien ala-arvoinen suhtautuminen suoraan kansalaisvaikuttamiseen on kuitenkin surkea syy olla kertomatta ihmisille, että heillä olisi nyt mahdollisuus ajaa tärkeänä pitämäänsä asiaa.

Keskeneräisistä asioista ei puhuta

Maanantaina, Järkeä tekijänoikeuslakiin -kampanjan loppukirin aikana, Yle uutisoi erään EU-jäsenyyttä koskevan kansalaisaloitteen jääneen vaille riittävää kannatusta – muttei maininnut sanallakaan tästä toisesta, läpimenon kynnyksellä olevasta aloitteesta. Jälkiuutisointi on suomalaisen mediakulttuurin suurimpia syntejä.

Meillä uutisoidaan häpeällisen huonosti lakiuudistuksista ja muista ihmisten arkielämän kannalta merkityksellisistä hankkeista. Suomessa poliittinen valmistelu tuntuu tarkoittavan tietojen panttaamista ja päätösten läpinuijimista ennen kuin kukaan ymmärtää älähtää.

Liian usein suuri yleisö kuulee uudistuksesta ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun päätös on sinetöity ja tulevaisuus sementoitu – Suomessa ei ole tapana muuttaa huonojakaan päätöksiä, ei vaikka niiden seuraukset olisivat vastakkaiset julkilausutuille tarkoitusperille.

Vallan vahtikoira ei täytä tehtäväänsä, mikäli se tyytyy uutisoimaan tehdyistä päätöksistä, käsittelipä se niitä kuinka kriittisesti tahansa. Ihmiset tarvitsevat tietoa vireillä olevista hankkeista, jotta he voivat ilmaista näkemyksensä ja yrittää vaikuttaa tuleviin päätöksiin. Sitä voisi kutsua todelliseksi tiedonvälitykseksi.

“Niin mikä kansalais…?”

Ylimielisyys. Osa toimittajakunnasta pitää yhä kansalaisvaikuttamista jonkinlaisena näpertelynä, jota ei tarvitse ottaa kovin vakavasti. Osittain siksi, että vallassa olevat onnistuvat usein vesittämään kansalaisten hankkeet, jolloin niiden todelliset vaikutukset jäävät niin vähäisiksi, ettei niissä uutisoitavaa olekaan.

Ylimielinen ennakkoasenne vaivaa ajoittain kaikkia suuria mediataloja, ja ylimielisyyttä on paljon vaikeampi antaa anteeksi kuin tahatonta kyynisyyttä. Suomalainen media ei pitänyt läpimenon rajaa lähestyvää kansalaisaloitetta edes nettiuutisen arvoisena.

Vertailun vuoksi: jos 8 miljoonan asukkaan Sveitsissä 50 000 ihmistä asettuisi tukemaan kansalaisaloitetta kohtuullisemmasta tekijänoikeuslaista, asiasta järjestettäisiin sitova kansanäänestys.

Kansalaisaloitteet eivät ole pienen porukan näpertelyä vaan ensimmäinen todellinen mahdollisuus korjata Suomen poliittisen järjestelmän valuvikoja. Jos virallinen media ei kykene näkemään kansalaisvaikuttamisen merkitystä, se menettää uskottavuutensa tavallisten ihmisten silmissä.

Viikko sitten medioiden päätoimittajat arvelivat MTV3:n kyselyssä, ettei sosiaalisen median rooli enää kasva. Ennustuksen osuvuutta voi epäillä viime päivien tapahtumien valossa. Jos toimitukset hoitavat työnsä jatkossa yhtä heikosti, sosiaalisen median merkitys tiedon lähteenä kasvaa, kuten myös epäluottamus valtamedioita kohtaan.
https://keskuspuisto.wordpress.com/2013 ... euslaista/
SINUN MIELESTÄ PITÄISI MEDIAMAFIALLE ANTAA YLIVALTA.

Tuon adressin mukaan on oikein mm. Sanoma-konsernin valokuvaajille ja toimittajille tarjoama sopimusmalli:
-tulotaso tietenkin alas
-kaikki tekijänoikeudet pois valokuvaajilta ja toimittajilta. Ei voi käyttää mm. työnäytteinään
-tilaajalla kaikki käyttöoikeudet, voidaan käyttää missä vain, voidaan myydä kuvia vaikka kuinka paljon ja mihin tilaaja haluaa, työn tekijä ei saa tästä mitään korvausta.

MUTTA MIKÄ PAHINTA:

Vaikka kuvaajilla ei ole töihinsä mitään oikeutta, NIIN KAIKKI VASTUU KUVAN JÄLKIKÄYTÖSTÄ MISSÄ VAIN JÄÄ KUVAAJALLE, tilaaja luistaa vastuista välistä.

Toimittajilla sama juttu, mutta kuvia voidaan käyttää missä vain ja se voi loukata kuvassa olijaa JOSTA VASTU JÄÄ VAIN KUVAAJALLE EIKÄ MONOPOLIMAFIAMEDIAKONSERNILLE.

Itse en ole lehtikuvaaja, mutta kuvantuottaja muuten vaan.
M-F 165 MP -68
M-F 399 TURBO 12/12 -96
M-F 4255 24/24 -01
Sampo 680 -86

YouTube: Luttisaari http://bot.fi/24g3
spark

Viesti Kirjoittaja spark »

^Eli olet pihalla, kuin lumiukko tässäkin asiassa :shock:

Tuo ei mikään valmis laki ole, joka on menossa tuommoisenaan läpi vaan tullaan muotoilemaan uusiksi. Tuossa on lähinnä listattuna joitain epäkohtia joihin pitäisi korjausta saada.
Avatar
ihmehitsari
Viestit: 18646
Liittynyt: Ti Joulu 26, 2006 8:56 pm
Paikkakunta: Kainuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ihmehitsari »

gilroy kirjoitti:Olisi siinä riukusäärisen tirpan mukava lepuuttaa rasittunutta muotoaan paksummalla langalla keikkuessa.
Mutta ei, joku prkleen vimma saa vain ihmiset toteuttamaan vähemmällä ajatustyöllä tehtyjä ratkaisuja. Nyt aurat ja kauhat savuten vedetään linjaa maahan myyrien ja muiden maanalaisten haitoksi
No niinpä tietysti....
säästellen sippiin
Avatar
Matsikka
Viestit: 16234
Liittynyt: Ke Joulu 21, 2005 11:21 pm
Paikkakunta: Ylistaro
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Matsikka »

spark kirjoitti:^Eli olet pihalla, kuin lumiukko tässäkin asiassa :shock:

Tuo ei mikään valmis laki ole, joka on menossa tuommoisenaan läpi vaan tullaan muotoilemaan uusiksi. Tuossa on lähinnä listattuna joitain epäkohtia joihin pitäisi korjausta saada.

Miksi siihen on tehty lisää epäkohtia?
Miksi pitäis edes ehdotella huononnuksia?
M-F 165 MP -68
M-F 399 TURBO 12/12 -96
M-F 4255 24/24 -01
Sampo 680 -86

YouTube: Luttisaari http://bot.fi/24g3
Hex75

Viesti Kirjoittaja Hex75 »

Aloitteen alulle panija ajaa oman oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista haastetun asiakkaan etua... :lol:
Lainaus FB:stä:
"Kas, miten ollakaan. "Järkeä" tekijänoikeuslakiin -hanketta masinoineen Ville Oksasen firma Turre Legal on parhaillaan syytteessä olevan TV-kaistan puolustusasianajaja."
spark

Viesti Kirjoittaja spark »

Matsikka kirjoitti: SINUN MIELESTÄ PITÄISI MEDIAMAFIALLE ANTAA YLIVALTA.

Tuon adressin mukaan on oikein mm. Sanoma-konsernin valokuvaajille ja toimittajille tarjoama sopimusmalli:
-tulotaso tietenkin alas
-kaikki tekijänoikeudet pois valokuvaajilta ja toimittajilta. Ei voi käyttää mm. työnäytteinään
-tilaajalla kaikki käyttöoikeudet, voidaan käyttää missä vain, voidaan myydä kuvia vaikka kuinka paljon ja mihin tilaaja haluaa, työn tekijä ei saa tästä mitään korvausta.

MUTTA MIKÄ PAHINTA:

Vaikka kuvaajilla ei ole töihinsä mitään oikeutta, NIIN KAIKKI VASTUU KUVAN JÄLKIKÄYTÖSTÄ MISSÄ VAIN JÄÄ KUVAAJALLE, tilaaja luistaa vastuista välistä.

Toimittajilla sama juttu, mutta kuvia voidaan käyttää missä vain ja se voi loukata kuvassa olijaa JOSTA VASTU JÄÄ VAIN KUVAAJALLE EIKÄ MONOPOLIMAFIAMEDIAKONSERNILLE.

Itse en ole lehtikuvaaja, mutta kuvantuottaja muuten vaan.
En kyllä löytänyt mainitsmiasi kohtia ehdotuksesta. Mutta eikös se noin kuuluisi mennäkin, että, jos jollekin töitä teet, niin sille ne tuotoksetkin kuuluvat?

Sinä ahneuksissasi haluat rahastaa maksun kuvastasi useammalta taholta vaikka ensimmäinen sen tilasi ja maksoi? Kuva

Hex75 kirjoitti:Aloitteen alulle panija ajaa oman oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista haastetun asiakkaan etua... :lol:
Lainaus FB:stä:
"Kas, miten ollakaan. "Järkeä" tekijänoikeuslakiin -hanketta masinoineen Ville Oksasen firma Turre Legal on parhaillaan syytteessä olevan TV-kaistan puolustusasianajaja."
Muuttaako tämä asian tärkeyttä jollain tapaa?

Jonkun tuo aloite piti alulle panna, ja Turre legal on ihan asiallinen taho se tekemään, kun näistä asioista kättä vääntävät päivittäin oikeussaleissa.

TV-kaista palvelu on malliesimerkki tekijänoikeusmafian ahneudesta ja järjettömyydestä. Ihan kuin asia muuttuisi, onko ohjelmat tallessa kotiboxilla vaiko jossain serverillä maailman äärissä.
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Semrush [Bot], stoker ja 65 vierailijaa