rukiin puinti

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

pyöveli
Viestit: 4
Liittynyt: Ti Marras 06, 2007 6:44 pm
Paikkakunta: lieksa
Viesti:

rukiin puinti

Viesti Kirjoittaja pyöveli »

Suuripiirtein vuosi sitten oli puhetta rukiin puinnista ja kuivauksesta.Sato niitettiin ja pistettiin seipäille ja kuhilaille.Tuossa syksyllä puimme rukiit Teijo 500 puimakoneella jota yritimme pyorittää OLYMPIA maamoottorilla,siinä kuitenkaan onnistumatta.(ei jaksanut pyöriä remmisiiva päällä)joten otimme vanhan nuffieldin kehiin ja homma hoitui hyvin.teimme vanhaan saunaan laverit johon levitimme jyvät ja kiukaaseen tuli.viikonverran piti hämmennellä jyviä ja lämmittää kiuasta kunnes rupesivat kuivamaan.Nyt jyvät on kuivat ja niistä pääsee tekemän jauhoja ja leipää.tulloo niille hintoo... Sato epäonnistui totisesti,sateinen kesä taisi olla pääsyy.Pitäisköhän anoa EU:lta katokorvauksia??. Pumakoneita kertynyt SIRO 2 ,VELJEKSET JAAKOLA HARJAVALTA.Teijon tehtaat POMO.Teijo 500.
rytinä
Viestit: 1398
Liittynyt: Ke Loka 10, 2007 4:48 pm
Paikkakunta: lieksa vuonisjärvi
Viesti:

ruis

Viesti Kirjoittaja rytinä »

Rukiit puitiin riihessä, jonne ne kannettiin lyhteinä pellolta. Lyhteet ahdettiin riihen parsille alkaen peräseinältä ja edeten neljän viiden parren leveydeltä kohti oviaukkoa. Ahtaaja istui kahareisin parsilla ja otti lyhdeparin kerrallaan lattialla seisovalta antelijalta.

Ahtamisen jälkeen riihtä lämmitettiin koivu- ja haapahaloilla, joiden avulla jauhoista uskottiin tulevan valkeita. Riihenlämmitys oli taitolaji, joka vaati huolellisuutta ja kokeneisuutta. Riihen lämpö ei saanut nousta liian korkeaksi, etteivät jyvät olisi riihtyneet itämättömiksi liiassa kuumuudessa. Riihen lämmitys kuului yleensä talon iäkkäämmille miehille, vaarille tai perhepiirin naimattomalle setämiehelle. Siellä, missä peltoviljely on nuorempaa, kuten Savossa, Karjalassa ja Pohjois-Suomessa, riihitys on lämmittämisestä alkaen ollut naisten työtä.

Jos elot olivat syysauringossa kuivahtaneita, niiden lämmittäminen kesti iltapäivästä seuraavaan aamuun. Puinti aloitettiin aamuvarhaisella, neljältä tai viimeistään viideltä. Puinaväkeä tarvittiin keskimäärin seitsemän henkeä.

Jyvien irrottaminen riihikuivista lyhteistä tapahtui kahdessa vaiheessa. Aluksi lyhde otettiin kainaloon ja iskettiin muutaman kerran sen latvapuolta riihenseinään. Seuraava vaihe, varstoilla puinti tapahtui Itä-Suomessa riihessä, Länsi-Suomessa erillisessä ilmavassa puintihuoneessa eli luuvassa. Seinään lyödyt ruislyhteet nostettiin pienen luukun kautta luuvaan, missä ne tapettiin varstoilla. Tappajat, tavallisesti neljä henkilöä, löivät lattialla olevia lyhteitä pareittain tahdissa. Välillä lyhteitä käännettiin, ja toisen tappokierroksen jälkeen ne pudisteltiin. Avustaja sitoi lopuksi oljet isoiksi kuvoiksi ja siirsi ne olkilatoon.
Luuvan lattialle jääneestä kasasta haravoitiin tähkäpäät ja oljenkappaleet omiksi kasoikseen, jyvät omakseen. Suurimmat roskat eroteltiin, jonka jälkeen viskaaja alkoi erotella jyviä. Jyvät heitettiin viskaimella, lyhytvartisella puulapiolla nykäyksittäin kohti nurkkaa. Raskaimmat eli parhaat jyvät lensivät kauimmaksi viskaajasta. Lähimmäksi viskaajaa jäävät jyvät olivat siis huonolaatuisimpia. Kun jyvät oli lajiteltu viskaamalla, ne hypiteltiin vinoseinäisessä pohtimessa, jota pideltiin korvista kaksin käsin; tämä työvaihe puhdisti siemenet akanoista ja muista pienemmistä epäpuhtauksista.

Varstat olivat joko yhdestä puusta tehtyjä tai kaksiosaisia. Yksipuinen varsta syntyi oksasta ja siihen liittyvästä puun runko-osasta. Tällaista varstaa käytettiin erityisesti ohran puintiin, kaksiosaista yhdistettyä varstaa rukiin puintiin. Kaksiosaisia varstoja on useaa mallia, jotka vaihtelevat alueittain. Joutsassa käytössä on ollut linkkuvarsta, jossa kieli on yhdistetty varteen puutapilla. Linkkuvarsta-alue ulottuu Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan järviseudun kautta Keski-Pohjanmaalle ja Kainuuseen.

---veli MR-pyöveli--ehdotan rukiinpuintia tällä tavalla seuraavalla kerralla- :roll:
Juontokouramies
Viestit: 959
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 9:48 am
Paikkakunta: Ikaalinen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Juontokouramies »

Kannattaa katsella jyviä josko niissä on näin märän kesän jälkeen punahometta. Jos punahometta on paljon niin täkäläiset emännät ei niistä suostu leipomaan, tai jatkavat kaupan ruisjauhoilla.
jussi77
Viestit: 4468
Liittynyt: Ti Loka 14, 2008 12:18 pm
Paikkakunta: Kanta-Häme
Viesti:

Re: rukiin puinti

Viesti Kirjoittaja jussi77 »

Mistäpä saa hankittua riihitettyjä ruisjauhoja?
ranev
Viestit: 305
Liittynyt: Ti Huhti 05, 2022 7:43 pm
Paikkakunta: jyväskylä / ii
Viesti:

Re: ruis

Viesti Kirjoittaja ranev »

rytinä kirjoitti: Su Loka 12, 2008 4:44 am Rukiit puitiin riihessä, jonne ne kannettiin lyhteinä pellolta. Lyhteet ahdettiin riihen parsille alkaen peräseinältä ja edeten neljän viiden parren leveydeltä kohti oviaukkoa. Ahtaaja istui kahareisin parsilla ja otti lyhdeparin kerrallaan lattialla seisovalta antelijalta.

....
jopas. ei liene noin 15 vuoteen juurikaan päässyt teksti vanhenemaan.

mistähän moinen lie peräisin?


rane
VD5
Viestit: 1868
Liittynyt: Su Joulu 13, 2009 11:58 am
Paikkakunta: Pirkanmaa
Viesti:

Re: rukiin puinti

Viesti Kirjoittaja VD5 »

jussi77 kirjoitti: Ma Helmi 06, 2023 10:05 am Mistäpä saa hankittua riihitettyjä ruisjauhoja?
Saaneeko mistään? Ehkä joltakin pieneltä tuottajalta? Eräs leipomo lopetti riihiruisleivän teon sen jälkeen kun Liperin mylly paloi. Kehuivat ettei saa enää jauhoja mistään.
VD5
Viestit: 1868
Liittynyt: Su Joulu 13, 2009 11:58 am
Paikkakunta: Pirkanmaa
Viesti:

Re: rukiin puinti

Viesti Kirjoittaja VD5 »

VD5 kirjoitti: Ti Helmi 07, 2023 4:11 pm
jussi77 kirjoitti: Ma Helmi 06, 2023 10:05 am Mistäpä saa hankittua riihitettyjä ruisjauhoja?
Saaneeko mistään? Ehkä joltakin pieneltä tuottajalta? Eräs leipomo lopetti riihiruisleivän teon sen jälkeen kun Liperin mylly paloi. Kehuivat ettei saa enää jauhoja mistään.

Internet näköjään tarjoaa tuollaista: https://kareliamix.fi/pages/contact
Eli pienessä mittakaavassa riihirukiin tuotto ilmeisesti jatkuu.
Jammu
Viestit: 22719
Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Re: rukiin puinti

Viesti Kirjoittaja Jammu »

myllypuodissa,

on pylly muodissa.

(oli pakko)
Suomi kuuluu länsimaihin
KETA
Viestit: 70
Liittynyt: To Heinä 06, 2006 7:19 pm
Paikkakunta: Pieksämäki
Viesti:

Re: rukiin puinti

Viesti Kirjoittaja KETA »

Kyläkauppa Siikamäen Suoramyynti, Puh.040 702 2554.
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 31 vierailijaa