Muistaakseni kananmunien lämmittäminen mikrossa on kielletty, samoin kypsentäminen. Tai voi lämmittää mutta ilman kuoria.Perceiver kirjoitti: ↑Pe Maalis 15, 2024 11:16 am Kerran on ollut todellinen paukkumuna. Laitoin nimittäin löysäksi keitetyn ehjän kananmunan mikroon lämpiämään. Lämmitysajan kaikki oli ok, mutta kun kopautin munaa lautasella kuoriakseni sen, niin munan sisälmys räjähti taukohuoneeseen. Sitä oli päälläni, seinillä ja jopa katossa asti. Läsnäolijat pelästyivät kaikki kerrassaan.
Paukkumunat ja kinderperunat
-
- Viestit: 4407
- Liittynyt: Ke Elo 05, 2020 1:40 pm
- Paikkakunta: Lohja
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Fordson Major Diesel -57, työkone
Fordson Major Diesel -57, entisöinti
Fordson Power Major -59, entisöinti
Fordson Major 1958 kaivurialustaprojekti
ARA AK 131 C 1979
Fordson Major Diesel -57, entisöinti
Fordson Power Major -59, entisöinti
Fordson Major 1958 kaivurialustaprojekti
ARA AK 131 C 1979
-
- Viestit: 3775
- Liittynyt: Ti Touko 17, 2016 3:19 pm
- Paikkakunta: Oulu, ainakin ajoittain
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Itselläni ei ole ollut koskaan ongelmia kananmunien keittämisessä. Munia on särkynyt hyvin harvoin, eikä pilaantuneita munia ole ollut kuin muutama sinä aikana, kun olen munia keittänyt. Suurin ongelma on ollut kiinni jäänyt kuori, ja sitäkin on esiintynyt harvoin.
Munia keittäessäni laitan munat jääkaapista kylmään suolaveteen, keittoajan mittauksen aloitan veden kiehumisesta. Keittoajan tullessa täyteen kaadan veden pois ja annan munien kuivahtaa ennen jäähdytystä.
Lopuksi vielä Iltiksen ohjeita munien keittäjille.
Munia keittäessäni laitan munat jääkaapista kylmään suolaveteen, keittoajan mittauksen aloitan veden kiehumisesta. Keittoajan tullessa täyteen kaadan veden pois ja annan munien kuivahtaa ennen jäähdytystä.
Lopuksi vielä Iltiksen ohjeita munien keittäjille.
Kyllä se siitä.
-
- Viestit: 658
- Liittynyt: To Maalis 04, 2021 5:53 pm
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Noin minäkin toimin, ei ongelmia mitä nyt joskus "vuotava" muna eli valkuaishuitaleita vedessä ja vähän ontohko muna. Kyl muna voi kellua ja silti olla ihan OK.mrjb425 kirjoitti: ↑To Maalis 14, 2024 9:29 pm Munat saa helpoiten keitetyksi, kun ne laittaa kattilaan kylmään veteen. Kuumentaa kiehumaan, ja sitten nostaa liedeltä pannualustalle.
Kansi päälle. n. vartin päästä on munat kypsiä.( Eivätkä mene pilalle, vaikka unohtuukin pitemmäksi ajaksi )
Sitten vesi pois, annetaan munien pinnan kuivua ja kylmää vettä päälle. Näin kuorikin lähtee tosi helposti.
Sähköä kuluu vähän, eikä kelloa tarvitse ällistellä koko ajan. Näin olen tehnyt viime vuosituhannelta asti.
Munat säilyvät kuukausia kuten joku kanankasvattaja jo kertoikin. Ostan aina punalappumunia, jos on tarjolla. Älytöntä ruuan haaskausta on niiden parasta ennen 4 viikkoa muninnasta jonka jälkeen menevät kaupoissa jätteisiin. Pilaantuneen munan kyl haistaa, eikä sellaisia ole ollut.
Yks keittovinkki jota ei vielä mainittu: kun höyryttää perunat kypsiksi, siis sellasella 2-kerroskattilalla, niin samaan kattilaan voi laittaa munat kypsymään. 10-15 min höyrytystä on sopiva eli suunnilleen tuplasti vedessäkeiton aika. Munat ei pillaannu potuista ja potut kuoritaan.
-
- Viestit: 1037
- Liittynyt: Su Syys 02, 2007 9:56 pm
- Paikkakunta: Vammala
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Jos laitat suolaa keitinveteen, veden ominaispaino kasvaa ja muna jää kellumaan. Samoin suolaveden kiehumispiste nousee, mutta siinä kelluvan munan ei, eli se kiehuu "liikaa".
-
- Viestit: 990
- Liittynyt: Ma Tammi 02, 2006 9:54 am
- Paikkakunta: Pirkanmaa
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Joskus, aikoja sitten, luin brittien laajasta tutkimuksesta liittyen kanamunien rikkoutumiseen keitettäessä. Tutkimus otti aikaa ja resursseja, mutta heillehän aihe oli tärkeä.
Vuosien jälkeen taisi toteamuksena olla, että rikkoontumiseen ei vaikuttanut kanojen ruokavalio eikä mikään etukäteen syyksi oletettu. Mutta ainoa asia, joka kaiketi korreloi rikkoontumisen kanssa, oli kananmunien ikä.
Tuoreena keitetyt rikkoontuivat huomattavasti herkemmin, kuin riittävän pitkään varastoidut.
Eli kannattaa ostaa riittävästi munia ja pitää huoneen lämmössä vanhentumassa.
Meille ostetaan kaupasta pääosin lähituottajan munia ja saattaa olla, että ne keitettäessä rikkuvat helpommin, kun kanalassa on tehty "sukupolven" vaihdos ja kanat ovat nuoria.
Suola keitinvedessä ei estä rikkoontumista, mutta vähentää sotkua. Se kuoren raosta vuotanut aines kaiketi hyytyy helpommin suolavedessä ja kattila säilyy puhtaana.
Osa munista on jääkaapissa, mutta huoneenlämmössä odottelevat ne, joita on tarkoitus keitellä.
Kypsyysasteesta sen verran, että vaaleaksi kypsynyttä keltuaista useat pitävät epäterveellisenä. Sen kaiketi pitäisi pysyä syvän keltaisena ja osin juoksevana, jotta kananmuna olisi terveellistä.
Vuosien jälkeen taisi toteamuksena olla, että rikkoontumiseen ei vaikuttanut kanojen ruokavalio eikä mikään etukäteen syyksi oletettu. Mutta ainoa asia, joka kaiketi korreloi rikkoontumisen kanssa, oli kananmunien ikä.
Tuoreena keitetyt rikkoontuivat huomattavasti herkemmin, kuin riittävän pitkään varastoidut.
Eli kannattaa ostaa riittävästi munia ja pitää huoneen lämmössä vanhentumassa.
Meille ostetaan kaupasta pääosin lähituottajan munia ja saattaa olla, että ne keitettäessä rikkuvat helpommin, kun kanalassa on tehty "sukupolven" vaihdos ja kanat ovat nuoria.
Suola keitinvedessä ei estä rikkoontumista, mutta vähentää sotkua. Se kuoren raosta vuotanut aines kaiketi hyytyy helpommin suolavedessä ja kattila säilyy puhtaana.
Osa munista on jääkaapissa, mutta huoneenlämmössä odottelevat ne, joita on tarkoitus keitellä.
Kypsyysasteesta sen verran, että vaaleaksi kypsynyttä keltuaista useat pitävät epäterveellisenä. Sen kaiketi pitäisi pysyä syvän keltaisena ja osin juoksevana, jotta kananmuna olisi terveellistä.
Asiaa tuntematta on helppo laukoa varmoja mielipiteitä.
-
- Viestit: 1869
- Liittynyt: Su Tammi 16, 2022 6:48 pm
- Paikkakunta: Oulu
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Katsokaa, miten tuotteet ovat kaupassa esillä. Se on oikea säilytystapa myös kotona. HeVi-osastolla on toki kylmähyllyt, mutta kananmunat eivät ole siellä.
- rattori
- Viestit: 11136
- Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 12:11 pm
- Paikkakunta: Ylä-Savo
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Kaupassa tosin vaihtuvuus eri kuin kotona. Ja lämpötila.
------------
tractors
tractors
-
- Viestit: 1869
- Liittynyt: Su Tammi 16, 2022 6:48 pm
- Paikkakunta: Oulu
- Viesti:
- rattori
- Viestit: 11136
- Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 12:11 pm
- Paikkakunta: Ylä-Savo
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Aika suppea otos tämä.Aulispoika kirjoitti: ↑Pe Maalis 15, 2024 9:12 pmKyllä. Mutta kananmunien kohdalla ei niinkään. Kerran viikossa ostan mm. luomumunia ilta-alesta, joten eivät ne nyt niin nopeasti kierrä.
Ja tarkenen samoilla vaatteilla kaupassa, kuin kotona.
------------
tractors
tractors
- rattori
- Viestit: 11136
- Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 12:11 pm
- Paikkakunta: Ylä-Savo
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Kananmunan optimaalinen säilytyslämpötila on +10-14 astetta. Paras paikka kananmunan säilyttämiselle on kylmäkaappi, mutta jos sellaista ei ole, kananmunia voi säilyttää joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa.
------------
tractors
tractors
-
- Viestit: 1869
- Liittynyt: Su Tammi 16, 2022 6:48 pm
- Paikkakunta: Oulu
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
"Suomessa on toisin. Suomessa kananmunat myydään kaupassakin huoneenlämmöstä eikä kylmähyllystä, kuten monessa muussa maassa."rattori kirjoitti: ↑Pe Maalis 15, 2024 10:17 pmAika suppea otos tämä.Aulispoika kirjoitti: ↑Pe Maalis 15, 2024 9:12 pmKyllä. Mutta kananmunien kohdalla ei niinkään. Kerran viikossa ostan mm. luomumunia ilta-alesta, joten eivät ne nyt niin nopeasti kierrä.
Ja tarkenen samoilla vaatteilla kaupassa, kuin kotona.
https://kotiliesi.fi/ruoka/kananmunat-v ... -kutikula/
Voitte tuhertaa munienne kanssa ihan miten haluatte. Minä keitän munat siten, että kuori irtoaa helposti. Ikinä ei ole kohdalle sattunut pilaantunutta kananmunaa.
Ikinä en ole kokenut tarpeelliseksi ryhtyä väittelemään päivänselvyyksistä. Miten lie sinun kohdallasi?
-
- Viestit: 665
- Liittynyt: La Marras 12, 2016 11:00 am
- Paikkakunta: Nastola
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Meillä tuli nuo suurimmat perunat osittain ontoiksi, johtunee kuivuudesta alkuaikoina, ja sitten kun vettä alkaa riittää, kasvaa vauhdlilla silloin. Suurimmat melkein kahden nyrkin kokoisia, ja useissa oli vain pieni sormenpään kokoinen tumma kohta.
Se mitään haittaa. Leikkaapi pois.
Jalostan omat potut Alligator nimisellä pilkkojalla. Kiusaus- tai ranskispottui saapi tehtyä.
Se mitään haittaa. Leikkaapi pois.
Jalostan omat potut Alligator nimisellä pilkkojalla. Kiusaus- tai ranskispottui saapi tehtyä.
Case 1594-4HS
Case 1494-4HS+isme 140
Case 1690-4T
Case 1390
Sampo 680 -89
VM 300SK
Valtra N101H -11
Case 1494-4HS+isme 140
Case 1690-4T
Case 1390
Sampo 680 -89
VM 300SK
Valtra N101H -11
-
- Viestit: 108
- Liittynyt: Ti Joulu 27, 2016 9:53 pm
- Paikkakunta: Pirkanmaa
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Vetoan tässä kohtaa itsekriminointisuojaanAulispoika kirjoitti: ↑Pe Maalis 15, 2024 10:27 pm
Voitte tuhertaa munienne kanssa ihan miten haluatte. Minä keitän munat siten, että kuori irtoaa helposti. Ikinä ei ole kohdalle sattunut pilaantunutta kananmunaa.
Ikinä en ole kokenut tarpeelliseksi ryhtyä väittelemään päivänselvyyksistä. Miten lie sinun kohdallasi?
-
- Viestit: 2115
- Liittynyt: La Maalis 30, 2019 6:09 pm
- Paikkakunta: Savommua tai Pohjoinen
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Tämähän keräsi kommentteja, kiitos niistä.
En minäkään juuri ole _pilaantuneisiin_ muniin törmännyt, mutta muistaakseni kotitaloustunnilla kauan, kauan sitten opetettiin, että kelluvat munat ovat vanhaksi menneitä ja olen itse huomannut, että niillä on usein tapana hajota keittäessä. Jotenkin se haisevaa vettä valuva muna ei sitten houkuttele syömään samoin kuin ehjänä säilynyt.
Pakkaajan mukaan munat "viihtyvät" parhaiten tasaisessa 10...14 asteen lämpötilassa, mutta sellaista minulla ei ole tarjolla. Pakkaajan mukaan jääkaappilämpö on säilytykseen parempi kuin huoneenlämpö, joten siinä asiassa olen osunut oikeaan.
Laitan keitinveteen vain ripauksen suolaa, se ei vaikuta mitattavasti munien kellumiseen.
Pakkaajalta opin myös sellaisen asian, että kana käyttää munaan aina saman verran kalsiumia ja mitä isompi muna, sitä hauraampi kuori on. (Ja mitä vanhempi kana, sitä isompia munia se munii.) Ostin kokeeksi S-kokoisia munia ja ainakin ensimmäiset selvisivät keittämisestä kunnialla. Käytössä on induktioliesi, joten vesi lämpenee kohtalaisen nopeasti - hitaampi kypsentäminen vaatisi tarkkaa tutkimustyötä, koska haluan kananmunat tarkalleen tietynlaisina (ei kovina, mutta ei valuvinakaan) ja ajoitus on melko kriittinen.
Joskus pitäisi kokeilla "suoraan kanalasta" hankittuja munia, mutta ei ole tiedossa paikkaa, josta sellaisia saisi.
Kinderperunat ovat välillä sellaisia, että musta osa sisällä on niin suuri, ettei perunasta oikein jää mitään syötävää. Koska vikaa ei näe päällepäin, joutuu käytännössä keittämään aina ylimääräisen perunan siltä varalta, että joku sattuu olemaan huono. Yksi harmi pottujen kanssa on ollut myös maku, mutta sen suhteen tilanne on ehkä ollut paranemaan päin. Joitakin vuosia sitten osa perunoista maistui pelkälle apulannalle (oletan, en ole apulantaa syönyt).
Kuvittelen, että K-kaupan jauhoisten perunoiden laatu olisi keskimäärin hiukan parempi kuin S-kaupan vastaavien, mutta en ole pitänyt asiasta tilastoa.
En minäkään juuri ole _pilaantuneisiin_ muniin törmännyt, mutta muistaakseni kotitaloustunnilla kauan, kauan sitten opetettiin, että kelluvat munat ovat vanhaksi menneitä ja olen itse huomannut, että niillä on usein tapana hajota keittäessä. Jotenkin se haisevaa vettä valuva muna ei sitten houkuttele syömään samoin kuin ehjänä säilynyt.
Pakkaajan mukaan munat "viihtyvät" parhaiten tasaisessa 10...14 asteen lämpötilassa, mutta sellaista minulla ei ole tarjolla. Pakkaajan mukaan jääkaappilämpö on säilytykseen parempi kuin huoneenlämpö, joten siinä asiassa olen osunut oikeaan.
Laitan keitinveteen vain ripauksen suolaa, se ei vaikuta mitattavasti munien kellumiseen.
Pakkaajalta opin myös sellaisen asian, että kana käyttää munaan aina saman verran kalsiumia ja mitä isompi muna, sitä hauraampi kuori on. (Ja mitä vanhempi kana, sitä isompia munia se munii.) Ostin kokeeksi S-kokoisia munia ja ainakin ensimmäiset selvisivät keittämisestä kunnialla. Käytössä on induktioliesi, joten vesi lämpenee kohtalaisen nopeasti - hitaampi kypsentäminen vaatisi tarkkaa tutkimustyötä, koska haluan kananmunat tarkalleen tietynlaisina (ei kovina, mutta ei valuvinakaan) ja ajoitus on melko kriittinen.
Joskus pitäisi kokeilla "suoraan kanalasta" hankittuja munia, mutta ei ole tiedossa paikkaa, josta sellaisia saisi.
Kinderperunat ovat välillä sellaisia, että musta osa sisällä on niin suuri, ettei perunasta oikein jää mitään syötävää. Koska vikaa ei näe päällepäin, joutuu käytännössä keittämään aina ylimääräisen perunan siltä varalta, että joku sattuu olemaan huono. Yksi harmi pottujen kanssa on ollut myös maku, mutta sen suhteen tilanne on ehkä ollut paranemaan päin. Joitakin vuosia sitten osa perunoista maistui pelkälle apulannalle (oletan, en ole apulantaa syönyt).
Kuvittelen, että K-kaupan jauhoisten perunoiden laatu olisi keskimäärin hiukan parempi kuin S-kaupan vastaavien, mutta en ole pitänyt asiasta tilastoa.
-
- Viestit: 22731
- Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
- Paikkakunta: Juupajoki
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Pakkaaja kokee että sillä on jonkinlainen vastuu säilyvyydetä niin siksi varmasti suositus säilyttää kylmässä.
Keittämisen kannalta omat havainnot tukevat 100% sitä ettei kannata jääkaapissa säilyttää ainakaan ennen keittämistä. toki alle neljän assteen säilytyslämpötilaa laskee bakteerien lisääntymistä reilusti. Isommat määrät meilläkin jääkaapissa useimmiten, käyttöön menevien 10kpl kenno aina huoneenlämpötilassa.
Keittämisen kannalta omat havainnot tukevat 100% sitä ettei kannata jääkaapissa säilyttää ainakaan ennen keittämistä. toki alle neljän assteen säilytyslämpötilaa laskee bakteerien lisääntymistä reilusti. Isommat määrät meilläkin jääkaapissa useimmiten, käyttöön menevien 10kpl kenno aina huoneenlämpötilassa.
Suomi kuuluu länsimaihin
-
- Viestit: 4348
- Liittynyt: Ma Joulu 21, 2009 5:41 pm
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Pakkaajan tietämys joistakin asioista näkyy olevan mutu-tasoa. Sellainen väite, että kana annostelisi aina saman määrän kalsiumia on huuhaata. Itsekin kanalassa työtä tehneenä kysyisin miten pakkaaja sitten selittää ns. nahkamunat jotka ovat niin pehmeäkuorisia, että niitä olen joskus ujuttanut olutpulloon, pois niitä ei sieltä saa pulloa rikkomatta. Kahden ja kolmen keltuaisen munat annettiin henkilökunnalle, koska eivät sopineet tavan munan kennoihin. Kymmeniä tuollaisia munia syöneenä voin vakuuttaa, että kuoren vahvuus on sama kuin normaaleissa munissa, ja koska muna on kooltaan paljon isompi, on siinä kalsiumiakin enemmän kuin tavan munissa.
-
- Viestit: 1130
- Liittynyt: Ma Tammi 16, 2006 9:38 am
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Ensimmäistä kertaa luin kananmunien räjähtämisestä. No, ikäähän minulla vasta vähän yli 70, joten vielä ehtii.
Kananmunat säilytetään kaupassa päiväkausia huoneenlämmössä, ei missään kylmäkaapissa. Miksi sitten kotona niitä pitäisi säilyttää jääkaapissa?
Kananmunat säilytetään kaupassa päiväkausia huoneenlämmössä, ei missään kylmäkaapissa. Miksi sitten kotona niitä pitäisi säilyttää jääkaapissa?
-
- Viestit: 1871
- Liittynyt: Ma Tammi 20, 2014 2:00 am
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Ei kyllä itsellänikään ole mainittavia potaatti- tai munaongelmia ollut, ja S-kaupasta tulee nuo hyödykkeet kannettua.
Joskus on potaateissa ollut sellaisia pienempiä mustia knöllejä sisällä, ehkä puolen sentin halkaisijalla.
Munakin on viimeksi räjähtänyt kun uuvatti (minä) yritti joskus keittää sen mikrossa.
Joskus on potaateissa ollut sellaisia pienempiä mustia knöllejä sisällä, ehkä puolen sentin halkaisijalla.
Munakin on viimeksi räjähtänyt kun uuvatti (minä) yritti joskus keittää sen mikrossa.
-
- Viestit: 3775
- Liittynyt: Ti Touko 17, 2016 3:19 pm
- Paikkakunta: Oulu, ainakin ajoittain
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Ensimmäinen väite oli uskottava, mutta toista epäilin. Siksipä asia piti tarkistaa: Kyllä kiehumispiste nousee, mutta järjellisillä suolapitoisuuksilla niin vähän (< 1 °C), ettei asialla ole merkitystä.
Kyllä se siitä.
-
- Viestit: 5332
- Liittynyt: La Joulu 17, 2005 2:05 pm
- Paikkakunta: Salo
- Viesti:
Re: Paukkumunat ja kinderperunat
Perunan laatuvikoja on kovin monenlaisia. Tuossakin olisi hyvä lista, mutta valitettavasti suuri osa kuvista ei näy:
http://www.energiapaju.fi/palstaviljely/laatuviat.htm
Onneksi monessa kuvauksessa on linkki lisätietoihin, mistä kuvakin voi löytyä, esim "sydänmätä" löytyy täältä:
http://www.energiapaju.fi/palstaviljely/muuttaudit.htm#Syd%C3%A4nm%C3%A4t%C3%A4
Samat asiat ovat myös 40-sivuisessa pdf-dokumentissa: https://www.energiapaju.fi/jaot/laadunmaaritys.pdf
http://www.energiapaju.fi/palstaviljely/laatuviat.htm
Onneksi monessa kuvauksessa on linkki lisätietoihin, mistä kuvakin voi löytyä, esim "sydänmätä" löytyy täältä:
http://www.energiapaju.fi/palstaviljely/muuttaudit.htm#Syd%C3%A4nm%C3%A4t%C3%A4
Samat asiat ovat myös 40-sivuisessa pdf-dokumentissa: https://www.energiapaju.fi/jaot/laadunmaaritys.pdf
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 41 vierailijaa