Yleismittarin pariston hyytyminen

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

MF165SMP
Viestit: 658
Liittynyt: To Maalis 04, 2021 5:53 pm
Viesti:

Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja MF165SMP »

Sitä täs urputan, että halvan hintaluokan (parikymppiä) yleismittareissa jännitemittaus alkaa antaa vääriä tuloksia kun mittarin oma 9V paristo alkaa hyytyä. Aloin ihmetellä kun mittailin käytettyjä AA paristoja ja niistä löytyi yli 1,5 V jännitteitä, mittasin sit uuden AA:n ja siihä mittarin mukaan oli peräti 2V :o

Vaihoin mittariin uuden 9V pariston, ja kas kummaa, äsken 1,5 V antanut käytetty olikin uudessa mittauksessa 1,0. Pois otettu mittarin paristo olikin enää 6,55 V, ja silti mittari toimi eikä antanut virheilmoitusta.

Sitä mie vaan, että miksei nuo mittarit ilmoita oman paristonsa hyytymisestä vaan sen sijaan ihan pokkana antavat vääriä lukemia. Kuinka paljon pitää maksaa ja minkälaisesta yleismittarista, että voisi olla varma sen antamien lukemien totuudenmukaisuudesta, riippumatta ite mittarin virtalähteen jännitteen muutoksista. Tai vaihtoehtoisesti, mittari ilmoittaisi "vaihda paristo" kun sen lukemat eivät enää vastaa todellisuutta?

Tälläne se miu mittari: https://www.tuontitukku.fi/rakentaminen ... 152086407/
Mazaman
Viestit: 647
Liittynyt: Su Heinä 29, 2018 9:04 pm
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja Mazaman »

Onpas hyvä tietää kun itsellä samanlainen mahdollisesti :D
Flukehan se tietysti olisi jos oikeasti enemmän tarvii.
Ei niin pientä vikaa etteikö kesken jäisi!
mauri
Viestit: 6695
Liittynyt: Pe Helmi 17, 2006 12:00 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja mauri »

Oletko varma ettei alhaisen paristojännitteen varoitusta ole?
Varmaan kymmeniä (paristokäyttöisiä) yleismittareita on käytössäni ollut ja niissä kaikissa on varoitus ollut - halvimmassakin (10 € pariston kanssa).
Heikoimmin havaittavassa oli vain vilkkuva desimaalipiste, muissa sitten näytön joku näkyvämpi vilkkuminen tai jopa selkeä ”LOW BAT” tai muu vastaava ilmoitus. Myöskin mittarien toiminta on ollut kelvollista varoituksen alkaessa joten hieman varmuuttakin oli. Taustavalollisissa voi pariston kuntoa testata painamalla se hetkeksi päälle jolloin saa etukäteen varoituksen.
Jäärä
Viestit: 3773
Liittynyt: Ti Touko 17, 2016 3:19 pm
Paikkakunta: Oulu, ainakin ajoittain
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja Jäärä »

Kannattaisi varmaan käyttää tällaisissa kohteissa litiumparistoja alkaliparistojen asemasta. Ongelma ei niilläkään poistuisi, mutta sen todennäköisyys pienenisi ja bonuksena saisi vielä toimisen pakkasessa. Mutta eihän tämä ilmaista olisi, kun vertaa paristojen hintoja.
Kyllä se siitä.
MF165SMP
Viestit: 658
Liittynyt: To Maalis 04, 2021 5:53 pm
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja MF165SMP »

mauri kirjoitti: Ma Maalis 11, 2024 1:59 pm Oletko varma ettei alhaisen paristojännitteen varoitusta ole?
No en ole. Pitkin nyt lukea käyttöohje ja siellä kerrotaan: "Paristo on vaihdettava, kun näyttöön ilmestyy pariston kuvasymboli alkaen vilkkua." Eli pitäisi olla... :oops:

Siitä on kyl varma että en ite ole tota hokannu. Jännitenäyttö on sen verran suurilla numeroilla, että ei ole tullut laitettua lukulaseja, jos vilkkuva symboli on niin pieni ettei sitä hoksaa. Tai sitten vaan en ole ymmärtäny, sehän on ihan mahollista. En kuitenkaan viitti laittaa hyytynyttä paristoa takaisin että testaisin sen vilkkumisen.

Siltikin, vilkku tai ei, miksi mittari antaa virheellisen jännitelukeman, senhän pitäisi heittää näyttö mustaksi tai viivat tai low battery. Ehkä joku muukin on niin tyhmä kuin minä että luulee näytössä olevaa lukemaa oikeaksi hoksaamatta vilkkua?
Ajomies
Viestit: 28164
Liittynyt: Ti Joulu 20, 2005 9:40 pm
Paikkakunta: Äänekoski
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja Ajomies »

Kyllä oma Fluke teki juuri tuota paristoja mitatessa, että näytti lähes 3 V 1,5 V paristolle jännitettä. Vaihdoin mittariin uuden pariston, niin jonkun ajan päästä näytti mitä sattuu lukemia. Halpis mittari näytti järkevämpiä lukemia. Sitten vaihdoin ne mittausjohtimet ja kas kummaa alkoi näyttämään järjellisiä lukemia. Purin sitten punaisen johdonliittimen, ja sieltä oli säikeet poikki. Tinailin kuntoon, mutta piti silti tilata uudet piuhat.
Kaikki on turhaa jopa turha tietokin.
Konekansa.fi
mauri
Viestit: 6695
Liittynyt: Pe Helmi 17, 2006 12:00 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja mauri »

On luonnollista että mittari näyttää todellista suurempia lukemia silloin kun mittarin oman virtalähteen jännite on liian alhainen, tällöin mittaukseen tarvittava referenssijännite jää alemmaksi kuin pitäisi olla ja mittaustulos liian suuri. Tämän estämiseksi mittarissa on ”aina” alhaisen paristojännitteen varoitusmerkki, joka voi joissakin mittareissa olla varsin huonosti näkyvä tai epämääräinen. Huolellinen käyttäjä tarkistaa ennen mittauksen aloittamista että ”LOW BAT”, vajaan pariston kuva tai muu käyttöohjeessa mainittu symboli ei ole näkyvissä.
Jo analogisten (viisari) mittarien aikana yleismittarissa oli paristo(ja) vastusmittauksia varten. Joissain mittareissa oli alue jolla tarkistettiin omakäyttöpariston kunto. Vastusmittauksia tehtäessä mittarissa olevalla säätöpotentiometrillä mittarin näyttö nollattiin kun mittajohtimien päät yhdistettiin.
MF165SMP
Viestit: 658
Liittynyt: To Maalis 04, 2021 5:53 pm
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja MF165SMP »

mauri kirjoitti: Ma Maalis 11, 2024 4:28 pm On luonnollista että mittari näyttää todellista suurempia lukemia silloin kun mittarin oman virtalähteen jännite on liian alhainen, tällöin mittaukseen tarvittava referenssijännite jää alemmaksi kuin pitäisi olla ja mittaustulos liian suuri. Tämän estämiseksi mittarissa on ”aina” alhaisen paristojännitteen varoitusmerkki, joka voi joissakin mittareissa olla varsin huonosti näkyvä tai epämääräinen. Huolellinen käyttäjä tarkistaa ennen mittauksen aloittamista että ”LOW BAT”, vajaan pariston kuva tai muu käyttöohjeessa mainittu symboli ei ole näkyvissä.
Tämä on kait tyhmä kysymys, mutta miksi mittari jatkaa virheellisten jännitearvojen näyttämistä, vaikka mittari ite tietää (kyl tietää, koska antaa siitä varoitusmerkin) että mittaustulos ei pidä paikkaansa vaan "ähäkutti, etpäs ollut huolellinen käyttäjä, tästä saat huuhaatuloksen" :lol:

Miulkii noita mittareita on ollut useempia vuosien mittaan, mut kaikissa tuo sama analoginen vai oisko manuaalinen kiertokehä, joka pitää mittauksen jälkeen muistaa laitaa nollille. Mikä ettei yleismittareissa olisi samanlainen erillinen on/off kuin vaikka taskulaskimissa jo 40 vuotta sitte. Kun lopettaa käytön ni kalkulaattori sammuttaa ittensä, eikä tuhlaa paristoa. Sama monessa muussa elektronisessa vempaimessa. Yleismittarissa ei sitten ensinkään, vaan ennen kantapään kautta oppimista tuli mittailtua jotai ja sit kuukauden kuluttua kun piti seuraava kerran mitata, ni oliki hengetön mittari kun mokoma diginäyttö oli syöny patterin tyhjäksi. Kait siellä on jotain muutakin stdby kulutusta, nuo samat patterithan kestää esim. palovarottimissa vuoskausia, mut jätäpä yleismittari päälle kuukaudeksi :(
Velman
Viestit: 5176
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 9:46 pm
Paikkakunta: Satakunta
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja Velman »

No pilipalit on pilipaleja :wink: :) Kalliimpi kunnon mittari sammuttaa itsensä kun se on käyttämättä tietyn aikaa ja sammuttaa myös kun paristo on liian vajaa. En muista koskaan että olisi vajaan pariston takia antanut vääriä tuloksia.
Jammu
Viestit: 22731
Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja Jammu »

Itsellä käytössä 2kpl Fluke 179:ä ja paristo kestää kyllä ainakin vuoden.

Kuten todettiin halpiksissa jännitereferenssi on toteutettu toisinaan kökösti ja riippuu paristojännitteestä. Kunnollisissa on auto-power-off ja indikointi alhaisesta paristojännitteestä. Myös cat-luokat ja mittajohdot ovat prempia ja tuovat turvallisuutta verkkojännitettä mitatessa kuin myös kunnolliset mittajohdot.
Suomi kuuluu länsimaihin
mauri
Viestit: 6695
Liittynyt: Pe Helmi 17, 2006 12:00 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja mauri »

Tässäkin pätee se että ei mopolla mahdottomia. Kun mittaria myydään kymppieurojen hinnalla niin ei siltä pidä tuhanneneuron ominaisuuksia odottaakaan. Itse noita satunnaisesti ostelin kun eteen sattui. On ihan kätevää kun voi laittaa huoletta kellumaan kytkentään jossa testattavaan laitteeseen ammutaan kilovolttien jännitepiikkejä. Säästyy isännän tuhannen euron Fluke kun käytän omaa halpismittaria toimintaindikaattorina.
Juho M-P
Viestit: 4378
Liittynyt: Ma Touko 20, 2019 11:42 pm
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja Juho M-P »

Mazaman kirjoitti: Ma Maalis 11, 2024 1:50 pm Flukehan se tietysti olisi jos oikeasti enemmän tarvii.
Fluke on paska, laatu romahtanut rajusti. Huollossakin totesivat että susiprosentti on raju.

Fluken kanssa oon saanu lukemattomia työtunteja menemään ku mittailin työkoneiden sähköjä. Propoventtiileille oli muka 40ohmia vastusta maajohdossa. 4h myöhemmin kun kävin järjestemää läpi, näytti mittari samaa akun - navan ja maapisteen välillä. Muka 40cm maakaapelissa oli niin paljo vastusta. Sain asiakkaalta toisen mittarin ja sillä tulos oli alle 0,5ohm kuten pitikin. Samalla mittasin sähköpäät, ehjä alle 0,5ohm maa oli sielläkin.

Fluke lensi roskiin. Puoli vuotta muyhemmin sama tapahtui uudelleen, eri mittarilla toki. Silloin lensi pajan kaikki fluket roskiin. Tilalle hain Thrifitekit
Viimeksi muokannut Juho M-P, Ti Maalis 12, 2024 12:29 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Fordson Power Major
Zetor 4340 1996+Quicke 620
Chevrolet AC International 4d 1929
Ford F600 1955
Plus 60/70lukujen Opeleita
jarikos
Viestit: 4405
Liittynyt: Ke Elo 05, 2020 1:40 pm
Paikkakunta: Lohja
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja jarikos »

Minulla on paristohyllyssä analoginen yleismittari ja se pitää paikkansa aina. Niissähän paristoa käyttää vain vastusmittausalue. Partcosta saa esimerkiksi Kyoritsua ja se on asiallinen.
Fordson Major Diesel -57, työkone
Fordson Major Diesel -57, entisöinti
Fordson Power Major -59, entisöinti
Fordson Major 1958 kaivurialustaprojekti
ARA AK 131 C 1979
Jammu
Viestit: 22731
Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja Jammu »

Juho M-P kirjoitti: Ma Maalis 11, 2024 10:57 pm
Mazaman kirjoitti: Ma Maalis 11, 2024 1:50 pm Flukehan se tietysti olisi jos oikeasti enemmän tarvii.
Fluke on paska, laatu romahtanut rajusti. Huollossakin totesivat että susiprosentti on raju.

Fluken kanssa oon saanu lukemattomia työtunteja menemään ku mittailin työkoneiden sähköjä. Propoventtiileille oli muka 40ohmia vastusta maajohdossa. 4h myöhemmin kun kävin järjestemää läpi, näytti mittari samaa akun - navan ja maapisteen välillä. Muka 40cm maakaapelissa oli niin paljo vastusta. Sain asiakkaalta toisen mittarin ja sillä tulos oli alle 0,5ohm kuten pitikin. Samalla mittasin sähköpäät, ehjä alle 0,5ohm maa oli sielläkin.

Fluke lensi roskiin. Puoli vuotta muyhemmin sama tapahtui uudelleen, eri mittarilla toki. Silloin lensi pajan kaikki fluket roskiin. Tilalle hain Thrifitekit
Aina oppii uutta näemmä. Ensimmäistä kertaa luen mittarimerkistä Trifitek.

En ehkä tämän perusteella KUITENKAAN vielä kurvaa roskiksen kautta ja heitä Flukejani roskikseen :roll: Ei ole varaa semmoiseen.

Nuo johtavuusmittaukset voisi olla järkevää mitata mittarilla joka käyttää vaikkapa muutaman sadan milliampeerin koestusvirtaa. Tavallinen yleismittari tai kaksinapainen koetin voi olla liian "herkkä".
Suomi kuuluu länsimaihin
Kardaani
Viestit: 2189
Liittynyt: Ti Syys 21, 2010 7:21 pm
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja Kardaani »

Ainoa kerta kun Fluke 179 on näyttänyt väärin on kun vesisateessa sinne sisään pääsi vettä ja ohmit alkoi elää omaa elämäänsä. Totesin laitetta avatessani, ettei tämä ole edes roiskeveden kestävä, mikä vähän yllätti. Pannun päällä avattuna, illan kuivuttuaan toimi taas normaalisti.
rautakasa
Viestit: 2114
Liittynyt: La Maalis 30, 2019 6:09 pm
Paikkakunta: Savommua tai Pohjoinen
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja rautakasa »

Flukella on ollut viallisia mittajohtoja, jotka sotkevat ainakin vastus- (ja virta-) mittauksia. Uudet mittajohdot sai/saa takuuseen.
450DT
Viestit: 375
Liittynyt: Ma Helmi 07, 2011 8:40 am
Paikkakunta: Äänekoski
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja 450DT »

On kyllä aika kova väite että Fluke on paskaa :lol:
Toki on aika heikko hinta/laatu-suhde mutta silti...
Malliahan ei tietysti voi kertoa, on kiinan Flukeja jotka on tehty aivan toiselle markkina-alueelle joita saa 50€ ylöspäin. Ja näissä ei ole laatu aivan samaa kuin 179/177/175 sarjassa.

Trifitek on paikallinen merkki joka on tehty kiinalaiselle mittarin pohjalle jota löytyy muiltakin merkeiltä eli laatu vaihtelee vuodesta toiseen. Tällä hetkellä valmistaja on Brymen.

Amprobe on myös Fluken omistama joka käy saman laadunvarmistuksen läpi ja hintaa on huomattavasti vähemmän.
Myös Hioki tekee erittäin hyviä mittareita.

Noita kun päivittäin joutuu käyttämään ja mittausepävarmuuksien kanssa painimaan niin ei kyllä ihan kalibroimattomilla mittalaitteilla rapsoja kirjoitella.
Jammu
Viestit: 22731
Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja Jammu »

450DT kirjoitti: Ti Maalis 12, 2024 9:39 am ...
Trifitek on paikallinen merkki joka on tehty kiinalaiselle mittarin pohjalle jota löytyy muiltakin merkeiltä eli laatu vaihtelee vuodesta toiseen. Tällä hetkellä valmistaja on Brymen.

...
Tuohan on mielenkiintoinen tieto.

Tokihan on Flukeja sekä "Flukeja" - jälkimmäisen eli kopion saa halvalla ja kiinasta.

Fluke 179 on joskus 25 vuotta sitten tullut markkinoille ja sen tullessa ostin ensimmäisen mittarin. Silloin kun tuttunia aloitteli sähköurakointia niin kyseli minulta millainen yleismittari kannattaa ostaa. Suosittelin silloin 179:ä ja hän on näemmä niitä vuosien varrella ostanut useita lisää, eli on siitä ilmeisesti kannattanut se hinta maksaa. Mittarin tullessa se oli suhteessa halvempi mitä nyt. Mittajohtoja olen joutunut uusimaan ja tykkään liukkaista PVC-johdoista enemmän kuin silikonisista.

Amprobe on jees, mutta ainakin asennustestereissä ollut huonompia johtoja, Flukella tosin originaali mittapää maksaa yli 100€ alv0 kun jus semmoinen piti uusia
Suomi kuuluu länsimaihin
Juho M-P
Viestit: 4378
Liittynyt: Ma Touko 20, 2019 11:42 pm
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja Juho M-P »

Mulla oli myös vanhempi Fluke jossa oli myös kapasitanssimittaus. Sen kanssa ei ollut ongelmia.

Nää uudemmat olikohan 140 mallit tai jotain, oireili näin. Ja tosiaan sain huollosta ja myyjältä vahvistuksen ongelmiin
Fordson Power Major
Zetor 4340 1996+Quicke 620
Chevrolet AC International 4d 1929
Ford F600 1955
Plus 60/70lukujen Opeleita
Ajomies
Viestit: 28164
Liittynyt: Ti Joulu 20, 2005 9:40 pm
Paikkakunta: Äänekoski
Viesti:

Re: Yleismittarin pariston hyytyminen

Viesti Kirjoittaja Ajomies »

Ei tuon oman Fluken kanssa muita ongelmia ole ollut, ja kuitenkin on jo vanha laite kyseessä. Edelleen sen käteeni otan kun mittauksia pitää tehdä. Selvää se on, ettei ne paristot ikuisia kestä, ja vielä kun suurimman osan ajasta lojuu ilman käyttöä. Mitta johdot kun on oppinut kiertämään sen mittarin ympärille, niin varmasti aiheuttanut niiden vikaantumisen.
Kaikki on turhaa jopa turha tietokin.
Konekansa.fi
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: ari, Bing [Bot], Eepee, htc_81, jake74, juntunen, TeeKoo, TunturiPappa ja 31 vierailijaa