Voi

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

JP
Viestit: 6681
Liittynyt: Ma Joulu 19, 2005 9:11 am
Viesti:

Voi

Viesti Kirjoittaja JP »

Olettekos te huomanneet mitään eroja eri valmistajien voiden välillä :roll:

Mielestäni Valion ja Arlan voiden kesken on ainakin yksi selkeä ero, siis itse tuotteessa, muukin kuin hinta :wink:
Jammu
Viestit: 22731
Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja Jammu »

Valion voita tulee käytettyä, hyvää ja tasalaatuista.

Muitten tuotteita en oiken pidä minään
Suomi kuuluu länsimaihin
Sirkkeli ja 8 sormea
Viestit: 7813
Liittynyt: To Tammi 22, 2009 7:49 pm
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja Sirkkeli ja 8 sormea »

En ole vuosiin käyttänyt voita leivän päällä,melkeimpä vallan oivariinia,lähinnä sen vuoksi,kun se on aina jääkaapista otettuna,helposti levitettävää,voita toki löytyy jääkaapista,ruuanvalmistusta varten.
Pitääpä välillä kokeilla,miltä voi leivän päällä maistuu.
Etelän matkoilla on käytetty irlantilaista voita.
Mika 82
Viestit: 7905
Liittynyt: Su Marras 09, 2014 5:39 pm
Paikkakunta: Karuna
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja Mika 82 »

Jääkaappikylmästä voista saa juustohöylällä näppärästi leivälle levitettä :D
Oivariinia täälläkin normaalisti käytetään.
Turha tarkkuus on teknistä tietämättömyyttä.
I see something wrong and fix it with
my hands (Anthrax)
Fordson major diesel -56
Case IH 685 XL -87
Joitakin 2 pyöräisiä, veneitä ja pienkoneita.
EKo
Viestit: 4543
Liittynyt: La Syys 05, 2015 2:26 pm
Paikkakunta: Tyrwää city
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja EKo »

Normaalisti en käytä mitään levitettä leivän päällä - juusto ja kinkun siivu riittää.
Silloin harvoin, kun laitan rasvaa, niin joko Oivariinia tai ehtaa voita. Sinällään makueroa en ole voiden välillä huomannut.
Porakorven Akseli se pornokuvan näytti siinä oli hämähäkki väärin päin.
Samperi kun marraskuukin meni risaseksi, Tupakkia poltettiin ja kiroiltiin . . .
-SS-
Viestit: 15657
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 7:57 pm
Paikkakunta: LOHJA, MUURLA
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja -SS- »

Valion voita olen käyttänyt mm. paistamisessa ja puurossa, mutta vähäsuolaisempaa Oivariinia leivälle. Tuossa Halikon marketissa on vähintään neljää eri voita, on Arlan, Valion, Juustoportin ja tanskalaisen Thisen voita. Semmoista Gourmet-merisuolavoita on myös.

Valion voita löyty voimakassuolaista, normaalisuolaista ja suolatonta. Sitten löytyy Eila-voita laktoosittomana. Ja luomuvoita tietenkin. Eli vähintään viittä sorttia.

Arlalla löytyy ainakin normaalisuolainen malli ja vähäsuolainen laktoositon voi. Eli vertailu voi olla vaikeaa, kun tuotteet samallakin valmistajalla vaihtelevat voimakkaasti. Voin värikin on vuodenajasta riippuvainen. Laidunkaudella saattaa voissa olla kirkkaampi väri. Tuorerehu taas antaa oman arominsa, jos juureksia ja naatteja on ollut paljon lehmän ruokavaliossa, voi jopa tuntua lievä kaalimainen haju.

-SS-
Avatar
Aakku
Viestit: 8296
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 11:35 am
Paikkakunta: Loimaa
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja Aakku »

Vuositarkastuksessa kolestroli oli vähän koholla. Leivän päällä oli yleensä maustettua sulatejuustoa voin korvikkeena ja päällä kinkkua ja juustoa. Ne jätin kertaheitolla pois ja tilalle leivän päälle ainoastaan Benecolin kevyt levitettä ja jotain tomaattia joskus. Tykästyin tuohon Benecoliin niin paljon, että ei oikein mikään muu enää maistu. Kokeilin jotain muutakin terveysrasvaa, mutta maku oli kehno.
Itse voita ei varmaan vuosikymmeniin ole tullut käytettyä muuhun, kuin ruoan laittoon.
Terapiatraktori MF-135 1972 + Ålö etukuormaaja
JP
Viestit: 6681
Liittynyt: Ma Joulu 19, 2005 9:11 am
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja JP »

Paistamisessa ja leipomisessa sitä voita täälläkin käytetään muutoin mennään ns. kevyimmillä levitteillä.

Mielestäni Valion voi räiskyy pannulla paistaessa paljon enemmän kuin esim. Arlan minkä jäljiltä liesi on ihan siisti, vettäkö siihen on sotkettu :?:
-SS-
Viestit: 15657
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 7:57 pm
Paikkakunta: LOHJA, MUURLA
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja -SS- »

Leipälevitteinä Benecolit, Floorat, Keijut ym. täyskasvirasvalevitteet ovat suutuntumaltaan kuin käsivoidetta. Nyt ovat kasvirasvalevitteiden valmistajat laittaneetkin vähän voita mauksi.

Huomioikaa myös, mitä levitettä on kaupassa jaettavien leipänäytteiden päällä ? Useimmiten Oivariinia eikä limaista Keijua !

Ns. kevytlevitteet ja kasvilevitteet ovat kovetettuja, vaikka nykyään kuulemma sillä tavalla kovetettuja, että ovat suorastaan ihmeterveellisiä, eli nesteenä juokseva monityydyttämätön rasva yllättäen muodostuukin tukevan kovaksi kuin taikaiskusta ? Kasviöljyistä aikaansaatu tyydytetty rasva lienee samalla tavalla epäilyttävää terveydelle kuin maitorasvakin. Paitsi että maitorasvalla ei ole voitu todistaa suoranaista sairastuttavaa vaikutusta, käristerasvalla, kuten rasvakeittimissä, vaikka olisi kasvisrasvaakin, sen sijaan on todistettu terveysvaikutuksia. Voita ei juuri voi ylikuumentaa, rypsiöljyä voi ajaa sata astetta kuumempana, se haju on epämiellyttävä, jos pirttiin astuu, kesken rypsiöljyllä paiston.

Transrasvatkin niputettiin aikanaan samaan nippuun, vaikka on olemassa melko suurella väestöjoukolla tehtyjä analyysejä, joissa ei ole löydetty nimenomaan maitorasvojen transrasvoista pitävää yhteyttä sydäntauteihin.

-SS-
jarikos
Viestit: 4406
Liittynyt: Ke Elo 05, 2020 1:40 pm
Paikkakunta: Lohja
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja jarikos »

Käytän leivän päällä hyvin ohuesti laktoositonta voita. Enimmäkseen Valion mutta silloin tällöin Arlaa. Valion Eilaa saa vaan useimmiten niissä pikkupaketeissa mutta mökkipaikkakunnalla on ollut Arlaa isossa paketissakin.

Voita käytän siksi, että se on kaikista vähiten prosessoitua verrattuna muihin levitteisiin.

En ole erityisiä makueroja huomannut Valion ja Arlan laktoosittomien voiden välillä. Makukokemukseen vaikuttaa moni muuttuja ja pitäisi erikseen tehdä testi, jotta voisi havaita erot.
Fordson Major Diesel -57, työkone
Fordson Major Diesel -57, entisöinti
Fordson Power Major -59, entisöinti
Fordson Major 1958 kaivurialustaprojekti
ARA AK 131 C 1979
MF165SMP
Viestit: 658
Liittynyt: To Maalis 04, 2021 5:53 pm
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja MF165SMP »

Joskus yli viiskytä vuotta sitten käytettiin voita leivän päällä, pitihän voivuoria madaltaa.
Mutta nyt jo pari kolkytä vuotta on mennyt ilman levitteitä, ruisleivälle salaatinlehti jos sopan kans, aamusella leivälle makkaraa, juustoa tai jos hyvin käy, graavikalaa (nii ja se salaatinlehti päällimmäiseks ettei sormet tahriinnu).

Mutta silti voita kuluu, ahvenavileet pitää paistaa voissa kuten myös hailit. Jos kalasoppa ei oo lohesta, ni siihen voita kunnon kökkö, samoin pottumuussiin. Letun tai ainakin blinin paistossa kantsii käyttää kirkastettua voita eli ens voi sulatetaan ja erotetaan hera pois.

Laktoosittoman voin päälle en ymmärrä ainakaan laktoosi-intolerantikkojen osalta. Voi on pääosin rasvaa ja herassa vähän laktoosia mut laktoosin määrä on alle 1% eikä monikaan edes sataa grammaa voita kerralla syö :lol:

Kirkastettu voi on laktoositonta vaikka ite voista laktoosia ei olisi poistettu.

Laktoosiallergikot tietysti välttävät, mutta onneksi tuo on harvinainen tauti verrattuna intoleranssiin joka johtuu siitä ettei laktoosi pilkkoudu ja imeydy.

Tietyst kauppa kiittää jos ostetaan kalliimpaa laktoositonta vaihtoehtoa :D
-SS-
Viestit: 15657
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 7:57 pm
Paikkakunta: LOHJA, MUURLA
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja -SS- »

MF165SMP kirjoitti: To Marras 24, 2022 5:17 pm
aamusella leivälle makkaraa, juustoa
Makkaroissa saattaa olla suolaa ja transrasvoja sekä nitriittejä moninkertaisesti enemmän kuin voissa, samoin laadukkaissa rasvaisissa juustoissa voi olla lähes saman verran rasvaa kuin esimerkiksi 60% oivariinissa. Juustoa menee usein vaan paljon paksumpi siivu kuin veitsellä voita levittäessä.

-SS-
Jumunen
Viestit: 4348
Liittynyt: Ma Joulu 21, 2009 5:41 pm
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja Jumunen »

Suvikulta-kohun jälkeen ei ole kauheasti tullut levitteitä käytettyä.
MOP
Viestit: 7536
Liittynyt: Ke Maalis 22, 2006 1:09 pm
Paikkakunta: Kalsopohja/41660 TOIVAKKA
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja MOP »

Ennen pantiin mirrit multaan, nyt ne pannaan Suvikultaan. Suvikulta hävisi äkkiä markkinoilta. :lol: :roll:
m_kane
Viestit: 3585
Liittynyt: Ti Syys 27, 2011 3:43 pm
Paikkakunta: Jovensuu
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja m_kane »

Aakku kirjoitti: To Marras 24, 2022 4:09 pm Vuositarkastuksessa kolestroli oli vähän koholla. Leivän päällä oli yleensä maustettua sulatejuustoa voin korvikkeena ja päällä kinkkua ja juustoa. Ne jätin kertaheitolla pois ja tilalle leivän päälle ainoastaan Benecolin kevyt levitettä ja jotain tomaattia joskus. Tykästyin tuohon Benecoliin niin paljon, että ei oikein mikään muu enää maistu. Kokeilin jotain muutakin terveysrasvaa, mutta maku oli kehno.
Itse voita ei varmaan vuosikymmeniin ole tullut käytettyä muuhun, kuin ruoan laittoon.
Oletko saanut kolesterolia alas benecolilla? Itellä sukurasitteena vähän koholla oleva kolesteroli ja lääkkeet ei oikein tunnu sopivan mitkään. Liikaa sivuvaikutuksia. Käytän kyllä aika vähän rasvaa leivän päällä kotona, mutta ehkä tuolla pientä vaikutusta voisi olla?
Belarus 825 turbo shitbox
Yrjö
Viestit: 1483
Liittynyt: Ke Maalis 15, 2006 7:41 pm
Paikkakunta: Iisalmi
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja Yrjö »

MOP kirjoitti: To Marras 24, 2022 7:18 pm Ennen pantiin mirrit multaan, nyt ne pannaan Suvikultaan. Suvikulta hävisi äkkiä markkinoilta. :lol: :roll:
Aku Ankkaa lukeneet tietävätkin että, Ankkalinnassa on kattivaaran margariini tehdas. :)
Kubota B 5001 DT
Avatar
ETS
Viestit: 733
Liittynyt: Ke Maalis 06, 2013 3:39 pm
Paikkakunta: L-virta
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja ETS »

JP kirjoitti: To Marras 24, 2022 3:07 pm Olettekos te huomanneet mitään eroja eri valmistajien voiden välillä :roll:

Mielestäni Valion ja Arlan voiden kesken on ainakin yksi selkeä ero, siis itse tuotteessa, muukin kuin hinta :wink:
Eipä ole tullut huomattua, kun voita ei ole tullut käytettyä sen jälkeen, kun markkinoille tuli Voimariini, joka sitten muuttui Oivariiniksi (kun sitä voi-sanaa ei saanut siinä nimessä käyttää) eikä sitä ennenkään muuta kuin Valiovoita. Ruuan valmistuksessakaan ei meillä voita käytetä, vaan rypsiöljyä tai joskus oliiviöljyä ja leivonnassa leivontamargariiniä.
Antsuko
Viestit: 1425
Liittynyt: To Maalis 17, 2016 9:55 am
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja Antsuko »

Emäntä joskus leipoo vegaaneille kelpaavaa käyttäen margariinia voin sijaan. On kuulemma hankalaa löytää margariinia, jossa ei olisi kärryrasvaa...
-SS-
Viestit: 15657
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 7:57 pm
Paikkakunta: LOHJA, MUURLA
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja -SS- »

Antsuko kirjoitti: To Marras 24, 2022 10:54 pm Emäntä joskus leipoo vegaanihörhöille kelpaavaa käyttäen margariinia voin sijaan. On kuulemma hankalaa löytää margariinia, jossa ei olisi kärryrasvaa...
Onneksi meillä ei ole kuin yksi vegaani perheriennoissa, ja tuovat omat tarpeet mukanaan, eivät halua aiheuttaa vaivaa. Se on ihan OK, On kauempana suvussa keliakiaa sairastavia ja kovin allergisia, niin joutuu valmiiksi jo sulkemaan suurimman osan ruoka-aineista pois, jos rippijulia tai semmoisia, niin vegaanikin vielä siihen soppaan, sehän ei ole mikään sairaus eli terveyssyy, niin ruuanlaitosta vastaavalla menee kyllä silloin hermo, ja syystä.

Silloin jos itsekseni olen ja tulevat käymään, on minulla aika hyvä valikoima V-merkillä varustettuja tuotteita tarjottavaksi. Kauratuotteita maidonkorvikkeita Flooraa härkisjuttua ja ruisleipää tietenkin. Ja Annas pepparkakor. En sentään ole täysin sikahirviö.

Vieläpä jos olisi kosher ja halal poissulkevina ehtoina, eipä vettä ja keitettyä riisiä kummempaa voisi tarjoilla.

-SS-
sohvi
Viestit: 4575
Liittynyt: Su Helmi 10, 2008 3:19 pm
Paikkakunta: vihti
Viesti:

Re: Voi

Viesti Kirjoittaja sohvi »

En tiedä, kuvittelenko, mut voi on nykyään kovempaa kuin ennen. Vaikka pöydälläkin on ollut kupissa, niin aika tönkköä. No, paistamiseen sitä enimmäkseen meneekin. Mutta pottumuusiin kun aimo kimpaleen nakkaa, niin ei se meinaa liueta siihenkään. Kuumaa muussia kuitenkin. Pitää kokeilla muuta valmistajaa. Maito onkin jo vuosia ollut sitä villin lehmän maitoa. Alkaisivatkohan valmistamaan voita...juustoportti meinaan
www.sohvinkulma.fi
International McCormick B 414 vm 1961 työkone
Ford Super Major 5000, isännän lelu : )
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 47 vierailijaa