Yövuorot

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

zukka
Viestit: 7808
Liittynyt: Ke Joulu 25, 2019 9:02 pm
Paikkakunta: Tuusula
Viesti:

Yövuorot

Viesti Kirjoittaja zukka »

Toisessa ketjussa sivuttiinkin jo asiaa.

Monella tuntui olevan asiasta kokemusta ja tietoa eri riskeistä ja haitoista, joten josko niistä keskustelua.

Aloitetaan nyt tälläisellä:
Viime yö oltu töissä, yhtäjaksoista valvontaa on nyt reilu vuorokausi putkeen. Yliväsymys painaa eikä tahdo uni tulla.
elk
Viestit: 1301
Liittynyt: To Helmi 26, 2015 4:58 pm
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja elk »

Aikasemmin pystyi tekemään läpi yön ja lepäämään aamulla 4-5 tuntia. Olo oli tämän jälkeen suht ok, mutta nyt vanhemmiten ei onnistu.
Tänä kesänäkin monia öitä mennyt hommissa, mutta "jälkioireet " on melko kovat. Seuraavat kaksi päivää on hyvin tukkoisia ja eikä nukkuminenkaan oikein auta.
Krapulaan voisi verrata tuota olotilaa.
pela
Viestit: 736
Liittynyt: Pe Loka 17, 2008 3:55 pm
Paikkakunta: Lappi
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja pela »

Yötyö sopii toisille huonosti ja toisille ei lainkaan. Huomasin itse jo kolmekymppisenä kuuluvan tuohon jälkimmäiseen ryhmään.
Unirytmi meni sekaisin,alkoi tulla rytmihäiriöitä,paino nousi ym.
Näyttö kolmivuorotyön haitallisuudesta on vahvaa,silti se ohitetaan "kuuluu toimenkuvaan" lauseella eikä aina näy palkassakaan
Jumunen
Viestit: 4348
Liittynyt: Ma Joulu 21, 2009 5:41 pm
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja Jumunen »

Nuorena olin 7 vuotta kolmivuoro töissä. En sopeutunut. On todettava, että vain hullu ja mulkku tekevät yöllä töitä.
-SS-
Viestit: 15654
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 7:57 pm
Paikkakunta: LOHJA, MUURLA
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja -SS- »

Onhan se kuitenkin hyvä, että kun yöllä alkaa rintaan puristaa, pääsee ambulanssilla yöpäivystykseen, jos vaikka illalla poltettu uunia ja hormista pääsee kipinä vintille, hyvä on, että joku tulee letkuauton kanssa tukahduttamaan tulta. Hyvä olisi, jos varkaat hiiviskelevät, että ainakin taajamissa tulisi poliisi yölläkin paikalle. Oikein hyvä on, että sähköä on voimaloissa yölläkin ja hakelämpökeskukset ja muut kattilalaitokset toimivat, tutka-asemilla ja lentokentillä on hyvä olla yölläkin valvontaa, jos vaikkapa ruotsalaiset yrittävät Jasseillaan hyökätä ja pommittaa meitä suomalaisia.

-SS-
zukka
Viestit: 7808
Liittynyt: Ke Joulu 25, 2019 9:02 pm
Paikkakunta: Tuusula
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja zukka »

Onhan se hyvä että kaikelle noille on tekijöitä.
Joillekin ainakin omien sanojensa mukaan sopii yövuoro parhaiten ja tekee sitä mielellään. Harvassa näitä kuitenkin on muihin verrattuna.

Jokohan painuisi takaisin yrittämään nukkua. Kolmisen tuntia tuli nukuttuakin jo.
Yleensä ei ole oma nukkuminen ihan näin huonoa öiden jälkeen... Oli kyllä erilaisen raskas yövuorokin.
Jos vielä muutaman vuoden jaksaisi vuorotyötä johon sisältyy yövuoroa
vartiainen
Viestit: 137
Liittynyt: Ti Marras 29, 2011 9:37 pm
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja vartiainen »

Reilu parikyt vuotta erilaisia vuorotyömalleja takanapäin ja vielä pitäis 20v jaksaa. Ekaa aamua edeltävä yö on paha ja ensimmäinen yö töissä tuntuu piiiiitkältä. Toka yö meneekin sitten kuin itsestään. Teen nykyään 12h vuoroja joten rytmi ei käänny liiaksi eli palautuu noin päivässä. Yövuoron jälkeiset päivät menetettyjä kaikenlaisen tekemisen suhteen, virheitä tulee ja hermo on pinnassa. Onneks on neljä töitä ja kuusi vapaata. Meille maksetaan keskimääräistä vuorolisää joka on 1,20 e/tunti eli ei mikään rahasampo mutta tehdaiden pitää käydä ja tuotteen liikkua.
-SS-
Viestit: 15654
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 7:57 pm
Paikkakunta: LOHJA, MUURLA
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja -SS- »

Juu onhan yövuoro aina oma valinta, mutta monelle yövuoroista hyötyjälle riittää, että se tuote ja palvelu, joka yöllä tehdään, on käytettävissä silloin kun sitä tarvitaan. Useimmiten ne, jotka haluavat mahtikorvauksia yötöistä, eivät ole välttämättä valmiit käypää hintaa maksamaan.

Aika moni teollisuustuote olisi merkittävästi kalliimpi pääomakuluiltaan, jos tehtaiden tuotanto rajattaisiin vain päivävuoroon ja pois lukien viikonloput.

Olen tehnyt kiertävää päivä- ja yövuoron yhdistelmää jossa yötä seuraa päivänokosten jälkeen lyhyt iltavuoro ja taas yövuoro, ilman taukoja. Tai sitten yö alkaa kolmelta ja jatkuu päivävuorolla ja puolikkaalla iltavuorolla. Sitten saa nukkua esim kahdeksasta puoli kolmeen aamuyöllä. Viikonloput mennään tästä hieman lyhennetyillä tunneilla. Useimmiten tulee noin 55 - 70 h viikossa tauluun.

Siihen väliin lumityöt ja kasvukaudella peltotyöt. Kyllä uni maittaa kun liike seisahtuu . Useimmiten nukun hallilla aina muutaman hetken nokosia, virkistää mainiosti.

-SS-
zukka
Viestit: 7808
Liittynyt: Ke Joulu 25, 2019 9:02 pm
Paikkakunta: Tuusula
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja zukka »

Meillä on sama, 4x12h ja sitten 6pv vapaata.
Saattaa olla että pidetään äänestystä joskus vielä uudestaan, jossa vaihtoehtona olisi 2x12h, 1x vapaa, 2x12h ja 5x vapaa.
Siinä kerkeäisi palautua paremmin ennen yövuoroja.

Omalla kohdalla palautumiseen menee 2-4 päivää nykyään.
Ei tuollaista ollut kun tehtiin 8h vuoroja.
Ja vapailla vaikka tuntuu että olisi palautunut, niin todellisuudessa ei ole. Sellainen jatkuva väsymys monella päällä jonka huomaa vasta jos jää jostain fyysisestä syystä pidemmälle saikulle tai pitää vuorotteluvapaata.

Tuo ennen ensimmäistä aamua on kyllä jännä, se on meillä thl toimestakin todettu huonoiten nukutuksi yöksi kun oltiin tutkimuksessa mukana. Kauheat pelkotilat että mikä odottaa kun astuu portista sisään :lol:
Joordis
Viestit: 1513
Liittynyt: Su Maalis 14, 2010 6:13 am
Paikkakunta: Mustasaari
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja Joordis »

Aika kultaa muistot...

Työuran alussa tuli tehtyä pelkästään yövuoroa noin kahden vuoden ajan, muutamaa työviikkoa vuodessa ja vuosilomia lukuunottamatta.
Tuolloin reiluna kakskymppisenä kloppina tuo oli ihan ok.
Työviikko alkoi sunnuntaina klo 23 ja loppui klo 7, seuraavat päivät sitten 24 - 7 eli perjantai "vapaa" ja työviikko 36 tuntinen.

"Hullu" kun olin, aloin sitten paremman puutteessa opiskelemaan ja ensimmäisen vuoden aikana tuli hankittua ylioppilaslakki ja seuraavana syksynä merkentin tutkinto... huvittavinta oli, kun tein työharjoitelun (2 viikkoa) samassa työpaikassa. Eli yöllä ollet haalarit vaihtui pukuun päivällä...

Nyt en enä yhtään ihmettele kun monet vanhemmat ihmiset kyselivät kuinka ihmeessä jaksan kaiken tuon... Ei tällä iällä enää jaksaisikaan..
Ajomies
Viestit: 28146
Liittynyt: Ti Joulu 20, 2005 9:40 pm
Paikkakunta: Äänekoski
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja Ajomies »

Kyllä sitä nuorena taipuu vaikka aidan seipääksi, mutta hyvinkin monelle ne yövuorot alkaa jossain vaiheessa tuntumaan. Toisilla jopa vakavammin seuraamuksin, toiset taas ei ole millänsäkään. Me ei olla samanlaisia, vaikka joskus tuntuu että ainakin saman alan hommissa kaikilta odotetaan samoja asioita. Sitten kun koittaa näistä paineistuksista johtuen pysyä mukana, niin sitten kun alkaa vaikuttamaan psyykkeeseen, niin sitten ollaan jo menty liian pitkälle, ja siitä parantuminen ei helpotu jos ei mitään muutoksia tilanteeseen tule.
Kaikki on turhaa jopa turha tietokin.
Konekansa.fi
konty
Viestit: 917
Liittynyt: Ke Joulu 28, 2011 12:52 am
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja konty »

17 vuotta tuli tehtyä, 6 töitä ja 3 vapaata.
2 tuntia yleensä yövuoron jälkeen sain nukutuksi.
Vapaa päivät ja vuorojen välit tein sitten vielä sivutöitä. Eihän se kovin viisasta varmaan ollut. Säännöllinen työaika tai päivätyö parempi.
Nyt kun saisi nukkua niin ei nukuta kun sen 6 tuntia, mutta saan sentään itse määrätä omat työajat.
Ajomies
Viestit: 28146
Liittynyt: Ti Joulu 20, 2005 9:40 pm
Paikkakunta: Äänekoski
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja Ajomies »

Oman työuran alussa oli vuorot 7 iltaa ja kolme aamua ja neljä vapaata. Mutta usein "sai" tehdä yövuoron sen iltavuoron lisäksi, niin kyllä kolme pitkää työyötä sitten alkoi jo tuntumaan. Sitten menikin toista kymmentä vuotta ihan päivätöissä, kunnes ajoura astui kuvioihin, sitten ei enää ollut mitään tolkkua, meni yöt ja päivät, aamut ja illat miten sattui, ja kymmenen vuoden jälkeen alkoi ensin kroppa oireilemaan, ja sitten vielä sisuskalut sekosivat. Viisikymmentä kun tuli mittariin, niin sitten tuntui jo siltä että on ihan raakile, eikä muutamat työtapaturmat ainakaan parantaneet tilannetta.
Kaikki on turhaa jopa turha tietokin.
Konekansa.fi
vaniljacreme
Viestit: 4741
Liittynyt: Ti Loka 04, 2011 1:40 pm
Paikkakunta: orimattila
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja vaniljacreme »

Vaikka mieli ois kova painaa kroppa voi olla erim wieltä ja siihen ei pysty oikein mitenkään vaikuttamaan. Ite huomaan että iän karttuessa esim pitkien työvuorojen ja työputken tekemisen jälkeen olen yleensä sairastunut johonkin. Flunssa yms mahatauti. Joskus tullut liikalyöntejä pumpusta se on päivä tarkkailussa katotaan että korjaantuu. Yötyössä pystyin nuorena jotenkin, nykyään en vähääkään. Viimeisin yövuoro päättyi siihen että en nukkunut ollenkaan pariin vuorokauteen.
Ajomies
Viestit: 28146
Liittynyt: Ti Joulu 20, 2005 9:40 pm
Paikkakunta: Äänekoski
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja Ajomies »

Sitä kun nuorena kuvittelee että töitä tekemällä rikastuu, niin menee jonkin aikaa, kunnes tajuaa ettei se pidä paikkaansa.
Kaikki on turhaa jopa turha tietokin.
Konekansa.fi
Avatar
ihmehitsari
Viestit: 18645
Liittynyt: Ti Joulu 26, 2006 8:56 pm
Paikkakunta: Kainuu
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja ihmehitsari »

Jos on mukavuusalueellaan töitä tehdessä vaikka sitten kaikki yöt läpeensä ja hyväksyy sen, että muu yhteiskunta mm koulut, virastot, jne toimii eri rytmillä niin mikäs on ollessa. Ei kait se ole sen kummempaa kuin muunakaan aikana.
Taajaan vaihtuvat työajat ja rytminvaihdot puolestaan ovat se mikä kuluttaa. Vuorotyö ei ole pehmeiden hommaa mikäli vuosikymmenet aikoo tehdä.
säästellen sippiin
steami

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja steami »

Yövuoroja sisältävä vuorotyö lyhentää ilmeisesti kiistatta odotettavissa olevaa elinikää. En oikein löytänyt kunnollista tietoa, että mitenkä paljon elinikä laskee, keskimäärin?
Vaikuttaa siltä, että yli 6 vuotta vuorotyötä naisilla lyhentää elinikää jotain 11%

Kuinkahan paljon minun odotettavissa oleva elinikä on lyhentynyt? (33 vuotta 3-vuorotyötä). Olen nyt 65-vuotias. ... :-(
Koomikko76
Viestit: 69
Liittynyt: Ma Huhti 05, 2021 12:36 pm
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja Koomikko76 »

Pahinta on ollut minulla jatkuva vuoron vaihto töissä ja siitä alkoi uniongelmat. Nykyään teen pelkkää yötä ja se passaa mulle, vaikkei se yö valvominen terveellistä olekaan.
steami

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja steami »

Koomikko76 kirjoitti: To Syys 01, 2022 9:33 pm Pahinta on ollut minulla jatkuva vuoron vaihto töissä ja siitä alkoi uniongelmat. Nykyään teen pelkkää yötä ja se passaa mulle, vaikkei se yö valvominen terveellistä olekaan.
Mietin usein itsekkin, että olisikohan ollut helpompaa tehdä yövuoroa pidemmän aikaa yhtäjaksoisesti. ..

Kaikkein karmeinta oli mennä maanantaina aamulla töihin klo 6, kun viimeisestä yöstä pääsi lauantaiaamuna klo 6. (keskeytyvä 3-vuorotyö)
Käännätkö nukkumisrytmiäsi ollenkaan, esim vapaapäivinä?
zukka
Viestit: 7808
Liittynyt: Ke Joulu 25, 2019 9:02 pm
Paikkakunta: Tuusula
Viesti:

Re: Yövuorot

Viesti Kirjoittaja zukka »

steami kirjoitti: To Syys 01, 2022 9:27 pm Yövuoroja sisältävä vuorotyö lyhentää ilmeisesti kiistatta odotettavissa olevaa elinikää. En oikein löytänyt kunnollista tietoa, että mitenkä paljon elinikä laskee, keskimäärin?
Vaikuttaa siltä, että yli 6 vuotta vuorotyötä naisilla lyhentää elinikää jotain 11%

Kuinkahan paljon minun odotettavissa oleva elinikä on lyhentynyt? (33 vuotta 3-vuorotyötä). Olen nyt 65-vuotias. ... :-(
Työkaverin muistikuvaa asiasta kun on asiaan tutustunut enemmän aikoinaan:

Pelkkää yövuoroa tekemällä paperiteollisuudessa elinikä lyhenee noin 5 vuotta verrattuna henkilöön joka tekee pelkkää päivätyötä.

Tutkimuksen kesto oli 20-30 vuotta.

Otanta satoja henkilöitä kaikkiaan, kun molemmat ryhmät lasketaan mukaan sekä henkilöstön vaihtuvuus.

Kuollessaan/eläkkeelle jäädessään yötöitä tehneet huonommassa kunnossa sairauksien osalta kun henkilöt jotka eivät yövuoroa tehneet.

Tutkimuksen tekijänä työterveyslaitos.

Montaa vuotta ei enää itsellä ole tarkoitus tehdä, usein tuntuu ettei ole sen rahan ja vapaiden arvoista.
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot], tane II ja 58 vierailijaa