Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

Hsippe
Viestit: 960
Liittynyt: To Heinä 26, 2018 10:01 am
Paikkakunta: Raasepori
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Hsippe »

Ja eikö ennen vanhaan Alkon Monopol konjakkikin pullotettu Suomessa? Kuten varmasti myös "lääkekonjakki" jota sai reseptillä Apteekista.

Lääkekonjakkia muuten tehdään edelleen eli kait sita apteekista sais jos vaan joku kirjoittais reseptin:
https://www.bernermedlab.fi/tuote/spiri ... -136b0125/
Avatar
Aprikoitselija
Viestit: 1271
Liittynyt: Pe Touko 15, 2020 5:52 pm
Paikkakunta: Varsinais-Suomi
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Aprikoitselija »

Minulla sattuu olemaan n. 65 vuoden kokemus viinan ja sahdin valmistuksesta ja varsinkin sen omakohtaisesta käyttämisestä. Nuoruuden aikaiset kaljajuopot saivat ensin viinaportsuunansa täyteen.

Jos makuasiat ja -mieltymykset unohtaa, yksi terveyden ja humalan laadun selittävä tekijä jää.
Sikuna.
Mitä enemmän sikunaa juomassa on, sitä nopeammin tulee nauttijalle sönkkäys ja kaikenlaiset muutkin vaivat. Minua pakkasi hymyilyttämään, kun kerran laivan myymälässä kuuntelin Koskenkorvan konsulttia, joka mainosti tuotettaan sen makeuteen vivahtamisella. Kun se makeus tulee nimenomaan sikunasta viinassa.

Kannattaa muistaa, että oluessa on kaikki prosessissa syntynyt sikuna jäljellä. Jos olutta tislaa, saadaan viskin perusainetta. Tislatessa on tärkeä heittää ensimmäiset, hikitipat, pois tai käyttää ne erityistarkoituksiin puhdistuksissa liuottimen tapaan. Eri alkoholit irrottautuvat kiehumalla kukin omassa lämpötilassaan. Nämä ensimmäiset ovat niitä vaarallisimpia. Seuraavaksi lähtee se varsinainen haluttu tuote. Sen jälkeen ne raskaammat, butyyli- ja isobutyylialkoholit ja mitä niitä nyt onkaan. Ne ovat jotenkin öljyisiäkin. Tämä kuvaus on karkea, eivätkä torvesta tippuvat tisleet suinkaan tule yksi kerrallaan selvin rajoin.

Alkeellinen toinen selitysyritys asian: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sikuna%C3%B6ljy
S-13
Viestit: 922
Liittynyt: To Huhti 15, 2010 8:28 pm
Paikkakunta: K-P
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja S-13 »

Miksi olutta pitäisi tislata?
Avatar
toyopet
Viestit: 3258
Liittynyt: Ma Elo 06, 2012 11:25 am
Paikkakunta: Laukaa
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja toyopet »

S-13 kirjoitti: Pe Touko 20, 2022 8:11 pm Miksi olutta pitäisi tislata?
Jos haluaa tiivistettä...
It has three speed: here, there and gone...
Superdextaaja
Viestit: 12985
Liittynyt: Ma Loka 25, 2010 9:12 am
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Superdextaaja »

S-13 kirjoitti: Pe Touko 20, 2022 8:11 pm Miksi olutta pitäisi tislata?
Alkoholitonta olutta valmistetaan tislaamalla alkoholit pois tai nopeutetussa prosessissa pysäyttämällä käyminen esim. tappamalla hiiva kuumentamalla. Joku ekonomistisielu saattaa panimotalossa haluta valmistaa kaikki olutlaadut eri alkoholipitoisuuksineen juuri tällä nopeutetulla prosessilla. Sama liemi käy tällöin niin alkoholittoman kuin eri alkoholipitoisuuksisien oluiden myyntiin lisäämällä vain tarvittavat prosentit alkoholisäiliöstä eikä tarvitse tällöin odottaa ja mittailla käymisprosessia loppuun. Suomalaiselle oluttuntijalle merkkaa yleensä vain, kuinka litku kihahtaa kupoliin.
Tekemällä virheistä oppii.
korsteeni
Viestit: 3588
Liittynyt: Ke Maalis 01, 2017 2:09 am
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja korsteeni »

Superdextaaja kirjoitti: La Touko 21, 2022 1:50 am
S-13 kirjoitti: Pe Touko 20, 2022 8:11 pm Miksi olutta pitäisi tislata?
Alkoholitonta olutta valmistetaan tislaamalla alkoholit pois tai nopeutetussa prosessissa pysäyttämällä käyminen esim. tappamalla hiiva kuumentamalla. Joku ekonomistisielu saattaa panimotalossa haluta valmistaa kaikki olutlaadut eri alkoholipitoisuuksineen juuri tällä nopeutetulla prosessilla. Sama liemi käy tällöin niin alkoholittoman kuin eri alkoholipitoisuuksisien oluiden myyntiin lisäämällä vain tarvittavat prosentit alkoholisäiliöstä eikä tarvitse tällöin odottaa ja mittailla käymisprosessia loppuun. Suomalaiselle oluttuntijalle merkkaa yleensä vain, kuinka litku kihahtaa kupoliin.
Oliko tämä tieto, vai jostain luettu ”laajennetun ajatusmaailman tietämä” aivopieru? :roll: linkki väittämään!?
sköne
Viestit: 1770
Liittynyt: Ti Syys 25, 2007 9:56 pm
Paikkakunta: P-savo
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja sköne »

korsteeni kirjoitti: La Touko 21, 2022 1:54 am
Superdextaaja kirjoitti: La Touko 21, 2022 1:50 am
S-13 kirjoitti: Pe Touko 20, 2022 8:11 pm Miksi olutta pitäisi tislata?
Alkoholitonta olutta valmistetaan tislaamalla alkoholit pois tai nopeutetussa prosessissa pysäyttämällä käyminen esim. tappamalla hiiva kuumentamalla. Joku ekonomistisielu saattaa panimotalossa haluta valmistaa kaikki olutlaadut eri alkoholipitoisuuksineen juuri tällä nopeutetulla prosessilla. Sama liemi käy tällöin niin alkoholittoman kuin eri alkoholipitoisuuksisien oluiden myyntiin lisäämällä vain tarvittavat prosentit alkoholisäiliöstä eikä tarvitse tällöin odottaa ja mittailla käymisprosessia loppuun. Suomalaiselle oluttuntijalle merkkaa yleensä vain, kuinka litku kihahtaa kupoliin.
Oliko tämä tieto, vai jostain luettu ”laajennetun ajatusmaailman tietämä” aivopieru? :roll: linkki väittämään!?
Ihmettelin usein ja kyselin myyjiltäkin miksi alkoholiton olut on niin kallista. Joskus se on jopa alkoholillista kalliinpaa. Luulisi, että siitä ei ainakaan alkoholiveroa tarvitse maksaa. Ei myyjätkään oikein osanneet sanoa.

Sitten kuulin radiosta juuri tuon perusteen, että alkoholiton maksaa sen takia niin paljon, että se tehdään alkoholipitoisesta, mistä otetaan alkoholi pois.

Hinnoittelu kaupan hyllyllä ei aina ole niin suoraviivaista, kuin asiakas ajattelisi:
Isolla volyymilla tehtävät bulkkituotteet saadaan halvaksi. Alkoholiton olut ei ole kovin iso bulkkituote, toisin kuin esim. Belgialainen alkoholipitoinen olut. Kotimaiset panimot tekee kaupoille "tukkuostostarjouksia". Eli jonkin olutmäärän oston yhteydessä pitää ostaa esim. limpparia tai muita panimon tuotteita. Jne..
oppia ikä kaikki
Superdextaaja
Viestit: 12985
Liittynyt: Ma Loka 25, 2010 9:12 am
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Superdextaaja »

https://www.alko.fi/juoma-ruoka/juomati ... -valmistus
Alkoholin poistaminen oluesta.
1. Yksi yleisimmistä tavoista valmistaa alkoholitonta olutta on poistaa valmiista oluesta alkoholi. Kun valmiista oluesta tislataan alkoholi erilleen, haihtuu myös makuaineita, mutta niitä voidaan ottaa talteen ja palauttaa olueen.

2. Käymisen keskeyttäminen. Toinen yleinen tapa valmistaa alkoholitonta olutta on keskeyttää käymisprosessi. Käyminen voidaan myös keskeyttää tappamalla hiiva kuumentamalla tai suodattamalla hiiva pois. Juoma jää tällöin varsin makeaksi.

Tällä hetkellä Alkon verkkokaupassa alkoholittomia oluita on yli 40.
https://panimoliitto.fi/tutustu-meihin/ ... ong-drink/
Long drink -juomien alkoholi on peräisin joko tislatusta tai ei-tislatusta käymisteitse
valmistetusta alkoholista.
Tekemällä virheistä oppii.
Avatar
Aprikoitselija
Viestit: 1271
Liittynyt: Pe Touko 15, 2020 5:52 pm
Paikkakunta: Varsinais-Suomi
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Aprikoitselija »

S-13 kirjoitti: Pe Touko 20, 2022 8:11 pm Miksi olutta pitäisi tislata?
En minä sanonut, että PITÄISI. Sanoin, että JOS. Otin oluen esimerkiksi siksi, että olut ennen pullotuksen valmisteluun liittyviä toimia on suunnilleen samaa tavaraa kujin viskin valmistuksen rankki.
8400
Viestit: 9811
Liittynyt: La Marras 24, 2007 1:44 pm
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja 8400 »

Koskenkorvaan kyllä lisätään hieman sokeria maun pehmentämiseksi eli ei siinä mikään sikunaöljy maistu. Tai maistuu ne kaikissa viinoissa kun se puhdas etanoli on mautonta.
Superdextaaja
Viestit: 12985
Liittynyt: Ma Loka 25, 2010 9:12 am
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Superdextaaja »

https://viinimaa.fi/artikkelit/viinitie ... n#bd4cdb37
Viinintuottajat valmistavat viiniä ja pullottavat sen omalla valmistamollaan tai myyvät viinin eteenpäin niin sanottuna bulkkitavarana.
Lähinnä itseä epäilyttää ainakin kaksi teknisesti mahdollista oikaisutapaa suomalaisten myyntijuomien tuotannossa.
Tuoda viinit alhaisella alkoholipitoisuudella tankkitavaralimpparina tullit ja verot kiertäen ja lisätä säätöviina tislealkoholina sopivat prosentit saavuttaakseen vasta kotimaassa.
Tehdä olut raaka-aine nopeasti seisauttamalla käyminen ja lisätä siihenkin säätöviina vasta pullotusvaiheessa. Alkoholiahan saa käyttämällä vaikka mistä. Sama raaka-aine kävisi kaikkien oluiden tuottamiseen alkoholittomista lähtien. Maustetaan vain hieman ja säädetään alkoholipitoisuus pullotuksessa ja lisätään hiilihappokin vasta sitten.
Tuoppikaljathan meidän baareissa tulee myös hanasta siten, että vasta lasiin laskiessa hiilihappo lisätään erillisestä painepullosta mukaan. On nopea laskea lasiin näin ja maistuu ja tuntuu ja näyttää kuin olisi tammitynnyristä mutta eipä vain ole. Ja sakki räyhää ja kaatuilee jo muutaman tuopin jälkeen.
Tekemällä virheistä oppii.
Talumees
Viestit: 6376
Liittynyt: Ma Touko 12, 2014 10:35 am
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Talumees »

Superdextaaja kirjoitti: La Touko 21, 2022 10:22 am Lähinnä itseä epäilyttää ainakin kaksi teknisesti mahdollista oikaisutapaa suomalaisten myyntijuomien tuotannossa.
Tuoda viinit alhaisella alkoholipitoisuudella tankkitavaralimpparina tullit ja verot kiertäen ja lisätä säätöviina tislealkoholina sopivat prosentit saavuttaakseen vasta kotimaassa.
Mitähän on nautittu? :shock:
Talviaika on NORMAALIAIKA, kesä aika ryssänaika! :mrgreen:
S-13
Viestit: 922
Liittynyt: To Huhti 15, 2010 8:28 pm
Paikkakunta: K-P
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja S-13 »

Superdextaaja kirjoitti: La Touko 21, 2022 10:22 am
Tehdä olut raaka-aine nopeasti seisauttamalla käyminen ja lisätä siihenkin säätöviina vasta pullotusvaiheessa. Alkoholiahan saa käyttämällä vaikka mistä. Sama raaka-aine kävisi kaikkien oluiden tuottamiseen alkoholittomista lähtien. Maustetaan vain hieman ja säädetään alkoholipitoisuus pullotuksessa ja lisätään hiilihappokin vasta sitten.
Selvästi on olutkulttuurin peruasiat hakusessa. Tuossa vinkiksi erilaisia oluttyylejä, vai noita kaikkia saisi vain lisäämällä viinaa johonkin peruslitkuun :shock: :shock: :shock:

https://olutopas.info/olutwiki/oluttyylit
Hsippe
Viestit: 960
Liittynyt: To Heinä 26, 2018 10:01 am
Paikkakunta: Raasepori
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Hsippe »

Superdextaaja kirjoitti: La Touko 21, 2022 10:22 am https://viinimaa.fi/artikkelit/viinitie ... n#bd4cdb37
Viinintuottajat valmistavat viiniä ja pullottavat sen omalla valmistamollaan tai myyvät viinin eteenpäin niin sanottuna bulkkitavarana.
Lähinnä itseä epäilyttää ainakin kaksi teknisesti mahdollista oikaisutapaa suomalaisten myyntijuomien tuotannossa.
Tuoda viinit alhaisella alkoholipitoisuudella tankkitavaralimpparina tullit ja verot kiertäen ja lisätä säätöviina tislealkoholina sopivat prosentit saavuttaakseen vasta kotimaassa.
Tehdä olut raaka-aine nopeasti seisauttamalla käyminen ja lisätä siihenkin säätöviina vasta pullotusvaiheessa. Alkoholiahan saa käyttämällä vaikka mistä. Sama raaka-aine kävisi kaikkien oluiden tuottamiseen alkoholittomista lähtien. Maustetaan vain hieman ja säädetään alkoholipitoisuus pullotuksessa ja lisätään hiilihappokin vasta sitten.
Tuoppikaljathan meidän baareissa tulee myös hanasta siten, että vasta lasiin laskiessa hiilihappo lisätään erillisestä painepullosta mukaan. On nopea laskea lasiin näin ja maistuu ja tuntuu ja näyttää kuin olisi tammitynnyristä mutta eipä vain ole. Ja sakki räyhää ja kaatuilee jo muutaman tuopin jälkeen.
Joo paitsi että etanolin kanssa lutraaminen ei todellakaan kannata näissä käymistuotteissa. Tislatun viinan vero kaikissa vahvuus luokissa paljon suurempi kuin käymisteitse valmistetun. Ja se vero menee maksuun lisätään se viina missä vaiheessa tuotantoprossessia vain.
Linkissä a-vero laskuri:
https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteis ... juomavero/
Esimerkkejä;
- Olut 4,7%; a-vero 1,78€/L / Etanolia lisäämällä tehty "olut" --> välituote 4,7%; a vero 5,01€/L (no eihän tätä kukaan edes tee)
- Kiljulonkero (=käymisteitse tehty lonkero) 5,5&; vero 1,98€/L / Oikea lonkero eli viina + limppari --> välituote; a-vero 5,01€/L
- Viini 12%; a-vero 4,21€/L; / Juomasekoitus 12% --> välituote; a-vero 5,01€/L
Superdextaaja
Viestit: 12985
Liittynyt: Ma Loka 25, 2010 9:12 am
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Superdextaaja »

Joo paitsi että etanolin kanssa lutraaminen ei todellakaan kannata näissä käymistuotteissa.
Kyllä se silloin kannattaa, jos saadaan säästettyä aikaa ja valmistettua moninkertaisesti samassa ajassa myyntituotetta kuin odottamalla käymisprosessi loppuun. Samalla jää pois epävarmuus erän onnistumisesta. Tasalaatuista kamaa tulee tuutista vaikka kuinka paljon tällä tapaa eikä litku ole niin herkkä häiriöille ja muutoksille prosessissa.
Tekemällä virheistä oppii.
8400
Viestit: 9811
Liittynyt: La Marras 24, 2007 1:44 pm
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja 8400 »

Superdextaaja kirjoitti: La Touko 21, 2022 3:17 pm
Joo paitsi että etanolin kanssa lutraaminen ei todellakaan kannata näissä käymistuotteissa.
Kyllä se silloin kannattaa, jos saadaan säästettyä aikaa ja valmistettua moninkertaisesti samassa ajassa myyntituotetta kuin odottamalla käymisprosessi loppuun. Samalla jää pois epävarmuus erän onnistumisesta. Tasalaatuista kamaa tulee tuutista vaikka kuinka paljon tällä tapaa eikä litku ole niin herkkä häiriöille ja muutoksille prosessissa.
Tuolla tapaa vaan ei saada oikeaa ja oikeanmakuista olutta. Tuolla tavalla tehty oluthan maistuisi makealta kun ei hiiva tekisi sokerista alkoholia. Tee kotikaljaa ja lantraa siihen viinaa ja nauti makuelämyksestä :mrgreen:
Avatar
toyopet
Viestit: 3258
Liittynyt: Ma Elo 06, 2012 11:25 am
Paikkakunta: Laukaa
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja toyopet »

Superdextaaja kirjoitti: La Touko 21, 2022 10:22 am https://viinimaa.fi/artikkelit/viinitie ... n#bd4cdb37
Viinintuottajat valmistavat viiniä ja pullottavat sen omalla valmistamollaan tai myyvät viinin eteenpäin niin sanottuna bulkkitavarana.
Lähinnä itseä epäilyttää ainakin kaksi teknisesti mahdollista oikaisutapaa suomalaisten myyntijuomien tuotannossa.
Tuoda viinit alhaisella alkoholipitoisuudella tankkitavaralimpparina tullit ja verot kiertäen ja lisätä säätöviina tislealkoholina sopivat prosentit saavuttaakseen vasta kotimaassa.
Tehdä olut raaka-aine nopeasti seisauttamalla käyminen ja lisätä siihenkin säätöviina vasta pullotusvaiheessa. Alkoholiahan saa käyttämällä vaikka mistä. Sama raaka-aine kävisi kaikkien oluiden tuottamiseen alkoholittomista lähtien. Maustetaan vain hieman ja säädetään alkoholipitoisuus pullotuksessa ja lisätään hiilihappokin vasta sitten.
Tuoppikaljathan meidän baareissa tulee myös hanasta siten, että vasta lasiin laskiessa hiilihappo lisätään erillisestä painepullosta mukaan. On nopea laskea lasiin näin ja maistuu ja tuntuu ja näyttää kuin olisi tammitynnyristä mutta eipä vain ole. Ja sakki räyhää ja kaatuilee jo muutaman tuopin jälkeen.
Tuon alkoholittoman oluen valmistus karkeasti hartwallin sivuilta:
.Nykyisin alkoholitonta olutta voidaan valmistaa muutamalla eri tekniikalla, jotka kaikki säilyttävät maun laadukkaana.

Alkoholi poistetaan oluesta. Valmiista oluesta voidaan erotella alkoholi pois eri menetelmillä. Näin valmistetaan esimerkiksi Hartwallin Heineken 0,0. ja Lapin Kulta 0,0.
Oluen käymistä kontrolloidaan kuumentamalla. Hiivan käymistoimintaa voidaan kontrolloida kuumentamalla olutta tai suodattamalla hiiva pois. Tällä menetelmällä valmistetaan Hartwallin Karjala 0,0.
Oluen käymiseen vaikutetaan. Olut valmistetaan siten, että käymisprosessissa alkoholia syntyy vain vähän. Esimerkiksi kun oluen käymislämpötila pidetään matalana, jotkin hiivakannat tuottavat vähemmän alkoholia. Näin oluen lopullinen alkoholipitoisuus jää alhaiseksi.
Käytetään uusia hiivalajikkeita. Viime vuosina on pystytty kehittämään ja jalostamaan hiivalajikkeita, jotka tuottavat jo lähtökohtaisesti vain vähän alkoholia.
It has three speed: here, there and gone...
Superdextaaja
Viestit: 12985
Liittynyt: Ma Loka 25, 2010 9:12 am
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Superdextaaja »

Mielelläänhän kaljan kittaaja kuvittelee mielessään vain tanskalaisia panimokärrejä hevosineen ja isoja tammilankkusammioita hartaalla käymisellä hiivalajikkeiden kupliessa liemessä hiljalleen mutta veikkaan todellisuuden olevan rapakaljan tuotannossa aivan toisen. Panimolaitokset toki toitottavat näitä fiinimpiä tuotantotapoja.
Oluen käymistä kontrolloidaan kuumentamalla. Hiivan käymistoimintaa voidaan kontrolloida kuumentamalla olutta tai suodattamalla hiiva pois. Tällä menetelmällä valmistetaan Hartwallin Karjala 0,0.
Minun maku ja juopumiskokemus kertoo aivan muuta. Niin tiskin takaa kuin edestäkin.
Kuinka helppo ja nopeaa olisikaan tuolla menetelmällä valmistaa kaikki merkkioluetkin lisäämällä vain tislealkoholi ja hiilihapot vasta pullotusvaiheessa. Samat kojeet ja menetelmät käy, kuin mineraalivesien ja limujen valmistuksessa. Vai luuletteko mineraalivesien kuplimisen tulevan lähdevedestä, mitä pullottavat?
Tekemällä virheistä oppii.
Foromies
Viestit: 251
Liittynyt: Ti Loka 27, 2020 5:37 pm

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Foromies »

Kunnon savolaine rolli.
Hannu08
Viestit: 989
Liittynyt: Ma Tammi 02, 2006 9:54 am
Paikkakunta: Pirkanmaa
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Hannu08 »

Tuskin kannattaa tuoda Suomeen marjamehua ja tehdä siitä viiniä.
1. Viinissä on sen marjamehun sokeri käynyt alkoholiksi, ja sen säilyvyys on paljon parempi, kuin sokeripitoisen marjamehun.
2. Jotta tuote maistuisi viiniltä, niin siitä pitäisi poistaa se sokeri ennen alkoholin lisäämistä.

Tuo Suomessa pullotettu on siis säiliöissä/konteissa tms. tuotua ja täällä pullotettua viiniä, joka on käynyt viiniksi lähtömaassaan. Tuollaista saa niin halvalla, että kaikenlainen temppuilu on kannattamatonta.

Ja ajatus Suomen valtion omistaman ALKO Oy:n veronkierrosta on hieman humoristinen.

Ja oluet tehdään suurissa ruostumattomasta teräksestä tehdyissä sammioissa. Lienee helpompaa antaa sen maltaan hiilihydraattien käydä alkoholiksi, kuin ruveta temppuilemaan. Tuotekehityksellä tuota valmistusprosessia on kaiketi saatu nopeutettua (uudet hiivat, lämpötilakontrolli yms.) niin, että kyse on teollisesta prosessista. Ne isot tammitynnyrit ovat mainostajien juttuja.
Asiaa tuntematta on helppo laukoa varmoja mielipiteitä.
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot], stoker ja 73 vierailijaa