Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.
DexMasZet kirjoitti: ↑La Tammi 22, 2022 12:01 pm
Kolme pesää jos polttaa on pinta lämpö 50°C, eli en ymmärrä mistä johtuu puheet kylmäpintaisista tiilitakoista.
Kannattaa varoa, että ei lämpene liikaa takan kestävyyden takia. Lämpölaajeneminen pitää pysyä suunnittelurajoissa.
Tiilerillä on ohjeet maksimipuumäärästä polttokertaa kohden.
Lauria on tullut lämmitettyä toistakymmentä vuotta ja koskaan ei ole poltettu yhtä pesällistä enempää kerralla. Kovilla pakkasilla aamuin illoin, muutoin vain kerran illalla.
Kertapoltolla pintalämpötila on puolen vuorokauden jälkeen n 29C ja kahdella poltolla n. 32C.
DexMasZet kirjoitti: ↑La Tammi 22, 2022 12:01 pm
Kolme pesää jos polttaa on pinta lämpö 50°C, eli en ymmärrä mistä johtuu puheet kylmäpintaisista tiilitakoista.
Kannattaa varoa, että ei lämpene liikaa takan kestävyyden takia. Lämpölaajeneminen pitää pysyä suunnittelurajoissa.
Tiilerillä on ohjeet maksimipuumäärästä polttokertaa kohden.
Lauria on tullut lämmitettyä toistakymmentä vuotta ja koskaan ei ole poltettu yhtä pesällistä enempää kerralla. Kovilla pakkasilla aamuin illoin, muutoin vain kerran illalla.
Kertapoltolla pintalämpötila on puolen vuorokauden jälkeen n 29C ja kahdella poltolla n. 32C.
Kyllä, mukana tulleessa ohjekirjassa oli max kerta lämmitys määrät, oliko 4xtietty kg määrä puuta. Käytännössä yksi kunnon pesällinen päivässä riittää. Tai kaksi pesällistä parin päivän välein, mutta mielestäni järkevin juuri lämpötilan vaihtelujen takia lämmittää vähän päivittäin. Kovilla pakkasilla olisi paras lämmittää aamuin illoin, mutta tuohon ei vuorotyölöinen aina taitu.
Mulla on korotettu lauri , muistaakseni 30cm korotus (?).
Valmistajan tämä ohje ja kimmetteja:
* Maksimi polttomäärä 4 x 3,75 = 15kg
* sitten puhutaan 1 pesällisetä ja sen jälkeen monikossa lisäyspesälliset.
* Mittasin vaalla että "banaanilaatikollinen" sekapuuta painaa suurinpiirtein tuon 15kg.
* Sen olen kovilla pakkasilla polttanut.
* Joskus peräjälkeen ja joskus aamulla ja illalla. Jälkimmäinen olisi varmaan paras mutta ei taho viittiä.
* 29C- 32C pintalämpötila kuulostaa matalalta,eikös tarkoitus ole lämmittää.
* Ilmamääräkin on neuvotte ja se on jäänyt kyllä lukematta, liikaa olen ilmaa tarjonnut, kaikki kolme ilmansäätöä täysin auki. Pitääkin huomenna koettaa ohjeella.
Moni jo varottanut liiallisesta lämmitämisestä, jokikisen uunin särkee liiallisella lämmittämisellä, ennemmin tai myöhemmin. Toi 50 pintalämpönä on liikaa Tiilerin uunille, ei hyvä heilu.
Mulla on uuniseppien sydämellä ja tiilillä tehty takka. Tässä talossa ei passaa polttaa kuin pesällinen eli ladon noin luukun yläreunan tasolle sen pesällisen, alle 10 kg. Muuten ylilämmittää alakerran. Korotettu myös perusmallista ja painoa kolmisen tonnia. Joka päivä ei voi lämmittää, tulee liian kuuma. Ehkä kaksi kertaa viikossa jos on kunnon pakkasia. Tässä kämpässä tarve olisi tulisijalle, joka luovuttaa matalaa lämpöä mahdollisimman hitaasti. Lämpöpumppu kuluttaa alle 5000 kWh ja sillä saa lämpimän vedenkin viidelle ja 230 m2 talo pysyy lämpimänä. Saunan lämmitys toki jelppii jonkun verran.
Mökille muurattiin kesällä pönttöuuni, painoa ehkä tonni. Saatiin pesästä yllättävän suuri ja siinä ei passaa lisätä ekan pesällisen jälkeen. Samassa tilassa nukutaan ja liian kuuma tulee helposti. Mökillä on enemmän tarvetta tulisijalle, joka luovuttaa nopeasti eli nostetaan kämpän lämpötilaa nopeasti. Varaavuus on toissijainen ominaisuus koska siellä ehtii lämmittää aamulla ja illalla.
C20 kirjoitti: ↑La Tammi 22, 2022 7:35 pm
Moni jo varottanut liiallisesta lämmitämisestä, jokikisen uunin särkee liiallisella lämmittämisellä, ennemmin tai myöhemmin. Toi 50 pintalämpönä on liikaa Tiilerin uunille, ei hyvä heilu.
No krematorioissa on minimissään se +750 °C. Paras pizza tulee, kun uunin sisällä on n. +400 °C.
Ei muuta, kuin puita uuniin, jos palelee! Kunhan ei lyhyessä ajassa lämmitä, vaan pizzanpaisto alkaa siis uunin osalta jo edellispäivänä.
Kyllä ne tiilet kestävät.
Miten ois hella(puita polttava),on muuten hyvä kapistus. On valmiita ja muurattuja( meillä on muurattu) lämmittää tosi nopeasti ja voi hyödyntää keittopuuhissakin.
C20 kirjoitti: ↑La Tammi 22, 2022 7:35 pm
Moni jo varottanut liiallisesta lämmitämisestä, jokikisen uunin särkee liiallisella lämmittämisellä, ennemmin tai myöhemmin. Toi 50 pintalämpönä on liikaa Tiilerin uunille, ei hyvä heilu.
No krematorioissa on minimissään se +750 °C. Paras pizza tulee, kun uunin sisällä on n. +400 °C.
Ei muuta, kuin puita uuniin, jos palelee! Kunhan ei lyhyessä ajassa lämmitä, vaan pizzanpaisto alkaa siis uunin osalta jo edellispäivänä.
Kyllä ne tiilet kestävät.
Siis krematorion uunin pintalämpötila on 750-astetta? Ei saata toimia takassa.
Kuorellisen tulisijan kuoren lämpötila riippuu ilmavälin suuruudesta ja mahdollisesta eristeestä siellä välissä. Hankala vertailla ulkolämpötiloja jos pönttöuunissa on reilu 60 mm savukanavan ja pellin välissä ja takassa 40 mm+ilmaväli+kuoritiili 120 mm.
Toinen lämmittää nopeasti ja toinen luovuttaa lämpöä hitaasti.
Fakta kai lienee kuitenkin se, että jos se tulisija on eristetyn rakennuksen sisällä ja lämpöä ei karkaa hormiin niin se kaikki lämpöenergia jää sinne rakennuksen sisälle.
Sanoisin, että vanhaan harvaan rakennukseen pintalämpötilaltaan korkeampi uuni ja uuteen rakennukseen matalammalla lämpötilalla oleva. Massaa tarpeen mukaan ja sen, miten ehtii lämmittää.
Kai sekin vaikuttaa haluaako oikeasti lämmittää vai vain tukea jotakin toista lämmitystä.
Tässä asiassa toivoisin enemmän sen myyjän aktiivisuutta sen oikean tulisijan valinnassa. Helpolla jos haluaa päästä niin myy vain jonkun minkä näköisen asiakas haluaa.
No krematorioissa on minimissään se +750 °C. Paras pizza tulee, kun uunin sisällä on n. +400 °C.
Ei muuta, kuin puita uuniin, jos palelee! Kunhan ei lyhyessä ajassa lämmitä, vaan pizzanpaisto alkaa siis uunin osalta jo edellispäivänä.
Kyllä ne tiilet kestävät.
[/quote]
Siis krematorion uunin pintalämpötila on 750-astetta? Ei saata toimia takassa.[/quote]
No kuka tässä nyt pintalämpötiloista puhuu, kun keskustwllaan siitä. että kestääkö uuni?!
C20 kirjoitti: ↑La Tammi 22, 2022 7:35 pm
Moni jo varottanut liiallisesta lämmitämisestä, jokikisen uunin särkee liiallisella lämmittämisellä, ennemmin tai myöhemmin. Toi 50 pintalämpönä on liikaa Tiilerin uunille, ei hyvä heilu.
No krematorioissa on minimissään se +750 °C. Paras pizza tulee, kun uunin sisällä on n. +400 °C.
Ei muuta, kuin puita uuniin, jos palelee! Kunhan ei lyhyessä ajassa lämmitä, vaan pizzanpaisto alkaa siis uunin osalta jo edellispäivänä.
Kyllä ne tiilet kestävät.
Siis krematorion uunin pintalämpötila on 750-astetta? Ei saata toimia takassa.
No kuka tässä nyt pintalämpötiloista puhuu, kun keskustwllaan siitä. että kestääkö uuni?!
C20 kirjoitti: ↑La Tammi 22, 2022 7:35 pm
Moni jo varottanut liiallisesta lämmitämisestä, jokikisen uunin särkee liiallisella lämmittämisellä, ennemmin tai myöhemmin. Toi 50 pintalämpönä on liikaa Tiilerin uunille, ei hyvä heilu.
No krematorioissa on minimissään se +750 °C. Paras pizza tulee, kun uunin sisällä on n. +400 °C.
Ei muuta, kuin puita uuniin, jos palelee! Kunhan ei lyhyessä ajassa lämmitä, vaan pizzanpaisto alkaa siis uunin osalta jo edellispäivänä.
Kyllä ne tiilet kestävät.
Siis krematorion uunin pintalämpötila on 750-astetta? Ei saata toimia takassa.
No kuka tässä nyt pintalämpötiloista puhuu, kun keskustwllaan siitä. että kestääkö uuni?!
22.01.2022, 20:13 oli kommentoitu justiinta siihen pintalämpötilaan. Siinä kohtaa siirryttiin ilmeisesti sisälämpötilaan mainitsematta asiaa.
Tulitiilet kestää yli 1000-astetta, mutta miten se liittyy takkaan tai muuhun yksityiskäytössä olevaan uuniin? Niissä kun on hiukan erilaiset vaatimukset kuin krematoriossa.
Ei siinä mitään, jatkakaa ja ottakaa mallia krematorion uunista. Monikin saattaa lopulta päästä nauttimaan sen toiminnasta, mutta ne ei taida kokemuksista kirjoitella tällä palstalla.
Toi mun Lauri on 3:tta talvea käytössä, villa siellä on sisemmän osan ja kuoren välissä.
Mikä Tiilerissä hajoaa jos liikaa lämmittää? Murtuu ulkokuori?
Aiemmin ko. paikalla oli vanha pönttöuuni, illalla kun lämmitti oli aamulla kyllmä. Tämä on aamulla edelleen lämmin.
Noita tulisoja on aika monta talossa kun päälämmönlähde.
Tarttis polttaa Laurissa ja Tulikiven leivinuunissa vaikka viikon yhtä palajon puuta niin voi jotenkin vertailla.
MUOKS: Jäi ajatus kesken, tai paremminkin kirjoittaminen, eli ihan tyytyväinen en ole Lauriin, vois vertailla vähän tehoa
Korjataan nyt krematorio saivartelijoille että jokainen kotitalouskäyttöön tarkoitettu muurattu tulisija saadaan särjettyä liiallisella lämmityksellä , ennemmin tai myöhemmin.
Ensimmäisissä Tiilerin uuneissa oli luukkujen kiinnitys tietyissä luukkumalleissa ongelma kohtana, sillä ei uuni vielä hajonnut hieman hierti kiviä ja esteettinen haitta pikemmin. Se ongelma poistettu erilaisella luukun kiinnitys raudoilla, toki nekään ei sitä tosiasiaa poista että se luukku on väärään kohtaan asennettu ulkonäkösyistä.
Noissa valmiiksi sahatuissa uuneissa käytetään 85mm tiiltä sisuskaluissa, jota aikanaan ei myyty ollenkaan tavalliselle kuluttajalle (ei kaiketi nykyäänkään) kun paikallamuurattujen tulisijojen minimi seinämä vahvuus taisi olla 110mm . Noi uunit on erikseen valmistajan toimesta tyyppihyväksyttyjä noilla ohuemmilla ainevahvuuksilla kuten taitaa kaikki ns. tehdasvalmisteiset olla.
Kuorellisessa uunissahan se halkeilu ei juurikaan päällepäin näy, luukun pielet ja hylly siinä luukunpäällä pystysaumoihin tulee ensiksi raot ja siitä ne sitten kasvaa. Sisältä tulipesästä kun nielua katsoo niin näkee kun saumat alkaa "häviämään" ja sitten alkaa tiilet liikkumaan vähä kerrassaan. Eihän se uuni kerrasta romahda mutta sitten kun rupeaa tiiliä satamaan tulipesään niin ei siinä sitten enää mitään ole tehtävissä.
Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää kahta pesällistä putkeen max. Kolme on jo liikaa, riippuu paljolti poltettavasta puusta, siksi valmistajat niistä kiloista puhuvat. Mutta tuskimpa kukaan puntarin kautta uuniaan lataa. Jos kuorellisen uunin kyljessä ei kättä voi huoletta pitää pidempää aikaa niin liian kuumana käy.
Pahin mitä on vastaan tullut, niin himo säästäjä hajottanut pitkästä tiilestä tehdyn kuori uuninsa 5 vuodessa siinä oli nielu tullut pesään. Sen ajan sähkön hinnalla ei säästänyt varmaankaan latin latia, tämän päivän sähkön hinnallakin taitaa noilla käyttövuosilla hyvin kyseenalaista olla säästö.
Noi Tiilerin uunit on yleisesti ottaen todella hyviä ja mukavia muurattavia, voi huoletta suositella liki kenelle hyvänsä itsekin muurattavaksi jos yhtään kauha kädessä pysyy ja jotakin ymmärtää muuraamisesta. Oikeasta tiilestä muuraaminen onkin jo sitten ammattityötä jossa joutuu hieman jo miettimäänkin mitä tekee.
Oikein käytettynä muurattu tulisija on vuosikymmenten ikäinen ja kaltoin kohdeltunakin kestää vuosikausia, mutta varmasti kaiken särkee ajallaan liiallisella hehkutuksella. Mä olen asiakkaille koittanut iskostaa semmoista ajattelua sopivasta lämmittämisestä, uuni ei hehku eikä oikeastaan tunnu miltään ollessaan hyvän lämpöinen mutta kun se on jäänyt lämmittämättä niin jotakin miellyttävää puuttuu tilasta. Tämä pitkällä kivellä tehdyissä, noi Tiilerit lämpeää väkisinkin hieman lämpöisemmäksi pinnaltaan mutta ei polttavan kuumaksi.
Mittailin pinta lämpöä tuossa, 12h sitten pelti laitettu kiinni ja nyt pinnasta 34°C. Lienee siinä 40 käyny korkeimmillaan. Ehkä puol toista pesällistä poltin joka on tällä pakkasella (-15) sopiva annos kerran päivään. Aamulla taas uutta latinkia niin ei liikaa lämpö laske. Tässä tiilerissä on sisus kokonaan tulitiiltä ja valumassaa, ja korkeus suunnassa pari katkoa sisuksessa tulivillaa lämpölaajenemisen vaikutuksen vähentämiseksi. Tämmöinen rakenne kestää kyllä lämmitystä, normi tiiltä ainoastaan kuoressa 10mm villan takana, joten lämpölaajenemisen riskit on pienet. Mutta mikään muurattu tulisija ei kestä täysin kylmästä kuumaksi lämmitystä, eikä jatkuvaa liian kuumaksi lämmitystä, mutta pidän tiilerin rakennetta erittäin hyvänä. Kyllä ne on ne pula ajan kuorettomat tiiliuunit ja takat jotka sieltä täältä halki ärvöttää..
Tulipesä ja nielu sekä yläpalotila on tulitiiltä sekä sydämen ylitys ja laki valumassaa, uunin kyljet sitä Tiilerin hieman kovemmaksi poltettua 85 tiiltä sitten se 10mm villa ja 85 kuori. Kaikki ne on juurikin samalla rakenteella tehtyjä, ulkonäkö vain vaihtelee. Hyviä ovat, 25 vuotta taitaa olla kulunut kun ekan semmoisen olen muurannut, ehjiä ovat vieläkin kaikki mitkä tiedän.
Nyt alkaa kuulostamaan jo huomattavasti paremmalta uunisi lämmitys, sopiva tapa tulee kokemuksella. Eikä ne kerrasta hajoa mikään uuni, ei siitä pidä huolestua, mutta hyvä lämmitystapa kannattaa omaksua ettei tietämättömyyttään sitä ajan kanssa hajota.
C20 kirjoitti: ↑Su Tammi 23, 2022 12:11 am
Nyt alkaa kuulostamaan jo huomattavasti paremmalta uunisi lämmitys, sopiva tapa tulee kokemuksella. Eikä ne kerrasta hajoa mikään uuni, ei siitä pidä huolestua, mutta hyvä lämmitystapa kannattaa omaksua ettei tietämättömyyttään sitä ajan kanssa hajota.
Tuolla kun kerroin, että pinta lämpö on 50c jos polttaa kolme pesällistä, on ainut kerta, kun kokeilin polttaa sen kolme pesää. Ihan vaan kokeilu mielellä, (vähän kuin autolla käydään radalla kokeilemassa miten sillä pääsee urku auki, kun normaalisti ajetaan rajoitusten mukaan) Ei ole kuitenkaan tarvetta millonkaan polttaa enempää, kuin kahta pesällistä. Kaiken kaikkiaan asia on juuri kuin Aprikoitselija aiemmin sanoi: "jokainen lämmiettävä kokonaisuus on omanlaisensa."
DexMasZet kirjoitti: ↑La Tammi 22, 2022 11:52 pm
Mittailin pinta lämpöä tuossa, 12h sitten pelti laitettu kiinni ja nyt pinnasta 34°C. Lienee siinä 40 käyny korkeimmillaan. Ehkä puol toista pesällistä poltin joka on tällä pakkasella (-15) sopiva annos kerran päivään.
Varmaan mitataan eri paikoista, omassa takassa lämpö mittauskohdassa, kyljessä puolenvälin kohdilla, ei juuri astetta suurempaa lämpötilaeroa ole pesällisen polton ja sitä seuraavan vuorokauden aikana.
Tai sitten takat eroavat rakenteeltaan kovasti.
Enempää ei voi polttaa, kuin pesällinen vuorokaudessa pikkupakkasilla ja kaksi paukkupakkasilla.
Muuten tulee hiki!
Tiilerin kulmaLassi, 12 vuotta sitten hommattu. Lämmitystapana pakkasten aikaan yksi pesällinen vuorokaudessa, viimeksi eilen iltapäivällä lämmitetty. Nyt aamulla pintalämpötila kyljistä 44-46, edestä ohuemman koristekuvion kohdalta 56 astetta.
DexMasZet kirjoitti: ↑La Tammi 22, 2022 11:52 pm
Mittailin pinta lämpöä tuossa, 12h sitten pelti laitettu kiinni ja nyt pinnasta 34°C. Lienee siinä 40 käyny korkeimmillaan. Ehkä puol toista pesällistä poltin joka on tällä pakkasella (-15) sopiva annos kerran päivään.
Varmaan mitataan eri paikoista, omassa takassa lämpö mittauskohdassa, kyljessä puolenvälin kohdilla, ei juuri astetta suurempaa lämpötilaeroa ole pesällisen polton ja sitä seuraavan vuorokauden aikana.
Tai sitten takat eroavat rakenteeltaan kovasti.
Enempää ei voi polttaa, kuin pesällinen vuorokaudessa pikkupakkasilla ja kaksi paukkupakkasilla.
Muuten tulee hiki!
Etu seinästä, luukun ja takan päällisen puolivälistä. Kyljessä lukemat vähän erilaiset riippuen kummalta kyljeltä mittaa, kun tässä pääliliitos mallissa savu kiertää toista kylkeä alas ja toista kylkeä ylös on niillä parin asteen ero lämmössä, mutta kuta kuin sama kun tuosta eestä mitaten. Pääliliitos mallissa myös takan yläosan rakenne ihan erilainen, että eivät ole aivan vertailu kelpoisia.
Sulla on hyvin eristetty talo, ja ilmeisen hyvin toimiva lämmitys, silloin takan pintalämmöille se ja sama kun homma toimii.
Mittauskohta näyttää muuttavan tulosta luonnollisestikin. Mittari on sivulla hyllyn päällä, mutta infralla pystysuunnasta noin keskeltä, luukun yläpuolelta, mitattaessa runsas puoli vuorokautta yhden pesällisen jälkeen, hylly 29C, niin sivuseinien keskiosat kuin etuseinänkin 35-36C ja seinien reunat samalta korkeudelta n. 34C.
Pääliitosmalli myös kyseessä.