Metallintyötökoneet

Tänne kaikki aiheeseen liittyvät keskustelut ja kysymykset

Valvojat: Jammu, sohvi

Jumunen
Viestit: 4338
Liittynyt: Ma Joulu 21, 2009 5:41 pm
Viesti:

Re: Metallintyötökoneet

Viesti Kirjoittaja Jumunen »

Makuja on monia, minä vahvistaisin sen autotallin lattian. Se ei loppujen lopuksi ole paha rasti. Sitten hankkisin käytetyn normaalikokoisen jyrsinkoneen. Käytettyjä harvakseltaan myynnissä, mutta suuri osa niistä on aivan hyvässä kunnossa. Harrastekäytössä ei parasta ennen päivää ole näkyvissä.
jarikos
Viestit: 4326
Liittynyt: Ke Elo 05, 2020 1:40 pm
Paikkakunta: Lohja
Viesti:

Re: Metallintyötökoneet

Viesti Kirjoittaja jarikos »

Juubi kirjoitti: La Joulu 04, 2021 1:06 am Melko lähelle vuoden vanha aihe, mutta järkevän kokoinen pylväspora/jyrsin on ollut itsellä hankintahaaveena jo usean vuoden ajan. Tähän asti poraukset on käyty tekemässä naapurin vanhalla ammattipylväsporalla, mutta tarve olisi aina satunnaisesti myös pienimuotoiseen korjauskappaleiden jyrsintään.Toki poraukset olisi myös nopeammin tehty omissa nurkissa.

Hinta- /ominaisuuskartoitus lähti ns pylväsporakonejyrsimestä liikkeelle ja päätyen lopulta pelkästään jyrsiminä myytäviin koneisiin. Jyrsimistä tai sorveista ei ole mitään kokemusta aikaisemmin. Ainoat mieleen iskostuneet nyrkkisäännöt olivat että mitä painavampi niin sitä parempi, mitä isompi niin sen parempi sekä minimi kierrosluku mielellään hyvin pieni. Laitteen sijoituspaikka on autotalli, joten mitään kovin isoa sinne ei mahdu ja lattia ei luultavasti mahdottoman painavaa kestä. :| Ensin mietinnässä oli tosiaan pylväsporakone/jyrsin esim (https://koneita.com/fi/jyrsinkoneet/71- ... ottoa.html) noin 350kg, mutta tämä vaikutti jotenkin kevyeltä koneelta ja jossain keskusteluissa moitittiin pyöreän putken jäykkyyttä. Katseet siirtyivät sitten pelkästään jyrsimenä myytävään malliin esim (https://koneita.com/fi/jyrsinkoneet/983 ... nkone.html), jonka paino samaa luokkaa ja saisi jo automaattisella pystysyötöllä sekä mittalaitteella. Pikaisen selvittelyn perusteella tuo mittalaitehan on aivan pakollinen varuste.

Lopulta päädyin sitten saman kokoluokan, mutta hieman painavampaan malliin (https://www.konecon.fi/tuote/bernardo-f ... yrsinkone/), tässä edelliseen lisänä x-akselin automaattisyöttö sekä pyörimisnopeuden säätö taajuusmuuttajalla. Tämän paino on noin 450kg. TIlaus tuli tehtyä lopulta hieman hätäisesti kun mustana perjantaina oli monet mallit tarjouksessa.

Mahtaako tällaisesta välimallin kokoluokan koneista olla jollain kokemuksia? Kyseessähän on ilman muuta aito kiinalainen tuote, mutta tekeekö tällaisella harrasteet hymyssä suin vai mahtaako olla väljää tai muuta parannettavaa heti uutena? Ei olisi huono mikäli tällaisella pystyisi jotain tasopintaakin oikaisemaan vai onko jo toiveajattelua?
Kyllä tuo on sen kokoluokan kone, ertä tavanomaiset harrastekoneistukset sujuvat mallikkaasti. Eikä noissa ole mitään sellaisia väljiä, mitä ei säätämällä saisi laitettua oikein. Heti alkuun kävisin pöydän tiukkuuden läpi ja säätäisin sen oikein. Tehtaalta saattaa olla "vaan kasattu" kun jokainen kuitenkin säätää sen itse käyttöönotossa. Koska koneessa on keskusvoitelu, antaisin ensin rallattaa koneen tyhjillään ja kävisin pöydän asennot äärestä ääreen, jonka jälkeen vasta säätö.

420mm ei ihan riitä auton sylinterikannen oikaisuun mutta monta muuta tasopintaa tuolla saa kivasti ajettua.
Fordson Major Diesel -57, työkone
Fordson Major Diesel -57, entisöinti
Fordson Power Major -59, entisöinti
Fordson Major 1958 kaivurialustaprojekti
ARA AK 131 C 1979
hamsteri
Viestit: 2786
Liittynyt: To Elo 02, 2007 3:38 pm
Paikkakunta: keskisuomi
Viesti:

Re: Metallintyötökoneet

Viesti Kirjoittaja hamsteri »

kyllä sillä kai veltto nelosen kannet oikasee :D
TunturiPappa
Viestit: 5768
Liittynyt: Ti Loka 21, 2008 9:17 pm
Paikkakunta: Perniö As.
Viesti:

Re: Metallintyötökoneet

Viesti Kirjoittaja TunturiPappa »

Kuinka ohkanen se lattia oikein mahtaa olla?
Hymas Typ 3
Chaseside Loadmaster 800TC -59
Fordson Super Major -61
Fordson Super Dexta -63
Fordson Super Major Manuel -63
Ford 3000 SoS -66
Sisu Karhu L-137 CIT-4x4 -79
Hiab 650/1 -79
Hiab 950/2 -82
Volvo 740 GLE -84
Copma C1830 N3L -89
Tico 1080HT -91
Ruiskutuspumppuhuolto
Juubi
Viestit: 253
Liittynyt: Ti Maalis 08, 2011 7:47 pm
Viesti:

Re: Metallintyötökoneet

Viesti Kirjoittaja Juubi »

Valun tarkalla paksuudella ei oikeastaan ole väliä (lie 5-10cm) kun tila on kuitenkin sen verran pieni että ammattikone sinne juuri saattaisi mahtua, mutta koko tilan muu käyttö olisikin sitten siinä. Ei sinne nykyaikainen farmariauto mahdu pituuden puolesta vaikka tila olisi tyhjä.Leveyttä sitten puolentoista auton verran. Samassa tilassa on kuitenkin tällä hetkellä metallivannesaha, työpöytä, pientavaran lajitelmalaatikostoja yksi seinä, kaluston maalipurkit ym lämpimässä säilytettäviä/käytettäviä.

Yksi ammattikone oli tarjolla lähellä, syvyyttä ja leveyttä pari metriä, korkeuden puolesta olisi juuri mahtunut olemaan ja paino sitten jo hieman vajaa pari tonnia. Valitettavasti vaan liian iso näihin ympyröihin.

Näitä pikkusorveja, joissa on pieni jyrsin, olisi ollut tarjolla paremmin, mutta sen oloisia vehkeitä että ei itseä innostanut. Sorvi sinällään olisi varmasti myös paikallaan, mutta tuohon tilaan ei vain mahdu eikä kylmiin tiloihin tohdi hankkia pilaantumaan.
s dexta
Viestit: 603
Liittynyt: To Heinä 26, 2007 5:07 pm
Viesti:

Re: Metallintyötökoneet

Viesti Kirjoittaja s dexta »

Onko cormakin isommista sorveista kokemuksia. 1500mm kärkivälillä
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot], Hardo, Paalari, RS, Semrush [Bot], ylioyja ja 60 vierailijaa