Sähkötraktori

Tänne kaikki aiheeseen liittyvät keskustelut ja kysymykset

Valvojat: Jammu, sohvi

Vastaa Viestiin
Eepee
Viestit: 6374
Liittynyt: Ma Joulu 19, 2005 10:13 am
Paikkakunta: Keski-Suomi
Viesti:

Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja Eepee »

Joko kymmenen vuoden sisällä vinkuna alkaa syrjäyttää dieselin rominaa pellolla? Ei tartteis miettiä pilariputkien värkkäystä.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kone ... o-1.172310

Pieni haaste: Värkkäiskös joku masinisti konevikaisesta harmaasta sähkötraktorin harrastekäyttöön? Vai onko jo :shock: ?
The idea is to die young as late as possible
MF265
Viestit: 2072
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 2:45 pm
Viesti:

Re: Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja MF265 »

Liian kehittymättömiä on vielä, kun tarvitaan kyömynokallinen akkuja ja 3h lattausta että voi muutaman tunnin ajella. Ja kestääkö nuo akut käytännössä montakaan vuotta kun ne pitäs uusia.. Tuohonkaan on vaikee uskoo, että tilat tuottas oman energiansa, koko ajanhan on poispäin kulettu siitä että kaikki tuotetaan ite joka tilalla..
SepeSusi
Viestit: 1251
Liittynyt: To Tammi 25, 2007 7:12 pm
Paikkakunta: Länsisuomi
Viesti:

Re: Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja SepeSusi »

Megawattitunnin akkupatteri mitä Fortum tekee, antaa ulos 100 kW 10 h ja maksaa paljon miljoonia. Kyllä matkaa on vielä...
kkuula
Viestit: 1145
Liittynyt: Ti Helmi 15, 2011 7:05 pm
Viesti:

Re: Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja kkuula »

Kyllä nuo sähkötraktoritkin sieltä jokupäivä tulee, todennäköisesti saattaa tulla hybridimallia jossa on pieni dieselmoottori siltävaralta että akku tyhjenee.
Suuressa osassa traktorilla tehtävää työtä ei tarvita maksimitehoja jolloin jokin 20kW moottori saattaisi riittää pitämään keskimäärin akut latingissa. Lisäksi voidaan ajaa moottoria kokoajan vakiokierroksilla ja parhaan hyötysuhteen alueella.

Ajoneuvokäyttöön tarkoitettu Invertteri/tajuusmuuttaja jolla ohjataan moottoreita löytyy vaikka ihan kotimaiseltakin tekijältä ja semmonen n.500kW inverttteri menee nykyisin alle matkalaukun kokoiseen tilaan . :)
http://new.abb.com/drives/low-voltage-a ... ves/hes880

Järkevästi toteutettuna sähkötraktorissa päästään eroon perinteisestä voimansiirrosta ja huollon tarve vähenee huomattavasti.
Mkin
Viestit: 680
Liittynyt: Ti Syys 09, 2008 9:14 pm
Viesti:

Re: Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja Mkin »

Asian vierestä: sisäsiistiksi on mennyt jyvien jemmailu ja keräily, kun kulmapöksyissä ja kaaluspaidaissa voi hommia "paiskoa". Ja suojalasit nokalla on hyvä olla älykoneen näättöruutua tähytessä. Vieno pyyntö videoiden tekijöille, ripaus realismia ei olis pahitteeks.

Itse asiaan. Paikallinen Visedo on perehtynyt tuommoisiin sähkökulkimiin ja ilmeisen valkeat visiot siintää horisontissa: http://www.esaimaa.fi/Online/2016/12/19 ... 21680849/4

Muistaakseni kokeilivat mm. kaivinkoneeseen semmoista hybridisysteemiä, jossa ~1/3 normaalitehoisesta päämoottorista pyörittää generaattoria, joka lataa vastapuntissa olevia akkuja. Sitten sähköllä käytetään hydrauliikkaa. En tiedä mihin lopputulokseen tuossa tultiin, mutta teoriassa hyvä idea. Kaivurissa kun ei huipputehoa tarvita kuin sykleittäin.

Olisin taipuvainen uskomaan sähkövoiman voittokulkuun, vaikka ikävähän sitä CAV-pumpun ilmaamista ja löpönkäryä tulee.
Mika 82
Viestit: 7889
Liittynyt: Su Marras 09, 2014 5:39 pm
Paikkakunta: Karuna
Viesti:

Re: Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja Mika 82 »

Epäilen, ettei ihan heti ainakaan maatalous käyttöön. Jemmari jos polttaa 50-200l pöötä vuorokaudessa, aika iso patteri saisi olla. Ja kerkeekö se latautua kiireaikaan, siinä 6 tunnin yöunien aikana?

Ukon (joka asuu naapurissa) dextaan taasen olisi oiva peli. 80% tuon traktorin käytöstä on jonkun painavan siirtämistä takakauhalla, sepeliä tms. veneen laskua. Käyttöaika voi jäädä monesti 5 minuuttiin. Tuollainen ei tee hyvää sille diesel moottorille, mutta sähkö olisi oiva tuohon käyttöön.
Turha tarkkuus on teknistä tietämättömyyttä.
I see something wrong and fix it with
my hands (Anthrax)
Fordson major diesel -56
Case IH 685 XL -87
Joitakin 2 pyöräisiä, veneitä ja pienkoneita.
JKAVS
Viestit: 1328
Liittynyt: La Elo 24, 2013 7:30 pm
Viesti:

Re: Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja JKAVS »

Äkeet ym. mitoitetaan yleensä niin, että kone jaksaa niitä juuri vetää. Sähköjontikalla ei siis 130 kWH akulla ja 150 kW moottorilla äestettäisi tuntiakaan.
janne
Viestit: 1044
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 3:07 pm
Paikkakunta: Heinola
Viesti:

Re: Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja janne »

Ei varmaan pitkään aikaan, jos ikinä tulla näkemään akuilla kulkevaa traktoria.. mutta mitenkäs toimisi roikkatolppa pellon keskellä, josta saisi töpselillä sähköä koneeseen :P samaan tapaan kuin miten ennen todella isot kaivimet saivat käyttövoimansa..
Tumphu
Viestit: 746
Liittynyt: Ke Maalis 28, 2012 7:55 pm
Viesti:

Re: Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja Tumphu »

Enpä usko että tuo hybridipuoli kovin kaukana on tuotannosta.

Nykyisinhän isoja dumppereita tehdään jo niin, että pyörillä on sähkömoottorit ja iso dieselmoottori hoitaa vain akkujen latauksen.
Vastaavaa varmasti pystytään hyödyntämään traktoripuolella. Matka-ajossa ainakin kuormat kun on isompia niin saadaan renkaiden moottoreista tosissaan ampeereja ulos kun jarruttavat alamäissä, tosin... Hotkaisevat kyllä reilusti ylämäkeen kiivetessäkin...

Traktorit sinällään haastavia sähköistettynä, kun painosta ei kuitenkaan voida tinkiä... Iso massa vaatii veronsa...
Ford 3000 -68
Ford 5610-4 mk2 -87
ZET
Viestit: 2719
Liittynyt: Ke Heinä 12, 2006 5:29 pm
Paikkakunta: Petäjävesi
Viesti:

Re: Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja ZET »

Se on varmaan juurikin työkonepuolella niin, että löytyy hommia joissa tarvitaan lähelle maksimitehoa kokoajan. Siihen ei sähkö tai hybridit sovellu pitkään aikaan. Mutta jos keskiteho on matala ja piikkitehot korkeita niin sittenhän hybridit ovat paikallaan.
eepi
Viestit: 1309
Liittynyt: La Marras 06, 2010 4:56 pm
Viesti:

Re: Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja eepi »

Avantilla näkyy olevan tuotannossa sähkökäyttöinen kuormaaja.
Toimii varmaan paikoissa missä töpseli on lähellä ja käyttö ei oo yhtämittasta.

http://www.avanttecno.com/www/fi/uutise ... -avant-e5/
Kuva
jussi77
Viestit: 4447
Liittynyt: Ti Loka 14, 2008 12:18 pm
Paikkakunta: Kanta-Häme
Viesti:

Re: Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja jussi77 »

janne kirjoitti:Ei varmaan pitkään aikaan, jos ikinä tulla näkemään akuilla kulkevaa traktoria.. mutta mitenkäs toimisi roikkatolppa pellon keskellä, josta saisi töpselillä sähköä koneeseen :P samaan tapaan kuin miten ennen todella isot kaivimet saivat käyttövoimansa..
On niitä sähkökaivureita edelleen ja ihan vasta ottivat suomessakin euroopan suurimman käyttöön. 1,45 MW sähkömoottori pyörittää hydraulipumppuja. Hyötysuhde varmaan omaa luokkaansa dieseliin verrattuna, sitä narua tietty joutuu varomaan.
Tuusari
Viestit: 955
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2015 7:19 pm
Viesti:

Re: Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja Tuusari »

Kyllä käytännössä hybriditraktorit tulee varmasti ottamaan paikkansa. Kuitenki tiloilla on paljon hommaa johon maksimi tehoja ei tarvita ja sitten ne tehoa vaativat hommat hoidetaan paikallaan. Monella eläintilalla ape tehdään aina samalla paikalla jolloin traktor vois olla ihan hyvin voimavirrassa kiinni ja se ottas sähkön verkosta. Kuormaintyöskentelyssä harvemmin tarviaa aivan huipputehoja joten itseasiassa tilan rutiinit vois hoitua sähköllä aika hyvin. Sitten kuormittavat peltohommat ja siirtoajot menis dieselillä

Tietenkin pitäis vähän suorittaa talouslaskentaa, mut johan klapiteollisuuskin on todennu että sähkö on edullisempaa jos sitä on käytössä.
roopenpoika
Viestit: 1525
Liittynyt: Ke Elo 01, 2012 7:41 am
Viesti:

Re: Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja roopenpoika »

Onko Belarus MTS 3020 sähkötraktori?
klapikalle
Viestit: 208
Liittynyt: Ti Tammi 19, 2010 4:42 pm
Viesti:

Re: Sähkötraktori

Viesti Kirjoittaja klapikalle »

Jos sähkö otetaan enemmälti ajoneuvo käyttöön niin sähkönjakelu verkkoa pitää vahvistaa reilusti.
esim. sähköauton 30kwh akun pikalataus tunnissa ottaisi 400voltin jännitteellä 75ampeerin virran. kuitenkin suurin osa tavallisista taloista on 25ampeerin pääsulakkeella. Siitäkin osa kuluu talon peruskulutukseen jolloin nopeimmillaan lataus voisi tapahtua reilussa kolmessa tunnissa. eikä tuolla 30kwh akulla taida päästä sataa kilometriä, joka monelle autonkäyttäjälle on liian lyhyt matka.

Nykyään iso traktori työskentelee vaikka keskimääräisellä 100kw teholla 14tuntia päivässä eli 1400kwh. Latausaikaa jää 10 tuntia jolloin 400 voltin jännitteellä virta olisi 350 ampeeria jotta akku olisi taas aamulla täynnä. dieseliä kuluisi samaan työhön n.400 litraa joka on helppo pumpata päivän päätteeksi farmarisäiliöstä.

En halua olla kehityksen jarru, mutta kaukana ollaan että homma toimisi käytännön tasolla.
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot], Jaritapani, korsteeni ja 48 vierailijaa