Jätevesiasiat

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

dieselflosse
Viestit: 22
Liittynyt: To Helmi 09, 2006 10:20 am
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Osuuskuntausko

Viesti Kirjoittaja dieselflosse »

Tervehdys!

Meidän kunnassa on tultu osuuskuntauskoon. Kunnan haja-asutusalueiden jätehuoltostategia perustuu siihen, että joka kylälle perustetaan oma osuuskunta tai pahimmissa tapauksissa useampi. Nurmijärvellä tuo tarkoittaa 36 erillistä 'vesihuoltoyhtiötä'.

Meidän kylällä on onneksi lähdetty vastustamaan strategiaa. Sen sijaan on suunnattu energia kunnan painostamiseen asiassa.

Oma tilanteemme on se, että paras vaihtoehto olisi ehdottomasti kiinteistökohtainen ratkaisu. Olemme remontoineet ja laajentaneet talomme viimeisen viiden vuoden aikana (tänään lopputarkastus :wink: ). Viisi vuotta sitten, ennen nykyistä jätevesilakia, parhaaksi vaihtoehdokksi katsoimme kaksoisputkituksen. Vessanpytyt ruikkaavat umpisäiliöön ja muut vedet menevät kolmiosaisen saostuksen kautta naapurin ojaan.

Nykyisen lain (toimittava siis 2014) täyttämiseksi riittää 1500-2000€ investointi noiden harmaiden vesien suodatukseen. Jos sitä vertaa osuuskunta- tai kunnalliseen vaihtoehtoon, jää eroksi 10-13t€.

Omassa järjestelmässä systeemien huoltovastuu kuuluu itselle. Viivan alle jää silti aika paljon, vaikka joutuisin uusimaan putsarin tai kaivopumpun 10v välein. Varsinkin, kun huomioi vesi- ja jätevesimaksut. Kun työkalut pysyvät käsissä, niin lähes kaiken voi tehdä itse.

Valitettavasti vain asumme paikalla, jossa yhteinen viemäri toteutuessaan kulkee varmasti tontin nurkalta. Ja siinä tapauksessa laki velvoittaa liittymiseen oli omat systeemit missä kunnossa tahansa.
Terveisin

Tero
Eläkeläismetsuri
Viestit: 3691
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 7:34 am
Paikkakunta: pohjois-suomi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Eläkeläismetsuri »

Täällä puolestaan kerätään kaikki samaan läjään 50x80 km alueelta. Sotaa käydään kenen riesaksi vedet lopulta lähetetään. mieluimmin naapurikunnan alueelle. En tiedä miten itsällä käy kun mökin lopputarkastus menee vasta sitten läpi kun olen liittynyt yleiseen verkkoon 25 km päästä. Ainakin lupaehtojen mukaan. onneksi liityin verkkoon asunnon osalta jo aikaisemmin.
-SS-
Viestit: 15608
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 7:57 pm
Paikkakunta: LOHJA, MUURLA
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -SS- »

Se osuuskunta oli silloin aikanaan meillä aika tympeä systeemi. Ensin Salo tuli ja imaisi vedenottamollaan kaikkien kaivot tyhjäksi. Sitten perustivat osuuskunnan joka sitä vettä sitten myi ja liittymismaksukin oli jotakin 10000 vanhaa markkaa.

Isä oli sitä mieltä että sitä sosialisoitua vettä hän ei takaisin osta, ja sitten kaivettiin rengaskaivo syvälle peltoon vanhan lähteen läheisyyteen ja löydettiinkin jonkinnäköistä ruosteista moskaa jota on siitä asti käytetty.

Myöhemmin tuo vesiosuuskunta myytiin sitten kunnalle. Nykyään liittymismaksu on kohtuullisempi (suhteessa nykyindeksiin). Varmaan jotuu sitten liittymään joskus. Se putki on aikanaan vedetty aika lapsellisesti salaojakoneella, ja osalla tonttiteistä se putki jäi niin matalaan et se sitten jäätyi ja jouduttiin kaivamaan uudestaan auki. Olenkin pitänyt sitä meidän pihaa siitä nurkasta äärimmäisen hyvon aurattuna, sen isäni minulle koulutti, arvatkaapa vaan mistä syystä :twisted:

-SS-
Tujakka
Viestit: 364
Liittynyt: Su Tammi 08, 2006 10:24 pm
Paikkakunta: Elimäki
Viesti:

Asioilla on monta puolta

Viesti Kirjoittaja Tujakka »

Epäilen myös että kiinteistökohtaiseen tässä on mentävä.
Vesiletkuja vedettäessä osuuskunnan arvio oli 7-8000 euroa viemäriosuuskunnan liittymismaksuksi. Sehän on perk..le 50 tonnia suomalaista rahaa !!
Sitten maksetaan vielä kk-maksua päälle.

Saadaanko osuuskunta homma hoidetuksi 8 vuodessa läpi (aikaa on jo mennyt lain voimaan tulosta) tutkimuksineen, suunnitelmineen yms. valituksineen ja jonkun pitäis ehtiä rakentamaankin se.
8 vuotta on pitkäaika ihmiselossa, mutta lyhytaika liittää 2-300 000 taloutta viemäriverkostoon.

Tällähekellä urakoidaan n. 5000 taloutta per vuosi kiinteistökohtaisia putsareita.

Sekavaksi menee jos kunta pakottaa taloudet liittymään viemäriverkkoon myöhemmin kun se nyt vaatii rakentamaan omat uudet putsarit joka torppaan.
dieselflosse
Viestit: 22
Liittynyt: To Helmi 09, 2006 10:20 am
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

KWhPipe

Viesti Kirjoittaja dieselflosse »

Kun olen hieman tutkinut noita kiinteistöputsareita, niin KWH Pipen Weho-sarja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Edes loka-autoa ei välttämättä tarvita...

Heiltä löytyy vähän niin kuin ison mittakaavan kompostoiva vessa... :lol:

http://www.kwhpipe.fi/
Terveisin

Tero
Eläkeläismetsuri
Viestit: 3691
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 7:34 am
Paikkakunta: pohjois-suomi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Eläkeläismetsuri »

'Tuttuja kuvia nuo tarkastuskaivot on omalla tontilla käytössä eikä ongelmia ole ollut, asennuksen suoritti vesiosuuskunnan asennusporukka,
maramies
Viestit: 452
Liittynyt: To Tammi 05, 2006 4:48 pm
Paikkakunta: Nokia
Viesti:

Viesti Kirjoittaja maramies »

Olin viime kesänä kuuntelemassa luentoja ym esitykiä aiheesta.
Mieleeni jäi erityisesti erään laitteita valmistavan yrityksen edustajan sanoma:
Suomessa on kaksi suurta valmistajaa,jotka yhdessä kykenevät valmistamaan 6-7000 jäjestelmää vuodessa.
Lisäksi on muutamia pienempiä laitteiden maahantuojia, vaikka yhteenlaskettu määrä nousisi 10000:n järjestelmään/v,niin kapasiteetti ei voi riittää,kun aikaa on kahdeksan vuotta ja talouksien määräksi on arvioitu n 400000.
Joten homma kaatuu aivan varmasti omaan mahdottomuuteensa.
Itse olen ajatellu rakentaa yhteisen panospuhdistamon naapureiden kanssa kimpassa.

Sain käsiini uuden Uponorin hinnaston.
Vertasin sitä 2003 vuoden hinnastoon:kyseisten laitteistojen hinnat ovat nousseet 30-56 % tänä aikana - onkohan öljyn hinta syynä vai joku kuvitelma kysynnän kasvusta.
Tarkoituksenmukainen on aina kaunista.
Tujakka
Viestit: 364
Liittynyt: Su Tammi 08, 2006 10:24 pm
Paikkakunta: Elimäki
Viesti:

Samalla luennolla ?

Viesti Kirjoittaja Tujakka »

Ehkä on istuttu samalla luennolla tai sitten samat luennoitsijat.

Urakoitsijoiden määrät, pönttöjen valmistajat ja aikataulu ei täsmää kenenkään muun kuin ympäristöministeriön mielestä.

Hintojen nousu on seurausta lähes monopolibisneksestä, jonka valtio on oikein lailla vahvistanut ja sallinut.

Ymmärrän että luonnosta pitää pitää huolta, mutta jos valtio päättää tällaisista asetuksista, niin lasku pitää maksattaa kaikilla kansalaisilla, eikä jollakin kansanryhmän osalla (eli haja-asutusalueen asukkailla).

Kunnille voisi viestittää, että vuosikaudet veromarkat on menneet yhteiseen hyvään ja taajamissa on nautittu vettä ja päästelty paskaa sen kummemmin miettimättä mihin se menee. Nyt meinataan saman kunnan toimesta osalla väestöä maksattaa vedet ja paskat lisälaskulla.

Sitä sanotaan fixusti osuuskunnaksi tai kiinteistökohtaiseksi puhdistusjärjestelmäksi.
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot], LasseE, raute ja 45 vierailijaa