Kaapeleiden kaivaminen

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

Velman
Viestit: 5151
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 9:46 pm
Paikkakunta: Satakunta
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja Velman »

Tässä muutama vuosi sitten vetivät tännepäin valokuitua. Kyllä hirvitti katsella paikoin sitä työn laatua. parhaita oli kun kallion päälle oli laitettu piuhat ja hiukan sepeliä päälle ja tämä tien reunassa, kaapeli näkyi sepelin alta. Ihmettelen jos tulevaisuudessa ei katkoja tule.
Tuntuu tosiaan että näitä hommia ei kukaan valvo mitenkään.
nuc-64
Viestit: 2954
Liittynyt: To Huhti 04, 2013 9:28 pm
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja nuc-64 »

Olipa tässä taannoin eräs tie, tiekunta piti perustaa, mutta ei ehditty ennen kaapeliporukan tuloa. Kaivoivat maat tielle siivosivat savet takison luiskaan kaapelin päälle ja kuopivat vielä tien murskeetkin kaapelien päälle. Pahimpiin syntyneisiin monttupaikkoihin toivat uutta mursketta. Ojat piti perustettavan tiekunnan perata, hankalaksi menee. No meidän maalla oli tiessä kiinni puun kanto mikä piti poistaa, eipä sitä uskalla tiekunta enää poistaa, kun kaapeliporukka kiersi kannon nätisti kaapelilla 20 cm päästä.
Nyt toisen tiekunnan toimitsijana laitoin kaapelointisopimukseen nimeni. Upotussyvyydeksi määriteltiin vähintään 1 m ojan pohjasta, maanpinnasta tai rummusta, jotta ojat saataisiin perattua. Linjayhtiöiden mukaan kun alle 1m etäisyydellä kaapelista pitää kaivuu suorittaa käsin. Sovimme myös kivien/kallion kohdalle sattuessa käytettävän kovaa suojaputkea, jonka pitäisi kestää yliajoa metsäkoneella tms. Itse suhtaudun tuohon putkeen silti hieman epäillen.
aarne
Viestit: 1839
Liittynyt: Ma Tammi 20, 2014 2:00 am
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja aarne »

En monessa kohtaa ymmärrä tätä nykyistä kaapelointi kiimaa. Meilläkin olisivat väen vängällä halunneet tuoda kaapelin vanhaan pihapiiriin, missä kallio monin paikoin pinnassa ja puita 300 metrin matkalla muutama rantaleppä..ilmakaapeli killunut nyt menestyksekkäästi viimeiset 50 vuotta.
Ja mikä savotta ne on saada yleensäkkin tällä seudulla tien varsille tongittua, kun kiveä on enempi kuin laki sallii ja lääkäri määrää.
tumes
Viestit: 3105
Liittynyt: To Helmi 01, 2018 5:04 am
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja tumes »

Energiayhtiön toimittama printti muutaman vuoden takaa kertoo että tässä osoitteessa katkoja 91 kpl:tta.
Laatat pylväässä kertoo taasen jotta tolpat on 1950-luvulta eli tervetuloa Säävarma. Johtoalueen korvausta tuli yli 400 € ja kolme pylvästä poistuu pellolta. Pylväsmuuntamo vaihtuu nykymalliseen puistomuuntamoon.
Tällä puolella tietä kulkee telekaapeli ja toisella valokuitu. Kun tätä kartoitusta mennä talvena tekivät niin jäi mielikuva ettei sähköyhtiöllä ollut tietoa missä muut kaapelit kulkevat.
Onhan se sillai outoa tässä tietoyhteiskunnassa että kaksi viikkoa asfaltoinnin jälkeen aletaan repimään asfalttia auki kun piti laittaman kaapelit maan alle. Eri toimijat ei välttämättä kommunikoi keskenään.
MITÄ PIENEMPI VIKA SITÄ SUUREMPI LEKA
⚒️
juha
Viestit: 7603
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 12:37 pm
Paikkakunta: Pöytyä
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja juha »

jussi77 kirjoitti: Ti Tammi 25, 2022 11:48 am Täällä aurasivat pientareeseen. On se varmaan kiva vetää savimaahan auralla ennen kuin koluta jotakin karikkoja. Oli tässäkin mäessä kallioo ja ampuivat ja betonoivat. Se pätkä oli hidasta. Välillä kai aika erikoisia ratkaisuja ton betnoinnin kanssa. Yhdessä paikassa oli joku kallionnyppylä ylitetty ja se betonointi oli osittain tien puolella. Siiihen on kiva pamauttaa auralla. Kai se meni uusiksi
Täällä laittoivat kaapelin ensin kallion päälle ja sitten vasta räjäyttelivät. :mrgreen:
Olihan siinä sitten kaapelin paikkaamista.
Avatar
Matsikka
Viestit: 16179
Liittynyt: Ke Joulu 21, 2005 11:21 pm
Paikkakunta: Ylistaro
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja Matsikka »

Meille tuloo sähköt joskus 20 vuotta sitten uusittua paalulinjaa pitkin, peltolakeutta pitkin. Harvoin on sähköt poikki, yleensä vika on ollu jossain isommassa muuntajassa.
Joku viikko sitten meni pariksi tunniksi, kun kirkollepäin mennessä kaivoivat jonkun maakaapelin poikki.
Eli se siitä maakaapelin varmuuresta.
M-F 165 MP -68
M-F 399 TURBO 12/12 -96
M-F 4255 24/24 -01
Sampo 680 -86

YouTube: Luttisaari http://bot.fi/24g3
ZET
Viestit: 2713
Liittynyt: Ke Heinä 12, 2006 5:29 pm
Paikkakunta: Petäjävesi
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja ZET »

Tämä voi toki olla yksittäistapaus, mutta oli hauska tilanne kun kaivinkone tuli kaivamaan talokaapelin ojaa. Sattumalta olin paikalla. Sanoin kuskille siinä niitä näitä jutusteltaessa että tuossahan toisaan kulkee se valokuitu. Ai mikä valokuitu? Missä? Kaverilla ei ollut asiasta mitään tietoa ja olisi automaattisesti kaivanut kuidun poikki. Ja olin myös itse paikalla aikoinaan kun suunnittelija kävi ja todettiin valokuidun reitti aivan tarkasti. Eipä vaan ollut tieto mennyt sille joka sitä tarvitsi.
Bj Andy
Viestit: 3113
Liittynyt: To Kesä 10, 2010 8:26 pm
Paikkakunta: Lemi. Land of the Red Neck's and Red Potatoes
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja Bj Andy »

ZET kirjoitti: Su Touko 29, 2022 9:03 am Tämä voi toki olla yksittäistapaus, mutta oli hauska tilanne kun kaivinkone tuli kaivamaan talokaapelin ojaa. Sattumalta olin paikalla. Sanoin kuskille siinä niitä näitä jutusteltaessa että tuossahan toisaan kulkee se valokuitu. Ai mikä valokuitu? Missä? Kaverilla ei ollut asiasta mitään tietoa ja olisi automaattisesti kaivanut kuidun poikki. Ja olin myös itse paikalla aikoinaan kun suunnittelija kävi ja todettiin valokuidun reitti aivan tarkasti. Eipä vaan ollut tieto mennyt sille joka sitä tarvitsi.
Kaapelitieto ei kyllä mene automaattisesti mihinkään.

Jostain syystä aika monella kaivurimiehellä, ja varsinkin joko tilaajalla, tai työnjohdolla on kuva että riittää, kun sähkölaitos käy merkkaamassa kaapelit.

No he merkkaa ja näyttää omansa, mutta ei tietenkään muiden kaapeleita. Vaan ennen kaivutyötä on syytä viettää pari tuntia toimistossa selvimässä kenen lakua menee missäkin. Niitä saa etsiä monesta paikkaa ennenkuin kaikki on joko selvillä tai varmuus ettei kaapelia ole.

Ja sittenkin on vielä kiinteistön sisäiset kaapelit. Kaapelin omistaja on velvollinen antamaan tiedon sijainnista veloituksetta. Eli niiden pihavalo, autotallin sähkö, ja nettipiuhojen olisi hyvä olla kartalla, tai sitten ei kaivajalla ole korvausvastuuta. Tai etsityttää ne muuten.

Itselle kun toivat maakaapelin, niin merkkasin jokaisen langan mitä reitille mahtuu,eli kuidun ja pihasähköt. Tulos, ei vahinkoja.
Meitsin Tuubi
https://www.youtube.com/channel/UCOnbDk ... syjFA74_sQ

Piikataan lattiat, jyrsitään kannot, kaivetaan ja kuormataan Bobcatilla. Ajetaan risut ja pöllit Mönkkärillä...

0500-752101 / Antsa
Tumppi 865
Viestit: 8135
Liittynyt: Su Loka 30, 2011 7:09 pm
Paikkakunta: E-karjala
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja Tumppi 865 »

Saa nähä kauanko esim valokuitu kestää tien reunan raunoissa ehjänä, kun tien reunassa kuitenkin routa vaikuttaa melko syvälle, ja joka vuosi. Lisäksi kalliot pinnassa, vaikka onkin suojaputkea ja mitä pinnemmassa niin laikalla tehty uraa, jonka päälle vielä betoni. Jäätyy nuokin paikat, kun vesi seisoo notkopaikoissa. Jossain paikoissa kaapeli tekee lenkin etemmäs metän reunalle, jossa ei routa niinkään pääse murjomaa kaapelia.

Kun vanhaa sähkö tai muuta telekaapelia uusitaa, niin se vanha taitaa jäädä usein sinne maahan, ellei sitä kauhalla kaiveta näkyville, että saa sen romun pois maasta, kun vanhat ilmakaapelit on vastaavasti helppo kerätä maastosta pois?! :roll:
Romun määrä maassa lisääntyy, ja kaivutyöt entistä jännittävämmiksi, kun on vanhaa ja uutta kaapelia on kun puun juuria maassa. :mrgreen:

Yks vesiputki piti kaivaa pihan poikki, ja isäntä oli tutkannu kaapelit mitkä osuu kaivulinjalle, mut kolmannella kauhasulla oli mökki pimeänä. :lol: Oli ollu jo tuuria, ettei talvella oltu porakaivoa tehty kaapelin kohalle, kun paljastuneen syöttökaapelin ja kaivon väli oli reilu puolmetriä!? :mrgreen:
ZET
Viestit: 2713
Liittynyt: Ke Heinä 12, 2006 5:29 pm
Paikkakunta: Petäjävesi
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja ZET »

Ihan ensimmäiseen viestiin liittyen; kylätie lanattiin muutama päivä sitten. Yhdessä mutkassa oli kaapeli niin lähellä tietä, että lana, siis tavallinen tielana, oli ottanut mukaansa suojabetonit, kourut ja merkkiverkot. Ihme kyllä ilmeisesti kaapeli ei ollut vaurioitunut. Näin lähellä tietä on kaapelit paikkapaikoin. Aivan onnetonta työtä mielestäni. Tulee mieleen kaksi asiaa; tekijöiden vastuu ja työmoraali? Valvojan (kai semmoinen on...) vastuu ja työmoraali?
Jammu
Viestit: 22648
Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja Jammu »

ZET kirjoitti: Ma Touko 22, 2023 12:29 pm Ihan ensimmäiseen viestiin liittyen; kylätie lanattiin muutama päivä sitten. Yhdessä mutkassa oli kaapeli niin lähellä tietä, että lana, siis tavallinen tielana, oli ottanut mukaansa suojabetonit, kourut ja merkkiverkot. Ihme kyllä ilmeisesti kaapeli ei ollut vaurioitunut. Näin lähellä tietä on kaapelit paikkapaikoin. Aivan onnetonta työtä mielestäni. Tulee mieleen kaksi asiaa; tekijöiden vastuu ja työmoraali? Valvojan (kai semmoinen on...) vastuu ja työmoraali?
Tekijät on usein maanrakennusurakoitsijoita joilla ei ole riittävää osaamista/piittaamista maakaapeloinnista.

Toisaalta maakaapelointi on sähkötyötä jota suorittassa pitäisi olla riittävällä osaamisella ja oikeuksin varustettu sähköurakoitsija. Eli tuossa aliurakointiketjun kahden pykälän välissä se laatu tapahtuu tai on tapahtumatta.
Suomi kuuluu länsimaihin
Pataässä
Viestit: 1942
Liittynyt: Ma Loka 11, 2021 9:28 pm
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja Pataässä »

Jos kyseessä on kuitukaapeli niin sille ei ole asennus syvyyttä erityisesti määritelty. Voi laittaa vaikka nupinauloilla puihin kiinni jos moraali ja huumorintaju sallii. Sähkö on sitten eri juttu ja eri määräykset, mutta eikös tällä palstalla ollut juttua siirtokaapelin upottamisesta pellolle, oli tarttunut jakkurin piikkeihin 10kV kaapeli. Ilmeisesti asennus syvyttä liian vähän :mrgreen:
Talumees
Viestit: 6352
Liittynyt: Ma Touko 12, 2014 10:35 am
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja Talumees »

Pataässä kirjoitti: Ma Touko 22, 2023 11:03 pm Jos kyseessä on kuitukaapeli niin sille ei ole asennus syvyyttä erityisesti määritelty. Voi laittaa vaikka nupinauloilla puihin kiinni jos moraali ja huumorintaju sallii.
Onneksi maanomistaja joka luvan antaa voi määrätä asennussyvyyden ja ehdot.
Avatar
Broadspeed
Viestit: 2508
Liittynyt: Ti Loka 25, 2011 7:21 am
Paikkakunta: Masku
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja Broadspeed »

Broadspeed kirjoitti: Ti Tammi 25, 2022 8:21 am Sama homma tulossa piakkoin omalle tontille. Ojiin näemmä suunnitelma kaivaa. Korvausta sain jostain asiasta ruhtinaalliset 30€, ei selvinnyt lapusta selkeästi kyllä että mistä :mrgreen:
Päivitetäänpä tämäkin asia, kun kaapelit on nyt maassa. Kaivuuporukka jätti jälkeensä melko ala-arvoista jälkeä. Nurmikot mm. jätettiin kunnostamatta ja kaivetut alueet kunnolla tasaamatta. Naapurin takapihan nurmikko oli ennen leikkurilla ajettavissa oleva nätti nurmikko, nyt sellainen kivikko jossa ei kasvakkaan mikään. Maa aines kääntyi alhaalta ylös siis ja päälle ei tuotu uutta multaa. Omalla tontilla sama homma, kulkutien paikalla on nyt savikko, jossa makaa vesi.


Lisäksi sähköt pätkii samaan tahtiin, ellei jopa pahemmin kuin ennen. Varsinkin sateisella säällä. Eli kaikenkaikkiaan meni siis nykymittapuun mukaan hyvin :mrgreen: :mrgreen:
Fordson Power Major Manuel -59
Fordson Super Dexta -62
Fordson Super Dexta New Performance -63
Deutz Fahr DX 3.90 4wd -87
ZET
Viestit: 2713
Liittynyt: Ke Heinä 12, 2006 5:29 pm
Paikkakunta: Petäjävesi
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja ZET »

Tielanan repimässä "kaapeliojassa" on 20kV kaapeli ja 400V kaapeli.
Sikatiiker
Viestit: 35
Liittynyt: Pe Helmi 18, 2022 10:30 pm
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja Sikatiiker »

Meille myytiin valokuitu oikein halvalla joten otin. Siinähän meni sitten kaivuuporukka konkkaan ja vaihtui seuraavaksi kevääksi. Käytiin kattomassa putki talon alle valmiiksi mihin saavat lykätä, tallin nurkalta näytin mistä kaivaa esiin jos on liitos irronnut tai ei taivu mutkasta talolle.

No kaapeli löytyi talon alle ja vannotin että jättää tallin kulmalta kaivetun kuopan auki että saan ite uretaanilla ja styroxilla korjata routaeristyksen. Päivän päätteeksi menin hoitamaan hommaa loppuun niin olikin peitelty. Ei muuta kuin lapio käteen ja selvittämään mitä on tehty. Sinnehän oli jostain ihmeen syystä revitty styroxit sellasiksi patalapun kokoisiksi lapuiksi sikin sokin ja lapioitu hiekat päälle :shock:

Lisäksi siltä yhdeltä kaverilta oli jäänyt joku markan linkkuveitti tekopaikalle, jäin arvuuttelemaan että silläkö oli nikkaroinut ne palaset sinne vaikka lapio oli vieressä.
kurkimies
Viestit: 66
Liittynyt: Su Syys 09, 2018 6:58 pm
Viesti:

Re: Kaapeleiden kaivaminen

Viesti Kirjoittaja kurkimies »

Olisi vaan halvempaa selvittää niiden kaapeleiden paikat, kun jos sattuu vaan runkovalokaapeli katkeamaan. Eli äkkiä tuleekin hintaa korjaukselle ja muutaman kerran tuota teet, niin tuleekin kuluja kymppitonnin edestä
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 58 vierailijaa