Meillä on mittarin puikko porattuna uunin lakeen luukun yläpuolelle. Tuollainen koko ajan nähtävissä oleva mittari auttaa jo lämmitysvaiheessa arvioimaan puumäärää oikein.ihmehitsari kirjoitti: ↑Ti Tammi 31, 2023 4:55 am Kuinka monella on uunissa lämpömittari josta voi joka hetki seurata uunin lämpötilaa palotapahtuman eri vaiheissa?
Hiilloksen poltto leivinuunista?
-
- Viestit: 1202
- Liittynyt: To Maalis 20, 2014 6:14 pm
- Viesti:
Re: Hiilloksen poltto leivinuunista?
Sattuma on aina valmiina murskaamaan hienoimmatkin suunnitelmat.
Re: Hiilloksen poltto leivinuunista?
Mistä kohtaa ko. mittari seuraa palotapahtuman lämpötilaa? Mittaako se lämpötilaa uunin kiviaineksesta, vai savukaasukanavasta?ihmehitsari kirjoitti: ↑Ti Tammi 31, 2023 4:55 am Kuinka monella on uunissa lämpömittari josta voi joka hetki seurata uunin lämpötilaa palotapahtuman eri vaiheissa?
Minullakin on mittari, joka näyttää lämpötilan leivinuunin lakiosasta. Lakiosan kiveen porattu pitkä reikä ja siinä mittari.
Yksi asia kannattaa huomioida, että siinä vaiheessa kun hiillos on enää jäljellä, ei sillä ole lämmityksen kannalta suurtakaan merkitystä.
Hiilloksessa on vain 1 % luokkaa jäljellä poltetun puumäärän lämpöenergiasta. Suosittelen sellaisissa uuneissa, missä hiilet saa pois uunista, pudottamaan ne pois arinalta. Saattaa olla, että hiilten lämpöhyöty karkaa harakoille, jos niitä hehkuttaa ja hämmentää tovin.
Minulla takkaleivinuuni. Leivinuunissa ei puuta polteta, vaan lasiluukullisessa takkaosassa leivinuunin alapuolella. Hiilet valuu hiipuessaan arinan rakosista tuhkalaatikkoon. Valurauta-arinan päällä hiilet palavat nopeasti, kun lasken hiukan ilmaa altapäin tuhkaluukun kautta. Koskaan en hämmennä hiillosta. Muotoilin vuolukivesta palopesän alaosan siten, että kaikki hiilet valuu arinan päälle hehkuen siinä pois nopeasti.
- toyopet
- Viestit: 3258
- Liittynyt: Ma Elo 06, 2012 11:25 am
- Paikkakunta: Laukaa
- Viesti:
Re: Hiilloksen poltto leivinuunista?
toyopet kirjoitti: ↑Su Tammi 29, 2023 11:49 pmMeilläkin on arina mutta sen kun nostaa pois, voi pudottaa alemmalle tasolle ne hiilet, siellä on savureiät hormiin kanssa.janne kirjoitti: ↑Su Tammi 29, 2023 10:52 pm Mulla lienee jonkin verran poikkeava rakenne leivinuunissa, siinä myös on normityyliin aukko etulaidassa mistä kekäleet lopulta tippuu tuhkatilaan mutta tuohon aukkoon on joku aikoinaan laittanut arinan. siinä hiilet palaa kuin ahjossa vartissa loppuun kun ilma kulkee kunnolla koko hiilipatjan läpi.
Tuolta tulipesästä siis voi kiskaista hiilet tuonne keskimmäisen luukun taakse arinalle ja siellä ne sitten saa palaa loppuun ja voi peltiäkin pienentää, en tiedä onko sillä pellin pienemmälle laitolla sitten kuinka paljon merkitystä.
Varsinaisesti uuniosasta saa sen pudotusaukon laitettu peltilätkällä umpeen ja alhaalta ritilä auki, niin saa ilmaa ja vetää suoraan jälkipaloarinalta sivukanaviin.
It has three speed: here, there and gone...
-
- Viestit: 251
- Liittynyt: Ti Loka 27, 2020 5:37 pm
Re: Hiilloksen poltto leivinuunista?
Kyllä sinne hoikka poika olkipolsterille pötkölleen mahtuu. Lokoisa paikka se on.2xford4000 kirjoitti: ↑La Tammi 28, 2023 10:42 pmno on se joku 160-170cm pitkä. aukko mistä pitää sinne könytä on 60cm leveä ja 47cm korkea. mittasin oikein äsken. et kyllä sinne nyt jotenkin mahtuu.. tietty kova betoni ei niin mukava pötkötellä.Foromies kirjoitti: ↑La Tammi 28, 2023 6:14 pmMahtuuko kuitenkin uunin pankolle pötköttelemään? Se olisi niin hienoa. Sieltä vääntäytyä sunnuntaina alas. Ai ai.2xford4000 kirjoitti: ↑La Tammi 28, 2023 5:13 pm ite ensin kasaan hiillokset ja pienennän jo peltiä hiukan. myöhemmin loput hiillokset levitän, niin melko äkkiä ne siitä hiipuu. peltiä pienennän sitä mukaa kun hilloskin hiipuu. mulla on leivarin kulmassa pohjassa pelti joka johtaa tuhkatilaan, johon tuhkat lanataan, en oo koskaan tutkinu että onko sieltä mitään reikää hormiin, jos sinne vetää kekäleet, vai tukehtuuko ne sinne. ei tullu seurattua niin tarkkaa kun isävainaa tai mummo tuon asian hoiti. ite en juuri ruokaa siinä tee niin on vaan lämmönlähteenä. mistä lie 1900luvun alkupuolelta tuo uuni/leivari kompleksi. 70luvun lopulla on uunin holvi ja laki uusittu. ollu mukava homma tuol uunin pankolta tehdä.. ei oo mikään liian tilava paikka..
-
- Viestit: 3775
- Liittynyt: Ti Touko 17, 2016 3:19 pm
- Paikkakunta: Oulu, ainakin ajoittain
- Viesti:
Re: Hiilloksen poltto leivinuunista?
Kiviaineksesta lämpötilaa seuraava mittari on vain melko tavalla myöhässä, sillä kiven ominaislämpökapasiteetti on melkoisen suuri ja siksi se lämpenee hitaasti. Sama lämpötila on saavutettu pesässä huomattavasti aikaisemmin.steami kirjoitti: ↑Ti Tammi 31, 2023 9:48 amMistä kohtaa ko. mittari seuraa palotapahtuman lämpötilaa? Mittaako se lämpötilaa uunin kiviaineksesta, vai savukaasukanavasta?ihmehitsari kirjoitti: ↑Ti Tammi 31, 2023 4:55 am Kuinka monella on uunissa lämpömittari josta voi joka hetki seurata uunin lämpötilaa palotapahtuman eri vaiheissa?
Minullakin on mittari, joka näyttää lämpötilan leivinuunin lakiosasta. Lakiosan kiveen porattu pitkä reikä ja siinä mittari.
...
Kyllä se siitä.
Re: Hiilloksen poltto leivinuunista?
Ajattelin, että jos todella alkaisi seuraamaan tarkasti palotapahtumaa, pitäisi palotapahtumaa seurata esim. moottorikelkoissa 2-tahtimoottoreissa käytettävällä palokaasumittarilla, jossa anturi sijaitsisi uunin savukaasukanavassa?Jäärä kirjoitti: ↑To Helmi 02, 2023 8:14 pmKiviaineksesta lämpötilaa seuraava mittari on vain melko tavalla myöhässä, sillä kiven ominaislämpökapasiteetti on melkoisen suuri ja siksi se lämpenee hitaasti. Sama lämpötila on saavutettu pesässä huomattavasti aikaisemmin.steami kirjoitti: ↑Ti Tammi 31, 2023 9:48 amMistä kohtaa ko. mittari seuraa palotapahtuman lämpötilaa? Mittaako se lämpötilaa uunin kiviaineksesta, vai savukaasukanavasta?ihmehitsari kirjoitti: ↑Ti Tammi 31, 2023 4:55 am Kuinka monella on uunissa lämpömittari josta voi joka hetki seurata uunin lämpötilaa palotapahtuman eri vaiheissa?
Minullakin on mittari, joka näyttää lämpötilan leivinuunin lakiosasta. Lakiosan kiveen porattu pitkä reikä ja siinä mittari.
...
Tuolloin saataisiin tarkkaa reaaliaikaista tietoa savukaasujen lämpötilasta lämmityksen aikana.
- toyopet
- Viestit: 3258
- Liittynyt: Ma Elo 06, 2012 11:25 am
- Paikkakunta: Laukaa
- Viesti:
Re: Hiilloksen poltto leivinuunista?
Tuossa meidän uunissa tuo mittari on tulipesän laessa kivessä ja se on aika vertailukelpoinen sähköuunin kanssa, jos ajattelee jotain paistavansa. Kunhan ei heti hiilloksen alasvetämisen jälkeen laita leivonnaisia uunin. Silloin on vielä hiilloksen kohta selkeästi kuumempi mutta jo puolen tunnin päästä on tasaisempi.
Naapurissa mittari menee kupariputken sisällä savukanavaan ja sehän ei kerro kuin palokaasun lämpötilan ja sillä tiedolla ei oikeastaan mitään tee.
It has three speed: here, there and gone...
-
- Viestit: 3775
- Liittynyt: Ti Touko 17, 2016 3:19 pm
- Paikkakunta: Oulu, ainakin ajoittain
- Viesti:
Re: Hiilloksen poltto leivinuunista?
Itse olen kahden sähköuunin perusteella tullut siihen johtopäätökseen, että sähköuunienkin termostaatit näyttävät vain suuntaa antavia lämpötilalukemia. Ainakin kinkunpaistolämpötiloissa oli 10–15 prosentin virheitä. Vertauskohtana oli sähköinen kinkkumittari, jota taas oli verrattu alun toistasadassa asteessa tarkkuusmittariin. Leivinuunin mittari on noissa lämpötiloissa tarkempi, tosin siinä täytyy ottaa huomioon, että pitkän paistoajan kuluessa lämpötila uunissa laskee.toyopet kirjoitti: ↑To Helmi 02, 2023 10:53 pm Tuossa meidän uunissa tuo mittari on tulipesän laessa kivessä ja se on aika vertailukelpoinen sähköuunin kanssa, jos ajattelee jotain paistavansa. Kunhan ei heti hiilloksen alasvetämisen jälkeen laita leivonnaisia uunin. Silloin on vielä hiilloksen kohta selkeästi kuumempi mutta jo puolen tunnin päästä on tasaisempi.
...
Eihän ruoanlaitto ole tietenkään mitään tarkkuuslämpökäsittelyä, mutta hyvä lämpötilan olisi missä tahansa uunissa olla oikealla hehtaarilla.
Kyllä se siitä.
-
- Viestit: 12987
- Liittynyt: Ma Loka 25, 2010 9:12 am
- Paikkakunta: Kuopio
- Viesti:
Re: Hiilloksen poltto leivinuunista?
Leivinuunin pesä on perinteisesti pitkä ja matala. Itse suunnittelemassani uunissa pesä on 85 senttiä syvä ja kaareva laki korkeimmasta kohdasta 40 senttiä korkea, niin mahtuu pesän täydeltä 80 senttisiä halkoja sen verran, että yleensä ei tarvitse puuta lisätä kunnollisen hiilloksen aikaan saamiseksi. Mummolan vuosisadan alun uunissa pesä on taas reilusti matalampi ja 110 senttiä pitkät halot mahtuu ja on lisättävä parikin kertaa, että lämpenee kunnolla. Hiillos hehkuu ja palaa todella pitkään tuossa eikä meinaa millään alkaa ottamaan valkoista tuhkapintaa mutta lopussa pudotellaan takaoikealla ja etuvasemmalla olevista hiiliaukoista alapesään hiipumaan loppuun ennen paistotouhuja. Mummo tuossa paistoi vaikka sun mitä karjalanpiirakoista ruisleipiin ja monen monta kala- ja patakukkoa tullut tuolta.
Vuolukivileivari 80-luvulta on taas lyhyt ja matalapesäinen, että 80 sentin halko juuri mahtuu. Siinä ei meinaa sitten millään meinaa saada aikaan kunnollista hiilloskerrosta, kun puut palavat hiilelle ja siitä valkotuhkaksi melkein heti hiilloksen synnyttyä jo puun pintaan. Mutta lämpö jakaantuu vuolukivikuoreen hyvin ja pinta on kuuma pitkään eli hyvä lämmönlähde huoneeseen. Tässäkin hiilet pudotellaan taka-aukosta alas hiilipesään alapuolella ja sen luukusta pitää sohia kasaa etualalle, että kaikki mahtuu tulemaan ja vähän aikaa sitten peltiä raollaan. Siinä on sähkövastuskin, jolla välillä lämmitetään.
Et on uuneissa eroja ja jokaista osattava käsitellä sen vaatimalla tavalla, että lämpenee ja pysyy lämpimänä. Ei ehkä yhtä ainoaa tapaa voi kaikille suositella mutta kyllä hehkuvaa hiilikerrosta pitää osata hyödyntää vähintään antamalla sen hiipua loppuun joko itse paistopesässä levällään pelti niin pienellä kuin mahdollista ja jopa kiinni tai samoin alhaalla hiilipesässä, eikä uunissa antaa hehkua kokonaan pimeäksi ja tuhkaksi asti pesässä pellit selällään häkäpelossa. Täyttä puiden hukkaa on tuollainen.
Vuolukivileivari 80-luvulta on taas lyhyt ja matalapesäinen, että 80 sentin halko juuri mahtuu. Siinä ei meinaa sitten millään meinaa saada aikaan kunnollista hiilloskerrosta, kun puut palavat hiilelle ja siitä valkotuhkaksi melkein heti hiilloksen synnyttyä jo puun pintaan. Mutta lämpö jakaantuu vuolukivikuoreen hyvin ja pinta on kuuma pitkään eli hyvä lämmönlähde huoneeseen. Tässäkin hiilet pudotellaan taka-aukosta alas hiilipesään alapuolella ja sen luukusta pitää sohia kasaa etualalle, että kaikki mahtuu tulemaan ja vähän aikaa sitten peltiä raollaan. Siinä on sähkövastuskin, jolla välillä lämmitetään.
Et on uuneissa eroja ja jokaista osattava käsitellä sen vaatimalla tavalla, että lämpenee ja pysyy lämpimänä. Ei ehkä yhtä ainoaa tapaa voi kaikille suositella mutta kyllä hehkuvaa hiilikerrosta pitää osata hyödyntää vähintään antamalla sen hiipua loppuun joko itse paistopesässä levällään pelti niin pienellä kuin mahdollista ja jopa kiinni tai samoin alhaalla hiilipesässä, eikä uunissa antaa hehkua kokonaan pimeäksi ja tuhkaksi asti pesässä pellit selällään häkäpelossa. Täyttä puiden hukkaa on tuollainen.
Tekemällä virheistä oppii.
- toyopet
- Viestit: 3258
- Liittynyt: Ma Elo 06, 2012 11:25 am
- Paikkakunta: Laukaa
- Viesti:
Re: Hiilloksen poltto leivinuunista?
Muistaakseni jossain julkaisussa oli joskus ihan testattukin noita uunien lämpötiloja ja melko isoa vaihtelua niissä tosiaan oli.Jäärä kirjoitti: ↑To Helmi 02, 2023 11:33 pmItse olen kahden sähköuunin perusteella tullut siihen johtopäätökseen, että sähköuunienkin termostaatit näyttävät vain suuntaa antavia lämpötilalukemia. Ainakin kinkunpaistolämpötiloissa oli 10–15 prosentin virheitä. Vertauskohtana oli sähköinen kinkkumittari, jota taas oli verrattu alun toistasadassa asteessa tarkkuusmittariin. Leivinuunin mittari on noissa lämpötiloissa tarkempi, tosin siinä täytyy ottaa huomioon, että pitkän paistoajan kuluessa lämpötila uunissa laskee.toyopet kirjoitti: ↑To Helmi 02, 2023 10:53 pm Tuossa meidän uunissa tuo mittari on tulipesän laessa kivessä ja se on aika vertailukelpoinen sähköuunin kanssa, jos ajattelee jotain paistavansa. Kunhan ei heti hiilloksen alasvetämisen jälkeen laita leivonnaisia uunin. Silloin on vielä hiilloksen kohta selkeästi kuumempi mutta jo puolen tunnin päästä on tasaisempi.
...
Eihän ruoanlaitto ole tietenkään mitään tarkkuuslämpökäsittelyä, mutta hyvä lämpötilan olisi missä tahansa uunissa olla oikealla hehtaarilla.
Mutta näin niinkuin omalla otannalla tuo meidän sähköuuni ja leivinuuni kiveen poratulla mittarilla ovat samalla alueella. Jotain piirakkaa paistaessa ihan samanlaiset paistoajat mittarin ollessa paistoalueella.
It has three speed: here, there and gone...
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ilmiö, koltiainen, rautakasa ja 30 vierailijaa