Jouluksi sahtia. Vihje.
-
- Viestit: 4021
- Liittynyt: Ma Maalis 03, 2014 4:31 pm
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
katajaisuutta voi lisätä vielä käymis vaiheessa jos haluaa
käymisen jälkeen sahti pannaan tonkaan
kannen rakoon muovi kassia ja kirveellä kiinni että vähä painetta
ja viikoksi pariksi kylmään kellariin
siellä selkiintyy ja kirkastuu
kirkastuminen riippuu myös käytetystä hiivasta
pulla hiiva pyrkii herkemmin leijumaan
jos saa panimosta olut hiivaa kannattaa pyytää pohja eikä pinta hiivaa
käymisen jälkeen sahti pannaan tonkaan
kannen rakoon muovi kassia ja kirveellä kiinni että vähä painetta
ja viikoksi pariksi kylmään kellariin
siellä selkiintyy ja kirkastuu
kirkastuminen riippuu myös käytetystä hiivasta
pulla hiiva pyrkii herkemmin leijumaan
jos saa panimosta olut hiivaa kannattaa pyytää pohja eikä pinta hiivaa
no tämä on nyt tätä tämmöstä aikaa
-
- Viestit: 683
- Liittynyt: Su Marras 18, 2007 4:33 pm
- Paikkakunta: suonenjoki
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
http://olutkellari.blogspot.fi/2015/12/ ... a.html?m=1
Valokuva Jukolansahtipönikästä ohjeineen löytyytuosta blokista, en tiijä toimiiko linkki.
Valokuva Jukolansahtipönikästä ohjeineen löytyytuosta blokista, en tiijä toimiiko linkki.
Joo...
-
- Viestit: 22648
- Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
- Paikkakunta: Juupajoki
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
juu kiitos Uskolle, kyllä kuva näkyy. Tosiaan aattelin että voishan tota vierrettä joskus hiukan myydä kun saa homman toimimnaan hyvin niin sais kuitattua omat kulut.
mulla tuo nyt käy plastexin astioissa ja kannesta lähtee letku vesilasiin joka toimii siinä vesilukkona niin jää hiilihappoakin hiukan ja toisaalta ei hapetu
viime satsista otin pohjakuraa talteen ja ajatus oli saada se pakastimessa säilymään mutta kuoli pirukas ja piti pullahiivaa laittaa
periaatteessa suvun perinne ja ylipäätään moni sahti perinne on käyttää nimenomaan pullahiivaa
tokihan itseä kiinnostais pohjahiivaa laittaa niin jäis tuo pintakuohunta pois. Onhan tossa omassa nyt vaahto laskenut mutta käyminen jatkuu eli nostaa puhjua pintaan ja sekaan vielä. Jääkaapissa missä se on on nyt viisi astetta. Äiten isä tekin useisiin pitoihin ja käytti kuulemma parissa asteessa. Mutta niin kylmässä tuo jäis tälle joululle ja vuodenvaihteelle valmistumatta... Kaippa alle neljä astetta olis muutenkin hyvä kun ei tule bakteerikasvua helpolla. Itse olen kyllä kaikki hyvin desinfioinut ja vierre kiehautettu ennen kaymisastioihin laittoa. Ehkä joskus voi tulla teräastiat käyttöön. Nykyään on paljon oluen teko harrastusta niin kaikkia sovellettavaa löytyy. Humalista en välitä enkä sahtiin aio niitä sotkea.
mulla tuo nyt käy plastexin astioissa ja kannesta lähtee letku vesilasiin joka toimii siinä vesilukkona niin jää hiilihappoakin hiukan ja toisaalta ei hapetu
viime satsista otin pohjakuraa talteen ja ajatus oli saada se pakastimessa säilymään mutta kuoli pirukas ja piti pullahiivaa laittaa
periaatteessa suvun perinne ja ylipäätään moni sahti perinne on käyttää nimenomaan pullahiivaa
tokihan itseä kiinnostais pohjahiivaa laittaa niin jäis tuo pintakuohunta pois. Onhan tossa omassa nyt vaahto laskenut mutta käyminen jatkuu eli nostaa puhjua pintaan ja sekaan vielä. Jääkaapissa missä se on on nyt viisi astetta. Äiten isä tekin useisiin pitoihin ja käytti kuulemma parissa asteessa. Mutta niin kylmässä tuo jäis tälle joululle ja vuodenvaihteelle valmistumatta... Kaippa alle neljä astetta olis muutenkin hyvä kun ei tule bakteerikasvua helpolla. Itse olen kyllä kaikki hyvin desinfioinut ja vierre kiehautettu ennen kaymisastioihin laittoa. Ehkä joskus voi tulla teräastiat käyttöön. Nykyään on paljon oluen teko harrastusta niin kaikkia sovellettavaa löytyy. Humalista en välitä enkä sahtiin aio niitä sotkea.
Suomi kuuluu länsimaihin
-
- Viestit: 7479
- Liittynyt: Ke Maalis 22, 2006 1:09 pm
- Paikkakunta: Kalsopohja/41660 TOIVAKKA
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
Skannasin tuon ohjeen koneelle. Jos joku haluaa, niin lähetän sähköpostilla. YV:llä sähköpostiosoite. Ja jos voisitte sitten laittaa palstalle. Minä en osaa.
-
- Viestit: 22648
- Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
- Paikkakunta: Juupajoki
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
YV pantu. Voin linkittää roppoksin kautta tänne kuwan
Suomi kuuluu länsimaihin
-
- Viestit: 7479
- Liittynyt: Ke Maalis 22, 2006 1:09 pm
- Paikkakunta: Kalsopohja/41660 TOIVAKKA
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
No niin. Nyt tuli sitten ensimmäinen mukillinen maistettua. Makean kirpeää ja taitaa pikkuisen vellipesän pohjaa lämmittää. Maku vivahti vähän oluelle. Ei tule tästä 3:n litran pöntöstä sahtimueon keräilyharvinaisuutta. Tuskin on joulupäivän iltana jäljellä tippaakaan.
-
- Viestit: 22648
- Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
- Paikkakunta: Juupajoki
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
Suomi kuuluu länsimaihin
-
- Viestit: 22648
- Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
- Paikkakunta: Juupajoki
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
Otti se tämäkin aikansa, kiitos kuvasta.
Viimesisin sahtisatsi minkä tein laitettiin alulle 28.2. ja ja loput juotiin toukokuun puolivälissä. Käyminen tapahtui astioissa joissa vesilukko, nyt kun mittarikin on hankittuna niin lopulliseksi prosentiksi tuli 9.6
Hyvää se oli viimeiseen tippaan. Jääkaappi on viritetty niin että säilytys tapahtui noin kahden asteen lämpötilassa. Tällä kertaa käyttämisessä oli oluthiivaa.
Viimesisin sahtisatsi minkä tein laitettiin alulle 28.2. ja ja loput juotiin toukokuun puolivälissä. Käyminen tapahtui astioissa joissa vesilukko, nyt kun mittarikin on hankittuna niin lopulliseksi prosentiksi tuli 9.6
Hyvää se oli viimeiseen tippaan. Jääkaappi on viritetty niin että säilytys tapahtui noin kahden asteen lämpötilassa. Tällä kertaa käyttämisessä oli oluthiivaa.
Suomi kuuluu länsimaihin
-
- Viestit: 12929
- Liittynyt: Ma Loka 25, 2010 9:12 am
- Paikkakunta: Kuopio
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
Hyvä ohje. Täytyypä kokeilla. Vinkkinä ohimennen, käyn itse välillä hakemassa läheiseltä Teboililta Perjantaisin viisi litraa kotikalaa, kun eivät pidä lounaspöytää viikonloppuisin niin mielellään myyvät ylijäämät hyötykäyttöön. Ja on muuten hyvää eikä volttia tarvitse olla mutta taitaa sitäkin hieman kehittyä mukaan vanhetessaan.
Tekemällä virheistä oppii.
-
- Viestit: 1035
- Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 3:07 pm
- Paikkakunta: Heinola
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
Jokos muut on joulusahdit laittaneet tekeytymään? Itse nyt kaljakeittiössä valuttamassa mäskiä, mukavin vaihe hommassa kun voi maistella samalla makeaa vierettä
Saas nähdä ehtiikö selkeytyä aattoon mennessä, tosin maistuu se pikkuisen sameanakin kyllä.
Saas nähdä ehtiikö selkeytyä aattoon mennessä, tosin maistuu se pikkuisen sameanakin kyllä.
-
- Viestit: 2784
- Liittynyt: To Elo 02, 2007 3:38 pm
- Paikkakunta: keskisuomi
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
jaa pitäneekin tästä lähteä käymään kaverin luona kylässä hartolassa kun alkoi janottamaan niin vallan vietävästi, että kurkkua kuivaa oikein. se teki nääs sahtia juuri viime viikolla
-
- Viestit: 3161
- Liittynyt: Ti Joulu 16, 2014 12:45 am
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
Tulipa tuossa autotallin varustukseen ajastimella ja termostaatilla varustettu mäskäyspönttö. Ei ole kierrätyspumppua eikä siivilää, mutta tuo tuli minulle säilytykseen niin täytyihän se ottaa. Ajattelin ihan ensimmäisenä tehdä jonkinlaista sahtia, saa nähdä miten käy. Kokemusta on tasan yhdestä 10l mäskäyksestä liedellä kattilassa lämpömittarin kanssa, mutta kyllä siitäkin olutta tuli.
Raporttia tulee todennäköisesti ennen joulua.
Raporttia tulee todennäköisesti ennen joulua.
-
- Viestit: 109
- Liittynyt: Pe Marras 28, 2008 8:46 am
- Paikkakunta: Kuusamo
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
Mamma oli syntyjään perihämäläinen (pl Hitaus) ja hän teki 70-80 luvulla viimeisen päälle hämäläistä sahtia, yleensä 50 litran tonkallisen. Ukko tykkäsi siemailla tuotetta naapuri-isäntien kanssa s.e tantereella oli aamuyöstä jalattomia sankareita.!
Äitee lopetti sahdin teon ja itse olen vaalinut perinnettä tilaamalla paikalliseen Alkoon Lammilta kymmenkunta pulloa.
Materiaali tulee tänne 2-3 vrk tilauksesta.
Tarjoiltuani saunaillassa tätä laatumehua, on se jakanut Koillismaalaisissa mielipiteet..! 1/3-osa on tykännyt ja 1/3-osa on tuumaillut "meneehän tuo" loput on sylkemällä kironnut, että kuinka alas hämäläiset on vajonneet..!
Itse pidän sahdin pehmeästä nielun kitarisoja lempeästi hyväilevästä täyteliäästä mausta, mutta kertaotos jää yhteen pulloon.
Äitee lopetti sahdin teon ja itse olen vaalinut perinnettä tilaamalla paikalliseen Alkoon Lammilta kymmenkunta pulloa.
Materiaali tulee tänne 2-3 vrk tilauksesta.
Tarjoiltuani saunaillassa tätä laatumehua, on se jakanut Koillismaalaisissa mielipiteet..! 1/3-osa on tykännyt ja 1/3-osa on tuumaillut "meneehän tuo" loput on sylkemällä kironnut, että kuinka alas hämäläiset on vajonneet..!
Itse pidän sahdin pehmeästä nielun kitarisoja lempeästi hyväilevästä täyteliäästä mausta, mutta kertaotos jää yhteen pulloon.
-
- Viestit: 3161
- Liittynyt: Ti Joulu 16, 2014 12:45 am
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
On tullut jo vilkuiltua erilaisia sahtireseptejä. Pitää vain valkata sopiva jolla kokeilee ensimmäisen kerran tehdä. Kunhan pääsee sopivaan kauppaan niin pitää ostaa alkajaisiksi säkillinen sahtimallasta. Monessa reseptissä on myös ruiskaljamaltaita, saa niistä ainakin väriä ja ehkä hiukan makuakin.
Vierteen keittämistä suositellaan ylimääräisten mikrobien ja hiivijen tappamiseksi jos ei aio koko satsia juoda samantien. Samoin hiivaa kannattaisi kasvattaa hallitusti lisää jotta mikään muu hiiva eivätkä muut mikrobit pääse vauhtiin ennen suunniteltua käymistä. Perusjuttuja toki kaikkien panimotuotteiden valmistamiseen.
Vierteen keittämistä suositellaan ylimääräisten mikrobien ja hiivijen tappamiseksi jos ei aio koko satsia juoda samantien. Samoin hiivaa kannattaisi kasvattaa hallitusti lisää jotta mikään muu hiiva eivätkä muut mikrobit pääse vauhtiin ennen suunniteltua käymistä. Perusjuttuja toki kaikkien panimotuotteiden valmistamiseen.
-
- Viestit: 1035
- Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 3:07 pm
- Paikkakunta: Heinola
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
Kyllä se tuossa sahdinteossa tuntuu olevan että suosikkireseptejä on lähes yhtä paljon kun on tekijöitäkin. Oman suun mukaisimmaksi on valikoitunut pelkistä sahtimaltaista tehty juoma, ruispuurot, mämmit ja kotikaljat saa jäädä muille. Vähän katajaa mausteeksi ja suodattimeksi kuurinaan niin hyvä tulee.
-
- Viestit: 7721
- Liittynyt: To Tammi 22, 2009 7:49 pm
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
Sahtia maistoin kesällä OKRA:ssa,joku minun kanssa,samaan aikaan maistelemassa ollut sanoi että,vähän sakeampaa,kun olis ollut,niin olis ollut mämmiä.
Se oli lämmintä se sahti,en tykännyt,pitää koettaa hankkia kotiin sahtia,niin voisi kokeilla jääkaapissa jäähdytettyä sahtia.
Se oli lämmintä se sahti,en tykännyt,pitää koettaa hankkia kotiin sahtia,niin voisi kokeilla jääkaapissa jäähdytettyä sahtia.
-
- Viestit: 3161
- Liittynyt: Ti Joulu 16, 2014 12:45 am
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
Kerran olen juonut kiisselimäistä sahtia. Jos mistään mitään ymmärrän niin siinä on jäänyt mäskäys puolitiehen, koska sokerit eivät tee nesteestä kiisseliä vaan pitkäketjuiset hiilihydraatit, kuten peruna- ja maissijauho ja varmasti myös raaka mallasjauho.
-
- Viestit: 2784
- Liittynyt: To Elo 02, 2007 3:38 pm
- Paikkakunta: keskisuomi
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
Vintillä olisi se puolikouru jota sahinteossa käytetään tarvitsevalle vaihdetaan vaikka mopon osiin
- Aprikoitselija
- Viestit: 1247
- Liittynyt: Pe Touko 15, 2020 5:52 pm
- Paikkakunta: Varsinais-Suomi, nykyään
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
Enpä nyt tähän sahdintekoon ja sahtiin puutu. Kiinnostuin tästä sanasta, jota tuossa vitjassa ymmärtääkseni viimeksi mainittin, että puolikouru.
Aluksi virolaisen lapsen ja äidin keskustelu:
-Emme, emme, lehm kuseb lüpsikusse!
- Pole viga,lase olla, ometi kuurname.
Se kuurnaaminen, sehän on siivilöimistä. Sen kerran kun Pälkäneellä kävin ja asiasta oli puhe, sahtikuurna mainittiin.
Muistaakseni niinkin on kirjoihin pantu, että aikanaan kuninkaamme Tukholmassa hopputteli ja valitteli Turkuun, että missä itämaalainen sahtitoimitus viipyy.
Makunsa kullakin.
Aluksi virolaisen lapsen ja äidin keskustelu:
-Emme, emme, lehm kuseb lüpsikusse!
- Pole viga,lase olla, ometi kuurname.
Se kuurnaaminen, sehän on siivilöimistä. Sen kerran kun Pälkäneellä kävin ja asiasta oli puhe, sahtikuurna mainittiin.
Muistaakseni niinkin on kirjoihin pantu, että aikanaan kuninkaamme Tukholmassa hopputteli ja valitteli Turkuun, että missä itämaalainen sahtitoimitus viipyy.
Makunsa kullakin.
-
- Viestit: 3161
- Liittynyt: Ti Joulu 16, 2014 12:45 am
- Viesti:
Re: Jouluksi sahtia. Vihje.
Jos kouru on yleensä putkesta puolikas niin onko puolikouru putkesta neljäsosa?
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot], Google [Bot], Timo Tyhjäkäynti ja 43 vierailijaa