Sormettomien vertaistuki

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

mystinenmetsätyömies
Viestit: 154
Liittynyt: Su Helmi 23, 2014 5:24 pm
Paikkakunta: Multia
Viesti:

Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja mystinenmetsätyömies »

Minua kiinnostaisi kuulla muiden kokemuksia sormien, varpaiden tai muiden mukavien ihmisosien menettämisestä ja siitä selviämisestä. Miten toipuminen on sujunut? Onko irronneita osia saatu palautettua paikoilleen? Haamukipua? Jos on ollut tapaturmavakuutus, miten vakuutusyhtiö on hoitanut asian?

Tämä koskettaa itseäni kun reilu viikko sitten lähti peukalo oikeasta kädestä. Asiaa en ole ehkä vieläkään käsittänyt enkä hyväksynyt. Vahinko sattui kenttäsirkkelin teräohjuria säätäessä. Olen käynyt työkalun kanssa asiaa ihmettelemässä paikan päällä, enkä vieläkään ymmärrä miksi käsi on ajautunut terän suuntaan. Olen ollut varovainen ja kunnioittanut pyörivää terää. Se ei riittänyt. Pitäisi kai olla tyytyväinen ettei mennyt enempää.
Tänään kävin tikkien poistossa, paraneminen on hyvässä vauhdissa ja kivut yllättävän maltillisia. Peukaloa ei saanut kiinnitettyä uudelleen, koska kirurgin mukaan siitä puuttui liikaa välistä. Tyngällä pitää siis tulla toimeen. Tapahtumasta jäi pitkäaikainen vitutus ja jonkinlainen häpeä, että miten voin olla niin tyhmä että onnistun työntämään sormeni terään. Tikkien poistaja tosin sanoi että hänellä on "tänäänkin" potilaana enimmäkseen sormensa sirkkelöineitä tai halkomakoneen kanssa tumpeloineita. Että en kai ole ainoa.
Huumorintaju on ollut koetuksella, mutta ei se vieläkään päässyt täysin loppumaan.
Taidan lähteä joutessani liftaamaan.
Avatar
rattori
Viestit: 9579
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 12:11 pm
Paikkakunta: Ylä-Savo
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja rattori »

Haamusärky tulee myöhemmin ja kylmän arkuus. Veemäistä oli tutulla se kun katkennut sormen pää istutettiin takaisin ja se ei "tarttunut. Tapaturma sattui järvellä btw ja sorsastuksessa. Meni heittämällä metsästysvakuutukseen. Kaveri istui veneessä kokoon taittuvalle pilkkijakkaralle ja sormi jäi väliin kun istuin menikin kasaan. Yx nivelen pätkä poissa.
------------
tractors
Joordis
Viestit: 1387
Liittynyt: Su Maalis 14, 2010 6:13 am
Paikkakunta: Mustasaari
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja Joordis »

Itsellä lähellä piti tilanteita ollut muutamia, lähinnä rälläköiden ja käsisirkkelien kanssa...
Kop-kop

Pojalla vasemman käden yhdestä sormesta lähti pala pois - sen verran että kynttä ei enää ole - oli muutaman vuoden ikäisenä hoksaanut mennä ihmettelemään pyörivää betonimyllyä, jossa remmit näkyvillä.
Jälkeenpäin ajatelle mieletön tuuri, kun vain yksi sormi meni - olisi voinut kokeilla koko kädelläkin.

Suht pienestä asiasta kyse, eli ei ole paljoa haitannut elämää.

Tietenkin mitä nuorempana noita jäseniä lähtee, sitä helpompaa sitä on mukautua elämään. Itsekin seurannut Youtubesta harmless farmeria - siinä kaveri menettänyt jossain turmassa molemmat kätensä, mutta niin vain huoltaa traktoreita ja muita värkkejä pelkästään jaloillaan.
Kivut tietenkin persiistä, mutta sanoisin, että se on elämänasenne joka lopulta ratkaisee. Huumorillakin pääsee pitkälti...
Jotkut valittaa kun peukalo keskellä kämmentä - oman isäni mukaan se ei ole ongelma, vaan se, jos se peukalo löytyy keskeltä rystyspuolta.
mystinenmetsätyömies
Viestit: 154
Liittynyt: Su Helmi 23, 2014 5:24 pm
Paikkakunta: Multia
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja mystinenmetsätyömies »

Joordis kirjoitti: Ti Elo 16, 2022 2:09 pm Jotkut valittaa kun peukalo keskellä kämmentä - oman isäni mukaan se ei ole ongelma, vaan se, jos se peukalo löytyy keskeltä rystyspuolta.
Mä oon sanonu että mulla on peukalo paketissa, harmi kun se ei oo samassa paketissa mun käden kanssa
Ymmärtäminen on lukijan vastuulla
Heka
Viestit: 404
Liittynyt: Ma Elo 07, 2017 12:03 pm
Paikkakunta: Iisalmi
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja Heka »

Vaikka saataisiinki sormi paikalleen, verenkieto huononee ja palelee ja joillain ei rupea edes kunnolla toimimaan että harmittaa sitten vaan enemmän kun sellaisella yrittää tehdä jotain..
Utselle kävi pari vuotta siten että sormi katkesi mutta jäi toisesta reunasta nahkan varaan roikkumaan, yhdistettiin ja toimii kyllä mutta tuntoa ei juurikaan ole ja talvella palelee.

Kyllähän sitä itseään syyttää ja miettii kuinka tyhmä oli kun noin teki.. mutta vahinkojahan sattuu, aina pitää koittaa miettiä että onneksi ei käynyt huonommin. Kyllä se siitä.
Eepee
Viestit: 5883
Liittynyt: Ma Joulu 19, 2005 10:13 am
Paikkakunta: Keski-Suomi
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja Eepee »

Tekevälle sattuu. Enempi saa paljon tekevä kiittää satumaista tuuria, jos ei ole sattunut. Tuttavapiirissä on sahattu sormia ja jääty purettavien rakennusten alle. Isävainaalta halkesi kerran nenäkin. Jälkikäteen voi tietysti hmetellä, miten hölmö on ollut, mutta työ tahtoo vieda mukanaan. Kiire ja väsymys ovat oma lukunsa. Jos kännissä työskennellen ittensä rikkoo, niin sitten hölmö onkii.

Oikeakätiselle oikeankäden peukalo on kätevä vehje, mutta ihan kaikkeen sopeutuu. Eihän ole vaihtoehtojakaan. Käsi ja neljä sormea on kuiteskin huisan paljon parempi kuin ei kättä olleskaan.
"Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin."
mauri
Viestit: 4454
Liittynyt: Pe Helmi 17, 2006 12:00 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja mauri »

Eepee kirjoitti: Ti Elo 16, 2022 2:51 pm Oikeakätiselle oikeankäden peukalo on kätevä vehje, mutta ihan kaikkeen sopeutuu. Eihän ole vaihtoehtojakaan. Käsi ja neljä sormea on kuiteskin huisan paljon parempi kuin ei kättä olleskaan.
Joskus olen vakuutusyhtiön papereista lukenut määritelmän "paremman käden peukalo", eli henkilön kätisyys vaikuttaa, "kakkoskäden" peukalo ei ole niin arvokas. Silloin paremman käden peukalon menetyksen invaliditeettiprosentti oli 5. Sillä yksistään ei taida paljon tukia saada, mutta mahdollisiin muiden vammojen prosentteihin summattuna kyllä. Verotuksessa on 30 % rajana että saa invalidivähennyksen pysyvästä vammasta tai sairaudesta.
VD5
Viestit: 1441
Liittynyt: Su Joulu 13, 2009 11:58 am
Paikkakunta: Pirkanmaa
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja VD5 »

Yhdellä isännällä lähti takavuosina koko käsivarsi, kun takertui jotenkin vaatteistaan pyörivään nivelakseliin. Sen käden saivat liitettyä ja jotenkin toimiva siitä ymmärtääkseni vielä tuli.
Viil@ri
Viestit: 883
Liittynyt: To Tammi 17, 2019 2:11 pm
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja Viil@ri »

Kaverilla lähti oikeasta kädestä 3 sormea sähköön koskemisen takia. Teki silti 45 vuotisen uran autoasentajana
thames
Viestit: 716
Liittynyt: Pe Heinä 06, 2012 11:16 pm
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja thames »

Minulla ainakin teräohjaimet säädetään pöydän ulkopuolelta, ei kai nyt kukaan siitä terän vierestä niitä säädä?
Kataj
Viestit: 2
Liittynyt: Ke Marras 29, 2017 10:12 pm
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja Kataj »

Itseltä lähti viime vuonna keskisormen puolikas kun pyyhkäisin ihan ajattelemattomuuttani puimurin leikkuupöydältä multapaakkua pois.

Tynkä toipui ihan hyvin ja olisi lääkärin mielestä ehkä ollut mahdollista kiinnittääkkin, mutta kun kysyin tulevaa kylmän arkuutta ja tuntoa niin tultiin siihen tulokseen että antaa olla lyhyempi. Nyt sillä jo pyörittelee muttereita samanlailla ku täysmittasellaki, pituus vaan vajaa.

Viime talven oli niin kylmänarka ettei ilman hanskoja tarvinnut pihalle mennä, tulevana talvena on varmaan jo pakkasilla parempi

Haamusärkyjä ei oo ollu missään vaiheessa, joskus ehkä tuntuu että sormenpää kutiaa mut ei pahasti
rokkimatti
Viestit: 1290
Liittynyt: La Maalis 10, 2012 8:04 pm
Paikkakunta: kitee
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja rokkimatti »

Kaikki nakit vielä tallessa.
15 v.sitten jäi vasurin pikkurilli pahasti juntturiin
Yks hermo on poikki siitä.
Toimii mutta todella kylmän arka ja vähän pökkelö.
Piti tuo kitaran soitto(puoli ammattilainen) opetella uusin perin.
Siinäkin on pienimmällä vasurin rillillä oikeekätisellä kuitenni aika iso rooli.
Tsempit kaikille oikeesti raajarikoille.
hyvin suunniteltu on täysin alottamatta
korjailija
Viestit: 4977
Liittynyt: Ke Syys 21, 2016 9:11 pm
Paikkakunta: Länsi-Suomi
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja korjailija »

Yhdeltä sukulaismieheltä joka nyt lähentelee jo yhdeksääkymppiä kävi sillä tavalla noin kymmenvuotiaana 40-luvulla että olivat porukalla halkomassa klapeja ja tämä jotenkin noin kymmenvuotiaana onnistui lyömään kirveellä vasemman käden nimettömään niin että katkesi ihan nätisti ensimmäisestä nivelestä eli niin että koko kynsi lähti.
Joku siinä vieressä oli vaan todennut että heitä se tuonne metsään, se kasvaa kyllä takaisin. Sitten kovalla kiireellä muutamien kilometrien päähän kaupunkiin lääkäriin. Lääkäri kysyi että missä se irronnut osa on että neulotaan se takaisin, totesi heittäneensä metsään muiden kehotuksesta. Lääkäri sanoi että jos se löytyy todella pian niin hän voi vielä yrittää neuloa sen takaisin.
Porukalla sitä etsivät muttei löytynyt mistään joten jäi yksi sormi vähän vajaaksi.

Itse olin noin 15-vuotias kun talvella tehtiin pakkasessa auton entisöintiä tai oikeastaan vasta purettiin vanhoja osia. Yritin meisselillä lyödä yhtä jumiutunutta pulttia ja oli kunnon talvikintaat kädessä, sen verran lipesi iso vasara meisselistä lyödessä että osui vasemman käden nimettömän ensimmäiseen niveleen ja sormi oli juuri ikävästi pellin reunalla kun tuo lipeäminen tapahtui. Ihan täysillä löin.
Ei tuntunut miltään ensin, mutta kun menin sisälle ja sormet tuli taas lämpimiksi niin tuli älytön kipu ja sitä kesti viikon verran.
Sormessa ei kuitenkaan näkynyt mitään vaurioita päälle.
Muutamia vuosia kun kului ja jatkoin tietysti kasvamista niin tuo sormi ei enää kasvanutkaan yhtään vaan jäi ihan sille tasolle mitä oli iskun tapahtuessa 15-vuotiaana. Tänä päivänäkin se on selvästi lyhyempi ja sitä niveltä kyllä joskus vieläkin särkee tietyissä olosuhteissa.
Kitaraa olen silti amatöörinä soitellut ja johtuu varmaan tuosta sormesta etten ole paremmaksi kehittynyt :wink:
"Harrastelijan vika: halu oikopäätä yhdistää toisiinsa mielikuvitus ja tekniikka."
Johann Wolfgang von Goethe

Etiam si omnes, ego non
Kalustoa: vanhoja ja uudempia autoja, Valmet VL2402 maastotrukki, projekteja enemmän kuin ehtii tehdä
mystinenmetsätyömies
Viestit: 154
Liittynyt: Su Helmi 23, 2014 5:24 pm
Paikkakunta: Multia
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja mystinenmetsätyömies »

Tänään 20 päivää tapaturmasta, sahasin moottorisahalla. Ihan voittaja olo.
Toissapäivänä kävin moton hytissä järjestelemässä toimintoja nappuloille siten että pärjään ilman peukaloa. Tein vähän aikaa puitakin ja totesin että parin päivän harjoittelulla se rupeaa varmaan onnistumaan ihan hyvin.
En olisi uskonut että näin nopeasti alkaa kaikki sujumaan.
Ymmärtäminen on lukijan vastuulla
usko55
Viestit: 627
Liittynyt: Su Marras 18, 2007 4:33 pm
Paikkakunta: suonenjoki
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja usko55 »

Mulla lähti vasurista pikkusormi. Ei siinn muuta, päässälaskut pitää laskea kädet taskussa. 😳
Joo...
Jampe83
Viestit: 75
Liittynyt: Pe Elo 09, 2019 5:35 pm
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja Jampe83 »

usko55 kirjoitti: Pe Elo 26, 2022 7:31 pm Mulla lähti vasurista pikkusormi. Ei siinn muuta, päässälaskut pitää laskea kädet taskussa. 😳
🤣

Se olisikin ikävämpi jos se "paksumpi sormi"
jostain syystä menisi poikki, niitä kun on vain se yksi...
hile6363
Viestit: 217
Liittynyt: Su Huhti 28, 2013 11:35 am
Paikkakunta: paimela
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja hile6363 »

Pitkän viestin kirjoitin, sinne se hävis bittiavaruuteen kesken kaiken, En kirjota enään uudestaan.. Hyvää on palvelu. bai bai,..
Mf 35 vm61, Ferguson Tea 20 vm54, Mb 190 off road, valmetin kone, kaks Ih,n puolikasta, 40 kg velttoa vahtikoraa vm12, 3 pyttynen deuzin kone ja Valmet 500 vm70. Transit 100 vm00 Tunturi sport vm75 Solifer TS-50 vm82 Transhitti vm06.
Ajomies
Viestit: 25791
Liittynyt: Ti Joulu 20, 2005 9:40 pm
Paikkakunta: Äänekoski
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja Ajomies »

Vielä on kaikki laskenta apuvälineet tallessa. Pinne kyynärpäässä vienyt vasemmankäden pikku- nimettömästä ja keskisormesta tunnon, mutta tuonut tilalle kylmäsormisuuden, eli niitä palelee jo 15 asteen lämpötilassa. Oikean käden nimetön jäi Volvon oven väliin ammiksessa, ja se on ollut tynkä kynsinen siitä asti. Pikkuvaivoja näiden isompien haittojen rinnalla.
Niin meinasi unohtua oikean käden pikkusormi joka on kahdesti mennyt sijoiltaan, ekan kerran jalkapalloa tavoitellessa, maalivahtina, toisen kerran halkoa pinoon paiskatessa jäi pöllien väliin ja vääntyi solmuun.
Kaikki on turhaa jopa turha tietokin.
Konekansa.fi
jokuvaan
Viestit: 410
Liittynyt: Ti Maalis 17, 2015 9:30 pm
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja jokuvaan »

Vastoinkäymisissä voi tuumata, että voisi ne asiat olla elämässä huonomminkin.

btw. tänään HS:ssä maksumuurin takana otsikko:
"Arja Ahtaanluoma sai sormeensa pienen viiltohaavan. Se johti kuukauden nukutukseen, josta hän heräsi kädet ja jalat amputoituna"
Varvikello
Viestit: 1536
Liittynyt: Su Loka 26, 2014 2:35 pm
Viesti:

Re: Sormettomien vertaistuki

Viesti Kirjoittaja Varvikello »

Ei mennyt sormi poikki mutta toimimattomaksi kun nukuin käden päällä. Tuli ns. juopon käsi eli oikea etusormi, se tärkein kaikista, meni tunnottomaksi ja liikerata rajoittui alle puoleen. Kuukausikaupalla kesti elpyä. Opettelin koneiden liipasimen käytön keskisormella ja keksin et keskisormella tukemalla etusormen saa mukaan liikkeeseen. Vielä vuosien jälkeenkin käytän välillä keskisormea etusormen sijasta, niin tottui ja ehdollistui.
Eihän tää nyt mitään ole kun sormi on paikallaan ja terve eikä kipuja ollut.
Kummasti vaan sitä oppii ja kroppa tottuu jos vaikkapa sormi puuttuu. Tsemppiä vaan, alkaa näköjään mystisellä homma pelaamaan.

Hile6363 ja miksei muutkin. Pitkät tekstit kannattaa kaikilla forumeilla kirjoittaa tekstinkäsittelyllä ja siitä kopioida ja liittää. Ei tule aikakatkaisuja eikä haittaa poikittainen bitti intterwebissä.
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ahrefs [Bot], Google [Bot], korsteeni, Matsikka ja 32 vierailijaa