Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

Yrjö
Viestit: 1478
Liittynyt: Ke Maalis 15, 2006 7:41 pm
Paikkakunta: Iisalmi
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Yrjö »

Foromies kirjoitti: La Touko 21, 2022 5:58 pm Kunnon savolaine rolli.
2-tahti öljyä vois käyttää myös oluen tai viinin terästeenä. :wink:
Kubota B 5001 DT
Superdextaaja
Viestit: 12931
Liittynyt: Ma Loka 25, 2010 9:12 am
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Superdextaaja »

Saattaisi mennä meillä oluen massatuotanto ihan seis, jos valmistuksessa olisi sama lainsäädäntö määräämässä, kuin Saksassa:

Saksa juhlii 500-vuotiasta olutlakia – ihan kaikki eivät laista pidä
https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista ... 23928.html
Toisin kuin kilpailijamme, saksalaiset panimot eivät käytä keinotekoisia makuaineita, entsyymejä tai säilöntäaineita
Eli suorastaan hävettävän helppoa on säätää makuja ja alkoholipitoisuuttakin keinotekoisesti ja saada silti suuretkin määrät sattumaan tulemaan aina juuri samanlaista litkua eikä tarvitse odotella käymisprosesseja ja niiden onnistumista juuri prikulleen:
https://panimoliitto.fi/tutustu-meihin/ ... teet/olut/
Lager (saks. varasto) viittaa sellaisiin oluttyyppeihin, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja on siksi melko pitkä.
Tekemällä virheistä oppii.
8400
Viestit: 9772
Liittynyt: La Marras 24, 2007 1:44 pm
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja 8400 »

Aha. Eipä noissa eurooppalaisissa bulkki-oluissa mitään eroa ole suomalaisiin. Pirkka olut on kyllä sellaista kuraa että siinä on varmaan valmistusprosessissa oiottu.
Superdextaaja
Viestit: 12931
Liittynyt: Ma Loka 25, 2010 9:12 am
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Superdextaaja »

Tarkalleen ottaen, tuo Reinheitsgebot ei enää ole edes laki vaan sen on Saksassa korvannut yleinen oluenvalmistuslaki ja EU-säännöt.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot
Nykyisissä laeissa ja säännöissä sen paremmin kuin entisissäkään, ei kielletä ulkopuolisen alkoholin lisäämistä.
Tekemällä virheistä oppii.
Superdextaaja
Viestit: 12931
Liittynyt: Ma Loka 25, 2010 9:12 am
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Superdextaaja »

8400 kirjoitti: Su Touko 22, 2022 11:23 am Aha. Eipä noissa eurooppalaisissa bulkki-oluissa mitään eroa ole suomalaisiin. Pirkka olut on kyllä sellaista kuraa että siinä on varmaan valmistusprosessissa oiottu.
Yksi oikaisumahdollisuus piilee pastörointimenetelmissä varsinkin tölkkioluen valmistuksessa. Normaali oluen seisottamis- ja käymisvaihe kestää neljästä kuuteen viikkoa ja lasipulloissa seisottaminen vielä päälle. Kun pastöroidaan sopivasti jo alkuvaiheessa saadaan maku muistuttamaan pitkään seisotettuja ja varastoituja olutlaatuja. Tölkit voidaan nimittäin kuumentaa täytettyinä vielä erikseen tai täyttämisen jälkeen seisottaa tarvittavan pitkään kuumana ja näin on kertalaakista putkistosta heti myyntikelpoista mukamas olutta kansalle: https://www.landschafftleben.at/lebensm ... r-brauerei
Vor allem für die Abfüllung in Dosen wurde Bier früher oft pasteurisiert, moderne Abfüllanlagen machen das nicht mehr notwendig. Beim Pasteurisieren wird das fertig abgefüllte Bier in der Dose länger als bei der Kurzzeiterhitzung heiß gehalten, was Biere sofort gealtert schmecken lässt.
Toinen pastörointi ja samalla mahdollinen käymisenkin seisautustekniikka on johtaa olut toisesta tankista kuumennusputkea pitkin toiseen tankkiin. Putkimatkallaan olut kuumennetaan 30 sekunniksi 70 asteiseksi ja sen jälkeen jäähdytetään nopeasti ennen toiseen tankkiin johtamista. Mikä olisikaan kustannusoptimaalisempaa, kuin tässä vaiheessa filtteröidä ja maustaa sekä lisätä sopiva määrä tislealkoholia ja pistää samantien tölkkeihin ja pulloihin ja myydä heti kylmettyään juopoille?
Kypsytetäänkö Suomessa olutta suurtankeissa 4-6 viikkoa kirkastuakseen ja käydäkseen?
Tekemällä virheistä oppii.
8400
Viestit: 9772
Liittynyt: La Marras 24, 2007 1:44 pm
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja 8400 »

Ainakin se yks tyyppi kerkes olla sielä olutsammiossa aika kauan ennenkuin löytyi. Onko sulla itselläs ongelmia alkoholin kanssa?
MF165SMP
Viestit: 636
Liittynyt: To Maalis 04, 2021 5:53 pm
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja MF165SMP »

Onkos tää ny joku testi, kui salaliittoteoria puree masinisteihin?

"Ostetaanko alkoholiton raakajuoma säiliötavarana ulkomailta ja meillä pullotettaessa Alkon pulloihin vasta lisätään joku tietty prosentti raakaa alkoholia?" :lol:

Ja tää sit aiheuttaa suomalaisen viinapään "Tässäkö (monopolissa ja sen tuotantotavassa) syy meidän känniin tulemiselle ja känniongelmiin?" :lol: :lol:

Viini valmistetaan lisäämällä etanolia mehuun ja olut lisäämällä etanolia ja hiilihappoa... mihin? "Ilmeisesti raakaviini tuodaan maahan alkoholittomana "mehuna" ja pullotus on alkoholin lisäyksellä vasta kotimaassa ja oluttakaan ei käytetä tuottamaan alkoholia, vaan se lisätään pullotusvaiheessa samoin kuin hiilihappo." :lol: :lol: :lol:

Kait nää on vitsaillessaan kirjoitettuja juttuja, eihän kukaan tänne kännissä kirjoittele :oops:

Ja jos jollai sitä etanolia, spiritus fortista tms. on, suosittelen lantraamaan vedellä noin 40 prossaan useita päiviä ennen nauttimista, nääs vesi ja etonoli muodostavat vetysidoksia, jos sekoitat puolen litran putelin spritusta puoleen litraan vettä, niin tuloksena on 0,98 litraa 50 % (vol) viinaa. :o Jos vetysidoksia ei ole ehtinyt muodostua, niin drinkki haisee viinalle vaikka olisi laimeakin, sitoutumattomat etanolimolekyylit haihtuvat herkästi. Ja saavat aikaan änkyräkännin :D
DF
Viestit: 538
Liittynyt: Ti Loka 07, 2014 2:20 pm
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja DF »

Ainoat viinit joihin lisätään alkoholia taitaa olla väkevät viinit kuten sherry ja vermutti. Muissa viineissä taisi olla jo Eu-tasolla määritelty, että viinin alkoholin täytyy olla rypäleistä käymisteitse syntynyttä. Alkoholia voi sitten kyllä lisäillä eri juomiin Suomessa, mutta voiko sitä sitten myydä viinin nimellä vai muulla, niin joku paremmin asioita tunteva varmaan tietää. Muistelisin, että muutama vuosi sitten käytiin Eu:ssa vääntöä siitä, mistä raaka-aineista voidaan tehdä tuotetta nimellä vodka. Pitäisi joku alkoholilaki tai Eu-asetus löytää, missä on määritelty ainakin kaupallisten tuotteiden nimikkeiden käyttö. Omatekoisista tuotteisra ei varmaan kiinnostunut, jos markkina löytyy vain tuotantolaitoksen perhepiiristä.
Miksa
Viestit: 310
Liittynyt: Ma Huhti 19, 2010 12:03 am
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Miksa »

Superdextaaja kirjoitti: To Touko 19, 2022 1:23 pm
Monessa viinipullossakin on Alkon leima, vaikka ei varmasti ole tuotantoa ulkomailla. I
Vuosikymmeniin pulloissa ei ole ollut "alkon" leimoja. https://www.alko.fi/alko-oy/yritys/5-4-3-2-1-0#1998

1999
Alko Oy aloitti toimintansa itsenäisenä alkoholijuomien vähittäismyyntiyhtiönä. Yhtiön omistaa valtio ja se kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan ja valvontaan. Alko Oy on alkoholijuomien erikoisliikeketju. Alko ei valmista myymiään tuotteita vaan ostaa ne kotimaisilta tai ulkomaisilta tavarantoimittajilta.
Sirkkeli ja 8 sormea
Viestit: 7724
Liittynyt: To Tammi 22, 2009 7:49 pm
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Sirkkeli ja 8 sormea »

DF kirjoitti: Su Touko 22, 2022 8:51 pm Ainoat viinit joihin lisätään alkoholia taitaa olla väkevät viinit kuten sherry ja vermutti. Muissa viineissä taisi olla jo Eu-tasolla määritelty, että viinin alkoholin täytyy olla rypäleistä käymisteitse syntynyttä. Alkoholia voi sitten kyllä lisäillä eri juomiin Suomessa, mutta voiko sitä sitten myydä viinin nimellä vai muulla, niin joku paremmin asioita tunteva varmaan tietää. Muistelisin, että muutama vuosi sitten käytiin Eu:ssa vääntöä siitä, mistä raaka-aineista voidaan tehdä tuotetta nimellä vodka. Pitäisi joku alkoholilaki tai Eu-asetus löytää, missä on määritelty ainakin kaupallisten tuotteiden nimikkeiden käyttö. Omatekoisista tuotteisra ei varmaan kiinnostunut, jos markkina löytyy vain tuotantolaitoksen perhepiiristä.
Mitäs ne oli,vinetto ja sorbus....silloin tällöin mietityttänyt nuo väkevät viinit,portviini ja mitä ne nyt sitten ovatkin nimeltään,miten se tehdään niiden alkoholi pitoisuus,kun eikö se käymisteitse ole rajallinen se alkoholipitoisuus.
Avatar
Aprikoitselija
Viestit: 1247
Liittynyt: Pe Touko 15, 2020 5:52 pm
Paikkakunta: Varsinais-Suomi, nykyään
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Aprikoitselija »

Keitettiinhän sitä heti sotien jälkeen pontikkaa ihmispaskastakin. Pimeän pullon ostajaa neuvottiin kaatamaan tuotetta pieni tilkka kämmenelle, hieromaan sitä sormella ja haistelemaan. Siitä kuulemma voi päätellä jotakin käytetystä raaka-aineesta.
Superdextaaja
Viestit: 12931
Liittynyt: Ma Loka 25, 2010 9:12 am
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Superdextaaja »

Jos vetysidoksia ei ole ehtinyt muodostua, niin drinkki haisee viinalle vaikka olisi laimeakin, sitoutumattomat etanolimolekyylit haihtuvat herkästi. Ja saavat aikaan änkyräkännin
Joskus tuli kyllästyttyä nelosolueeseen, koska selvästi haisi ja maistui viinalle/alkoholille. Olihan se myös kalliimpaakin, niin baarissa riitti rahat pidempään kolmosoluella ja jopa pilsnerillä väliin. Ja ne maisuivatkin paremmilta viinakaljaan verrattuna. Tuoppioluen tankkeihin ja hiilihappopulloihin sain tutustua töiden kautta erinäisissä baariloissa ja ravintoloissa aikaisemmin. Välillä tuntui siltä, että se alumiinisäiliössä ollut hiilihapoton litku ei ole olutta nähnytkään.

Nykyäänhän jopa Saksassa oiotaan ja käytetään vaikka mitä tuotantoa nopeuttavia teknisiä ja kemiallisia keinoja ja raaka-ainekäsitelyä valmistaen erilaisia tiivisteitä oluen suurtuotantoa varten mm. humalasta. 60 eri ainesosaa on sallittujen listassa säilöntä, aroma ja väriaineista lähtien. Se hartaasti käytetty ja seisottamalla kypsytetty olut on ollut jo pitkään täyttä illuusiota etenkin oluiden alkuperämaissa, vaikka edelleen olisikin ainesosina ne kuuluisat pelkät vesi, mallas, humala ja hiiva.
Tekemällä virheistä oppii.
kervinen
Viestit: 1473
Liittynyt: To Elo 30, 2007 8:54 am
Paikkakunta: KYMI
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja kervinen »

Saksalaiset ja ranskalaiset on vähän eri luokkaa noitten makuasioiden kanssa. Sakemannithan juo tisleensäkin lämpiminä, että mahdolliset virheet erottuu, kun kossu juodaan pakkasesta. Oluiden valmistusaineet on rajattu saksassa neljään, kun esim. belgialaiset heittää sekaan yrtit ja hedelmät maun takia. Joitain vuosia sitten Guinneskin laski tarjoilulämpötilaansa kun nuoriso uhkasi siirtyä limuviinoihin ja siideriin.
Superdextaaja
Viestit: 12931
Liittynyt: Ma Loka 25, 2010 9:12 am
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Superdextaaja »

Oluiden valmistusaineet on rajattu saksassa neljään
Ei itseasiassa enää ole. EU-lainsäädäntö on tuonut mukanaan sen, että nykyään on yhteensä 60 eri ainetta Saksassakin aromeista ja raaka-aineista säilöntäaineisiin, mitä saa olla. Tällä mahdollistetaan pitkä säilyminen kuljetuksia varten ja eri makusisältöisten oluiden valmistus mallasmakujen lisäksi.
Valmistuksessa käytetään lisäksi mm. muovigranulaattia ja yhdenlaista hiekkamineraalia selkeyttämistä varten, jotka filtteröidään pois ennen pullotusta. Muussa tapauksessa olut sameutuisi jo kolmen kuukauden kuluttua sen sijaan, että noiden avulla kestää kirkkaana ja myyntikelpoisena yli vuodenkin. Kirkastusta varten on kehitetty erityisiä sentrifuugeja ja separaattoreita filtteröinnin pikauttamiseksi suodattimien lisäksi.
Säilöntälisäaineet säästävät kustannuksia, kun pastörointikuumennuksessa voidaan säästää energiaa.
On olemassa jopa Bierbrand viinaa, mikä saadaan vierteen tislauksesta.
Veikkaan itse, että panimot käyttävät jotakin erityisen vahvasti käyvää perusvierrettä sokerilisäyksellä, josta johdetaan eri olutlaatuja poistamalla ja lisäämällä tiivisteinä aromeja ja hiilihappoa ja tislataan alkoholiakin talteen. Alkoholin lisääminen vierteeseen on mahdollista erillisenä siinä missä sen poistaminenkin tislaamalla. Tislaus- ja/tai pikapastörointivaiheessa saadaan kuumentamalla olueeseen kauan kypsytetyn maku samoin kuin vanhaan leipään tuoreen maku kuumentamalla. Mitä kuumennus- ja tislauskikkoja vakuumitislauksesta mikroaaltokuumennukseen käytetäänkään, ei ole julkista tietoa. Mutta mahdollisia nämä ovat ja suurteollisuus käyttää voiton maksimoimiseksi aivan varmasti kaikki pelikirjan kikat hyväkseen.
Tekemällä virheistä oppii.
Avatar
toyopet
Viestit: 3242
Liittynyt: Ma Elo 06, 2012 11:25 am
Paikkakunta: Laukaa
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja toyopet »

Panimoihin saattaa joskus päästä kierrokselle tutustumaan toimintaan, käy siellä esittämässä näkemykset.
It has three speed: here, there and gone...
Linkki
Viestit: 812
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 9:18 pm
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Linkki »

Beck:sin panimolla Bremenissä olen käynyt, tylsä paikka vierailla kun ei ollut kuin helkkarin isoja käymisastioita ja iso pullotuslinjasto. Varmaan nuo superdextaajan laitteet oli sitten piilotettuna 2. Maailmansodan aikaisiin tunneleihin, joihin oli sijoitettu vakuumitislauskoneet ja mikroaaltokuumentimet 😂.

Pullotuslinjasto oli näkemisen arvoinen. Siellä ei ole mitään välivarastoja vaan homma toimi siten, että kun rekka ajoi pihaan, pullotuslinjasto käynnistyi ja pullotetut oluet pakattiin suoraan rekkaan. Ja tästä syystä linjan kapasiteetti oli melkoinen.

https://www.bremen.eu/tourism/activitie ... ks-brewery
kervinen
Viestit: 1473
Liittynyt: To Elo 30, 2007 8:54 am
Paikkakunta: KYMI
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja kervinen »

Superdextaaja kirjoitti: Ti Touko 24, 2022 11:57 am On olemassa jopa Bierbrand viinaa, mikä saadaan vierteen tislauksesta.
Tätä olen päässyt joskus maistelemaan. Niinkuin näissä wasser ja geist snapseissa suurin aromi tuli nenään. Muuten maistuu viinalta. Minun suu onkin tuohesta...
Avatar
Aprikoitselija
Viestit: 1247
Liittynyt: Pe Touko 15, 2020 5:52 pm
Paikkakunta: Varsinais-Suomi, nykyään
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja Aprikoitselija »

On puolipakko uudistaa jo aiemmin sanomani. Omasta tuttavapiiristäni kuolivat olutjuopot ensin. Viinanlitkijät, kuten minä itsekin 81 v, kirjoittelemme täälläkin vielä, vaikka tietysti tarpeettomasti.

Olutjankkaus ei kuulu viinakeskusteluun.
kervinen
Viestit: 1473
Liittynyt: To Elo 30, 2007 8:54 am
Paikkakunta: KYMI
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja kervinen »

8400 kirjoitti: La Touko 21, 2022 9:24 am Koskenkorvaan kyllä lisätään hieman sokeria maun pehmentämiseksi...
Tämän minäkin opin. Kossu ei sovi videonauhurin äänipään puhdistukseen, sokerin takia. Dry vodka on oikea aine siihen.
MOP
Viestit: 7483
Liittynyt: Ke Maalis 22, 2006 1:09 pm
Paikkakunta: Kalsopohja/41660 TOIVAKKA
Viesti:

Re: Suomessa valmistettujen alkoholijuomien viina

Viesti Kirjoittaja MOP »

Muistakaa nyt kuitenkin nämä kaksi asiaa: Ei viina maullaan, eikä piiras näöllään, vaan se vaikutus. :D :shock: :oops:
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 48 vierailijaa