Ruuvikompressori ja sulakkeet

Tänne kaikki aiheeseen liittyvät keskustelut ja kysymykset

Valvojat: Jammu, sohvi

tikman
Viestit: 250
Liittynyt: La Huhti 20, 2019 9:31 pm
Viesti:

Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja tikman »

Ollut mietinnässä, että voisi hiekkapuhalluskäyttöön hankkia isomman kompressorin, kun kohdalle sopiva sattuu. Ruuvikompura hiukan olisi ajatuksissa. Pääsulakkeina on vain 3x25A, eikä niitä haluttaisi kustannussyistä pelkästään tätä varten kasvattaa.

Jos ajatellaan, että about koko muu pohjakuorma olisi ~ 0A, niin minkä kokoluokan ruuvikompuraa noilla sulakkeilla olisi mahdollista pyörittää? Missä tilanteessa ruuvikompura ottaa maksimitehon? Jos esim. käynnistyksessä, niin jonkin aikaahan nuo tulppasulakkeet kestäisivät pientä ylikuormaakin.

Otetaan vaikka hihasta esimerkiksi tällainen 30kW kompura: http://www.peltoc.com/?lang=fi&selected ... 15&cat=101

Onko tuollaista mitään mahdollisuutta saada pyörimään ko. sulakkeilla? Ei kai tuo koko aikaa 30kW ota? Ottaako missään tilanteessa?

Käynnistystä helpottamaan voisi tietysti miettiä pehmoa, tamua jne. mutta kriittisimpänä varmaankin on tuon ottama jatkuva teho, jolloin virityksistä ei ole hyötyä.

Entä mäntäkompurat? Mikä noissa isomman pään vehkeissä on todellinen ottoteho verrattuna ilmoitettuun (mootorin) tehoon?
haller
Viestit: 987
Liittynyt: La Joulu 05, 2009 6:55 pm
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja haller »

3x25A meinaa tehokertoimella 1 reilua 17 kilowattia, ei siis mitään toivoa pyörittää 30 kW kompuraa vaikka kuinka huomioisi sulakkeiden ylikuormitusmahdollisuuden. Tilanne toki muuttuu jos tamulla rajoittaa käyntiä, mutta onko siinä sitten mieltä..
tikman
Viestit: 250
Liittynyt: La Huhti 20, 2019 9:31 pm
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja tikman »

haller kirjoitti: To Joulu 02, 2021 11:44 am 3x25A meinaa tehokertoimella 1 reilua 17 kilowattia, ei siis mitään toivoa pyörittää 30 kW kompuraa vaikka kuinka huomioisi sulakkeiden ylikuormitusmahdollisuuden. Tilanne toki muuttuu jos tamulla rajoittaa käyntiä, mutta onko siinä sitten mieltä..
Niinpä. Mietityttää vain, että onko noissa tuo ilmoitettu kW määrä moottorin maksimi teho ja kuinka paljon siitä todellisuudessa otetaan käyttöön.
Hsippe
Viestit: 956
Liittynyt: To Heinä 26, 2018 10:01 am
Paikkakunta: Raasepori
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja Hsippe »

Joo toi 30kW tarttis varmaan 50A patit...
Mutta mites olis traktorikompura?
Siis jos tarve ei ole kokoaikainen niin tuollaisella sais ilmaa riittävästi eikä tarttis sulakkeita turhaan suurentaa. Tokihan vaatii sitten sen traktorin mutta jos sellainen sattuisi jo ennestään olemaan...
haller
Viestit: 987
Liittynyt: La Joulu 05, 2009 6:55 pm
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja haller »

tikman kirjoitti: To Joulu 02, 2021 11:50 am Niinpä. Mietityttää vain, että onko noissa tuo ilmoitettu kW määrä moottorin maksimi teho ja kuinka paljon siitä todellisuudessa otetaan käyttöön.
Tuskin se ihan tuota ottaa, mutta kysytään näin: miksi laitteeseen olisi laitettu 30 kW moottori jos vaikka 20 kW moottori riittäisi?
savinen
Viestit: 1595
Liittynyt: To Tammi 10, 2008 5:20 pm
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja savinen »

No tuo puhallus jos jotain ihan oikeasti tahdot puhaltaa, vaatii pirusti ilmaa ja ison kompuran. Mulla on muistaakseni vanha tamrock jossa on 30 kilowatin moottori, sitä pyöritetään 75 kilowatin valtterin agrekaatilla. Varastona on 500 litran säiliö johon härnätään lisäilmaa kuution kompuralla. Säilioötä kellolla menee kahdentuuman putki. Tällä jo puhaltaa mutta peltiin esim liian rankka. Eli muoto helposti muuttuu, eli pelti venyy.
Mahdolliset kirjoitusvirheet johtuvat alkoholista.
Jammu
Viestit: 22701
Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja Jammu »

n. 11kW moottoria pystyt 3x25A liittymässä pyörittämään kun mitään muuta kuormaa ei ole

isompi kompura satunnaiseen puhaltamiseen kannattaa olla melkeinpä traktorikäyttöinen
Suomi kuuluu länsimaihin
mauri
Viestit: 6675
Liittynyt: Pe Helmi 17, 2006 12:00 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja mauri »

Tehtaan taulukosta:
Tavallisen 400 V/50 Hz 30 kW 1500 1/min oikosulkumoottorin nimellisvirta on 56 A, sulakesuositus 80 aM.
Virta ei pienene lineaarisesti kuorman aletessa koska osa siitä on induktiivista.
Esimerkiksi vastaavan 11 kW moottorin nimellisvirta on 22 A ja sulakesuositus 32 aM.
Moottoriin leimataan sen ottama virta nimellisarvoilla kuormitettaessa.
tikman
Viestit: 250
Liittynyt: La Huhti 20, 2019 9:31 pm
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja tikman »

Kiitokset hyvistä vastauksista!

Tuskinpa noihin moottoreihin tosiaan hirveästi on "löysiä" jätetty. Eli ei ainakaan yli 11kW kompuraa kannatta missään nimessä haaveilla. Sähkövehje toisaalta olisi hyvä, kun se joka tapauksessa pitää olla.

Noissa isoissa kompuroissa olisi sama kuin kaikkien isojen koneitten kanssa vanhemmiten: Halvalla saisi, kun liian isoja ovat "pihakoneiksi". :lol:

Pitää seurailla tilannetta ja katsoa mitä sattuu myyntiin putkahtelemaan.
Mkin
Viestit: 680
Liittynyt: Ti Syys 09, 2008 9:14 pm
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja Mkin »

Kannattaa tuumailla sen puhallustarpeen kantilta tuo kompressorin teho. No tietysti nallienkin. Jos kuorma-autojen runkoja ym. raskasta ruostetta, tähyily kohdistuu varmaankin aivan minimissään kolmen kuution laitteisiin, mieluummin kuudesta ylöspäin. Henkilöauton peltejä kurmoottaa vähemmilläkin litroilla vaikka aikaahan siinä tietty enämpi kuluu.

4-5 kuution traktorikompura olis aika näpeä, mutta harvoin niitäkään enää näkee kaupiteltavan ja yllättävän tyyriitä pyynniltään vähintään 40 -vuotiaiksi laitteiksi joihin tuskin saa juuri mitään osia. Uusia ainakaan.

Minulla on 7,5 kW mäntäkompura 16 A tappien ja Y/D -käynnistimen takana. Juuri ja juuri roput piisaa, joskus harvoin kärvähtää. 11 kW turha haaveilla kuin ehkä tamulla ja matalammalla paineella. 25 A pääsulakkeet torpassa. Vajaan kuution on joskus uutena puskenut minuuttiin. En ole puhallusta tuolla harjoittanut, vaikka sillä verukkeella aikanaan hankin mahdollisimman tehokkaan omaan liittymään sopivan. Puhalluskaappiin aivan riittävän tehokas kun riittävän pieni suutin käytössä.

Kysymykseen vastaisin vaunukompura isompaan tarpeeseen tai vaihtoehtoisesti reilu varavoimala ja sen perään sähkökompura, johan alkaa ilma liikkumaan. Onhan siinä sitten romua tontilla. Ja jonkun tonnin köykääsempi lompuuki. Ainiin, ja ne puhalluskamat.

Vähäisempään pyyhkimiseen 7,5 kW:n ruuvikompura. Esimerkiksi Peltoc Oü Virosta kauppaa noita tällekin puolelle lahtea, ilmoittelee torilla ja nettikoneessa.
raktori63
Viestit: 381
Liittynyt: Ti Tammi 23, 2018 12:13 pm
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja raktori63 »

Meillä 3x25A liittymä, tämän takana talon& tallin vempeleet.
Taannoin ostin käytetyn gardner-denverin taajariohjatun ruuvikompuran, olikohan VS-11 tms.
Tässä voi säätää tuottoa yms. ohjauspaneelista, muistaakseni max. 1.6 m3@7 bar.
25A sulakkeet kestivät, kompura näytti silloin max. 18.5kW tehontarvetta.
Tupsautin hiekalla pienen ulkorakennuksen, tokihan se onnistui mutta en suosittele noilla tuotoilla, kysyi vähän luonteenlujuutta..
Puhalluspaine taisi olla 4bar luokkaa ja suutin muistaakseni 3mm. Kompuran tuotto riitti ja lopputulos oli ihan ok.
Pudotin tuoton suosiolla 70% tasolle, nyt näyttää jotain 9kW max ja tuottoa 1m3. Riittää hyvin pikkutallin satunnaishommiin :D
On tämä vain ihmeellinen härveli, osaa jollain tapaa päätellä minkä verran ilmaa tarttee ja säätää sitten ihan itse kierrokset sun muut.
Eli ei edes tuolla vähän reilun 1.6m3 tuotolla, jonka 25A nallit todistettavasti kestävät, paljoa hiekkapuhallella.
solihull
Viestit: 623
Liittynyt: La Touko 09, 2009 1:51 am
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja solihull »

Köyhän miehen ratkaisu taannoin oli ostaa halvahko 5,5 m3 ruuvikompura, jossa oli 30 kw sähkömoottori. No selvää oli ettei 3x35 päänallit keskuksessa siihen mitenkään riitä. Eli sitten vaan väsäämään pyöräalustainen runko, kompura siihen, sähkömoottori romuksi ja vähän ruutupaperille laskentaa uusien siivapyörien tarpeesta ja puimuri Perkinsin luovuttajaksija rungon päälle kiinni. Ihmeellistä kyllä tuo sähkö on, kun kompura on pyörinyt 30 kw sähkömoottorilla mutta ottaa 75 hv Perkinsistä kyllä kaiken tehon irti.
Mutta hyvin toimii ja hintaa ei paljoa tullut. Suosittelen.
TT
mauri
Viestit: 6675
Liittynyt: Pe Helmi 17, 2006 12:00 pm
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja mauri »

solihull kirjoitti: Pe Joulu 03, 2021 9:03 pm sähkömoottori romuksi ja vähän ruutupaperille laskentaa uusien siivapyörien tarpeesta ja puimuri Perkinsin luovuttajaksija rungon päälle kiinni. Ihmeellistä kyllä tuo sähkö on, kun kompura on pyörinyt 30 kw sähkömoottorilla mutta ottaa 75 hv Perkinsistä kyllä kaiken tehon irti.
TT
Tuo 75 hv on kilowateissa noin 55, millä kierroksilla lieneekään ilmoitettu.
Moottorin kierroksista (välityksestä) sitten riippuu paljonko tehoa saatavissa.
Jos moottoria pyöritetään vaikka 75 % kierroksilla siitä millä tuo maksimiteho on ilmoitettu ja oletetaan vääntömomenttikäyrä melko suoraksi tuolla välillä niin tehoa olisi käytettävissä noin 40 kW miinus välityksen häviöt jos vanha puimurin moottori olisi vielä täydessä iskussaan.
Oikosulkumoottori on siitä pätevä laite että siitä saadaan (lyhytaikaisesti) 2 - 3 kertainen vääntömomentti jolloin se sopii hyvin vaihtelevaankin kuormitukseen.
Ropottaja
Viestit: 887
Liittynyt: Ke Tammi 25, 2012 8:44 am
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja Ropottaja »

solihull kirjoitti: Pe Joulu 03, 2021 9:03 pm Köyhän miehen ratkaisu taannoin oli ostaa halvahko 5,5 m3 ruuvikompura, jossa oli 30 kw sähkömoottori. No selvää oli ettei 3x35 päänallit keskuksessa siihen mitenkään riitä. Eli sitten vaan väsäämään pyöräalustainen runko, kompura siihen, sähkömoottori romuksi ja vähän ruutupaperille laskentaa uusien siivapyörien tarpeesta ja puimuri Perkinsin luovuttajaksija rungon päälle kiinni. Ihmeellistä kyllä tuo sähkö on, kun kompura on pyörinyt 30 kw sähkömoottorilla mutta ottaa 75 hv Perkinsistä kyllä kaiken tehon irti.
Mutta hyvin toimii ja hintaa ei paljoa tullut. Suosittelen.
TT
Minulla on vastaavaan kompuraprojektiin varattuna HJ:n 105hv kutonen. Laskeskelin, että sen voisi välittää pyörimään maksimiväännön alueella. Taloudellisuuden ja melutason takia, ja kestävyydenkin. Toinen vaihtoehto oli 309B, mutta se on liian nuhanen tuohon. Saa nähdä riittääkö vuodet kalenterissa :lol: .
Microsoft- vapaa vyöhyke
tikman
Viestit: 250
Liittynyt: La Huhti 20, 2019 9:31 pm
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja tikman »

raktori63 kirjoitti: Pe Joulu 03, 2021 8:31 pm Meillä 3x25A liittymä, tämän takana talon& tallin vempeleet.
Taannoin ostin käytetyn gardner-denverin taajariohjatun ruuvikompuran, olikohan VS-11 tms.
Tässä voi säätää tuottoa yms. ohjauspaneelista, muistaakseni max. 1.6 m3@7 bar.
25A sulakkeet kestivät, kompura näytti silloin max. 18.5kW tehontarvetta.
Tupsautin hiekalla pienen ulkorakennuksen, tokihan se onnistui mutta en suosittele noilla tuotoilla, kysyi vähän luonteenlujuutta..
Puhalluspaine taisi olla 4bar luokkaa ja suutin muistaakseni 3mm. Kompuran tuotto riitti ja lopputulos oli ihan ok.
Pudotin tuoton suosiolla 70% tasolle, nyt näyttää jotain 9kW max ja tuottoa 1m3. Riittää hyvin pikkutallin satunnaishommiin :D
On tämä vain ihmeellinen härveli, osaa jollain tapaa päätellä minkä verran ilmaa tarttee ja säätää sitten ihan itse kierrokset sun muut.
Eli ei edes tuolla vähän reilun 1.6m3 tuotolla, jonka 25A nallit todistettavasti kestävät, paljoa hiekkapuhallella.
Tuo kompressori lienee siis nimellisteholtaan 11kW? Ottaako se maksimituotolla jatkuvasti tuota reilua 18kW? Jos siis tuosta jotakin suuntaviivoja ottaa, niin nimellisteho saisi olla jotain 0,6x max sulakkeitten kapasiteetti eikä missään nimessä kompuraa yläkanttiin kuten aluksi ajattelin :lol:

Osaatko sanoa miten paljon tuo tamu tiputtaa pyörimisnopeutta 100% --> 70%?

Mitenköhän kävisi, jos tuommoisen vanhemmanpuoleisen 11kW (ruuvi)kompuran varustaisi tavallisella tamulla? Onko jotakin, jota pitäisi ottaa jatkuvassa käytössä huomioon, jos sitä ajelisi tuolla 9kW tai vaikka alle? Voitelu? Jäähdytys? Aika harvoin täydelle teholle tarvetta olisikaan.
korpirampa
Viestit: 1526
Liittynyt: Su Marras 30, 2008 3:21 pm
Paikkakunta: Nokia
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja korpirampa »

Olikohan tuo jotenkin siten että noin 7kW teholla pyöritetty kompura vastaa noin 1 m^3 tuottoa 8 bar vastapaineeseen. Ja jotenkin siten, että kun paine laskee esim 4 bariin niin tehonotto kutakuinkin puolittuu, olisko joku 4kW?

Mutta jmitäs os tuon ratkaisis siten, että hommaa tuon sähkökäyttöisen kompressorin, tiedostaen että nallit ei millään riitä, ostaa traktorin (vai oliko jo joku voimakone) + siihen sitten tuon 50kW tms aggregaatin! Sais kaks hommavärkkiä samalla :-)
solihull
Viestit: 623
Liittynyt: La Touko 09, 2009 1:51 am
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja solihull »

Mulla on käsitys, että ruuvikompressori ei tykkää jos se ei pyöri nimellisnopeudella, jäähdytys ja voitelu heikkenee.

Mitä jos vaan pyörittäisi dieselillä hydraulipumppua, sillä hydemoottoria joka pyörittäisi generaattoria jolla pyörittää kompuraa.... meinaan vaan että ei oikein kannata dieselillä aggrekaattia pyörittää jolla kompuraa käyttää, hukka% on melkoinen.
Juhnu
Viestit: 1588
Liittynyt: To Joulu 27, 2007 12:33 pm
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja Juhnu »

solihull kirjoitti: Ti Joulu 07, 2021 9:29 pm Mitä jos vaan pyörittäisi dieselillä hydraulipumppua, sillä hydemoottoria joka pyörittäisi generaattoria jolla pyörittää kompuraa.... meinaan vaan että ei oikein kannata dieselillä aggrekaattia pyörittää jolla kompuraa käyttää, hukka% on melkoinen.
Itseasiassa ei edes ole, puhutaan hukasta luokkaa 10%
Mistrall
Viestit: 359
Liittynyt: Ma Kesä 28, 2010 8:20 pm
Paikkakunta: Pohjois-karjala
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja Mistrall »

Viimekesänä kokeilin pyörittää 3x25 sulakkeilla tamrotorin 15kw taajuusmuuntaja ohjattua ruuvikompuraa,käynnistyi kyllä mutta kun paine alko olla 6-7 bar otti jo sen verta virtaa että sulakkeet paloi muutaman minuutin käytöllä. 11kw kesti juuri ja juuri.nyt 7.5kw ja saa olla hieman muutakin kuormaa.hiekkapuhallukseen rakensin 40kw atlas copcon ruuvista traktorikäyttöisen kompuran.vanhasta welgerin paalajasta akseli alle ja peuralan konepajalta ylentävä vaihteisto sähkömoottorin tilalle
Varvikello
Viestit: 1821
Liittynyt: Su Loka 26, 2014 2:35 pm
Viesti:

Re: Ruuvikompressori ja sulakkeet

Viesti Kirjoittaja Varvikello »

Korjaamolla oli 63 pääsulakkeina ja kompressoreina mäntä, vanha junakompura ja ruuvikompura. Mikään ei tuntunut riittävän. Piti aina sopia että milloin tehdään mitäkin. Maalaus oli etusijalla. Hiekkapuhallus tehtiin illalla ja silloinkin kompressorit huusi hoosiannaa ja piti lataustaukoja pitää.
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 60 vierailijaa