Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.
Anssi kirjoitti:
Se minua tässä sja:n kanssa väittelyssä puistattaa eniten, on että miehelle ei tunnu ollenkaan aukeavan käsitteenä etiikka. Myös eläinten hyvinvointi tuntuu olevan termi jota herra ei tuotantoeläinten kohdalla suostu ollenkaan ymmärtämään.
Jos on vaikeata käsittää että ne lihaporsaat ovat ihan yhtälailla eläimiä kuin mitkä tahansa muutkin eläimet, saattaa olla parasta pysyä lihatuotannosta mahdollisimman kaukana. Juuri tällaisen asennekieroutuman vuoksi aktivisteilla on kuvattavaa ja teollisuudessa parantamisen varaa.
Jos suomen sikatilallisista kymmenen prosenttia on sja:n asenteilla liikkeellä, toivon totisesti että tämä kohu johtaa alan supistumiseen kymmenellä prosentilla.
Jos nämä "normini" olisivat tosiaan omiani, mitään kohua ei olisi syntynytkään. Eikä teillä olisi hätä haastaa ketään kunnianloukkauksista oikeuteen.
Duoda, duoda...
- ei tunnu ollenkaan aukeavan käsitteenä etiikka ?
- ei suostu ymmärtämään termiä eläinten hyvinvointi ?
- teillä olisi hätä haastaa ketään kunnianloukkauksiata oikeuteen ?
Siitä hinnasta sitten sika tarvitsee kasvaakseen 1kg n.2,55 kg viljaa ja 0,45kg tiivistettä ja jos viljasta maksaa 170e/tn ja tiiviste 420e/tn jolloin vilja maksaa 0,4335e ja tiiviste 0,189e porsaan hinta on 58 e joka jakaantuun 85kg:lle siitä tulee 0,682e yhteensä siis 1,30e/kg .Ja maksimi hinta mitä lisineen voi saada on 1.45 huomatkaa että tuosta hinnasta yleensä tulee vähennyksiä esim liha % suolinkainen liian painava tai liian kevyt mutta kumminkin muuttuvien kustannusten jälkeen jää 12-4 e/sika ja yhden sikapaikan rakennus maksaa n 500 ja sen lainan kustannus 20v laina ajalla 5%korolla on 38e/v.ja sikoja kasvatetaan 3 erää vuodessa.Eli kaikki menee ennen kuin viljelijä itse saa palkkaa tällä hetkellä.Mutta tuottaa on pakko jos on investoinut koska muuten ei pysty maksamaan tuota investointia.
Vääräkoski kirjoitti:Sianlihan tuottajalle soisin kyllä korkeamman hinnan. Parempi ansiotaso poistaisi joitakin ongelmia eläinten olosuhteissakin, luulen.
Olen 100% samaa mieltä! "Kauppa se on, joka kannattaa." Kannattaa vähän turhan hyvin. Tuottajalle PITÄISI jäädä käteen paljon enemmän ja vastaavasti kaupalle vähemmän.
Milloin saadaan Suomeen reilun kaupan sianlihaa? Tuottajat kaipaisivat kädenojennusta muuallakin kuin banaanivaltioissa.
Koska osto- ja kiinteistökustannukset ylittävät myyntituotot, on suora tuki siis se elannon lähde, tilalla kuin tilalla näetsen. Suora tuki kuitenkin määräytyy pinta-alan ja eläinmäärän mukaan. Pinta-ala määräytyy myös eläinmäärän mukaan, ympäristölupien takia.
Eli sikaloita suurennetaan, sitten peltoa epätoivoisesti lisää ja kaikki maksaa ja taas tulee korkoja lisää, ja viljelijä pystyy juuri ja juuri selviytymään kaikesta tuosta, kun jatkaa päivää. Mut jos meinaa saada tuista jäämään viiden tonnin vuosipalkan sijaan viisikymmentä tonnia (siis koko perheelle) pitää sikojakin olla 200:sijasta 2000-3000. Ja sitten helposti alkaa prakaamaan syöttöautomaatti tai lannanpoisto tai lietekuilu tukossa tai olkisilppuri prakaa. Tai jauhomylly piiputtaa. Eli tulee sitä koneistusta joka edelleen lisää kuluja. Ei kousalla ja vesiämpärillä ole mikään homma ruokkia kolmea sikaa joo. Mut on siinäkin hommaa joka päiväksi tarikoimista nääs.
[quote]-1.45 euroa kuulostaa suuremmalta kuin olisin kaikkien näiden "kauppa vetää välistä" - kirjoitusten perusteella olettanut. Ei se toki silti vielä paljoa ole. Jos se olisi euron enemmän ja voisitte käyttää koko euron sikojen elinolojen parantamiseen, miten se heijastuisi sikalan olosuhteisiin?
[/quote] Eihän se käytännössä sikojen olosuhteita paranna siis porkkana ilman keppiä.Mutta jos sanottaisiin että tästä eteenpäin kasvatat 3 possun nsijasta vain 2 mutta saat saman tulon kuin 3sta niin tämä parantaisi asioita.Koska jos nyt sian tuottaja saisi ylimääräisen euron olisi sille ilman keppiä jo paikka valmiina velan maksut rehulaskut ja perheen ruokkiminen.Valitettavasti näin.Mutta kyllä rahalla voidaan jonkinlaista hyvinvointia ostaa jos rahaa ei anneta vastikkeetta.Mutta vaika se näin menisi niin silti vastaavaa kuva materiaalia saataisiin aikaan, koska eläimet sairastuvat vaikka olot olisivat kuinka hyvät se on fakta.
Puolassa ja joissakin muissa maissa on sianlihatehtaita,joissa kasvatetaan muutama kymmenen tuhatta sikaa kerrallaan. Eiköhän tänne Suomeenkin ole sellaisia suunniteltu. Sian eettinen arvo on sama kuin valkuaista tuottava bakteerikanta. Tällaisten tehtaiden haittoja on mm. ympäristön saastuminen. Kasvatus on varmaankin tasalaatuista,vähän kuin teuraskanaloissa. Suurin osa sioista varmastikin voi kohtalaisen hyvin ja niitä kärsiviä sikoja on 1-2%,eli sama mikä nykyisin Suomessa. Mikä on sikojen tilanne lakko-,sähkökatko-,yms poikkeustilanteissa? Ruokatalot voisivat varmastikin perustaa tällaisia tehtaita omistukseensa ja tuottaa se sianliha itse. Ei tarvitsisi sianlihantuottajia nykyiseen tapaan kyykyttää. Ongelmana jäisi kyllä velkaiset sikalarakennukset laitteistoineen. Ennenhän joillakin meijereillä,sairaaloilla yms oli omia sikaloita,jotka lihoivat maidonheralla?,laskiruoalla yms. Nythän on tullut nämä hygieniadirektiivit estämään tällaisen toiminnan(ehkä ok) ja jätteet kuskataan kaatopaikoille.
Virossa ja Venäjällä ja muutamissa entisen itäblokin maissa on juuri näitä ruokatalojen suoraan omistamia sikalayhtiöitä. Satatuhatta sikaa tai enempi.
Palkkaväellä niissä toimitaan, usein entinen kolhoosi pohjana. Homma on normaalia edullisempi perustaa, koska kolhoosin riittävän isojen maiden ja mantujen alkuperäiset omistajat on aikanaan kulakkeina tapettu ja heidän kaukaiset perillisensä kippailevat jossakin ojassa votkaa, ymmärtämättä ruplan ja miljardin ruplan välistä eroa.
Vääräkoski kirjoitti:Sianlihan tuottajalle soisin kyllä korkeamman hinnan. Parempi ansiotaso poistaisi joitakin ongelmia eläinten olosuhteissakin, luulen.
Olen 100% samaa mieltä! "Kauppa se on, joka kannattaa." Kannattaa vähän turhan hyvin. Tuottajalle PITÄISI jäädä käteen paljon enemmän ja vastaavasti kaupalle vähemmän.
Milloin saadaan Suomeen reilun kaupan sianlihaa? Tuottajat kaipaisivat kädenojennusta muuallakin kuin banaanivaltioissa.
Tuo on kyllä totta, tuppaa jäämään nokkavarren varjoon monesti lähellä tapahtuva toiminta.
Onko suomalaiset sitten niin kateellisia, ettei tuottajalla saa mennä liian hyvin...kurjuutta kivempi vissiin seurata lähietäisyydeltä.
________________________________________________
Same Explorer 65 -86
Pitäisköhän munkin avata sanaisen arkkuni täällä vellovaan keskusteluun, kun sioista jotain tiedän.
Onneksi tuo sfarmari kirjautui tänne, niin ei mun niin pitkästi tarvi kirjoittaa.
Ensin pikku tarkennus tuohon kilohintaan: se 1,45 on siis teurastetun sian paino, eli siitä puuttuu mm. sorkat, häntä, korvat ja kaikki sisäelimet mukaanluettuna arvokkaat maksa, sydän ja munuaiset. Kaiken teurastamot silti hyödyntää.
Ja sitten kommentti tuosta L 262 miehen kuvasta: Siinä on pikkuporsas jonka jalan päälle on tod.näk emä astunut. Tuollaista on hyvin vaikea huomata jos possu muuten liikkuu ja imee normaalisti. Ei kenenkään aika riitä erikseen joka possua tarkistaa ja verenvuoto isostakin haavasta tyrehtyy sialla äkkiä.
Ja sika on eläin joka ajattelee vain itseään ja syömistä. Olen nähnyt joskus sikalassamme tapauksia jossa yön aikana ovat jopa tappaneet lajitoverinsa ilman järkevää syytä. Sialla on heikko sydän ja menehtyy helposti stressiin.
Aina sanotaan että sika on siisti eläin mutta paskat sanon minä. Vaikka olis kuinka tilaa niin se sonta on monesti ruokintakaukalossa ja maataan mieluummin paskassa kuin kuivassa. Ei nyt tietenkään aina.
Sikaloista saa noita raflaavia raatokuvia koska kerrella syntyy n.15, josta yleensä 2 kuolleena ja vielä 1-2 heikkoa myöhemmin. Tämä on sian lisääntymisstrategia, eli paljon jälkeläisiä josta on sitten varaa karsiutua.
Tilallamme on ollut sikoja jo 50- luvulla ja isäntä on muistellut kuinka silloin kun oli muutama emakko, niin oli iso karsina jossa emakko porsi valtavan olkimäärän keskellä. Nykyaikana tuollaista ei suurissa usean sadan emakon sikaloissa voisi kuvitellakkaan. Olkia on meillä toki aina käytetty, eikä ole häntiä juuri koskaan purtu. Mutta nyt tämä sianpito meillä loppuu, kun olen ottamassa tilan. Ja en kuvittelekaan jatkaa sianpitoa vanhassa pienessä sikalassa. Tämä sikahomma on nyt täysin perseestä.
Ferkku kirjoitti:Pitäisköhän munkin avata sanaisen arkkuni täällä vellovaan keskusteluun, kun sioista jotain tiedän.
Onneksi tuo sfarmari kirjautui tänne, niin ei mun niin pitkästi tarvi kirjoittaa.
Ensin pikku tarkennus tuohon kilohintaan: se 1,45 on siis teurastetun sian paino, eli siitä puuttuu mm. sorkat, häntä, korvat ja kaikki sisäelimet mukaanluettuna arvokkaat maksa, sydän ja munuaiset. Kaiken teurastamot silti hyödyntää.
Ja sitten kommentti tuosta L 262 miehen kuvasta: Siinä on pikkuporsas jonka jalan päälle on tod.näk emä astunut. Tuollaista on hyvin vaikea huomata jos possu muuten liikkuu ja imee normaalisti. Ei kenenkään aika riitä erikseen joka possua tarkistaa ja verenvuoto isostakin haavasta tyrehtyy sialla äkkiä.
Ja sika on eläin joka ajattelee vain itseään ja syömistä. Olen nähnyt joskus sikalassamme tapauksia jossa yön aikana ovat jopa tappaneet lajitoverinsa ilman järkevää syytä. Sialla on heikko sydän ja menehtyy helposti stressiin.
Aina sanotaan että sika on siisti eläin mutta paskat sanon minä. Vaikka olis kuinka tilaa niin se sonta on monesti ruokintakaukalossa ja maataan mieluummin paskassa kuin kuivassa. Ei nyt tietenkään aina.
Sikaloista saa noita raflaavia raatokuvia koska kerrella syntyy n.15, josta yleensä 2 kuolleena ja vielä 1-2 heikkoa myöhemmin. Tämä on sian lisääntymisstrategia, eli paljon jälkeläisiä josta on sitten varaa karsiutua.
Tilallamme on ollut sikoja jo 50- luvulla ja isäntä on muistellut kuinka silloin kun oli muutama emakko, niin oli iso karsina jossa emakko porsi valtavan olkimäärän keskellä. Nykyaikana tuollaista ei suurissa usean sadan emakon sikaloissa voisi kuvitellakkaan. Olkia on meillä toki aina käytetty, eikä ole häntiä juuri koskaan purtu. Mutta nyt tämä sianpito meillä loppuu, kun olen ottamassa tilan. Ja en kuvittelekaan jatkaa sianpitoa vanhassa pienessä sikalassa. Tämä sikahomma on nyt täysin perseestä.
Silloin on homma karannut käsistä jos ei laikien vaatimaa tarkkailua pystytä tekemään, eli on kaksi vaihtoehtoa, lisää väkeä, tai sitten vähemmän vahdittavia.
Mutta jos muut "tärkeäämmät" hommat menee edelle tuosta itse valitsemastaan hommasta, eikö silloin olisi luontevaa lopettaa tuon liian sitovan eläinten pidon?
Kaikki on turhaa jopa turha tietokin. Konekansa.fi
Laki ei vaadi joka ikistä pikkupossua pyörittelemään 2 kertaa päivässä, siihen ei kenenkään resussit riitä isoissa yksiköissä, kun niitä voi olla satoja.
Kyllä yleissilmäys karsinaan riittää.
Tuonkokoinenkin ruhje voi parantua hämmästyttävän nopeasti itsestään pikkupossulla jos ei jalka ole murtunut.
Ajomies kirjoitti:
Silloin on homma karannut käsistä jos ei laikien vaatimaa tarkkailua pystytä tekemään, eli on kaksi vaihtoehtoa, lisää väkeä, tai sitten vähemmän vahdittavia.
Molemmat vaatii lisää hintaa lihakilolle. Paljon.
Ajomies kirjoitti:
Mutta jos muut "tärkeäämmät" hommat menee edelle tuosta itse valitsemastaan hommasta, eikö silloin olisi luontevaa lopettaa tuon liian sitovan eläinten pidon?
belsebuubi palkkatyössä lorvija, joka tekee vain 8h päivässä, 5 päivänä viikossa. On pitkät lomat ja pekkaset. Lakkoonkin voi mennä mikäli liksa ei miellytä. Sairasloman ajallekin löytyy tuuraaja helposti, eikä maksa mitään. Häpeä edes!
Sillä sikafarmarillakin pitää olla elämä, eikä sikalan orja 24/7.
Eikä ne sikalan sisäpuoliset työt ainoita töitä ole.
Tuosta kotieläintiloille murtautumisesta ja sen liittämisestä kotirauhan häirintään.
Miksi se siihen rinnastetaan?
Sikalat, navetat ja kanalat sun muut nykyisin "teollisuuslaitoksia".
Eipä niihinkään ole luvatta menemistä.
Varsinaiseen aiheeseen menäkseni niin joskus tulee tilanteita että on mentävä luvatta toisten tiloihin. Tiloista voi kuulua pahoinpitelyn ääniä tai ylipäätään vaikutta siltä että joku rikos pitää estää tai tilat voivat olla vaarassa syttä tuleen. Pieni lapsi voi eksyä tiloihin ja se pitää hakea pois.
Tulee myös mieleen ettei nämä sianhoitajat ole ennättäneet sianhoidoltaan ollenkaan katsomaan noita selvästä eläinrääkkäyksestä otettuja kuvia.
Luulisi sianhoitajienkin etu olevan se että jos joku sellainen, joka jättää tekemättä heidän niin tarpeellinen työnsä, ottaa silti saman taloudellisen hyödyn, mitä toiset käyttäen rikollisia menetelmin, tässä tapauksessa rääkkäävät luontokappaleita. Ja jospa vaikka eläintenhoitajan sairaus tai alkoholismi aikaansaa sen ettei eläinten pito luonnistu niin tarvitseehan siihen silloin toisten puuttua. Sama käytäntö sitä on kaikkialla. Myös raittiit joutuvat puhaltamaan alkometriin. Vianomaiset eivät vain ole jostain syystä hoitaneet hommaansa ja siitä ihmiset ovat huolestuneet. Tuskin tuollaiseen sikalaan nyt kukaan huvikseen menee.