Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.
Viljo kirjoitti:Se alkaa lahti sulamaan siihen malliin että täytyy katiskat viedä pyyntiin!
Miten haukia nyt yleensä voi pyytää katiskalla, sillä he harvat hauenpyynnin kokeilut poikasena saivat aikaan vain ruttuisia katiskoita? Ainakin, jos pyytää haukia eikä hauenpuikkareita.
Itse olen saanut verkolla kolmi- nelikiloisia haukia, isommat tekevät verkkoon pelkän reiän. Rysä olisi hyvä, mutta en ole päässyt piisamien kanssa yksimielisyyteen sallituista rysien paikoista. Viime vuosina olen saanut isoimmat hauet atraimella, pyytäminen on ollut yllättävän helpoa, kun hauet ovat puoliselkään vedenpinnan yläpuolella.
Hauen pyyntikausi täällä pohjoisemmassa vasta muutaman viikon päästä. Ainakin, jos ei pysyviä helteitä pukkaa.
rattori kirjoitti:Alle kiloiset helppo vetäistä myllyn läpi ja murekkeeksi eli pihveiksi. Ruodoista ei riesaa.
Pienimmät kissalle.
Itse olen fileroinnut kaikki jauhettavat hauet. Nettohyöty ei hauesta tosin ole hyvä, vain noin puolet bruttopainosta, isosta mätihauesta vielä vähemmänkin. Lokit ja varikset kiittävät äänekkäästi.
Tosin olen aina pyrkinyt mahdollisuuden mukaan kutemaan kaiken mädin takaisin järveen, eli mäti veteen ämpäriin ja maitia päälle sekoituksen kera. Sitten ämpäri kipataan rantamatalikkoon.
Juu toki fileroin nätiksi paloiksi jotta myllyn läpi menevät. Mätejä en roudaa, täällä kyllä sisäjärvissä haukia piisaa, syövät kaikki istutuskalat suihinsa.
Eilen aamulla vein 3 Weke-katiskaa kuturuohikolle, jossa oli aivan hiljaista, eikä tavanomaista molskintaa kuulunut. Huomenna menen tarkistamaan, onko kutenut jään alle, jota kyllä epäilen, vai olenko vaan aikaisessa.
Kyllä näissä kutuajoissa pientä heittoa on ei paikoissa, ainakin tällä suunnalla pienet lammet ovat hauenkudun osalta vasta tovin järvissä tapahtuvan kudun jälkeen. Varmaan täällä järvissä kiivain vaihe on jo ohi.
Kaikki on turhaa jopa turha tietokin. Konekansa.fi
Rautavedessä kutee pienemmät alle kiloiset parasta aikaa. Eli isommat mammat ovat jo temppunsa tehneet.
Porakorven Akseli se pornokuvan näytti siinä oli hämähäkki väärin päin.
Samperi kun marraskuukin meni risaseksi, Tupakkia poltettiin ja kiroiltiin . . .
Poikkesin tänään tarkistamaan tilanteen katiskoilla. Kolme pientä hauen luikkua oli uinut pyydykseen ja ysksi aika iso säynäväkin oli eksynyt porukkaan. Otin kaksi haukea ja säynävän ja kolmannen hauen jätin houkuttelemaan porukkaa ryhmäseksiin. Toisen hauen ja säynävän fileet ovat kraavisuolassa, josta siirtyvät pakastimen kautta (lapamadon torjumiseksi) leivän päälliseksi ja toisesta hauesta tuli kalakeitto. Hauista toinen oli poika ja toinen mamma ja sekä maiti että mäti olivat vielä aivan kovat, eli kutu on täällä päin vasta tulollaan. Tuohon EKo:n viestiin liittyen, minulla on päinvastainen käsitys, eli ensin tulevat pienet rantahauet kudulle ja viimeiseksi isot selkähauet. Tämä käsitys perustuu pitkäaikaiseen kokemukseen, mutta voin silti olla väärässä.
Jos olisi 5. päivä, voisi sanoa että oli vitosten päivä.
Tänään oli katiskoissa 5kpl noin kilon haukia ja yksi tasan 5-kiloinen. Tähän asti tullut harvakseltaan noita pieniä luikkuja ja tämä oli ensimmäinen reilumman kokoinen. Vahvistaa edelleen mielipidettäni, että isommat hauet tulevat myöhemmin kutemaan.
olliki kirjoitti: ↑Ke Touko 08, 2019 11:36 am
Jos olisi 5. päivä, voisi sanoa että oli vitosten päivä.
Tänään oli katiskoissa 5kpl noin kilon haukia ja yksi tasan 5-kiloinen. Tähän asti tullut harvakseltaan noita pieniä luikkuja ja tämä oli ensimmäinen reilumman kokoinen. Vahvistaa edelleen mielipidettäni, että isommat hauet tulevat myöhemmin kutemaan.
Kokemukseni mukaan olen kanssasi samaa mieltä. Ensiksi kutupaikalle tulevat kilon parin uroshauet, sitten hieman isommat naaraat ja kudun lopuksi mahtavat matriarkat eli tosi isot naarashauet.
Rouva teki haukipullia sunnuntaiksi ja lauantaina syötiin voissa paistettuna. Vallankin pullat olivat herkullisia!
Joteskin vaivattoman edullista ja puhdasta viikonloppuruokaa: Kävelee rantaan, nostaa katiskan järvestä koppelin lattialle, estää hulluna heiluvan koiran pääsyn haukien seuraksi, nuijii kalat, siivoaa, pannulle tai myllyyn. Ruokaketju mallia simppeli .
olliki kirjoitti: ↑Ke Touko 08, 2019 11:36 am
Jos olisi 5. päivä, voisi sanoa että oli vitosten päivä.
Tänään oli katiskoissa 5kpl noin kilon haukia ja yksi tasan 5-kiloinen. Tähän asti tullut harvakseltaan noita pieniä luikkuja ja tämä oli ensimmäinen reilumman kokoinen. Vahvistaa edelleen mielipidettäni, että isommat hauet tulevat myöhemmin kutemaan.
Fileerasin kalat ja leikkelin ison hauen fileet noin sentin paksuiksi siivuiksi, samoin kuin pikkuhauista 3kpl. Fileen palat sai mennä pakkaseen odottamaan vuoroaan, mutta kahden pienimmän hauen fileet laitoin kraavisuolaan. Käytän ne pakkasessa lapamatoriskin vuoksi ja leikkelen viipaleiksi, maustan sitruunapippurilla ja tillillä. Äitienpäivänä saa ruokavieraat tuosta oivan lisukkeen muun sörsselin kylkeen. Kokemuksesta tiedän, että tekee kauppansa.
olliki kirjoitti: ↑Ke Touko 08, 2019 8:48 pm
Fileerasin kalat ja leikkelin ison hauen fileet noin sentin paksuiksi siivuiksi, samoin kuin pikkuhauista 3kpl. Fileen palat sai mennä pakkaseen odottamaan vuoroaan, mutta kahden pienimmän hauen fileet laitoin kraavisuolaan.
Uko noita haukupullia toisinaan tekee. Ei tietääkseni täysin ruodottomaksi, eli ne yyn malliset ruodot menee myllystä läpi. Ei tunnu lainkaan suussa, että olis ruotoja.
Turha tarkkuus on teknistä tietämättömyyttä.
I see something wrong and fix it with
my hands (Anthrax)
Fordson major diesel -56
Case IH 685 XL -87
Joitakin 2 pyöräisiä, veneitä ja pienkoneita.
olliki kirjoitti: ↑Ke Touko 08, 2019 8:48 pm
Fileerasin kalat ja leikkelin ison hauen fileet noin sentin paksuiksi siivuiksi, samoin kuin pikkuhauista 3kpl. Fileen palat sai mennä pakkaseen odottamaan vuoroaan, mutta kahden pienimmän hauen fileet laitoin kraavisuolaan.
Fileroitko täysin ruodottomiksi?
En ole niitä y-ruotoja opetellut leikkaamaan pois, kun ei olla koettu ongelmaksi. Graavattuna ne katkeavat niin pieniksi pätkiksi, ettei niistä ole haittaa, varsinkin kun graaviksi laitan vain pienemmät fileet. Paistipaloista ne saa taas rivissä pois, kun tuntee anatomian.
Harrastin tässä kahden yön aikana hauen kutupyyntiä Oulujärven rannassa. Seitsemän uroshaukea, bruttopaino yhteensä 10 kg, ruodottomista ja nahattomista fileistä jauhettua haukea 4,75 kg. Viitsikö enää pyytää lisää, sillä kokemuksen mukaan tuo riittää meille ensi talveksi?
Äitienpäivä oli ja meni ja graavi hauki oli suosittu laji lounaspöydässä. Tänä vuonna keksin konstin, miten sain siivut pysymään mukavasti erillään, kun niillä on taipumus liistaantua yhdeksi klöntiksi. Tein ison kasan ruohosipulisilppua, jota laitoin runsaasti joka kerroksen väliin, niin siitä oli helppo napsia haarukalla haluamansa satsi ja sipuli sopi muutenkin yllättävän hyvin hauen kaveriksi. Ruokavieraita oli muuten lähemmäs 30kpl.
Jäärä kirjoitti: ↑Su Touko 12, 2019 8:02 pm
Viitsikö enää pyytää lisää, sillä kokemuksen mukaan tuo riittää meille ensi talveksi?
En itse söisi enää noin vanhoja. Max 2kk, mieluiten syön mahd. tuoreena ja pyydän tarvittaessa uutta.
Sinulla on varmasti siinä tapauksessa tarkempi makuaisti kuin minulla. Kokemus on osoittanut, että haukimurekkeessa ei ole makueroa aivan siitä riippumatta, onko se tehty vastapyydetystä tai lähes vuoden pakasteena olleesta kalasta. En ainakaan minä ole pystynyt eroa huomaamaan.
Rasvaton hauki säilyy pitkään, lohi ei rasvaisena varmaankaan yhtä kauan. Muita kaloja en säilytä yhtä pitkään.