Puukattilan käytöstä

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

Vastaa Viestiin
-MV-
Viestit: 200
Liittynyt: Ke Tammi 11, 2006 2:36 pm
Paikkakunta: Sorvan Kylä
Viesti:

Puukattilan käytöstä

Viesti Kirjoittaja -MV- »

Kyselenpä näin lauantai-illan ratoksi vähän tyhmiä... :oops:

Ostimme pari vuotta sitten talon täältä maaseudun rauhasta, pari heposta emännän iloksi ja hehtaarin verran tonttia. Talo lämpiää puulla/sähköllä, nuukana en juuri kyllä ole vastuksia päällä pitänyt... Tontin ylitiheää kuusikkoa olen harvennellut, ja jonkin verran lisäksi polttanut ostopuuta tutulta maanviljelijältä lähistöltä. Lämpö on hyvin riittänyt, kun puuta on jaksanut kattilaan ja takkaan syöttää.

Mieltä askarruttaa tuon puukattilan "huolto". Silloin tällöin olen koittanut putsailla kattilaa pitkävartisen teräsharjan kanssa, mutta eipä siitä tunnu juuri mitään irtoavan. Nuohooja on käynyt kerran vuodessa. Pitäisikö kattilalle tehdä itse välillä perusteelisempia nuohouksia?

Toinen kysymys: edellinen omistaja sanoi, että vesikiertoon kannattaa aina välillä päästää lisää vettä. Eipä tullut silloin kysyttyä, että kuinka usein ja kuinka paljon. Välillä olen aina jonkin verran päästänyt. Osaisiko kukaan neuvoa tarkemmin?

Kattilan ilmaaminenkin on yksi kysymysmerkki. Se pitää lämmitettäessä aika pulputusta, varsinkin alkuvaiheessa. Paineen kasvaessa kuplinta loppuu. En ole keksinyt hyvää konstia saada kaikkia ilmoja kierrosta pihalle. Kattilan päällä on sellainen pallon muotoinen säiliö, jonka venttiilistä pystyy päästämään ilmaa pihalle. Kun painetta alkaa olla, niin silloin sieltä saa aina jonkinmoisen pihauksen ulos ennen kuin alkaa tulla vettä.

Kattila on malliltaan Jämä JR1. Talo on rakennettu 70-luvun lopulla, mutta kattila on ilmeisesti vanhempi kuin talo. Saa nähdä, kauanko se vielä kestää...
Jarkko
Viestit: 7074
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 1:14 am
Paikkakunta: Pohojammaa
Viesti:

Re: Puukattilan käytöstä

Viesti Kirjoittaja Jarkko »

-MV- kirjoitti: Pitäisikö kattilalle tehdä itse välillä perusteelisempia nuohouksia?
Riippuu siitä, miltä kattilan sisällä näyttää. Puupoltolla nokea ja pikeä kertyy kattilaan helposti paljonkin. Mm. tuossa toisessa viestiketjussa "karstasta eroon" käsitellään kattilan nuohousta.
-MV- kirjoitti:Eipä tullut silloin kysyttyä, että kuinka usein ja kuinka paljon. Välillä olen aina jonkin verran päästänyt. Osaisiko kukaan neuvoa tarkemmin?
Sitä ei lisätä kalenterin mukaan, vaan painemittarin näyttämän mukaan. Järjestelmä lienee suljettu, eli paineellinen, koska talo on noin uusi.

Painetta pitää periaatteessa olla vähintään 0,1 bar/putkiston korkeusmetri, eli 1-kerroksisessa vähintään 0,3 bar, mutta pieni ylipaine on paikallaan, eli 0,5 on riittävästi, jos talossa on vain 1 kerros. Arvaan, että joku muu käskee laittaa 1 barin tai enemmänkin, mutta se on tarpeetonta. Jos talossa on enemmän kerroksia, niin sitten painetta putkiston jokaista lisäkorkeusmetriä kohti 0,1 baria lisää. Kannattaa muistaa, että patterit ovat vain peltilevyä, joten varsinkin vanhat patterit voivat tulla silmille, jos laitat vettä liikaa. Putket kestävät paremmin.

Jos kattila on kellarissa, niin sitten putkiston kannalta talo on 2-kerroksinen, vaikka muuten kerroksia olisikin vain 1.

Vanhempieni omakotitalon verkostossa pysyy vesi niin hyvin, että olen viimeksi lisännyt vettä n. 2 vuotta sitten. Talo on tehty 1973. Mitä vähemmän tarvitsee laittaa tuoretta happirikasta vettä, sitä vähemmän kattila, putkisto ja patterit ruostuvat sisäpuolelta.
-MV- kirjoitti:Kattilan ilmaaminenkin on yksi kysymysmerkki.
Putkiston korkeimmasta kohdasta kannattaa tihrustella ylipaineventtiiliä tai muuta ilmausventtiiliä. Ilma kerääntyy putkiston korkeimpaan paikkaan.
-MV- kirjoitti:Kattilan päällä on sellainen pallon muotoinen säiliö, jonka venttiilistä pystyy päästämään ilmaa pihalle. Kun painetta alkaa olla, niin silloin sieltä saa aina jonkinmoisen pihauksen ulos ennen kuin alkaa tulla vettä.
Autch. Jos tuo venttiili on sellainen, kuin auton renkaan venttiili, niin tuota ei olisi pitänyt tehdä. Jos venttiili EI muistuta auton renkaan venttiiliä, niin sitten se on ylipaineventtiili tai muu ilmausventtiili ja siitä ilman päästäminen on ok.

Säiliö on kalvopaisunta-astia, eli siellä on kumipussi, jossa on kaasua, muistaakseni typpeä. Paisunta-astian tehtävänä on tasata painetta putkistossa, kun vesi jäähtyy ja lämpenee -> supistuu ja laajenee. Typen paine pitää olla jotain tiettyä. Siitä pitäisi olla maininta paisunta-astian arvokilvessä. Typpi lisätään, kun patteriverkostossa ei ole painetta. Muuten tulee mitattua putkiston paine, koska sehän on sama kuin typen paine, jos putkistossa on paine päällä.

Tuo paisunta-astia on syytä laittaa kuntoon, jos se ei ole kunnossa, koska vesi lämmetessään laajenee, mutta ei pääse minnekään purkamaan painetta (paitsi jos ylipaineventtiili toimii, eikä ole jumissa) ja se rasittaa melkoiseti sekä pattereita, putkistoja ja kattilaa. Vesi ei puristu kokoon.

Jos tuo venttiili on se auton renkaanventtiilin näköinen ja venttiilistä tulee jossain vaiheessa vettä, on paisunta-astian kalvo mennyt puhki ja vesi on päässyt väärälle puolella. Säiliö täytyy uusia pikimmiten, ettei jokin muu paikka ratkea.
-MV- kirjoitti:Kattila on malliltaan Jämä JR1. Talo on rakennettu 70-luvun lopulla, mutta kattila on ilmeisesti vanhempi kuin talo. Saa nähdä, kauanko se vielä kestää...
Kattilan kestoikä tyypillisesti on n. 20-25 vuotta, joten se alkaa vähitellen olla elinkaarensa päässä. Jos sulla on mahdollisuus käyttää jotain varajärjestelmää, kun kattila alkaa vuotaa ja kattilan luona on lattiakaivo, eikä taloa jätetä talvisaikaan pitkäksi aikaa yksikseen, kattilan voi käyttää "loppuun", mutta suosittelisin kuitenkin kattilan vaihtoa seuraavan kesän aikana.

En ole alan asiantuntija, mutta pientä knoppitietoa tuli saatua, kun olin 10 vuotta sitten puoli vuotta kaupungin LVI-osastolla töissä ja 20 vuotta sitten erään tutkinnon suorituksen sivutuotteena tuli LVI-tekniikan perusteet tutuksi....
pilvilinna
Viestit: 1632
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 12:05 pm
Paikkakunta: Kanta-Häme
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pilvilinna »

Kyllä siellä kalvopaisunta astiassa on ihan tavallista ilmaa,jos on vielä ehjä.
Paineet vaan kuntoon niin näkee sitten vuotaako jostain.
Eikä se kattilan kuntokaan kalenterista selviä,on kalliita laitteita joten ei kannata" varmuuden " vuoksi vaihtaa. Muuten Jarkon jutut oli asiaa.
Vielä jos selvität minkä tyyppinen kattila on kyseessä niin nuohouksistakin
vois sanoa enemmän.
Umpinaisessa järjestelmässä vettä ei juuri normaalisti tarvitse lisäillä,tarkoitus on että siellä pyörii vanha hapeton vesi joka ei ruostuta
järjestelmää.
Velman
Viestit: 5151
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 9:46 pm
Paikkakunta: Satakunta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Velman »

Justiin. Ilmaahan siellä kalvopaisuntasäiliössä on (kuuluisi olla). Jos se pannu kerta pulputtaa, niin ilmaahan siellä on ja luultavasti se paisuntasäiliö on risa eli veden jäähtyessä vedentaso laskee liikaa ja pääsee imaseen ilmaa vesitilaan. Eli vaihdata se paisuntasäiliö.
Jarkko
Viestit: 7074
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 1:14 am
Paikkakunta: Pohojammaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jarkko »

pilvilinna kirjoitti: Eikä se kattilan kuntokaan kalenterista selviä,on kalliita laitteita joten ei kannata" varmuuden " vuoksi vaihtaa.
Joo, sitä sanoinkin, että jos talo ei jää tyhjäksi pitkäksi aikaa talvella ja jokin varajärjestelmä on 30 asteen pakkasellakin saatavilla, kattilan voi käyttää loppuun, mutta Mr Murphy iskee välittömästä, jos sille jättää tilaisuuden, joten itse kyllä uusisin kattilan ennen kuin se alkaa vuotaa. Vahingot voivat olla suuret, jos lämpö on loppunut ja talo jäätynyt. En tiedä korvaako vakuutus tuollaista vahinkoa ja mikä on omavastuuosuuden osuus, kun kattila on jo noinkin vanha, mutta riippuen remontin laajuudesta, saattaa säästyä ainakin laajemman remontin riesalta ja ei tarvitse soittaa putkimiestä paikalle tekemään hätätyötä vaikkapa jouluyönä, jos kattilan uusii ajoissa.

Esimerkkinä voisin kertoa, että uusitutin vanhempieni talon käyttövesiputket muutama vuosi sitten, varmuuden vuoksi. Tällä alueella on vesijohtovedessä tavallista enemmän suolaa, kiitos tielaitoksen tiensuolauksen ja siksi jopa 10 vuotta uudemmissa kolmessa naapuritalossa on jo ollut vesivahinkoja, yhdessä talossa jo 2 kertaa. Laskin, että koska talo on yli 25 vuotta vanha ja meidän käyttämässä vakuutusyhtiössä sanottiin, että vesivahingon sattuessa omavastuuosuus on 30 %, säästää mukavasti, kun putket uusii "varmuuden vuoksi". Kun putket uusittiin, omavastuu putosi takaisin 500 markkaan.

Jos sattuu kunnon vesivahinko, 100 000 markkaa on pieni summa, kun kaikki parketit, mahdolliset väliseinien kastuneet lastulevyt tapetointeineen ja maaleineen, ym. menevät uusiksi, eli siis omavastuu nousee helposti vaikkapa 30 000 markkaan. Putkien ja hanojen uusiminen maksoi vain 10 000 markkaa, eli säästöä tuli, kun uusi ajoissa ja samalla vältti mahdollisen tilapäisasuntoon muuttamisen ja muun remonttiriesan. Putkimies roikkui täällä vain 3 päivää, mutta laajan vesivahingon sattuessa kuivaus ja remontti kestää helposti muutaman kuukauden. Näin kävi naapurissa, jossa sattui tuo vesivanhinko jo toisenkin kerran. Ensimmäisellä kerralla vain yksi huone säästyi, koska vahinko sattui perheen ollessa lomamatkalla. Remontti kesti 3 kk.
Valdo
Viestit: 357
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 5:43 pm
Paikkakunta: Satakunta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Valdo »

Olen kuullut että hyvä jos käyttää sadevettä (tislattua)?
Siinä ei ainakaan olisi sitä TVH:n suolaa, tai en minä tiedä miten paljon sitä teillä päin käytetään ;)
Leyland 262 mies
Viestit: 4704
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 4:28 pm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Leyland 262 mies »

En ole kuullut että keskuslämmitys patterit ja putket olisivat ruostuneet. Eri asia tietenkin on jos niihin laitetaan suolavettä. Tai toinen vaihtoehto on että putket on laitettu betonivaluun kulkemaan autotallin lattian alla. Kun suolamössö putoaa autonpohjasta lattialle ja kostuttaa betonin niin sitten putket tietysti ruostuvat ulkopuolelta. Kolmas tapaus on tietysti tämä porukka joka vaihtaa usein niihin ”raikkaat” vedet. Vakuutus yhtiöiden väki on tunnetusti aika luupäitä. Jos he ovat jotain päähänsä saaneet, opääsee helpommalla kun käärii putket rullalle ja asentaa takaisin. Mutta tekniikan kassa sillä ei ole mitään tekemistä. Kyse on puhtaasta psykologiasta.

Sukulaiseltani puhkesi Etna Duo, vuonna 1990 valmistettu kaksoispesäkattila 15 vuoden käytön jälkeen. Kattila on olut koko ajan puun kitupoltossa. Reikä tuli puupesän alaosan ja tuhkaluukun yläosan väliin. Tuollaisessa kaksoispesäkattilassa on se hyväpuoli että reiän voi paikata ja lämmittää ehjällä pesällä lämmityskauden loppuun. Tuota Etna Duo kattilan nimi on nykyisin vaihtunut Arimax 520 .

Olen miettinyt miksi kattila puhkeaa. Arvelen sen johtuvan siitä että teräs hapettuu koska vika tulee ilmanottoaukon tietämille. Toinen vaihtoehto on että kitupoltolla puusta tiivistyy tulipesän seinämiin kosteutta ja kattila ruostuu puhki. Nimittäin saunankiukaan peltinen ohut savutorvi kestää parin kolmen kiukaan iän vaikka kait joku senkin laittaa aina uuden kun kiukaan uusi joten vika ei ole teräksessä vaan olosuhteissa jotka kattilan tulipesässä vallitsevat.
jiipee
Viestit: 10655
Liittynyt: Su Tammi 01, 2006 5:01 pm
Paikkakunta: Kanta-Häme
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jiipee »

Leyland 262 mies kirjoitti:Toinen vaihtoehto on että kitupoltolla puusta tiivistyy tulipesän seinämiin kosteutta ja kattila ruostuu puhki.
Tämä.

Muuten, kitupoltto on mielestäni puukattilan väärinkäyttöä... :wink: :wink:
pilvilinna
Viestit: 1632
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 12:05 pm
Paikkakunta: Kanta-Häme
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pilvilinna »

Kattilan uusimisessa ajattelin että joku asiaatunteva ensin vähän katsois
sen kuntoa ja uusimis päätös tehdään sitten,tässähän alkuperäinen
kirjoittaja ei kaiketi ole kovin tietävä näistä,vielä.
Vesivahinko riskin kanssa en minäkään kehota leikkimään.
Tislattua vettä? Olis siinä meitsilläkin ollu aika kerääminen kun 3500 litraakin
olis sadevettä järjestelmään laittanut,vaikka onkin ollut sateisia kesiä :shock
Klykoolia kuulemma jotkut on joskus laittaneet,mutta ei siinäkään mielestäni
mitään järkeä ole.
-MV-
Viestit: 200
Liittynyt: Ke Tammi 11, 2006 2:36 pm
Paikkakunta: Sorvan Kylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -MV- »

Juu, kiitokset vaan perusteellisista vastauksista!

Se venttiili, mistä olen kattilaa ilmaillut on ylipaine tms. venttiili, ja on systeemin korkeimmalla kohdalla. Paisunta-astiassa on ilmaa, kokeilin sen joskus.

Talossa on takka-leivinuuni, joten hätätilassa sillä saa pirtin lämpöiseksi. Ja sähkölämmitystäkin voi kattilarikon aikana käsittääkseni hyvinkin käyttää, koska vastukset (6 KW) ovat varaajassa. Ja pannuhuoneessa on lattiakaivo, eli ajattelin käytellä vanhuksen loppuun.
Valdo
Viestit: 357
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 5:43 pm
Paikkakunta: Satakunta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Valdo »

"Sadevettä" neuvojalla oli vapaakiertoinen Hiili- merkkinen liesi jossa vettä kaiketi 200litraa :lol:
Jarkko
Viestit: 7074
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 1:14 am
Paikkakunta: Pohojammaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jarkko »

-MV- kirjoitti:Ja sähkölämmitystäkin voi kattilarikon aikana käsittääkseni hyvinkin käyttää, koska vastukset (6 KW) ovat varaajassa.
Kattila ilmeisesti lämmittää varaajaa ja varaaja pattereita? Siinä tapauksessa kattilan ja varaajan välisissä putkissa on varmaan sulkuventtiilit, jolla kattilan kierron saa suljettua, jos kattila alkaa vuotaa? Jos on näin, niin sitten ei ole mitään hätää, jos kattila alkaa vuotaa. Venttiilit kiinni, vesimäärän tarkistus varaajassa ja pattereissa, sitten sähköt päälle.

Noitten venttiileitten toiminnan tarkistus voisi olla paikallaan. Tahtovat jumiintua, jos niitä ei käytä. Mulle on opetettu, että kun venttiili avataan, se avataan kokonaan auki, ja sitten puoli kierrosta kiinnipäin, niin ei jumiinnu. Ja tämä ei sitten päde palloventtiileihin. :wink:
-MV-
Viestit: 200
Liittynyt: Ke Tammi 11, 2006 2:36 pm
Paikkakunta: Sorvan Kylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -MV- »

Vähän vielä kyselisin tuosta järjestelmän paineesta. Muuta painemittaria systeemissä ei ole, kun kattilan kyljessä oleva. Sen asteikko on 0-10 mH2O, eli metriä vettä... Päivän aikana paine laskee jonnekkin 1,5 tietämille, ja lämmittänyt olen sen verran, että se nousee seiskan kasin vaiheille.

Vastaako vesimetri 0,1 bar:ia???
pilvilinna
Viestit: 1632
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 12:05 pm
Paikkakunta: Kanta-Häme
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pilvilinna »

Se on normaalia että paine hivenen nousee kun lämmität järjestelmän kuumaksi,onko siinä kattilassa savukaasumittari?
Onko siinä mittari mistä näät latauspumpun,eli pumpun mikä vaihtaa vettä
kattilan ja varaajan välillä",käynnistymis" ja "pysähtymis" lämpötilan?
jos on ,niin mitähän ne kertoo?
No,luimpas loppuun.Eli näistä metri vesistä en tiedä,kohta varmaan joku
tietää,mutta noin suuri vaihtelu viittaisi kyllä että paisunta-astian espaine olisi liian pieni.
-MV-
Viestit: 200
Liittynyt: Ke Tammi 11, 2006 2:36 pm
Paikkakunta: Sorvan Kylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -MV- »

Jostain olen kuullut selityksen, että mH2O tarkoittaa moneenko metriin paine jaksaisi veden nostaa.

Savukaasumittaria ei ole, lämpömittareita seuraavanlaisia:

Kattilan päällä 1, joka näyttää lämmitettäessä noin 65 astetta

Varaaja (1500 l) on autotallin puolella, ja sen kyljessä on 2 mittaria, keskivaiheilla oleva näyttää ilmeisesti varaajan veden lämpöä, lämmityksen lopulla noin 70 astetta ja varaajan alareunassa toinen, jonka tarkoitus on vähän hämärän peitossa, lienee patterikierron paluuveden lämpö???

Sitten vielä patterikiertoon lähtevän veden lämpö ja kattilan kierron lämpö (noin 58-62 lämmitettäessä)
pilvilinna
Viestit: 1632
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 12:05 pm
Paikkakunta: Kanta-Häme
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pilvilinna »

Jos varaajassa on kaksi mittaria,ne näyttävät varaajan lämpöä omalta
kohdaltaan. Lämpö kerrostuu voimakkaasti ja erot voivat olla kymmeniä asteita ala- ja yläosan välillä.
Savukaasu mittari olisi erittäin tärkeä väline jotta pystyt seuraamaan miten
hyvin palaminen tapahtuu.Kattila veden lämpö olisi hyvä pysytellä yli 65 astetta,mieluummin 70-80 astetta.Näin karstaa ja nokeakin muodostuu vähemmän,varsinkin jos voisit mittarista nähdä että savukaasut eivät paljon alle kahdensadan asteen laske.Mutta tärkeintä on nyt selvittää tämän paisuntasäiliön kunto ja esipaine.
intikka533tdi96
Viestit: 715
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 5:11 pm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja intikka533tdi96 »

Omassa kattilassa tahtoo savukaasut huidella siellä 300-500 astetta kun puut ovat kunnolla syttyneet. latauspumpun termostaattia pidän n.65 asteessa korkeammalla ei voi pitää muuten alkaa kattila jytisemään. paineet on kun aloitan lämmittämään n.0,7 bar ja kun varaaja on n.100 asteinen niin paine on 1,5bar. Kattila on 40kW:n Arimax 240 vm.-87 ,varaaja Kaukoran 1200l ovaali kahdella kierukalla. lämmitettävää pinta-alaa 160M2. On muuten tehokas kattila toi Arimax.
Jarkko
Viestit: 7074
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 1:14 am
Paikkakunta: Pohojammaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jarkko »

-MV- kirjoitti:Päivän aikana paine laskee jonnekkin 1,5 tietämille, ja lämmittänyt olen sen verran, että se nousee seiskan kasin vaiheille.
Tuo 1,5 on siis 0,15 baria ja se on vähän alhainen. Järjestelmässä saattaa juuri siksi olla ilmaa.

Painevaihtelu ei ole päivän mittaan kovin suuri, mutta... onkohan tuo paisuntasäliö ihan kuosissa. Olisiko täällä muita puulämmittäjiä, miten teillä paine heittelee?

Paisunta-astian tilavuus vaikuttaa tuohon painevaihteluun. Sen mitoituksen voisit tarkistaa. Yksi löytämäni tieto on, että paisunta-astian tilavuus täytyisi olla 5 % järjestelmän kokonaistilavuudesta.

Googlella haettu laskukaava, en ole tarkistanut, onko tämä linjassa tuon ylempänä olevan kommenttini kanssa:

Paisunta-astian mitoitus suljetussa paisuntajärjestelmässä

0,05 (p2+1)V
----------------- = V1
p2-p1

V1 = paisunta-astian tilavuus (l)

V = lämmitysjärjestelmän kokonaistilavuus (l)

p1 = paisunta-astian esipaine (bar), ylimmäisen patterin ja paisunta-astian korkeusero (m/10).

p2 = järjestelmän suurin sallittu käyttöpaine (bar)

-MV- kirjoitti:Vastaako vesimetri 0,1 bar:ia???
Olipa sen verran vieras mittayksikkö, että piti varmuuden vuoksi googlettaa: 1 bar = 100 kPa = 0,1 MPa = 10 mH2O = 760 mmHg = 1 at = 1 kp/cm2.

Eli vastaus on siis: Kyllä.
Viimeksi muokannut Jarkko, Su Tammi 15, 2006 10:44 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
B-275
Viestit: 20
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 10:08 am
Viesti:

Viesti Kirjoittaja B-275 »

Olikohan sellainen palomääräys olemassa, että yli 350 asteisia savukaasuja ei saa johtaa hormiin? Omassa kattilassa pyrin pitämään savukaasut noin 250-300 asteen kieppeillä.
pilvilinna
Viestit: 1632
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 12:05 pm
Paikkakunta: Kanta-Häme
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pilvilinna »

Intikalla on kyllä nyt vähän turhan kovat lämmöt,menee vähän harakoille ja käy jo hormin päällekkin ja rassa se kattilaakin.
Ei varmaan kauaa tartte kerrallaan lämmittää. Itse ainakin vähän ilmoja säätelisin. Savukaasut tahtoo kohota jos tulipinnat on kovin paskaset vaikka säädöt oliskin kohillaan.
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: boxer2000, Tjsal ja 44 vierailijaa