Sivu 1/1

sähköpistorasian asennuksesta: vaihe vasemmalle vai oikealle

Lähetetty: La Tammi 14, 2006 2:48 pm
Kirjoittaja samip
kuukausi sitten purin pistorasian pois ja nyt en enää muista kumpi pykälien mukaan tulee vasemmalle puolelle...

Lähetetty: La Tammi 14, 2006 3:03 pm
Kirjoittaja Vieras
Mulla on sama ongelma noiden jatkoroikkien kanssa. Ei tahdo millään muistaa:-)

Lähetetty: La Tammi 14, 2006 3:13 pm
Kirjoittaja MF165S
Vaihejohto tulee oikealle, siis seinäpistorasiassa,
onhan niitä myös sellaisia pistorasioita joissa navat on ylös-alas suunnassa, mites niissä, ammattikouluajoilta ei muistu,
että niistä ois puhuttu.

Lähetetty: La Tammi 14, 2006 3:23 pm
Kirjoittaja Vieras
Liekö merkitystä?

Lähetetty: La Tammi 14, 2006 3:25 pm
Kirjoittaja MF165S
Ei käytännön merkitystä, mutta opetettiin koulussa tekemään näin,
vaihe aina oikealle.

Lähetetty: La Tammi 14, 2006 3:36 pm
Kirjoittaja samip
Oikein tuo sitten meni, oikealle laitoin vaiheen... mittasin tuolta autotallin pistorasiasta ja luotin siihen että tönön sähköasennukset on aikoinaan tehty oikein.

Sähköisestihän tuolla ei ole merkitystä, mutta sit jos jotain vahinkoja tulee ja aletaan pian penkomaan asennuksia auki... ei tarvi ainakaan vakuutusyhtiöiden kanssa alkaa tappelemaan kun asennukset on pykälien mukaan.

Lähetetty: Su Tammi 15, 2006 11:48 am
Kirjoittaja Thome
Vaihe vasemmalla on väärin! Tälläisen lorun opettaja kouluaikaan opetti.
vaaka-asennuksissa opetettiin laittamaan ylös, mutta jotkut laittavat alaskin. Lopputuloksella ei ole käytännön merkitystä, kysehän on lähinnä tavasta. Itse kuitenkin laitan ylös ja oikealle.

Lähetetty: Su Tammi 15, 2006 12:07 pm
Kirjoittaja Velman
Vaihe aina oikealle ja ylös 8)

Lähetetty: Su Tammi 15, 2006 2:06 pm
Kirjoittaja kenny79
Itse ei saa tehdä kiinteitä asennuksia. Pitää olla valtuutettu sähköasentaja asialla.

Sulakkeen saa vaihtaa, ja valovirta laitteeseen vaihtaa pistokkeen, ja itse saa jatkojohdon tehdä, jos on varma tekemisistään. Näin meille sanottiin koulussa, kun oli semmonen kiertosysteemi auto-metalli-sähkö alojen kesken.

Lähetetty: Su Tammi 15, 2006 2:15 pm
Kirjoittaja samip
kenny79 kirjoitti:Itse ei saa tehdä kiinteitä asennuksia. Pitää olla valtuutettu sähköasentaja asialla.
Tätähän ei kysytty tässä topicissa! :wink:

Lähetetty: Su Tammi 15, 2006 4:11 pm
Kirjoittaja MF165S
Eikös se mennyt niin, että itse saa tehdä vaikka omakotitalon kaikki sähköt, kunhan asennusluvat omaava henkilö tarkastaa ja laittaa nimensä vakuudeksi alle. :wink:

Lähetetty: Su Tammi 15, 2006 6:14 pm
Kirjoittaja Valdo
Sanokaan, jos sillä ei ole kerran merkitystä, niin miksi UPS:ssa tulee hälytys ja lataus ei lähde päälle kun laittaa "väärinpäin".
Tuossa viikolla kytkin Powerwaren ja näin teki, ohje manuskassa "jos suko vaihda toisinpäin".

Lähetetty: Ma Tammi 16, 2006 1:31 am
Kirjoittaja Lumimies
Olisko niin, että siinä sun UPS:sissa on tasavirta. Silloin napaisuudella ON
väliä.

Lähetetty: Ma Tammi 16, 2006 8:09 am
Kirjoittaja Vallu-Veke
Valdo. Onko sen upsin pistotulpan päässä merkitty nolla ja vaihe?
Yleensä pistotulpissa ei ole. Yleensä ne laitetaan niin päin, kun käteen sattuu ja tökätään reikään. En tiedä pikku upseista, mutta isoissa, jotka kytketään verkkoon erillisellä kiinteellä kaapelilla täytyy olla vaihe ja nolla oikein, koska upsi on normaalitilanteessa ns. samaa puuta verkon kanssa. Akusto, vaihtosuuntaaja, jne. on verkon rinnalla tavallaan. Siis se johtuu sen upsin sisäisestä kytkennästä vaan, että vaihe ja nolla kuuluu olla oikein päin. Näin luulisin.
Tuosta vaiheen ja nollan kytkentäjärjestyksestä ei muistaakseni ole mitään varsinaista määräystä, koska sillä ei ole mitään merkitystä käytännössä. Jossain ST-kortiston suosituksissa, missä on suositellut kojeiden asennuskorkeudet esimerkisi on muistaakseni ollut ohjeena oikealle ja alas. Mutta en ala inttämään. Nykyisin monissa pistorasioissa on merkitty L, N ja PE tai se maadoitusmerkki, niin ei ole tullut enää ajateltua, kun sen kojeen laittaa ainakin pystysuorassa aina silleen, että voi lukea ne merkinnät.

Lähetetty: Ma Tammi 16, 2006 8:45 am
Kirjoittaja -SS-
Sit voi käyttää myös semmoista kolmenapaista pistoketta/pistorasiaa , jossa 0, suojamaa ja vaihe menee vain yhdellä tavalla.

-SS-

Lähetetty: Ma Tammi 16, 2006 11:11 am
Kirjoittaja jiipee
Monet pikku-UPSit tutkii pistotulpan oikean/väärän asennon mittaamalla niistä pistotulpan tapeista tulevien johtojen ja suojamaan välistä jännitettä. Jos UPSin mielestä nollajohdoksi tarkoitetun ja suojamaan välillä on jännite, piippaa upsi ja syttyy jokin virhevalo.

Tällaista UPSia ei voi tästä syystä kytkeä ollenkaan maadoittamattomaan pistorasiaan, koska nollan tunnistus ei silloin toimi (runko "kelluu" yleensä kahden kondensaattorin välissä n. 115V jännitteessä rakennuksen maadoitukseen nähden) ja UPSi huutaa koko ajan, vaikka pistotulppaa kääntäisi. Tässä tapauksessa se näkee saman 115V sekä vaihe- että nollajohdon ja "suojamaan" välillä, koska suojamaata ei oikeasti ole, vaan se on nollan ja vaiheen jännite-eron puoliväli.

Näin ainakin niissä pikku-UPSeissa, joita olen joskus verkkovirtapuolen osistaan korjannut.

Lähetetty: La Tammi 21, 2006 3:41 pm
Kirjoittaja kenny79
samip kirjoitti:
kenny79 kirjoitti:Itse ei saa tehdä kiinteitä asennuksia. Pitää olla valtuutettu sähköasentaja asialla.
Tätähän ei kysytty tässä topicissa! :wink:
Juu aattelin vaa huomauttaa asiasta, kuinka sen pitäisi olla tehty. Eikä meillekkää sähkäriä soitella ihan pikkujutun takia. Siinävaiheessa soitellan, kun itse tiedä mitä tekee. Heh, kompressorin kontaktoriohjaukset sähkäri kävi vain hyväksymässä samalla, kun veti pääsulake kaapilta oman piuhan kompuralle.

Lähetetty: La Tammi 21, 2006 6:27 pm
Kirjoittaja skraba
Uhhoh. Meillä oli aikanaan ammattikoulussa sellaset opit, että nolla vasemmalle tai ylös. Ja nyrkkisääntönä, että tekee miten tekee, niin tekee sitten koko kohteen samalla tavalla.

Väliähän tuolla ei ole.... Ootteko koskaan lukenut muuten noita tilastoja, joissa on lueteltuina sähkötapaturmissa kuolleet? Kaksi nousee kärkeen: 1) betonimylly ja 2) jatkoroikat (tai useampi peräjälkeen) :D