Viljan hinta

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

Joordis
Viestit: 1509
Liittynyt: Su Maalis 14, 2010 6:13 am
Paikkakunta: Mustasaari
Viesti:

Re: Viljan hinta

Viesti Kirjoittaja Joordis »

Onneksi itsellä omaa viljelymaata alla hehtaarin verran ja sekin semmoista kivipeltoa, joka ei ketään kiinnosta.
Silti tuosta maasta on aikoinaan, tälläkin hetkellä ja oletettavasti jatkossa yksi perhekunta saanut ruokansa enemmän tai vähemmän. Potut ja porkkanat ainakin ja joskus myös jauhot..
Ei siihen ole koskaan tukia tarvittu; ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot... Harrastuksen piikkiin mennyt.

Sitten kun ruokapula joskus iskee tänne Suomeen, niin eniten pelottaa ruokavarojen takavarikointi niiltä, jotka jotenkuten itsenäisesti ovat ruokansa tuottaneet omalla selkänahallaan ilman mitään tukihistoriaa... Eli nähdään omavarainen harrastelija suurenakin toimijana...
Antsuko
Viestit: 1384
Liittynyt: To Maalis 17, 2016 9:55 am
Viesti:

Re: Viljan hinta

Viesti Kirjoittaja Antsuko »

-SS- kirjoitti:Tämän sai havaita, jos oli kylillä Kokoomuksen viiteryhmään kuuluva: ei ollut toivoa saada ostolupia lisämaihin, kun luvat jaettiin parempiin suihin.
Mitä ne semmoset ostoluvat ovat tai olivat?

Tosin vain kaksi kertaa olen lisämaata ostanut, 70-luvun jälkipuoliskolla ja 80-luvun alussa. Kummallakaan kerralla en mitään ostolupaa tarvinnut. Myyjä ja ostaja sopivat kaupan ehdoista ja se oli siinä.
Talumees
Viestit: 6353
Liittynyt: Ma Touko 12, 2014 10:35 am
Viesti:

Re: Viljan hinta

Viesti Kirjoittaja Talumees »

Antsuko kirjoitti:
-SS- kirjoitti:Tämän sai havaita, jos oli kylillä Kokoomuksen viiteryhmään kuuluva: ei ollut toivoa saada ostolupia lisämaihin, kun luvat jaettiin parempiin suihin.
Mitä ne semmoset ostoluvat ovat tai olivat?

Tosin vain kaksi kertaa olen lisämaata ostanut, 70-luvun jälkipuoliskolla ja 80-luvun alussa. Kummallakaan kerralla en mitään ostolupaa tarvinnut. Myyjä ja ostaja sopivat kaupan ehdoista ja se oli siinä.
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1978/19780391
Woodsman
Viestit: 3951
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 12:25 pm
Paikkakunta: Pirkanmaa
Viesti:

Re: Viljan hinta

Viesti Kirjoittaja Woodsman »

Tuossa muodossa laki ei ole enää voimassa.
-52..... and still kicking !
Talumees
Viestit: 6353
Liittynyt: Ma Touko 12, 2014 10:35 am
Viesti:

Re: Viljan hinta

Viesti Kirjoittaja Talumees »

Woodsman kirjoitti:Tuossa muodossa laki ei ole enää voimassa.
No ei olekkaan mutta tossahan kyseltiin vanhanajan asiaa...
-SS-
Viestit: 15608
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 7:57 pm
Paikkakunta: LOHJA, MUURLA
Viesti:

Re: Viljan hinta

Viesti Kirjoittaja -SS- »

No ei tietenkään ole enää voimassa. Käytännössä EU:n tultua lakkasi toimimasta, ja silloin hyökkäsivät pankkiirit ja lentokapteenit ym. ostamaan tiloja. Tultiinpa meikäläisellekin tarjoamaan jonkinnäköistä kappaletta sitten lopuksi, se on suuri kunnianosoitus näillä maisemilla, kun maanhalukkuutta on kovasti.

Vähän oikaisten selitän: Mahdollisesti nykyisten maanottajien esivanhempien sukupolvi, sellaiset melko pienet tilat itse asiassa, jakoivat kyläkunnan maat laajentamistarkoituksessa siten, että maatalousluottamusmiehistä koottu lautakunta jakoi ostolupia maatalousmaan ostoon. Ostoluvan sai maatilalainakelpoinen ja sopiva hakija, ei siinä mikään kokoomuslainen suurkartano ollut ensisijaisena, siksipä 1970-1980 - luku olikin entisten kartanoiden alennustilan aikaa, laajentumisen käytyä melko hankalaksi. Tälläkin kylällä kovin laajentaja oli alun peri maalari, ei maata ollenkaan. Sitten eteni nopeasti melko isoksi kylän viljelijäksi. Oli maatilalainapäätös ja ostolupa taskussa ja kulki talosta taloon sadonkorjuulla. Lanan korot kun olivat siinä 7 - 9 %, ja inflaatio samoissa numeroissa, lähes nollakorkoiset maanostolainat olivat käytännössä lottovoiton arvoisia. Maatilalainoituksen ehtona oli tietty hintataso, joka ei välttämättä ollut käyvän hinnan suuruinen. Silloinkin puhuttiin "tuottoarvosta".

Koska jaon tekivät osalliset keskustaenemmistöisessä kunnassa, aina vuorollaan toisensa jääväten, ei siihen väliin tietenkään ollut ns. ulkopuolisella, väärän puolueen kannattajaksi epäillyllä tai naapurikuntalaisella mitään mahdollisuutta päästä. Johannes Virolaisen sanoin "yleiset syyt" estivät maakaupoille pääsyn. Eläköityneiden tai eläköityvien isäntien luo saattoi tulla maha pystyssä hikisen pönäkkä isäntä, joka killitteli siinä ja sanoi, että minulla on tuohon peltoon ostolupa, ja muille ei anneta. Tai "mää noi sun pellot sit otan". uskon, että kyseinen sanoja nyt vanhempana katuu sanomisiaan, ymmärrän, että oli vielä nuori kukonpoika silloin. Ja juovuttaahan sellainen "maanjakolautakunnan" suosiossa oleminen , selvähän se.

Se, että kauppa sentään kävi, johtui siitä, että suoralle sukulaiselle sai myydä ilman ostolupaa, ja alle 2 ha:n kappaleita. Samoin pankkien etuja valvottiin siinä, että pakkohuutokauppaan ei tätä lakia oikeudesta ostaa maatalous- ja metsämaata sovellettu. Vaikka perustelivat, että ei rajoiteta myymistä - omaisuuden suoja kas oli tapetilla siloin tuon nimenomaisen lain osalta - niin tosiasiassa tämä ostomonopoli leikkasi maan hintaa reilusti, paitsi alle 2 ha:n kappaleista, joita isotkin isännät huusivat järjettömillä jopa 120000 - 130000 mk:n hehtaarihinnalla.

Monin paikoin ihmiset eivät edes tiedä kyseistä lakia olleen, tämä on niin paljon paikkakuntakohtaista. Keskustaenemmistöisillä pikkupaikkakunnilla, joissa maa vaihtoi verkkaisesti omistajaa, enemmän oli ongelmana.

Sama sosialisoinnin henki oli 2006 tukioikeus-uusjaossa: koska tukioikeuksien jakaminen vuokramiehille oli salassa valmisteltu, jäivät kaikkine mäkitupalaisten ja sotaveteraanien vuokrapalstat ilman tukia yhtäkkiä 2006 jälkeen. Jos vuokrasopimus katkesi, uudet potentiaaliset vuokramiehet eivät olleet olleenkaan kiinnostuneita, koska tuet muodostivat maataloustulon selkärangan. Jos silti vuokrasopimusta ei jatkettukaan, niin varta vasten mahdollistettiin ex-vuokramiehille, että sai ulkoiluttaa saamiansa tukia passiivisena osaa kerrallaan, etteivät menneet varantoon. Tämäkään ilmiö ei ole kaikin paikoin tuttu, joidenkin paikkakuntien vuokramiesten kunniantunto laittoi palauttamaan vuokrasopimuksen päätyttyä tukioikeudet vuokranantajalle, vaikka ei olisi ollut pakko. Muutamat Osuuspankkia lähellä olevat yrittäjä-viljelijät saivat vihiä ja muutattivat vuokrasopimuksia jo 2005 vuoden puolella sisältämään tukioikeuksien palauttamisen klausuulin. Tämä tilanne nyt sitten purettiin lopulta, lähes yhden viljelijäsukupolven jälkeen, jollon varantoon otettiin nämä käyttämättömät oikeudet lopultakin.

Nyt sitten olisi alkamassa pakkotoimien ja kiristyksien kolmas aalto, tukien uudelleensuuntaamisen muodossa, pois pien- ja osa-aikaviljelijöiltä. Ratkaisuksi Karhisen raportin maareformia ei voi sanoa, koska rakennemuutos on edennyt EU-aikana yhteisön maista lähes nopeimmin, silti maatalouden tulo on pienentynyt voimakkaasti, eli oire, johon lääkkeeksi tarjotaan tilojen pakkosuurentamista, ei ole nykyisellä rakennemuutosvauhdilla helpottanut ongelmaa, kaipa kuvittelevat, että sitten kun pakolla oikein uusjaetaan maita, niin kaikki muuttuu hyväksi ?

Siellä on taas samojen sopankeittäjien ryhmä lobbaamassa.

-SS-
AV
Viestit: 1297
Liittynyt: To Tammi 19, 2006 12:06 pm
Viesti:

Re: Viljan hinta

Viesti Kirjoittaja AV »

Olipa tyhjentävä kertomus SS ,näin muistan asioitten olleen ,olin kerrankin ostamassa valtiolle tullutta metsäpalstaa, jonka
valtio sitten lehti-ilmoituksella myi ,niin vaikka pyydetyn hinnan olin valmis maksamaan, niin lautakunnan päätös oli, että
liian pieni tila ei myydä. Ja tuo 2006 vuoden tukien sosialisointi kanssa ,oli vihaa nostattava tapahtuma, omankin kotipaikan
naapurissa asuvilta eläkelläisiltä ,jotka olivat sota-ajan niukkuuden eläneet, vietiin tukioikeudet vuokralaisen toimesta, näki
näistä eläkelläisistä kuinka se vaivasi niitä ja varmasti lyhensi niitten elinvuosiakin kyseinen rosvoaminen.
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Jupu2 ja 26 vierailijaa