Turvetuotanto

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

8400
Viestit: 9812
Liittynyt: La Marras 24, 2007 1:44 pm
Viesti:

Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja 8400 »

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/tal ... i-1.407592

Turvetuotantoa on syytetty suotta järvien likaantumisesta – tutkijat perkasivat 62 järven pohjamudat, ei vesistötaakkaa
Talous
08.04.2019
Kimmo Lundén
Geologian tutkimuskeskuksen kattava tutkimus antaa synninpäästön turvetuotannolle vesistötaakan aiheuttajana. Turpeennostoa säätelevä ympäristöministeriö ei kuitenkaan lupaa "välitöntä vaikutusta lupaharkintaan".

Turvetuotannon väitetty syyllisyys vesistöjen likaajana on nyt laajasti tutkittu – ja syyttömäksi havaittu. Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n tutkijat ovat viimein esitelleet neljän vuoden aikana yhteensä 62 Suomen järvellä tekemänsä kaikuluotaukset, järvisedimenttinäytteet ja alkuaineanalyysit.

GTK:n tutkimusanalyysi on yhä hieman kesken, ja julkistus on myöhemmin keväällä. Lopputulos on alustavien tulosten perusteella turvetuotannon vesistövaikutusten osalta vapauttava: turvetuotannon valuma-alueen järvissä sedimenttiä eli humuspitoista liejua oli enimmillään kertynyt 15 senttiä vuoden 1986 jälkeen. Verrokkijärvissä, joiden yläjuoksulla ei turvetta nostettu tai hyödynnetty, sedimenttiä oli enimmillään 17 senttimetriä.

Keskimääräisissä pitoisuuksissa "turvejärvien" pohjalla liejua oli niin ikään toista senttiä vähemmän kuin "puhtaissa" verrokkijärvissä, joissa keskimäärin liejua mitattiin 7,1 senttiä.

Tutkimuksen ovat tehneet GTK:n tutkijat Tuija Vähäkuopus, Tommi Kauppila, Samu Valpola, Jari Mäkinen ja Antti Ojala. Tutkimusta on esitelty vuonna 2018 ja sen lyhennelmä (julkaisun sivulla 31) on annettu maaliskuussa suotutkijoiden IPS-yhteisön käyttöön maaliskuussa 2019.

"Sedimenttiä – liejua tai mutaa – kertyy luonnostaan kaikkiin järviin, myös luonnontilaisiin. Monet maankäyttömuodot valuma-alueella voivat muuttaa sedimentin koostumusta tai sedimentin kertymistä. Meneillään olevassa tutkimuksessa pyritään erottamaan turvetuotannon vaikutus muiden maankäyttömuotojen vaikutuksista", GTK:n Turvevarannot-yksikön päällikkö Tuija Vähäkuopus kertoo.

Pohja-arvon GTK:n tutkijat saivat vuodesta 1986 ja Tsernobylin ydinonnettomuuden aiheuttamasta säteilyn kaukolaskeutumasta – samaan tapaan kuin seitsemän vuotta sitten tehdystä Martinjärven ja sen lähialueen Iso-Kivijärven välisessä vertailussa. Tulos oli silloinkin saman suuntainen ja turvetuotantoalueella sijainneen Martinjärven eduksi.

Turpeen ympäristövaikutukset piipun päässä ja vesistöissä ovat kuumentaneet myös parhaillaan käynnissä olevaa vaalikeskustelua. Uusimmat tutkimustulokset ovat kuitenkin jääneet kokonaan poliitikkojen huomion ulkopuolelle.

Syykin on selvä: GTK:n tutkimuksen tuloksia on esitelty jo viime marraskuussa ympäristöhallinnolle, mutta esitykseen ei ministeriön verkkosivuilla ole ulkopuolisella yleisöllä edelleenkään pääsyä.

"Viime vuoden koulutuspäivien aineistot löytyvät ympäristöhallinnon koulutus- ja neuvottelupäivien työtilasta (TAIMI), johon hallinnon ulkopuoliset pääsevät vain tunnuksella ja salasanalla. Neuvottelupäivien aineistot eivät ole olleet ulkoisilla nettisivuillamme", vastaa erityisasiantuntija Hanne Lohilahti, ympäristöministeriön Luontoympäristöosastosta.

MT sai pyytämällä esityksen haltuunsa, mutta myöskään MT:llä ei ole pääsyä kyseiseen verkon työtilaan.

GTK:n tutkimuksen taustalla olivat sekä julkisessa keskustelussa, viranomaistyössä ja yhteiskunnallisessa päätöksenteossa että turvetoimialan sisällä korostuneesti esille nousseet ja nostetut turvetuotannon vesistövaikutukset: täyttyvätkö järvet turvemössöstä?

Tarvetta kattavalle tutkimustiedolle on, kun arvioidaan soiden ja turvemaiden eri käyttömuotoja ja niiden osuutta vesistön tilaan ja muutoksiin.

Maan merkittävin turvemaiden kaupallinen hyödyntäjä muun muassa poltto- ja kasvatusturpeen osalta on valtionyhtiö Vapo Oy.

Vapon viestintä- ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Ahti Martikainen kertoo odottaneensa uutta tutkimustietoa mielenkiinnolla:

"On erittäin tärkeää, että kiintoaineiden kertymistä järvien pohjiin on tutkittu ja tutkitaan perinpohjaisesti, koska asia kiinnostaa kovasti suomalaisia ja tähän saakka asiassa on oltu pitkälti luulojen ja väittämien varassa."

"Eri seminaareissa esitettyjen alustavien tietojen mukaan tutkimus näyttää osoittavan, että turvetuotannolla ei ole ollut sellaista vaikutusta kiintoaineen kertymisessä järvien pohjiin, mitä yleisesti luullaan. Tulokset ovat linjassa Vapon useita vuosia kestäneiden jatkuvatoimisten mittareiden antaminen tulosten kanssa."

Turvetuotanto on säädeltyä ja luvanvaraista toimintaa. Objektiivinen tieto auttaa myös päättäjiä perustelemaan päätöksensä.

Jos jatkossa joku haluaa kieltää turvetuotantoalueiden luvittamisen tai muun kuin energiaturvetuotannon, ei Martikaisen mukaan syynä voida tästä eteenpäin käyttää vesistövaikutuksia.

Onko uudella turvetuotannon vesistövaikutusten tiedolla vaikutusta turvetuotannon luvituksiin, ympäristöministeriön erityisasiantuntija Hanne Lohilahti?

"Ympäristöluvitus perustuu voimassa olevaan lainsäädäntöön. Yksittäisillä tutkimuksilla ei ole välitöntä vaikutusta lupaharkintaan. Muutokset luvanmyöntämisedellytyksiin voidaan toteuttaa ainoastaan lainmuutosten kautta."



Turvemaiden ottaminen turvetuotantoon ja turpeen tuotanto ovat tarkkaan säädeltyä ja luvanvaraista toimintaa. Turvetuotanto vaatii ympäristöluvan, jossa määritellään muun muassa, millä menetelmällä turvetuotantoalueelta tulevat kuivatusvedet on puhdistettava.

Lupamenettelyssä selvitetään aina myös turvetuotantoalueen alapuolisten vesistöjen tila, niiden kestokyky ja turvetuotannon mahdolliset vaikutukset. Ympäristöluvan saaminen edellyttää, ettei toiminta heikennä merkittävästi näiden vesistöjen tilaa.

Ympäristölupahakemus tehdään kirjallisesti aluehallintoviranomaiselle.

Bioenergia ry:n mukaan viime vuonna turvetuotannon suora työllistävä vaikutus oli 2 300 henkilötyövuotta ja kerrannaisvaikutuksineen 4 200 henkilötyövuotta.

Turvetuotannon väitetyistä vesistövaikutuksista on myös Luonnonsuojeluliitto julkaissut viime vuosina artikkeleja. SLL on nyttemmin vetänyt pois verkosta ainakin kaksi hakukone Googlesta yhä löytyvää julkaisulinkkiä: "Turvetuotannon likainen salaisuus" ja "Turpeenkaivuun vesistövaikutukset".

"Sivua ei löytynyt – Suomen Luonnonsuojeluliitto", vastaa linkki.

Osoittivatko uudet tutkimustulokset vanhat väitteet vääriksi?

Kuva


Että sellaista. 2010 tuli ajankohtaisessa kakkosessa juttu turvetuotannosta jossa esimerkiksi näytettiin täysin luonnontilassa olevaa, soistuvaa lintujärveä joka on luonnonsuojelualuetta, jolla ei ole turvetuotannon kanssa mitään tekemistä. Valtava vaikutus näillä valemedioilla (esim YLE) nykypäivänä. Vailla mitään faktaa tai tutkimusta saadaan ihmisten mieliin iskostettua totuuksia. Samalla lailla toimii tämä ilmastonmuutoshomma.
Tumppi 865
Viestit: 8207
Liittynyt: Su Loka 30, 2011 7:09 pm
Paikkakunta: E-karjala
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja Tumppi 865 »

Eiköhän kohta joku ituhippiäinen keksi, että koko maapallon saastuminen on suomen turvesoitten vika, ja menee taas vuoskymmeniä ennen kun saadaan väite kumottua! Kauan tuon vesiakin kanssakin meni, ennen kun löyty joku taho, joka uskalti todistaa toisin.
imppu
Viestit: 8703
Liittynyt: Ke Touko 17, 2006 4:15 pm
Paikkakunta: Cat shaisse Hill
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja imppu »

Hörötys pääs miulaki kun otsikon mt etusivulla näin.
..kesäaika on iltaharrastajan parasta aikaa...
himmeli
Viestit: 847
Liittynyt: To Marras 27, 2014 9:33 pm
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja himmeli »

Kenenkäs helevatan luvalla ne mökkiläiset kusensa ja paskansa sinne järveen laittavat. :D
tapsa
Viestit: 3886
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 8:46 am
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja tapsa »

Näissä asioissa mennään aina otsikot edellä. Välillä hirveä huuto kuinka turvesuot likaavat kaikki järvet, jotka ennen kaikki olivat kirkkaampia kuin Puruvesi. Sitten taas toitotetaan ettei turvesuo kuormita ollenkaan järviä, vaikka pohjan liettyminen on vain yksi osa tätä asiaa.
Onhan toki hyvä että tuokin asia on tutkittu, mutta milloin äänekkäimmät aktiivit sen uskovat niin se onkin eri asia.
Talumees
Viestit: 6376
Liittynyt: Ma Touko 12, 2014 10:35 am
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja Talumees »

Turvetuotanto on menneisyyden ala, hiilinieluja tarvitaan ja ne saadaan kun nevojen annetaan soistua uudelleen ja kasvaa kenkäheinää... :wink:
Talviaika on NORMAALIAIKA, kesä aika ryssänaika! :mrgreen:
Ferkku
Viestit: 5141
Liittynyt: To Joulu 22, 2005 9:51 pm
Paikkakunta: suupohoja
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja Ferkku »

Kaikki Suomen suot oli ennen järviä ja lampia jääkauden jälkeen. Ja ovat kasvaneet umpeen ja soistuneet ilman ihmisen toimia. Ja prosessi on käynnissä edelleen.
Nuo Seppo Vuokon kirjoitukset oon aina lukenu MT: sta. Siinä on tolkun luontoihminen. Ei ole päättömästi syyllistämässä kaikkea toimintaa, vaan käyttää järkeä.
sja
Viestit: 1699
Liittynyt: Pe Loka 06, 2006 9:09 am
Paikkakunta: KVS
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja sja »

Talumees kirjoitti:Turvetuotanto on menneisyyden ala, hiilinieluja tarvitaan ja ne saadaan kun nevojen annetaan soistua uudelleen ja kasvaa kenkäheinää... :wink:
Ennemmin kotimaista turve-hakeseosta lämmityskattilaan kuin kivihiiltä, öljyä ja maakaasua ulkomailta. Turvesuon hiilidioksidipäästöt on yks hyttysen pieru kosmoksessa :D
Valtra N141A-07
Valtra 6300 -02
Ursus 385-4 -80
Leyland 270 -75
rastuhannu
Viestit: 6138
Liittynyt: Ti Tammi 02, 2007 7:23 pm
Paikkakunta: Rautalampi
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja rastuhannu »

Toinen asia turvetuotanto alueista on tuo noston jälkeinen tilanne.
Suu vaahdossa huudettu että kun suot jää noston jälkeen avonaisiksi niin sieltä karkaa niitä kaasuja jotka lämmittää koko maailman ilmaston.
Tässä ympäristössä on tuotannosta poistuneita alueita lähes tuhat hehtaaria. Osa viljelyksessä, joku kosteikko ja lintujärvi. Loput alueet metsitetty tai metsittyneet luonnostaan. Hyvin kasvavat puuta, että kyllä niistä en tullut se hiilinielu eikä päin vastoin.
-SS-
Viestit: 15656
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 7:57 pm
Paikkakunta: LOHJA, MUURLA
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja -SS- »

rastuhannu kirjoitti:Toinen asia turvetuotanto alueista on tuo noston jälkeinen tilanne.
Suu vaahdossa huudettu että kun suot jää noston jälkeen avonaisiksi niin sieltä karkaa niitä kaasuja jotka lämmittää koko maailman ilmaston.
Tässä ympäristössä on tuotannosta poistuneita alueita lähes tuhat hehtaaria. Osa viljelyksessä, joku kosteikko ja lintujärvi. Loput alueet metsitetty tai metsittyneet luonnostaan. Hyvin kasvavat puuta, että kyllä niistä en tullut se hiilinielu eikä päin vastoin.

Pelloksiraivaaminen ja tehokas kuivatus on pahin päästölähde. Pohjaveden nosto estää tehokkaasti turpeen maatumista hiilidioksidiksi / metaaniksi tai muiksi kasvihuonekaasuiksi.

Suopohjaisillla pelloilla kun ojitetaan ja viljellään, kohta ovat salaojat pinnassa ja viemäriojia pitää syventää.

-SS-
Jammu
Viestit: 22728
Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja Jammu »

-SS- kirjoitti:
rastuhannu kirjoitti:Toinen asia turvetuotanto alueista on tuo noston jälkeinen tilanne.
Suu vaahdossa huudettu että kun suot jää noston jälkeen avonaisiksi niin sieltä karkaa niitä kaasuja jotka lämmittää koko maailman ilmaston.
Tässä ympäristössä on tuotannosta poistuneita alueita lähes tuhat hehtaaria. Osa viljelyksessä, joku kosteikko ja lintujärvi. Loput alueet metsitetty tai metsittyneet luonnostaan. Hyvin kasvavat puuta, että kyllä niistä en tullut se hiilinielu eikä päin vastoin.

Pelloksiraivaaminen ja tehokas kuivatus on pahin päästölähde. Pohjaveden nosto estää tehokkaasti turpeen maatumista hiilidioksidiksi / metaaniksi tai muiksi kasvihuonekaasuiksi.

Suopohjaisillla pelloilla kun ojitetaan ja viljellään, kohta ovat salaojat pinnassa ja viemäriojia pitää syventää.

-SS-
Nykytietämyksen mukaan viljelyskäyttö turvepohjaiselle maalle on ilmaston kannalta huono juttu. Samoin on myös suon kuivatus.

Märkänä suosta pääsee ilmaan hitaan mätänemisen synnyttämää mm metaania ja jonkin verran hiilidioksidia.

Kun suo kuivaa niin happea käyttävät mikrobit pääsee vauhtiin ja alkaa mätänemistä nopeampi lahoaminen jossa syntyy hiilidioksidia.

Kuten mainittiinkin, nykytietämyksen valossa nuo kaksi muuta vaihtoehtoa on paremmat, metsitys hiilinieluksi ja puuta tuottamaan tai "ennallistaminen" kosteikoksi jossa on korkeintaan mätänemisprosessia.
Suomi kuuluu länsimaihin
8400
Viestit: 9812
Liittynyt: La Marras 24, 2007 1:44 pm
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja 8400 »

Jammu kirjoitti:
-SS- kirjoitti:
rastuhannu kirjoitti:Toinen asia turvetuotanto alueista on tuo noston jälkeinen tilanne.
Suu vaahdossa huudettu että kun suot jää noston jälkeen avonaisiksi niin sieltä karkaa niitä kaasuja jotka lämmittää koko maailman ilmaston.
Tässä ympäristössä on tuotannosta poistuneita alueita lähes tuhat hehtaaria. Osa viljelyksessä, joku kosteikko ja lintujärvi. Loput alueet metsitetty tai metsittyneet luonnostaan. Hyvin kasvavat puuta, että kyllä niistä en tullut se hiilinielu eikä päin vastoin.

Pelloksiraivaaminen ja tehokas kuivatus on pahin päästölähde. Pohjaveden nosto estää tehokkaasti turpeen maatumista hiilidioksidiksi / metaaniksi tai muiksi kasvihuonekaasuiksi.

Suopohjaisillla pelloilla kun ojitetaan ja viljellään, kohta ovat salaojat pinnassa ja viemäriojia pitää syventää.

-SS-
Nykytietämyksen mukaan viljelyskäyttö turvepohjaiselle maalle on ilmaston kannalta huono juttu. Samoin on myös suon kuivatus.

Märkänä suosta pääsee ilmaan hitaan mätänemisen synnyttämää mm metaania ja jonkin verran hiilidioksidia.

Kun suo kuivaa niin happea käyttävät mikrobit pääsee vauhtiin ja alkaa mätänemistä nopeampi lahoaminen jossa syntyy hiilidioksidia.

Kuten mainittiinkin, nykytietämyksen valossa nuo kaksi muuta vaihtoehtoa on paremmat, metsitys hiilinieluksi ja puuta tuottamaan tai "ennallistaminen" kosteikoksi jossa on korkeintaan mätänemisprosessia.
Entäs se vaihtoehto ettei tuotaisi lämmityskäyttöön ulkomailta kivihiiltä eikä öljyä muutakuin varavoimaksi? Se on kuitenkin fakta että vaikka me ei suomessa nostettaisi kuutiotakaan turvetta eikä kaadettaisi puita eikä oikeastaan tehtäisi yhtään mitään muutakaan, niin maailmalla poltetaan kivihiiltä, öljyä ja maakaasua niin paljon ettei suomen touhu vaikuta siihen yhtään mitenkään millään lailla.
Eepee
Viestit: 6381
Liittynyt: Ma Joulu 19, 2005 10:13 am
Paikkakunta: Keski-Suomi
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja Eepee »

En ole lainkaan turvetuotannosta perillä, vain sivusta seurannut vesistökuormitusasioita. Mielipiteet ovat keskustelussa olleet ääreviä ja totuus saattaa olla jossakin välimailla.

Jos turvesoilla pystytään seuraamaan ympäristöluvan ehtoja, vesistövaikutuksia on hyvin vähän, jos lainkaan. Menetelmähän on aataminaikuinen, kerätään aina auringon kuivattama pintakerros pois. Muuta menetelmää ei ilmeisesti kannata kehittää, koska auringon kuivatusteho on kai parhaimmillaan luokkaa 1 kW/m2, eipä ole taloudellista tehdä polttoainetta jollain muulla polttoaineella. Nämä ovat vain näppituntumia, en ole tsekkaillut sen enempää.

Ongelmana turvesoilla ovat poikkeuksellisen kovat sateet/tulvat. Silloin järjestelmä/altaat eivät pysty toimittamaan tehtäväänsä, vaan vesistöön pääsee humuspulssi. Tämä on aika vaikeasti kiistettävä seikka.

Ihan toinen juttu on se, että järvien tummumisesta ja rehevöitymisestä syytetään välillä turhaan turvetuotantoa. Tummumisen ja rehevöitymisen merkkejä näkyy maan vesissä yleisesti, myös niillä alueilla joilla turpeenottoa ei ole lainkaan. Metsätalouden osuus taitaa olla suurempi, kuin nykyään yleisesti ymmärretään. Sertifikaattien vaatimat vesistöjen suojakaistat ovat täysin naurettavia, puut poistetaan käytännössä rantaa myöten. Myös muokkaus saa ulottua aivan liian lähelle rantaa. Muokkaus aiheuttaa ravinteiden valumista vesistöön pintavaluntana ja myös pohjaveden kautta. Asiaa on selvitetty nyttemmin tutkimuksin, mutta toimiin se ei ole vielä valitettavasti johtanut. Oma erittäin kirkasvetinen ja kohtuullisen suuri kotijärvi joutui Asta myrskyn kouriin ja se aiheutti laajat hakkuut ja maanmuokkaukset valuma-alueella, se näkyi nopeasti kalanpyydysten limoittumisena. Onneksi se oli vielä ohimenevä ilmiö.
The idea is to die young as late as possible
Jammu
Viestit: 22728
Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja Jammu »

8400 kirjoitti:
Jammu kirjoitti:
-SS- kirjoitti:
rastuhannu kirjoitti:Toinen asia turvetuotanto alueista on tuo noston jälkeinen tilanne.
Suu vaahdossa huudettu että kun suot jää noston jälkeen avonaisiksi niin sieltä karkaa niitä kaasuja jotka lämmittää koko maailman ilmaston.
Tässä ympäristössä on tuotannosta poistuneita alueita lähes tuhat hehtaaria. Osa viljelyksessä, joku kosteikko ja lintujärvi. Loput alueet metsitetty tai metsittyneet luonnostaan. Hyvin kasvavat puuta, että kyllä niistä en tullut se hiilinielu eikä päin vastoin.

Pelloksiraivaaminen ja tehokas kuivatus on pahin päästölähde. Pohjaveden nosto estää tehokkaasti turpeen maatumista hiilidioksidiksi / metaaniksi tai muiksi kasvihuonekaasuiksi.

Suopohjaisillla pelloilla kun ojitetaan ja viljellään, kohta ovat salaojat pinnassa ja viemäriojia pitää syventää.

-SS-
Nykytietämyksen mukaan viljelyskäyttö turvepohjaiselle maalle on ilmaston kannalta huono juttu. Samoin on myös suon kuivatus.

Märkänä suosta pääsee ilmaan hitaan mätänemisen synnyttämää mm metaania ja jonkin verran hiilidioksidia.

Kun suo kuivaa niin happea käyttävät mikrobit pääsee vauhtiin ja alkaa mätänemistä nopeampi lahoaminen jossa syntyy hiilidioksidia.

Kuten mainittiinkin, nykytietämyksen valossa nuo kaksi muuta vaihtoehtoa on paremmat, metsitys hiilinieluksi ja puuta tuottamaan tai "ennallistaminen" kosteikoksi jossa on korkeintaan mätänemisprosessia.
Entäs se vaihtoehto ettei tuotaisi lämmityskäyttöön ulkomailta kivihiiltä eikä öljyä muutakuin varavoimaksi? Se on kuitenkin fakta että vaikka me ei suomessa nostettaisi kuutiotakaan turvetta eikä kaadettaisi puita eikä oikeastaan tehtäisi yhtään mitään muutakaan, niin maailmalla poltetaan kivihiiltä, öljyä ja maakaasua niin paljon ettei suomen touhu vaikuta siihen yhtään mitenkään millään lailla.
Olinkin pitkään kirjoittamatta mitään tähän avaukseen, kun arvasin että kyseessä on muita argumentteja nielemätön oma lehmä poterossa asennelma heti kärkeen...

Et edes lukenut kommentistani että otin kantaa turvesoiden ja ylipäätään turvemaiden käyttöön ja niiden käytön vaikutukseen joka on siis kiistämätön asia.

Turvetuotantoon en itse ota kantaa, samoilla linjoilla kuin Eepee, että oletettavasti nykyisiä määräyksiä toteuttaen vaikutus vesistöihin ei ole merkittävä ko toiminnalla.

Näkisin kuitenkin biopohjaisista vaihtoehdoista hakkeen käytön olevan ympäristön ja ilmaston kannalta parempi vaihtoehto (vs turve).

Sitten kun mennään isoon kuvaan ydinvoiman lisärakentaminen on paras vaihtoehto energian säästämisen jälkeen.

Kivihiili ja siihen vertautuvat tuotteet on sellaisia mitkä pitäisi jo huoltovarmuusmielessä korvata kotimaisilla vaihtoehdoilla, niillä ei siis kannata minun pointtiani vastaan argumentoida, koska lasken kivihiilen ym vain siirtymäkauden polttoaineeksi. Mielelläni näkisin myös että turpeesta luovutaan muutaman kymmenen vuoden siirtymäajalla. Eiköhän ne lippispäät keksi jonkin muun turvesuota paremman areenan pörsköttää isoilla valumönteillä... Vaikkapa jotain energiapajua tai helpee kasvamaan, turpeennoston sijaan, kivennäismaalle.. Turvemaat metsälle tai antaa soistua.

Vesistön tummumista ei voi tosiaan selittää aina valuma-alueella tapahtuvalla toiminnalla tai likellä olevalla turvesuolla. Joskus humusta muodostuu veteen ihan itse järvessäkin. Pelkkä järven tilan toteaminen ei siis kerro mitään, lähialueella tapahtuva toiminta, maankäyttö jne pitää tutkia ennenkuin voi päätellä mitään.
Suomi kuuluu länsimaihin
8400
Viestit: 9812
Liittynyt: La Marras 24, 2007 1:44 pm
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja 8400 »

Eepee kirjoitti:En ole lainkaan turvetuotannosta perillä, vain sivusta seurannut vesistökuormitusasioita. Mielipiteet ovat keskustelussa olleet ääreviä ja totuus saattaa olla jossakin välimailla.

Jos turvesoilla pystytään seuraamaan ympäristöluvan ehtoja, vesistövaikutuksia on hyvin vähän, jos lainkaan. Menetelmähän on aataminaikuinen, kerätään aina auringon kuivattama pintakerros pois. Muuta menetelmää ei ilmeisesti kannata kehittää, koska auringon kuivatusteho on kai parhaimmillaan luokkaa 1 kW/m2, eipä ole taloudellista tehdä polttoainetta jollain muulla polttoaineella. Nämä ovat vain näppituntumia, en ole tsekkaillut sen enempää.

Ongelmana turvesoilla ovat poikkeuksellisen kovat sateet/tulvat. Silloin järjestelmä/altaat eivät pysty toimittamaan tehtäväänsä, vaan vesistöön pääsee humuspulssi. Tämä on aika vaikeasti kiistettävä seikka.

Ihan toinen juttu on se, että järvien tummumisesta ja rehevöitymisestä syytetään välillä turhaan turvetuotantoa. Tummumisen ja rehevöitymisen merkkejä näkyy maan vesissä yleisesti, myös niillä alueilla joilla turpeenottoa ei ole lainkaan. Metsätalouden osuus taitaa olla suurempi, kuin nykyään yleisesti ymmärretään. Sertifikaattien vaatimat vesistöjen suojakaistat ovat täysin naurettavia, puut poistetaan käytännössä rantaa myöten. Myös muokkaus saa ulottua aivan liian lähelle rantaa. Muokkaus aiheuttaa ravinteiden valumista vesistöön pintavaluntana ja myös pohjaveden kautta. Asiaa on selvitetty nyttemmin tutkimuksin, mutta toimiin se ei ole vielä valitettavasti johtanut. Oma erittäin kirkasvetinen ja kohtuullisen suuri kotijärvi joutui Asta myrskyn kouriin ja se aiheutti laajat hakkuut ja maanmuokkaukset valuma-alueella, se näkyi nopeasti kalanpyydysten limoittumisena. Onneksi se oli vielä ohimenevä ilmiö.
Oot ihan hyvin perillä, mutta tuollaiset rankkasateen aiheuttamat "humuspulssit" on höpöhöpöä. Tai miten paljon sitä humusta tulee, ja onko sillä yhtään mitään merkitystä. Viime kesä oli niin kuiva, ettei monelta suolta tullut vettä juuri lainkaan.
8400
Viestit: 9812
Liittynyt: La Marras 24, 2007 1:44 pm
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja 8400 »

Jammu kirjoitti:
8400 kirjoitti:
Jammu kirjoitti:
-SS- kirjoitti:
rastuhannu kirjoitti:Toinen asia turvetuotanto alueista on tuo noston jälkeinen tilanne.
Suu vaahdossa huudettu että kun suot jää noston jälkeen avonaisiksi niin sieltä karkaa niitä kaasuja jotka lämmittää koko maailman ilmaston.
Tässä ympäristössä on tuotannosta poistuneita alueita lähes tuhat hehtaaria. Osa viljelyksessä, joku kosteikko ja lintujärvi. Loput alueet metsitetty tai metsittyneet luonnostaan. Hyvin kasvavat puuta, että kyllä niistä en tullut se hiilinielu eikä päin vastoin.

Pelloksiraivaaminen ja tehokas kuivatus on pahin päästölähde. Pohjaveden nosto estää tehokkaasti turpeen maatumista hiilidioksidiksi / metaaniksi tai muiksi kasvihuonekaasuiksi.

Suopohjaisillla pelloilla kun ojitetaan ja viljellään, kohta ovat salaojat pinnassa ja viemäriojia pitää syventää.

-SS-
Nykytietämyksen mukaan viljelyskäyttö turvepohjaiselle maalle on ilmaston kannalta huono juttu. Samoin on myös suon kuivatus.

Märkänä suosta pääsee ilmaan hitaan mätänemisen synnyttämää mm metaania ja jonkin verran hiilidioksidia.

Kun suo kuivaa niin happea käyttävät mikrobit pääsee vauhtiin ja alkaa mätänemistä nopeampi lahoaminen jossa syntyy hiilidioksidia.

Kuten mainittiinkin, nykytietämyksen valossa nuo kaksi muuta vaihtoehtoa on paremmat, metsitys hiilinieluksi ja puuta tuottamaan tai "ennallistaminen" kosteikoksi jossa on korkeintaan mätänemisprosessia.
Entäs se vaihtoehto ettei tuotaisi lämmityskäyttöön ulkomailta kivihiiltä eikä öljyä muutakuin varavoimaksi? Se on kuitenkin fakta että vaikka me ei suomessa nostettaisi kuutiotakaan turvetta eikä kaadettaisi puita eikä oikeastaan tehtäisi yhtään mitään muutakaan, niin maailmalla poltetaan kivihiiltä, öljyä ja maakaasua niin paljon ettei suomen touhu vaikuta siihen yhtään mitenkään millään lailla.
Olinkin pitkään kirjoittamatta mitään tähän avaukseen, kun arvasin että kyseessä on muita argumentteja nielemätön oma lehmä poterossa asennelma heti kärkeen...

Et edes lukenut kommentistani että otin kantaa turvesoiden ja ylipäätään turvemaiden käyttöön ja niiden käytön vaikutukseen joka on siis kiistämätön asia.

Turvetuotantoon en itse ota kantaa, samoilla linjoilla kuin Eepee, että oletettavasti nykyisiä määräyksiä toteuttaen vaikutus vesistöihin ei ole merkittävä ko toiminnalla.

Näkisin kuitenkin biopohjaisista vaihtoehdoista hakkeen käytön olevan ympäristön ja ilmaston kannalta parempi vaihtoehto (vs turve).

Sitten kun mennään isoon kuvaan ydinvoiman lisärakentaminen on paras vaihtoehto energian säästämisen jälkeen.

Kivihiili ja siihen vertautuvat tuotteet on sellaisia mitkä pitäisi jo huoltovarmuusmielessä korvata kotimaisilla vaihtoehdoilla, niillä ei siis kannata minun pointtiani vastaan argumentoida, koska lasken kivihiilen ym vain siirtymäkauden polttoaineeksi. Mielelläni näkisin myös että turpeesta luovutaan muutaman kymmenen vuoden siirtymäajalla. Eiköhän ne lippispäät keksi jonkin muun turvesuota paremman areenan pörsköttää isoilla valumönteillä... Vaikkapa jotain energiapajua tai helpee kasvamaan, turpeennoston sijaan, kivennäismaalle.. Turvemaat metsälle tai antaa soistua.

Vesistön tummumista ei voi tosiaan selittää aina valuma-alueella tapahtuvalla toiminnalla tai likellä olevalla turvesuolla. Joskus humusta muodostuu veteen ihan itse järvessäkin. Pelkkä järven tilan toteaminen ei siis kerro mitään, lähialueella tapahtuva toiminta, maankäyttö jne pitää tutkia ennenkuin voi päätellä mitään.
Meillä on paljon turvepohjaisia peltoja, ja tiedän kyllä että pikkuhiljaa laskettuvat eli maaperän mikrobit jauhaa turvetta hiilidioksidiksi. Enkä minä tätä avausta kirjoittanut ilman että olis oma lehmä ojassa, miksi muutenkaan. Mutta harmittaa vaan se että koko ala on leimattu vesistöjen pilaajaksi ja nyt GTK on tutkinut että turvetuotannolla ei ole oikeastaan mitään vaikutusta.
Huomaahan sen, kun tuosta yhdestäkin lähellä olevasta järvestä ruopattiin sitä "turvetta" pois ja ajettiin pelloille, niin kevätaurinko kun alkas kasoja kuivattaa niin jännästi muuttuivat ihan harmaaksi. Lähempi tarkastelu osoitti että se on suurimmaksi osaksi erittäin hienojakoista hiesua ja savea, ja kaikkea muuta kuin turvetta.

Ja se on muutes maailmanlaajuinen ilmiö pohjoisella pallonpuoliskolla vesien tummuminen, oli joskus pitkä artikkeli tiede-lehdessä.
Yksittäistä syytä ei tiedetä, yks varteenotettava vaihtoehto on happosateiden väheneminen. Se hapan vesi nääs hajottaa sitä humusta ja kirkastaa vettä.
Eepee
Viestit: 6381
Liittynyt: Ma Joulu 19, 2005 10:13 am
Paikkakunta: Keski-Suomi
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja Eepee »

8400 kirjoitti:
Eepee kirjoitti:En ole lainkaan turvetuotannosta perillä, vain sivusta seurannut vesistökuormitusasioita. Mielipiteet ovat keskustelussa olleet ääreviä ja totuus saattaa olla jossakin välimailla.

Jos turvesoilla pystytään seuraamaan ympäristöluvan ehtoja, vesistövaikutuksia on hyvin vähän, jos lainkaan. Menetelmähän on aataminaikuinen, kerätään aina auringon kuivattama pintakerros pois. Muuta menetelmää ei ilmeisesti kannata kehittää, koska auringon kuivatusteho on kai parhaimmillaan luokkaa 1 kW/m2, eipä ole taloudellista tehdä polttoainetta jollain muulla polttoaineella. Nämä ovat vain näppituntumia, en ole tsekkaillut sen enempää.

Ongelmana turvesoilla ovat poikkeuksellisen kovat sateet/tulvat. Silloin järjestelmä/altaat eivät pysty toimittamaan tehtäväänsä, vaan vesistöön pääsee humuspulssi. Tämä on aika vaikeasti kiistettävä seikka.

Oot ihan hyvin perillä, mutta tuollaiset rankkasateen aiheuttamat "humuspulssit" on höpöhöpöä. Tai miten paljon sitä humusta tulee, ja onko sillä yhtään mitään merkitystä. Viime kesä oli niin kuiva, ettei monelta suolta tullut vettä juuri lainkaan.
No, kesä 2017 oli kaukana kuivasta ja kyllä tällä suunnalla joiltakin soilta tuli mössöä vesistöihin, järjestelmä tulvi yli. En osaa arvioida merkittävyyttä pidemmässä juoksussa.
The idea is to die young as late as possible
ruttu
Viestit: 1557
Liittynyt: Pe Maalis 01, 2013 11:08 am
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja ruttu »

Ihan tosi objektiivinen ja varmasti asiakaslähtöinen tutkimus GTK:lta.

"GTK tutkii pääsääntöisesti, nykykriteerien mukaan, (vuosittain) yli 20 ha suoalueita tavoitteenaan löytää tietyn hehtaarimäärän verran turvetuotantoon kelpaavaa turvetta. Tavoite on linjattu GTK:n ja TEM:in välisissä tulossopimuksissa. Vuosittain kokoontuva TEM:in vetämä Turvevarojen kartoituksen koordinaatioryhmä (jossa on kaikki sidosryhmät edustettuna) tarkastelee tutkimustoimintaa ja ehdottaa tutkimuksen kohde- ja painotusalueita. Ryhmä on kokoontunut jo 1970-luvulta lähtien, joten tiivis asiakasnäkökulma on ollut turvetutkimuksissa aina mukana! 
Teksti: Tuija Vähäkuopus"
ruttu
Viestit: 1557
Liittynyt: Pe Maalis 01, 2013 11:08 am
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja ruttu »

No tässä lisää höpöhöpöä.
Entisessä kotikunnassa sai juurikin turvatuotantoalueelta tulvinut hapan valumavesi aikaan alueen alapuolisessa vesistössä kalakuolemia, kahteen otteeseen.
Lopulta Vapo joutui sulkemaan lohkon kokonaan, ja perustamaan paikalle 120han kosteikon + maksamaan kalastuskunnalle korvaukset.
Jammu
Viestit: 22728
Liittynyt: Pe Tammi 08, 2010 10:39 pm
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Re: Turvetuotanto

Viesti Kirjoittaja Jammu »

8400 kirjoitti:.... Mutta harmittaa vaan se että koko ala on leimattu vesistöjen pilaajaksi ja nyt GTK on tutkinut että turvetuotannolla ei ole oikeastaan mitään vaikutusta.
Huomaahan sen, kun tuosta yhdestäkin lähellä olevasta järvestä ruopattiin sitä "turvetta" pois ja ajettiin pelloille, niin kevätaurinko kun alkas kasoja kuivattaa niin jännästi muuttuivat ihan harmaaksi. Lähempi tarkastelu osoitti että se on suurimmaksi osaksi erittäin hienojakoista hiesua ja savea, ja kaikkea muuta kuin turvetta.

Ja se on muutes maailmanlaajuinen ilmiö pohjoisella pallonpuoliskolla vesien tummuminen, oli joskus pitkä artikkeli tiede-lehdessä.
Yksittäistä syytä ei tiedetä, yks varteenotettava vaihtoehto on happosateiden väheneminen. Se hapan vesi nääs hajottaa sitä humusta ja kirkastaa vettä.
Samat syyt osin itseäkin harmittaa. Maatalous on monessa kohtaa syntipukkina, erityisesti Suomessa pääsoin aivan syyttä.


Mitä tulee vesistöihin, asiaan liittyy ilmeisesti hyvin syvä ymmärryksen puute.

Esimerkiksi järvi, joki tai meri ei ole vain kuoppa maassa tai kalliossa jossa on vettä H2O.

Vesistössä elää ekosysteemi jonka toimintaan vaikuttaa sen sisäiset tekijät sekä ulkoiset tekijät; ihmisen toiminta, sää, vuodenaika.

Vesistön ekosysteemissä on kaikenlaisia mikro-organismeja jotka toimivat hapoellisissa tai hapettomissa oloissa, kasvi sekä eläinplanktonia, hyönteisiä, kaloja, nilviäisiä ja niin edelleen. Jokin heilahdius näidenkin toiminnan suhteissa näkyy mitattavana veden laadussa, miltä se näyttää ja tuoksuu
Suomi kuuluu länsimaihin
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 80 vierailijaa