Aurinkolämpö järjestelmät

Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.
Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille.

Valvojat: Jammu, sohvi

Valdo
Viestit: 357
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 5:43 pm
Paikkakunta: Satakunta
Viesti:

Aurinkolämpö järjestelmät

Viesti Kirjoittaja Valdo »

Aloitetaanpa keskustelu aurinkolämpöjärjestelmistä.

Onko kenellä käytännönkokemusta asiasta?Rakentamisesta ja/tai käytöstä

Olin kovasti menossa parivuotta sitten Treelle kurssille jossa rakenushommaa tehtiin mutten sitten kuitenkaan päässyt.
Idea kuitenkn elää edelleen mielessäni ja nyt kun on tarve uusia lämpimän käyttöveden boileri niin ajattelin laittaa sellaisen jossa mahdollisuus aurinkolämpö kierukalle. Onko vinkkejä / malelja tiedossa

PS. sellaiset kommetit joissa ei perustella kantaa millään toivoisin jäävän pois, mallia "Ei tee mitään".
pilvilinna
Viestit: 1632
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 12:05 pm
Paikkakunta: Kanta-Häme
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pilvilinna »

Ei ole kokemusta ,mutta ihan samaa olen itse pitkään miettinyt.Mulla olis varaajassakin kaksi kierukkaa,joten alemman näistä vois valjastaa aurinkolämmölle.Sen verran olen asiaa tutkinut vuosien saatossa,että tämä itse tekeminen olis järkevää ja paljon edullisempaa kuin" hienon" valmiin järjestelmän ostaminen.Tässä olis siitä jotain juttua,oot varmaan tän löytänytkin. www.kolumbus.fi/solpros/itserak.htm
veikri-3
Viestit: 3150
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 5:51 pm
Paikkakunta: Pohjois-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja veikri-3 »

Käytännössä koettua.Tummaksi patinoitunut kuparipelti auringon puolella. Ullakkotilassa patinoitumaton pinta.Keväälä-kesällä näpitpalaa kosketettaessa levyä ullakkotilassa.Omaa ideointiani.Kaksi kupariarkkia liitetään toisiinsa reunoilta, välissä n;10mm,ä kiertää käyttövesi.Auringon puoli tummaksi ja taustalla esim kivilaatta varaamassalämpöä.Saisi sähköttömälle mökille suihku ja tiskivedet kesäaikaan.Mökilläni on aurinkokenno järjestelmä(neste solarpover).10v:n kokemuksesta sanoisin että Huuhaata koko homma.Värimatkatelevisiota katsoo n:tunnin aurinkoisen päivän päätteeksi.Viimekesänä hankin Kiinalaisen agregaatin laturilla,jo rupesi homma pelittämään.Puolituntia kun lataa virta riittää koko illaksi ja yöksi.No poikkesin vähän aiheesta,mutta kennoilta tuotetulla sähköllä vastusten lämmittäminen tuntuu minusta mahdottomalta!Vai onko 10:nessä vuodessa aurinkoenergia tegnologia kehittynyt aimo harppauksen?Kyllähän vastus lämpeää jos kennoja on neliömetreittäin,huippu akkuja invertereitä yms.Mutta investointi kustannuksia et koskaan saa kuoletettua!Itsellä toinen kenno jo paskana ja alkuperäiset akut vaihtokunnossa.Traktorin akku N:130A,lataava agregaatti jolla latausaikana voi käyttää 230V:n laitteita esim imuroida on hyvä ja edullinen ratkaisu sähköttömille mökeille.Nestekaasu hella-uuni ja jääkaappi niin Avot.
topik
Viestit: 2369
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 2:12 pm
Paikkakunta: Suomi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja topik »

otetaan yksilevynen vesikiertopatteri maalataan ohuesti mustaksi laitetaan
laatikkoon eristevillan päälle lasin alle, aika tiivis ja pieni ilmatilainen laatikko. sijoitetaan hyvinsuunnatuna keskipäivän auringoon. kytketään putkilla varaajaan omalle kierukalle ja täytetään pakkasen kestävällänesteellä. kiertovesipumppu ja lämpömittaukset varajaan ja patteriin. eletroniikkaa sen verran,että ainakun patterista mitataan enenmän lämmintä kuin varaajasta niin käynnistyy kiertopumppu ja alkaa siirtään lämpöä patterista varaajaan.
markka aikaan tämmöisen systeemin rakensi kierrätys tavarasta helposti
muutamalla tonnilla.
JURO
Viestit: 3444
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 8:30 pm
Paikkakunta: Lohja
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JURO »

topik ideasi vaikuttaa pätevältä, vähän tämän suuntaista olen itsekin ajatellut. Riittäisikö kiertovesipumpuksi auton 12V kiertovesipumppu mökille jossa on aurinkosähkö. Ajattelin että lämmön luovuttaisi toinen samanlainen vesipatteri sisällä huoneessa ilman mitään varaajia. Tarkoitus olisi saada aikaan jonkinlainen peruslämpö silloin kun mökissä ei olla, lähinnä maalis-toukokuun aikana. 8) :idea: :?:
Pellervo
Viestit: 749
Liittynyt: La Joulu 31, 2005 6:20 pm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pellervo »

Ehdin jo katua kun 4 vuotta sitten laitoin uuden peltikaton vanhan päälle, että miksi en laittanut jonkinlaista putkistoa sinne peltien väliin, olisi saanut ainakin lämmintä vettä. Lape kun on juuri aurinkoon päin. Ja vesi olisi kiertänyt ilman pumppuja 5 metriä alempana olevaan säiliöön kellarissa.
topik
Viestit: 2369
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 2:12 pm
Paikkakunta: Suomi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja topik »

en kyllä osaa sanoa noihin mitoitus asioihin oikein mitään.
mutta tollaisia systeemejä on rakenneltu ja rakentaja kerto,että kesällä
tolla konstilla lämmittää nelihenkisen perheen käyttöveden.
alkaa antaan lämpöä jo heti maalis huhtikuulla.
kyseisellä kaverilla on ihan muutama neliö patteria katolla eikä ihan parhaassa kulmassa aurinkoa kohti.
yksinkertainen konsti hyödyntää peltikaton ja asluskatteen väliin syntyvää lämpöä on kanavoida esim. autotallin raitisilmaputki ottamaan ilma tuolta välistä pienen imurin avulla.
tane II
Viestit: 5316
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 2:05 pm
Paikkakunta: Salo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tane II »

Niinpä niin, kesällä! Näin helmikuussa se on aika ankeaa aurinkolämmön kanssa: http://at8.abo.fi/cgi-bin/fi/Huge-S
Eläkeläismetsuri
Viestit: 3691
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 7:34 am
Paikkakunta: pohjois-suomi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Eläkeläismetsuri »

Olen remontoinut vanhaa kotitaloani mökkikäyttöön. Lämmityksen on ollut keskuslämmitys vapaakierrolla. Periaate siinä on. Lämmennyt vesi nousee kattilasta suoraan ylös. Siitä putkisto lähtee pattereille koko ajan putki laskeutuu alaspäin. Samoin pattereilta kattilaan palaa jäänntynyt putkisto. Missään kohdassa ei ole että putkisto tekisi ylös/alas mutkaa. Paisuntasäiliö on korkeimmalla kohdalla. ilmausvaikeuksia ei ole ollut. Neste sisältää auton jäähdytysnestettä. joskus sisälämpö on ollut pitkästi pakkasen puolella. Talo sijaitsee aukealla paikalla. Ikkunat itään etelään ja länteen. Aurinko lämmittä sisäilmaa siten että sisällä pysyy lämpö lussalla ilman lämmittämistä maaliskuulta lähtien. Katsoin viimeviikolla jolloin aurinko lääitti sisällä olevaa mittaria jalämpö nousi muutaman asteen, tuo lämpökenno voisi olla tulevaisuudessa hyvä lämmön lisälähde. Pieni varaaja olisi jo olemassa.
topik
Viestit: 2369
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 2:12 pm
Paikkakunta: Suomi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja topik »

no selvähän se.että kun on hanki maas ja järvet jääs. niin lämmön lähteet on muualla kuin aurigossa.

tiejättekö muuten sen mistä seon tän telluksen kaikki lämpö lähtösin?????
jiipee
Viestit: 10726
Liittynyt: Su Tammi 01, 2006 5:01 pm
Paikkakunta: Kanta-Häme
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jiipee »

veikri-3 kirjoitti:Mökilläni on aurinkokenno järjestelmä(neste solarpover).10v:n kokemuksesta sanoisin että Huuhaata koko homma.Värimatkatelevisiota katsoo n:tunnin aurinkoisen päivän päätteeksi.Viimekesänä hankin Kiinalaisen agregaatin laturilla,jo rupesi homma pelittämään.Puolituntia kun lataa virta riittää koko illaksi ja yöksi.
...
Nestekaasu hella-uuni ja jääkaappi niin Avot.
Tämä menee vähän aiheen sivusta, mutta kun aurinkosähköstä tuli puhe, niin... ...päinvastaisia kokemuksia Solarpowerista.

Epäilen, ettei veikri-3:n paneeli tuota kunnolla virtaa joko pienen tehon (koon) tai varjojen vuoksi, tai sitten säädin ei toimi oikein. Jos kerran aggregaatilla saa virtaa akkuun, niin akku lienee OK.

Minulla on kesämökillä semmoinen n. 50-55W tehoinen paneeli katolla ja se on n. klo. 10-15 välin auringossa, suunnattuna etelään ja kallistettuna 30-45 asteen kulmaan vaakatasosta mitattuna (talvella lähes pystyssä). Harvensin koivikkoa sen verran, että paneeli saa varjotonta valoa auringosta tuollaisen ajan.

Lataussäädin on hakkurimallinen "40590 NAPS MaxPower Ohjausyksikkö". Akkuna on palvellut jo 10 täyttä vuotta 105Ah akku, alkuun aggregaatilla ladattuna ja sittemmin aurinkopaneelilla jo monta vuotta. Akku on saaressa olevalla mökillä ympäri vuoden kytkettynä säätimeen. Siellä on siis virrat päällä latauspiirissä koko vuoden. Mittarilla on todettu, että paneeli tuottaa vielä hieman virtaa iltakulutuksen aikana ja silloinkin, kun aamuaurinko ei vielä paista paneeliin. Myös pilvipoutaisena päivänä akku latautuu, tosin hitaasti. Sateella ei lataa.

Kulutuslaitteita on mainitun television lisäksi iltaisin 1-2 20W halogeenispottia muutaman tunnin ja kuumempina iltoina 5-6 tuntia Citroen 2CV:n lämppärin puhallin piipun ilmahormissa tuulettimena. Rättärin puhallin ottaa n. 4A virtaa pyöriessään, eli semmoista 20-24Ah vie akusta. Valojen kulutus voidaan arvioida 3-6Ah käyttöajasta riippuen.

Väritöllötin olisi varmaan joku 100W teholtaan, siis n. 8A ottaisi virtaa, mutta jos (kun?) sitä käytetään 230V invertterin kautta, menee varmaan 10-12A virtaa. Meillä on vanha mustavalkoinen ja virtaa se vie mittarin mukaan 2-3A. Töllötin on päällä yleensä n. 5 tuntia illassa, siis 10-15Ah se vie akusta. Vanha MV-töllö muuten maksoi 20 mummoa kirpparilla ja modasin sen 12V tasasähköllä toimivaksi.

Yhteiskulutus on normi-iltana siis karkeasti arvioituna välillä 20-40Ah riippuen siitä, onko tuuletin illan päällä vai ei. Tähän mennessä virta ei ole akusta loppunut useamman päivän yhtämittaisella mökilläoloaikana, mutta aika vähiin on muutaman kerran käytetty. Yleensä ollaan mökillä semmoisia 2-3 päivän jaksoja, kesäloma-aikaan pari kertaa viikossa ja muuten viikonloppuja, n. 3 kuukautta on meillä mökkeilyaika vuodessa.

Tämä ei ole mikään vertailu veikri-3:n järjestelmään, vaan yksi järjestelmä muiden joukossa. Itse latasin akkua ennen aurinkopaneelin hankkimista aggregaatilla ja kyllä se oli mielestäni paljon hankalampaa ja virta loppui usein. Aurinkopaneelissa on se hyvä puoli, että vaikka viikonloppuna olisi pilvisempää ja akku tulisi käytettyä lähes tyhjiin, niin se on täynnä taas seuraavaan viikonloppuun mennessä. Aggregaatin kanssa pitäisi jäädä odottamaan akun latautumista tai jättää se käymään tankki tyhjäksi, koska lyijyakku ei ole pitkäikäinen, jos jää vajaalatinkiin pidemmäksi ajaksi. kallishan tuollainen paneeli + säädin on verrattuna halpahallin aggregaattiiin, mutta on se niin huoleton ja äänetön. Akkukin on kestänyt yli 10 vuotta siksi, kun se on lähes aina täydessä latingissa. Vettä pitää kyllä laittaa n. 4-5 kertaa vuodessa, lisään kun tulee kennoissa levyjen yläreunat näkyviin. Tankkaan akun vähän yli syksyllä ennen järven jäätymistä, niin vesi riittää hädin-tuskin äitienpäivään, jolloin yleensä pääsee taas veneellä käymään. Joskus olen laittanut vettä talvellakin, jos on sattunut sula vesipullo mukaan.

Tein aikanaan katolle paneelitelineen sen verran isompana, että voin laittaa toisen paneelin siihen lisäksi. Lataussäädin kestää lisätä toisen paneelin. Paneelilta on vedetty 6mm2 kaapelit lataussäätimelle, joka on akun vieressä. Matkaa paneelin ja säätimen välillä on n. 8m.

Jääkaappi meillä on nestekaasukäyttöinen ja liesi myös. Syksyllä tein siihen ranskalaiseen talotuulettimeen hakkurisäätimen vanhoista UPS-laitteen osista, että saa käytettyä sitä muutenkin kuin täysillä. Mitään vastussäätöä ei moottoriin kannata käyttää, koska se tuhlaa energiaa lämmöksi niin paljon. Täytyy laittaa moottorisäädin ensi kesänä paikalleen, niin pääsee kuuntelemaan, voittaako pulssileveysmoduloidulla virralla syötetyn moottorin ininä hyttysten äänet.
pilvilinna
Viestit: 1632
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 12:05 pm
Paikkakunta: Kanta-Häme
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pilvilinna »

Tästä itse rakentamisesta löytyy kyllä varmaan aika paljon juttuja,joten kannattaa tsekata kaikki mitä löytää,ennen kuin alkaa itse keksimään jo
kertaalleen keksittyjä juttuja.Tässäkin hommassa pikku perehtymisellä
voi välttää virheitä.
Iso etuhan olis puukeskuslämmitys talossa jossa ei viitsitä kesällä tulia pitää
käyttöveden lämmittämistä varten,vaan tehdään se sähköllä.
Kesäajan käyttövesi tulee tällä ihan varmasti,eikä vaadi edes suoraa auringon paistetta,pilvipouta jo riittää.
Ilman varaajaa ei tästä kyllä hyötyä saa.
VeeKoo
Viestit: 501
Liittynyt: To Joulu 22, 2005 10:22 am
Viesti:

Viesti Kirjoittaja VeeKoo »

Rohkenen pistää tähän tuttavani kotisivuosoitteen, jossa hän kertoo, miten aurinkolämpöä hyödyntää kotonaan.

Ei ole enää kotisivuilla lämmitysasiaa, poistin siksi linkin.

t: VeeKoo
Viimeksi muokannut VeeKoo, Su Touko 23, 2010 9:24 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
pilvilinna
Viestit: 1632
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 12:05 pm
Paikkakunta: Kanta-Häme
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pilvilinna »

Ei auennu minun koneelta ainakaan aurinko lämmöt,pelkkä etusivu,ja poistuessa meinas mennä tilttiin koko keksintö!


Jokaisella "tietokone nerolla" niinkuin minä, pitäis olla tuollainen TANE hyllyssä koko ajan käyttövalmiina :lol:
Viimeksi muokannut pilvilinna, To Helmi 09, 2006 6:21 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
tane II
Viestit: 5316
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 2:05 pm
Paikkakunta: Salo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tane II »

Olikohan siellä pääsivulla joku VB-scriptillä tehty kävijämäärälaskuri, joka temppuili, tuo sivu ainakin pitäisi toimia: http://kotisivu.dnainternet.net/vepolla ... erain.html
Valdo
Viestit: 357
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 5:43 pm
Paikkakunta: Satakunta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Valdo »

Kiitos kannanotoista.
Kiitos VeeKoo:lle linkistä.
Miten iso tuo varaaja lienee?

Onko kellään tuttuja Pöytyän suunnalla, sinne joku teki ison projektin kanssa, kokemuksista olisi kiva kuulla.
topik
Viestit: 2369
Liittynyt: La Joulu 17, 2005 2:12 pm
Paikkakunta: Suomi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja topik »

veekoo
osaatko kertoo mistä nämä laittamasi linkin aurinkokeräimet on valmistettu.
onko kuin pitkälle omavalmistetta vai ostokamaa.
VeeKoo
Viestit: 501
Liittynyt: To Joulu 22, 2005 10:22 am
Viesti:

Viesti Kirjoittaja VeeKoo »

Nuo laitteet on aika pitkälle itse tehty kuten kuvistakin ja teksteistä näkyy. Paimiossa (jos muistan oikein hänen kertoneen) oli viime talvena aihetta käsittelevä kurssi hänenlaisilleen 'tee-se-itse' -rakentajille, jolla kaikki alusta alkaen käytiin läpi. Laitteita saa tietääkseni valmiina paketteinakin, tosin melkoisesti kalliimpaa niin. Häneen saa kyllä sivujensa kautta yhteyden ja siten saada autenttista ja tositietoa suoraan.

VeeKoo
JURO
Viestit: 3444
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 8:30 pm
Paikkakunta: Lohja
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JURO »

Mitä mahtaa tapahtua siinä aurikokeräimessa keskellä kesää kun ei ole kulutusta ja aurinko porottaa ja ulkona on + 30 C. Alkaako neste kiehumaan, mitä sitten tapahtuu?
JURO
Viestit: 3444
Liittynyt: Su Joulu 18, 2005 8:30 pm
Paikkakunta: Lohja
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JURO »

Oliko mun kysymys niin tolkuton ettei kukaan viitsinyt vastata, vai oliko kysymys niin vaikea ettei kukaan osannut vastata. Onko olemassa joku foorumi jossa asiasta keskustelaan enemmän. Kiitos vinkeistä.
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot], Google [Bot] ja 48 vierailijaa