Sivu 1/1

Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: To Touko 21, 2020 8:33 pm
Kirjoittaja KKA
Kauppa kuiva pitää olla alle 14✓ entäs kun oman eläinten käyttöön tulee ja menee kumminkin haukka vasaramyllyn läpi jossa 6mm seulat.

Kylmäilmakuivaus ja sen jälkeen säkkiin Säilöön, sitä mukaan otetaan säkkejä ku ruokaa menee myllyn kautta elukoille.
Mutta se viljankosteus että sen voi säkittää ja säilyy siellä syksyn/talven.

Mitä raati on mieltä ?

Tottakai jos tavaraa tulee paljon alku satsit säkkiin ja loput voi jättää suomupellin päälle et voi puhaltaa jos tarvii.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: To Touko 21, 2020 8:58 pm
Kirjoittaja satunnainen
Eikös se säily vaikka 17 tai enemmänkin olisi

edittinä, vanha viisaus että pitäisi pysyä hiljaa kun ei tiedä päti taas :)

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: To Touko 21, 2020 9:01 pm
Kirjoittaja Talumees
satunnainen kirjoitti: To Touko 21, 2020 8:58 pm Eikös se säily vaikka 17 tai enemmänkin olisi
Ei säily, viistoistakin alkaa olemaan jo aika rajalla. Huomioi että kylmäilmakuivaus jolloin jää kaikenlaista elollista jyvien sekaan.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: To Touko 21, 2020 11:27 pm
Kirjoittaja Ferkku
Viljan säilyvyys riippuu lämpötilasta. Syksyllä voi huoletta jättää kosteaksi, mutta keväällä pitää lisäkuivata jos ei ennen kesää käytä.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: Pe Touko 22, 2020 8:05 am
Kirjoittaja Osmo_
21 saa olla jos menee Harvestoreen. Muistaakseni 2012 oli puhe, että 16,5% vilja säilyisi, mutta se oli MTK:n propagandaa, ei faktaa.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: Pe Touko 22, 2020 8:13 am
Kirjoittaja valmet20
Talumees kirjoitti: To Touko 21, 2020 9:01 pm
satunnainen kirjoitti: To Touko 21, 2020 8:58 pm Eikös se säily vaikka 17 tai enemmänkin olisi
Ei säily, viistoistakin alkaa olemaan jo aika rajalla. Huomioi että kylmäilmakuivaus jolloin jää kaikenlaista elollista jyvien sekaan.
Kyllä vielä 60- luvulla oli kauppakelpoisen viljan kosteus% 17..Tosin siihen aikaan oli enimmäkseen säkkitavaraa mitä myytiin.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: Pe Touko 22, 2020 8:32 am
Kirjoittaja Antsuko
valmet20 kirjoitti: Pe Touko 22, 2020 8:13 am
Talumees kirjoitti: To Touko 21, 2020 9:01 pm
satunnainen kirjoitti: To Touko 21, 2020 8:58 pm Eikös se säily vaikka 17 tai enemmänkin olisi
Ei säily, viistoistakin alkaa olemaan jo aika rajalla. Huomioi että kylmäilmakuivaus jolloin jää kaikenlaista elollista jyvien sekaan.
Kyllä vielä 60- luvulla oli kauppakelpoisen viljan kosteus% 17..Tosin siihen aikaan oli enimmäkseen säkkitavaraa mitä myytiin.
Mallastamolle kelpasi 70-luvulla max 18-prosenttinen. Sellainen vilja säilyy laarivarastossa hyvin talven yli. Kevään kuivilla ilmoilla kylmäilmakuivauksella pääsee helposti 13 % kosteuteen.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: Pe Touko 22, 2020 8:58 am
Kirjoittaja poweri
Laakalaarissa ohuemmun ja usein kylmäilmakuivurin hengittävä ritilikkö pohjana 18 säilyy.
On erijuttu lataa viljaa 2 rekallista peltipyttyyn ja pitää se siellä yli puol vuotta, vaadittu viimeinen takaraja 14.5 on sikäli perusteltu.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: Pe Touko 22, 2020 10:24 am
Kirjoittaja Matsikka
Kerran ajoivat rekan pellisiilon vierehen ja laittoovat kierukan päälle.
Hetki tuli jyviä, sitten lakkas.
Kun tutkivat asiaa, niin koko siilon viljat oli kuumentuneet ja pilaantuneet, niin kävi myös siilon.

Tarina ei kerro, kuinka kuivaksi olivat kuivanneet ja kuinka kauan oli jäährytys ollu päällä. Patska juttu kumminkin, melekooset oppirahat maksoovat.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: Pe Touko 22, 2020 11:02 am
Kirjoittaja KKA
laakalaarissa kun tapahtuu kylmäilmakuivaus, niin kosteushan nousee siinä viljassa koko aika kohti pintaa ja sen alla on kuivaa viljaa, entä jos kuivauksen aikana esim, kierukkaruuvi olisi kattoon laitettu kii ja se pyörittäs sitä viljaa ylös ja vapaalla pudotuksella alas, tai joku muu vaihtoehto että se vilja kiertäis koko aika kuivauksen aikana? onko siinä mitään järkeä?

tai se vilja kiertäisi esipuhdistajan kautta,vähän niikuin viljakas elementtikuivurissa.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: Pe Touko 22, 2020 7:07 pm
Kirjoittaja Jalmari Kolu
13% ja lämminilmakuivaus. Kylmäilmakuivurissa voi puhaltaa talven kovien pakkasten aikaan niin saa syksyn kosteutta pois. Mutta kylmäilmakuivauksessa tahtoo jäädä aina noita rikkoja jne. kosteutta, bakteereja ja hiivoja lisääviä ainesosia.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: Pe Touko 22, 2020 10:03 pm
Kirjoittaja jip59
Normi kuivurilla max. 13% ja pihalla peltisiilossa kevääseen/kesään. Eipä ole ongelmia ollut myyntiviljan kanssa.
Sikatilalliset puhuvat eri kosteuksista mutta varastointiaika on aivan eri. Dancornin siilothan ovat sitten oma juttunsa.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: Pe Touko 22, 2020 10:53 pm
Kirjoittaja 8400
Joskus tuota kyselin vanhemmalta kauppiaalta ja kertoi että ennen se kauppaviljan kosteus oli maks 15%, mutta tahtoivat haista keväällä homeelta ja raja laskettiin 14%.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: La Touko 23, 2020 10:09 pm
Kirjoittaja Jalmari Kolu
Muistan parisen erityisen kuivaa syksyä jolloin kauran puintikosteus oli 12%. Jaakko-kuivurin hygrostaatti ei käynnistänyt koneistoa koska oletti että vilja on riittävä kuivaa.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: La Touko 23, 2020 10:31 pm
Kirjoittaja tiko
Herneitä pitäs kuivailla vielä hetken, 15.8 kosteudet, syksylä jätin nuo tuohon kun suositeltiin 2 vaihe-kuivausta. Lämmintä piisaa nytte ja ei kovin kallista öljyä.. Saisi nuo harjoitteluherneet pois.. Nuppikuorma noita.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: La Touko 23, 2020 10:54 pm
Kirjoittaja Mika 82
Matsikka kirjoitti: Pe Touko 22, 2020 10:24 am Kerran ajoivat rekan pellisiilon vierehen ja laittoovat kierukan päälle.
Hetki tuli jyviä, sitten lakkas.
Kun tutkivat asiaa, niin koko siilon viljat oli kuumentuneet ja pilaantuneet, niin kävi myös siilon.

Tarina ei kerro, kuinka kuivaksi olivat kuivanneet ja kuinka kauan oli jäährytys ollu päällä. Patska juttu kumminkin, melekooset oppirahat maksoovat.
Mikä tuon siilon pilasi?

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: La Touko 23, 2020 11:00 pm
Kirjoittaja jip59
Herne olisi kiinntostavin vaihtoehto vakio ohran viljelyyn että saisi sitä kiertoa viljelyyn. Nuo puinti/säilytys/myynti kosteudet ovat vielä hakusessa joten nettiä tarvii seurailla...

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: La Touko 23, 2020 11:02 pm
Kirjoittaja Matsikka
Mika 82 kirjoitti: La Touko 23, 2020 10:54 pm
Matsikka kirjoitti: Pe Touko 22, 2020 10:24 am Kerran ajoivat rekan pellisiilon vierehen ja laittoovat kierukan päälle.
Hetki tuli jyviä, sitten lakkas.
Kun tutkivat asiaa, niin koko siilon viljat oli kuumentuneet ja pilaantuneet, niin kävi myös siilon.

Tarina ei kerro, kuinka kuivaksi olivat kuivanneet ja kuinka kauan oli jäährytys ollu päällä. Patska juttu kumminkin, melekooset oppirahat maksoovat.
Mikä tuon siilon pilasi?
Kuulemma viljan tuho oli niin totaalinen....siilon oli varmaan jollain saanut kunnostettua mutta ei ollut häävinen.
Kuski tätä selvitti.

Re: Viljankosteus prosentti(t)

Lähetetty: Su Touko 24, 2020 6:42 am
Kirjoittaja jpeltoma
Kuva